Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 20.08.2012, 20:58:55
N.Priceputu
Guest

Implicit

O să vă mai dau un exemplu cunoscut de mine.
Cineva a găsit pe trotuar un portofel grăsuț. Gândind că cineva l-a pierdut, l-a ridicat, l-a deschis... a găsit o sumă mare, echivalentul unui salariu bun la vremea aceea. S-a uitat în stânga, în dreapta (nu cu speranța de a nu fi văzut, ci din contră, de a-l găsi pe păgubaș)... nimic. Cu greu, căutând prin hârtiile din portmoneu a reușit să găsească persoana cu pricina, căreia i-a înapoiat absolut tot ce găsise, refuzând răsplata din partea aceluia, recomandându-i ca mulțumirile să I le aducă lui Dumnezeu, eventual să facă și o milostenie ca semn de mulțumire.

Ce credeți? Era mai bine să fi lăsat acolo portmoneul, trecând peste gândul că dacă l-ar găsi altul și l-ar putea însuși, mizând, eventual, pe intervenția excepțională a lui Dumnezeu? Sau e mai bine că poate a gândit că el însuși e dator să împlinească voia lui Dumnezeu și că poate de aceea i l-a și scos în cale?
Reply With Quote
Vechi 20.08.2012, 21:01:39
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
O să vă mai dau un exemplu cunoscut de mine.
Cineva a găsit pe trotuar un portofel grăsuț. Gândind că cineva l-a pierdut, l-a ridicat, l-a deschis... a găsit o sumă mare, echivalentul unui salariu bun la vremea aceea. S-a uitat în stânga, în dreapta (nu cu speranța de a nu fi văzut, ci din contră, de a-l găsi pe păgubaș)... nimic. Cu greu, căutând prin hârtiile din portmoneu a reușit să găsească persoana cu pricina, căreia i-a înapoiat absolut tot ce găsise, refuzând răsplata din partea aceluia, recomandându-i ca mulțumirile să I le aducă lui Dumnezeu, eventual să facă și o milostenie ca semn de mulțumire.

Ce credeți? Era mai bine să fi lăsat acolo portmoneul, trecând peste gândul că dacă l-ar găsi altul și l-ar putea însuși, mizând, eventual, pe intervenția excepțională a lui Dumnezeu? Sau e mai bine că poate a gândit că el însuși e dator să împlinească voia lui Dumnezeu și că poate de aceea i l-a și scos în cale?
Cristi, normal ca a facut bine. Intreaga discutie se invartea in jurul faptului de a-ti insusi sau nu niste bani gasiti pe strada. Cred ca suntem pe aceeasi pozitie.
Vechi 20.08.2012, 21:06:44
N.Priceputu
Guest

Implicit

în cazul ăsta, m-am liniștit
Reply With Quote
Vechi 20.08.2012, 23:04:10
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Este destul de dificil de judecat acest aspect.
Multumesc Domnului ca nu m-am intalnit cu aceasta situatie,deoarece nu stiu ce atitudine sa adopt.Si voi explica de ce.

Daca banii nu sunt insotiti de actele pagubasului,atunci treaba devine mai complicata.Sa-i declari,dar unde?Daca-i declari in ziarul local multi profitori vor raspunde si se vor arata pagubasi.
Ii duci la politie,insa pagubasul nici nu are idee unde i-a scapat bancnota-de aceea nici nu stie unde s-o caute;daca nu stie unde a pierdut-o,nici nu stie la ce sediu de Politie sa se intereseze...
Daca ii lasi acolo,ii va lua persoana urmatoare care va fi in aceasi dilema si va alege sa-i insuseasca.

In mentalitatea mea,banii apar in calea saracilor sau a persoanelor care au nevoie stringenta de bani(poate gresesc).
M-am intalnit si eu cu cateva situatii,insa a fost simplu.In cazul meu,eu nu aveam nevoie de bani insa poate a fost doar asa un test...

Prima data,inRomania ma dusesem sa verific balanta contului la un bancomat chiar vizavi de cladirea unde locuiesc.In fata mea,era un domn,arab sau turc care utiliza bancomatul.Cand a plecat si a venit randul meu,in loc sa gasesc ecranul gata de o noua transactie,il gasesc inca in contul domnului respectiv,in dreapta imi arata cati bani avea in cont(11,500 si ceva de dolari) apoi intrebarea"ce operatie doriti sa efectuati?-extragere,tiparire chitanta sau exit...
Ma uit buimaca la ecran,incercand sa inteleg ce se intampla si mai vad inca un aspect,domnul respectiv isi uitase in bancomat chiar si cardul.
Am luat decizia fulgeratoare sa apas exit apoi am luat cardul si am alergat dupa respectivul,nu era departe.A ramas si el locului.

Anul trecut in drum spre job,gasesc un portofel urias pus asa ca in vitrina,pe o banca pe bulevard.In fata bancii,o pata dezgustatoare de voma.In momentul in care vad acestea imi fac un tablou mental,cineva in stare de ebrietate uita portofelul pe banca.Vizavi de banca respectiva,este un club de noapte.
Deschid portofelul,gasesc o gramada de acte:buletin,permis auto,Social Security card,carduri si bani(300+dolari).
M-am gandit sa-l duc la politie insa cineva de la serviciu imi spune sa incerc sa gasesc eu pagubasul sunand pe la banci sau la departamentul de permise auto.De fapt,asta a fost cel mai greu.
Cred ca mi-a luat in jur de 4 ore sa gasesc pagubasul,autoritatile nu m-au ajutat deloc banuindu-ma de intentii rele.
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 21.08.2012, 09:01:47
Laura19
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul

M-am gandit sa-l duc la politie insa cineva de la serviciu imi spune sa incerc sa gasesc eu pagubasul sunand pe la banci sau la departamentul de permise auto.De fapt,asta a fost cel mai greu.
Cred ca mi-a luat in jur de 4 ore sa gasesc pagubasul,autoritatile nu m-au ajutat deloc banuindu-ma de intentii rele.
Nici la voi nu e adresa vizibila pe buletin? E destul de enervanta treaba asta. Mai ales ca stai luni de zile pana ti se inlocuiesc actele. O.O Se misca ca mormolocii.

Legat de subiect. Am gasit bani pe jos si as minti sa zic ca mi-am facut griji a cui sunt si asa. Nu am gasit portofele sau bani multi, ci doar bacnote de 1 leu, de 10, de 5. Cand eram mai mica imi cumparam dulciuri de banii gasiti :D Recent insa nu am mai gasit deloc. Nu'i bai. De furat, mi s-au furat o gramada de lucruri de la telefon, mp3,camera(la scoala) la maruntisuri, insa nu am facut conexiunea cu banii gasiti pe jos.
O singura data am gasit o geanta in autobuz. Am luat-o, m-am uitat inauntru, am vazut ca are portofel cu acte cu tot si am dus-o la proprietar. Norocul meu ca statea in acelasi cartier, nu a trebuit sa caut prea mult si adresa era vizibila pe buletin!

Cum s-a zis si mai jos. Daca gasesti asa bacnote de 1 leu,5,10-deci nu sume colosale- ori le lasi ori le iei si le dai unui cersetor, la Biserica si spui o ruga ptr. cel care a pierdut banii. Cand se gasesc portofele, genti, camere, telefoane etc. atunci normal este sa fie inapoiate, ori cauti tu proprietarul-daca se poate- ori le duci la politie, eventual mai dai un anunt pe net undeva. Ce fac cei de la politie, daca le pastreaza ori ba, e treaba lor, nu prea ai putere asupra lor. Tu poti sa faci doar ce trebuie si sa te rogi Domnului ca pagubasul sa recupereze ce a pierdut.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Este pacat? nicusor3 Intrebari utilizatori 50 03.02.2013 21:50:31
Este oare pacat? Darkanian Pocainta 10 31.07.2012 19:10:08
Este iluzionismul pacat? Bunl Generalitati 2 05.09.2008 00:47:01