Citat:
În prealabil postat de catalin2
Iustin, tu in toate mesajele prezinti logica ta, rationamentul tau. Dar noi nu ne bazam doar pe rationamentul nostru, ca avem o gandire limitata din cauza pacatelor. De aceea ne bazam pe revelatia de la Dumnezeu, de aceea ne-a dat revelatia, pentru ca nopi cu rationamentul nu mai ajungeam la Dumnezeu, toti oamneii devenisera idolatrii cu rationamentul lor. Tu chiar crezi ca ai ajuns sfant sau teolog?
|
Ba da,va bazati pe rationamentul vostru , caci luati idei din revelatie ,dar pusi in fata faptelor concrete ale vietii ,cautati un sablon in care sa le incadrati.Si negasind nimic in sufletul vostru,repetati mecanic ideile luate din dogma. La orice subiect ,va intrebati intai daca e ortodox sau nu ,pentru ca credinta ortodoxa nu v-a patruns in suflet ,si atunci va marginiti la cuvinte si propozitii,si rezultatul e mai mult un razboi continuu. Caci aici se implineste bine cuvantul :"slova omoara,iar duhul da viata " Caci nu a-ti inteles inca bine esenta ortodoxiei,dar o folositi pentru a ridica ziduri .Macar de a-ti folosi-o pentru pace si armonie....
Citat:
E posibil sa fi inteles gresit ce este chipul lui Dumnezeu din noi. Nu inseamna ca Domnul este in noi, ci ca noi avem insusirile acestea, adica vointa, ratiune, liberul arbitru. Dar noi am pierdut asemanarea cu Dumnezeu de la caderea lui Adam. Cum un om se naste cu doua picioare, asa se naste si cu insusirile acestea. Prin propria vointa poate face si fapte bune (de fapt pe care le vedem noi bune), nu pentru ca au pe Hristos in ei. Asta pana la urma e un fel de panteism, unde divinitatea e in toata creatia
.
|
Panteism inseamna inchinarea la un zeu inexistent,la o idee de dumnezeu.Singurul Dumnezeu intrupat din istoria omenirii e Hristos.E singurul Dumnezeu vazut !
Si care e legea acestui Dumnezeu vazut? Dragostea universala. Gresesc cu ceva?
Este vreo porunca mai mare decat asta ? Daca dragostea e porunca cea mai mare, cum puteti numi binele rau? Eu am fost mai ponderat ,am vorbit de dragostea desvarsita,care e in participarea la Trupul lui Hristos,si dragostea umana obisnuita ,care este o licarire ,o imagine ,a dragostei in Hristos. Daca ar fi suficienta,nu mai era nevoie sa vina Hristos.
Dar nu aveti dreptul sa coborati cu nimic aceasta mica dragoste umana ,odata ce singuri recunoasteti ca la dragostea desavarsita nu a-ti ajuns.Inseamna ca daca dragostea desvarsita nu o aveti,iar cea umana o dispretuiti,sunteti fiinte lipsite de orice dragoste .
Citat:
Legea lui Hristos n-o indeplinim nici noi de obicei, cum sa o implineasca cei care se inchina la un idol? Nici macar legea lui Moise nu o pot indeplini, pentru ca acolo prima porunca este sa nu te inchini la un alt Dumnezeu.
|
Acesta e un mare paradox . Ca daca voi nu o indepliniti,cel care da de mancare,ingrijeste un bolnav,primeste un om singur,va intra in Imparatia lui Hristos,potrivit Cuvantului Sau,nu judecatii mele. Chiar daca in nestiinta lui el credea in idoli,datorita necredintei voastre ,care nu puneti pe primul plan Cuvantul lui Hristos,acel necredincios va fi primit in Imparatie. Printr-o simpla si banala comparatie. Exemple ale acestei atitudini a lui Dumnezeu sunt nenumarate in Biblie. El lasa pe cei chemati,pentru a se indrepta catre cei care ii fac voia . Fara orotodoxie va fi greu cuiva sa fie desavarsit,caci nu poate infaptui binele constant,si nu poate umbla la radacina raului.Dar cei care folosesc ortodoxia pentru a si omori sufletul si a ii mai si judcea pe altii ,sunt mai rau decat cei necredinciosi,ca macar acestia fac binele din fire.
Citat:
Un ortodox e cel ce marturiseste dreapta credinta ortodoxa, e prima cerinta, nivelul zero. Cand se converteste cineva la ortodoxie nu il intreaba daca e sfant sau daca iubeste toti oamenii, ci daca marturiseste invatatura ortodoxa. Pe baza aceasta construim legatura cu Dumnezeu, crestem in dragoste. Harul este dragoste.
|
Vezi ce ajungi sa spui ? Tu desparti prin cuvantul tau porunca lui Hristos de Crez.
Ca si cum ar fi lucruri diferite.Ca si cum crezul poate fi inteles fara dragoste .
Cine nu are dragoste cum poate intelege ca Fiul lui Dumnezeu,care a facut cerurile si pamantul ,le lasa ,pentru a sfarsi injughiat ca ultimul talhar. Cum pti trai dramatismul si bucuria crezului ,daca nu traiesti dragostea lui Hristos pentru toti oamenii? Jumatate din crez este cu intruparea,tocmai pentru a sublinia ca trebuie sa credem in Dumnezeul cel vazut,si nu in ideea de Dumnezeu.
Citat:
Chiar daca nu intelegi ceva din invatatura trebuie sa o marturisesti, mecanicist cum spui tu, nu trebuie sa coboram intelepciunea divina la intelegerea noastra ingusta.
|
Cel mai potrivit este sa intelegi intelepciunea divina,sa iti fie patruns tot sufletul de ea.
Poti repeta cuvinte ca un papagal,dar trebuie sa le simti pina in ultima fibra a fiintei tale,sa cauti sa le intelegi.Si atunci vei stii sa le explici si celorlalti... Eu nu sunt anti-ortodoxie,eu doar vreau sa fie bine inteleasa,ca e infinit de bogata ,si aici vad ca multi se opresc la gard,la formele concrete
Citat:
De aceea trebuie sa spunem ca Fer. Augustin, ca noi credem tot ce invata Biserica si daca gandim ceva gresit sa nu ni se ia in considerare.
|
Eu cred in Biserica,dar nu voi sunteti Biserica .Iar faptul ca repetati unele citate,in gura voastra chiar nu se potrivesc. Daca a-ti repeta citate ale sfintilor legate de dragoste ,de semerenie,de lupta cu sine,care sunt majoritare in invatura ortdoxa , oare nu m-as pleca eu in fata voastra si as avea doar cuvinte de apreciere?
Dar voi intotdeauna ,cedati ispitelor,si va coborati la nivelul celor care va contreaza,crezindu-va sfinti .
In loc sa faceti cinste ortodoxiei prin rabdare si intelepciune ,o faceti de ris prin atitudinea voastra ,incat uneori sunteti mai rai ca atacatorii vostri.Dumnezeu iarta orice,nu asta e problema,dar voi pierdeti o mare ocazie de a straluci ,aplicand invataturile cu adevarat ortodoxe .Si astfel ceata ortodoxiei se imputineaza si a celor rataciti creste
Citat:
Scrie "sfantul respectiv a spus asa", "Biserica invata asa", ca altfel spui doar dogma ta, si cred ca nu vrei sa iti faci o noua denominatiune
|
Nu a repeta vorbele sfintilor este desavarsirea ,ci a le simti,si a deveni mai bun prin ele. Vorbesc despre ideile mele,asa e,pentru ca vreau sa fiu contrazis,sa ma cunosc.
Dar nu prin acuze ieftine,care se refera doar la aparente. Ci printru-n dialog purtat in dragoste si respect reciproc,si incredere .
Multi cauta asta aici,si multi ar putea culege din intelepciunea voastra .Dar voi judecati dupa aparente ,aparind cat mai adinc,unicul talant ce v-a fost daruit,fara a cauta sa il inmultiti.