![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]()
Dacă vămile văzduhului ar exista astfel încît după o vamă oarecare sufletul care s-a aflat vinovat de păcatul respectiv să fie aruncat în tenebrele infernului, înseamnă că la Hristos nu ar mai ajunge nici un păcătos. Adică diavolii ar fi ei judecători în locul Judecătorului.
În Noul Testament scrie cam așa: dacă ascultă cineva cuvintele Mele și crede Celui ce M-a trimis pe Mine, are viață veșnică și la judecată nu va veni, căci s-a și mutat de la moarte la viață. Deci dacă drepții și sfinții nu mai au nevoie de judecată și dacă păcătoșii sînt judecați de demoni, înseamnă că Judecata Particulară nu există și Hristos asistă la spectacolul vămilor văzduhului. Arată-mi unde scrie Sfîntul Ioan Gură de Aur sau marii dascăli și Teologi ai Bisericii despre vămi (Ioan Teologul, Grigorie Teologul, Nicolae Cabasila, Nicodim Aghioritul, Grigorie Palama și ceilalți de talia lor). Eu nu contest că duhurile rele se vor năpusti asupra celui care tocmai a gustat moartea și că îngerii îi vor proteja, dar de aici pînă la cele 24 de vămi este rodul imaginației oamenilor care vor să sperie lumea, în special babele și în general pe cei ce n-au parcurs în viața lor nici un capitol din Noul Testament.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Uite aici și continuarea...adică următorul subcapitol după Vămile Văzduhului.
JUDECATA PARTICULARĂ A SUFLETULUI După vederea iadului, sufletul se întoarce pentru a treia oară să se închine Domnului. Acum e lămurit. A văzut binele și răul. Acum nu mai vorbește, ca pe pământ, că nu este Rai și Iad. Acum nu mai zice, ca hoțul fără minte: "Nu cred că este temniță!" Și fiindcă nu crezi, urmează că nu există? Dar dacă există, ce te faci? Dacă crezi că este iad și - să zicem, prin absurd, că nu este - n-ai pierdut nimic. Dar dacă este? Te-ai pierdut pe tine însuți, ai pierdut totul! Iată de ce ne spun Părinții nouă pământenilor, că de aceea ne târguim noi cu credința, fiindcă n-am văzut nici Raiul, nici Iadul. Parcă pricepem întrucâtva râvna propovăduirii lui Pavel Apostolul, care a fost răpit în rai1: cu asta avea evidența absolută a împărăției spiritului, de care era mai sigur decât de toată existența celor văzute2; acesta era zorul unei nemaiîntâlnite apostolii. In împărăția nevăzută a duhurilor, la a patruzecea zi pămân-teană, are loc o mare hotărâre asupra sufletului, care s-a lămurit în așa de scurtă vreme, cât nu se lămurise în zeci de ani de zile de viață pământească. Biserica pe pământ se roagă lui Dumnezeu a treia oară, pentru sufletul care-și așteaptă judecata împăratului lumii. Stăpânul vieții are în mână cheile morții și ale iadului3. Deci, dacă sufletul, în viața pământeană, a fost ostaș bun al împăratului Hristos, intră în obștea sfinților, a îngerilor buni, bucurându-se de toate ostenelele și suferințeŹle ce le-a îndurat bucuros pentru Hristos pe pământ. Dacă însă n-a trăit pentru Hristos, ci pentru sine și pentru toate amăgirile lumii acesteia, petrecerea lui va fi cu diavolii, în "locul" de muncă. Deci judecata particulară, adică a fiecărui suflet îndeosebi, iese a patruzecea zi de la mutarea sufletului din cortul lui de lut. Hotărârea pe care o dă Dumnezeu asupra sufletului de-a petrece în împărăția luminii, sau a se osândi în împărăția chinurilor, e o hotărâre provizorie, și ține până la judecata cea de obște, judecata de pe urmă. Aceea e definitivă și fără de sfârșit. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Last edited by ovidiu b.; 16.08.2012 at 15:09:13. |
|
||||
|
||||
![]()
Vamile vazduhului sunt, intr-adevar, o invatatura a Bisericii. Nu este dogma, dar este o credinta a Bisericii.
Credinta in vami - adica intr-o cercetare amanuntita a sufletului - o ultima si desavarsita probare a virtutii sau patimii - este aparata de Serafim Rose si de alti parinti pentru ca este patristica. |
|
||||
|
||||
![]()
In cateva rugaciuni care se rostesc dupa catismele Psaltirii, apar vamile vazduhului.
Apar si in Pateric si in unele scrieri ale sfintilor. http://www.crestinortodox.ro/inmorma...lui-70165.html
|
|||
|
|||
![]() |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Sfanta Traditie | Iuliiiii | Generalitati | 4 | 07.06.2013 13:42:36 |
Sfanta traditie | caiusltd | Despre Sfanta Scriptura | 9 | 18.10.2010 09:10:57 |
Sfanta Traditie | Ioana-Andreea | Secte si culte | 5 | 26.07.2010 18:21:55 |
traditiile si sfanta traditie. | iulian_vlc | Generalitati | 4 | 16.03.2009 10:19:34 |
Despre Sfanta Traditie | strajeru | Secte si culte | 147 | 19.02.2009 15:15:04 |
|