Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.09.2012, 10:28:17
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Numai eu i-am scris de vreo cinci ori ca Intelligent design include si evolutionismul teist, pana m-am plictisit eu sa tot repet degeaba.
a scrie este una, a intelege ceea ce scriem este altceva.

Creationismul intelligent design (interpretarea ad litteram a Sfintei Scripturi, in aspectele descrierii functionale a modului de existenta al universului) este fundamental diferit de creationismul evolutionist teist.
http://en.wikipedia.org/wiki/Theisti...lligent_design

Creationismul in interpretarea ad litteram (intelligent design) are pretentii stiintifice, evident ilare, ridicole si elucubrate din punct de vedere stiintific; promovand (doar prin cuvinte fara nici o dovada practica) o pesuo-stiinta ca alternativa la paradigma stiintifica actuala.

Creationismul evolutionist teist nu are pretentii stiintifice (de a substitui studiul stiintfic adecvat al modului de functionare al universului, paradigma stiintfica actuala). Creationismul evolutionist teist subliniaza limitele ontologice ale stiintei, conferind paradigmei stiintifice actuale, inclusiv antropologiei un sens existential hristocentric din punct de vedere al cauzei si al scopului.

Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";
Vechi 22.09.2012, 12:53:46
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
a scrie este una, a intelege ceea ce scriem este altceva.

Creationismul intelligent design (interpretarea ad litteram a Sfintei Scripturi, in aspectele descrierii functionale a modului de existenta al universului) este fundamental diferit de creationismul evolutionist teist.
http://en.wikipedia.org/wiki/Theisti...lligent_design
Corect, trebuie sa intelegem si ce scriem. Asadar, eu nu am spus de creationism si evolutionismul teist, ci de intelligent design. Ambele, si creationismul stiintific, si evolutionismul teist intra la intelligent design, in orice link despre intelligent design vei gasi asta. Nu intra aici doar evolutionismul ateu. Asadar si tu sustii o forma de intelligent design, altfel ai sustine o teorie atee.
In cartea recomandata de mine erau si definitiile termenilor.
Creationismul doar cel stiintific are si componenta stiintifica, ortodoxia sustine creationismul biblic, fara nevoia unei argumentatii stiintifice. Este exact acea interpretare a Facerii facuta de sfintii parinti, pentru ca noi pe asta ne bazam, nu pe ce mai zice unul sau altul, care probabil nici nu au fost ortodocsi.
Dimpotriva, evolutionismul teist se bazeaza pe argumentatia stiintifica a teoriei evolutioniste, e ciudat sa spunem ca nu ar avea acest lucru. Ca si cum am afirma ca mai intai a fost evolutionismul teist si apoi s-a nascut evolutionismul din stiinta. Evolutionismul teist e probabil inventie preluata de la catolici, mai intai de unii stilisti, gen Kalomiros si altii din SUA. Bineinteles ca e venita pe filiera ecumenismului, new-age-ului, e mai degraba o teorie new-age, ei imbina mai multe credinte.
Evolutionismul teist nu are nicio baza nici in stiinta, nici in teologie. Practic evolutionismul e din punct de vedere stintific o ciudatenie, fara nicio argumentatie stiintifica, doar povesti teoretice.
Vechi 22.09.2012, 13:44:44
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Data înregistrării: 24.04.2012
Locație: Timișoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
Asadar, eu nu am spus de creationism si evolutionismul teist, ci de intelligent design. Ambele, si creationismul stiintific, si evolutionismul teist intra la intelligent design, in orice link despre intelligent design vei gasi asta. Nu intra aici doar evolutionismul ateu.
Nu se spune "de ceva", ci se spune "despre ceva".

Nu "intră", ci, eventual, "se încadrează".

Citat:
Dimpotriva, evolutionismul teist se bazeaza pe argumentatia stiintifica a teoriei evolutioniste, e ciudat sa spunem ca nu ar avea acest lucru.
O teorie nu "are lucruri", ci eventual include, sau se bazează, pe anumite idei, paradigme sau teorii.

Citat:
Practic evolutionismul e din punct de vedere stintific o ciudatenie, fara nicio argumentatie stiintifica, doar povesti teoretice.
Probabil ați vrut să spuneți (deși este oricum o chestiune discutabilă) că nu există dovezi științifice. Faceți o gravă confuzie între argument și probă sau dovadă.

Una peste alta, pentru o persoană care emite pretenția că poate să demonteze o teorie științifică, și/sau că înțelege ce presupune asta, suferiți de niște carențe îngrijorătoare în ce privește limba română.

În ceea ce privește cărțile catolice ne-am lămurit mai demult, pe alt thread. Dar în ceea ce privește domeniul științific, ne puteți indica o singură lucrare pe care ați citit-o ?

Este, ca să folosim un cuvânt blând, amuzant modul în care vă erijați în autoritate în varii domenii care vă sunt evident străine, pentru că, nota bene, a citi pe internet "de" un anumit lucru nu echivalează cu o veritabilă educație în domeniul respectiv.

Last edited by MihaiG; 22.09.2012 at 13:50:03.
Vechi 22.09.2012, 20:25:45
ioan cezar
Guest

Implicit

Din pacate, Catalin, exista nenumarate argumente si dovezi stiintifice puternice, foarte tari, pentru sustinerea evolutionismului. Scrie in manualele scolare actuale, cele de biologie.
Sunt insa si lacune, dileme inca provocatoare pentru oamenii de stiinta, insa o caracteristica definitorie a stiintei este aceea de a avansa pas cu pas, din aproape in aproape, cu tenacitate multimilenara. Asa s-a ajuns, printre altele, la a calatori cu nave spatiale... Nu dintr-o data, ci treptat, cu munca multa, cu sacrificii de nespus, cu smerenie, cu geniu. Si cu voia lui Dumnezeu, dupa credinta mea.
Uite-l pe Edison! A inaintat pas cu pas, pret de peste 1000 de incercari ratate, pentru ca noi doi sa citim chiar acum la lumina becului...
Are si evolutionismul dovezile si cuceririle lui.
E usor sa negam totul. Greu e sa cunoastem bine domeniul, mai intai...

Last edited by ioan cezar; 22.09.2012 at 20:28:52.
Vechi 22.09.2012, 23:49:29
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
O opinie in 11 capitole ":

Evolutie sau creationism ? "Disputa nu se va opri curand , dar pana una alta , sa incercam sa cunoastem cat de cat domeniul , vorba fratelui nostru Ioan.Deci . . .
Vechi 23.09.2012, 01:25:04
ioan cezar
Guest

Implicit

Buna treaba, Cristian! Merita studiat, multumesc frumos!
Vechi 23.09.2012, 16:44:38
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
Din pacate, Catalin, exista nenumarate argumente si dovezi stiintifice puternice, foarte tari, pentru sustinerea evolutionismului. Scrie in manualele scolare actuale, cele de biologie.
Sunt insa si lacune, dileme inca provocatoare pentru oamenii de stiinta, insa o caracteristica definitorie a stiintei este aceea de a avansa pas cu pas, din aproape in aproape, cu tenacitate multimilenara. Asa s-a ajuns, printre altele, la a calatori cu nave spatiale... Nu dintr-o data, ci treptat, cu munca multa, cu sacrificii de nespus, cu smerenie, cu geniu. Si cu voia lui Dumnezeu, dupa credinta mea.
Uite-l pe Edison! A inaintat pas cu pas, pret de peste 1000 de incercari ratate, pentru ca noi doi sa citim chiar acum la lumina becului...
Are si evolutionismul dovezile si cuceririle lui.
frumos răspuns. nu mă așteptam ...
Vechi 23.09.2012, 16:51:25
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
Buna treaba, Cristian! Merita studiat, multumesc frumos!
poate merită ... poate o s-o fac și eu.
dar, doar ce mi-am aruncat ochii puțin și am găsit câteva grosolănii ...
Vechi 23.09.2012, 17:38:57
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de MihaiG Vezi mesajul
Probabil ați vrut să spuneți (deși este oricum o chestiune discutabilă) că nu există dovezi științifice. Faceți o gravă confuzie între argument și probă sau dovadă.
Ce scrie in DEX? "ARGUMÉNT, argumente, s. n. 1. Dovadă adusă pentru a demonstra ceva; probă." In cazul de fata am vrut sa spun ca toata argumentatia nu e stiintifica, ci se bazeaza pe o constructie imaginara. In consens cu citatul pe care l-am redat cuc ateva zile in urma, al lui Pierre Grasse, fost președinte al Academiei Franceze de Științe: „Prin uzul și abuzul unur postulate ascunse, al unor îndrăznețe și adesea neîntemeiate extrapolări, s-a creat o pseudoștiință. Ea prinde rădăcini în chiar miezul Biologiei, făcând să rătăcească numeroși biochimiști și biologi.”
Chiar dvs. sunteti de fapt cel la care faceti referire, nestiind despre ce e vorba. Si asta se intampla de fiecare data, va contraziceti, acuzati, aproape niciodata nu ati avut dreptate cand v-ati apucat sa ma contraziceti, intotdeauna in mod agresiv.
Puteati foarte usor sa va expuneti parerea despre subiectul topicului, dar dvs. intotdeauna aveti ceva cu cel ce scrie mesajul, asta inseamna rautate.
Dar nici nu v-a interesat subiectul mesajului.
Citat:
Nu se spune "de ceva", ci se spune "despre ceva". Nu "intră", ci, eventual, "se încadrează".
Ia uitati ce am spus in mesajul precedent: "Am explicat in mesajul precedent ce e intelligent design, si ca evolutionismul teist se incadreza in aceasta teorie, ca si creationismul stiintific." De data asta am folosit special cuvantul "intra", ca sa fie mai plastic, poate va atrage atentia, daca datile trecut nu s-a inteles, e corect cum am scris.
In legatura cu "despre", tot din DEX aflam ca se folosesc ambele in acest context. Din dictionarul de sinonime: "DÉSPRE prep. (arată obiectul) 1. de. (E vorba ~ el.) 2. asupra. (Studiu ~ atomi.)
Si dictionarul obisnuit: "DÉSPRE prep. 1) (exprimă raporturi deliberative, relevând obiectul de referire) De; cu privire la; în legătură cu; referitor la; privitor la."
In plus, in mesajul meu aminteam de definitia intelligent design-ului, nu discutia despre evolutionism si creationism, vedeti si in aceasta fraza diferenta. Ma refeream la cele doua cuvinte, nu la discutia despre cele doua teorii.
Citat:
O teorie nu "are lucruri", ci eventual include, sau se bazează, pe anumite idei, paradigme sau teorii.
Alta fraza scrisa de dragul de a gasi ceva de criticat. Ce am scris eu: "
Dimpotriva, evolutionismul teist se bazeaza pe argumentatia stiintifica a teoriei evolutioniste, e ciudat sa spunem ca nu ar avea acest lucru."
Ii raspunsesem lui Eugen care scrisese: "Creationismul evolutionist teist nu are pretentii stiintifice."
In cazul in care nu ati inteles cuvantul "lucru", tot din DEX "lucru" inseamna si chestiune, problema, fapt, etc. "III. 1. Chestiune, problemă. 2. Situație, fapt, fenomen;"

In concluzie, iar v-ati chinuit degeaba sa gasiti ceva si n-a iesit nimic, decat problema dvs. In legatura cu evolutionismul nu ma intereseaza de unde credeti ca aveti originea, nu vreau sa va contrazic. Daca aveti ceva de scris legat de subiectul topicului si informatiile din mesaje puteti sa o faceti, nu atacuri aiurea si pe langa subiect (adica trolare). Problema pe forumuri e ca intra tot felul de persoane.
Vechi 23.09.2012, 17:46:20
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
frumos răspuns. nu mă așteptam ...
Si pentru mine e la fel de surprinzator sa aflu ca unii ortodocsi cred si in evolutionism. Pana acum nu am mai intalnit nici macar din alte culte, decat un catolic si cineva care era ortodox sau greco-catolic, nepracticant, ambii aflati in America.
La fel de surprinzator ar fi sa fie atei care cred in creationismul biblic, fara sa fie si credinciosi.
Subiect închis

Tags
creatie, darwin, evolutie, habotnici, maimute

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
CREATIE sau EVOLUTIE? C.tin Teologie si Stiinta 550 30.09.2017 17:36:17
Teoria Big-Bang-ului il exclude pe Dumnezeu din Creatie neica_nimeni_altul Teologie si Stiinta 59 27.11.2012 12:25:23
creatie sau evolutionism? codana Generalitati 11 15.09.2010 19:10:27
Crezi in evolutie? radugherasim Teologie si Stiinta 680 07.03.2010 19:25:54
Evolutie sau involutie? silverstar Generalitati 34 17.02.2007 22:09:45