Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.08.2012, 15:13:07
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Of, si iarasi am deturnat subiectul topicului.
A da curs imaginației nu este un lucru tocmai constructiv, recomandare primită de la Sfinții Părinți.

Last edited by ovidiu b.; 13.08.2012 at 15:25:05.
Reply With Quote
Vechi 13.08.2012, 15:22:41
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
A da curs imaginației nu este un lucru tocmai construciv, recomandare primită de la Sfinții Părinți.
Corect. Cu precizarea ca se refera strict la domeniul duhovnicesc (si nu cel stiintific, matematic, filozofic...).
Congnitia intelectuala duhovniceasca (in special latura contemplativa ca congnitiei intelectuale, dar si latura rationala a cognitiei intelectuale umane) nu are nevoie de imaginatie, caci SENSUL existentei obiectelor (fizice, matematice, duhovnicesti) catre care isi indreapta mintea (intelectul atat contemplativ cat si rational) omul duhovnicesc, este luminat (cognitiv) de harul Duhului Sfant... si daca omul duhovnicesc vede (duhovniceste) ce nevoie mai are de imaginatia sensului existentei? "omul duhovnicesc toate le cerceteaza si (le intelege intelectual -rational si contemplativ-duhovniceste), chiar si adancurile (lucrarii, harului necreat...) lui Dumnezeu" (I cor cap 2)

Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";

Last edited by Eugen7; 13.08.2012 at 15:25:28.
Reply With Quote
Vechi 13.08.2012, 15:41:06
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
Corect. Cu precizarea ca se refera strict la domeniul duhovnicesc (si nu cel stiintific, matematic, filozofic...).
Congnitia intelectuala duhovniceasca (in special latura contemplativa ca congnitiei intelectuale, dar si latura rationala a cognitiei intelectuale umane) nu are nevoie de imaginatie, caci SENSUL existentei obiectelor (fizice, matematice, duhovnicesti) catre care isi indreapta mintea (intelectul atat contemplativ cat si rational) omul duhovnicesc, este luminat (cognitiv) de harul Duhului Sfant... si daca omul duhovnicesc vede (duhovniceste) ce nevoie mai are de imaginatia sensului existentei? "omul duhovnicesc toate le cerceteaza si (le intelege intelectual -rational si contemplativ-duhovniceste), chiar si adancurile (lucrarii, harului necreat...) lui Dumnezeu" (I cor cap 2)

Ce inseamna a vedea duhovniceste? (Tot un simbol de fapt).
Si alt citat pe care nu-l inteleg. Tu intelegi ce scrie acolo? Eu m-am pierdut in termenii aia filozofici.

Eu totusi cred ca majoritatea oamenilor care nu stiu carte, sau pricep lucrari din astea, se bazeaza si in credinta tot pe imaginatia si sufletul lor.
Si nu cred ca este ceva rau.

Concret:

Ateul zice: Nu l-am vazut, nu exista. In cer nu este asa ceva.
Agnosticul sau cum se numeste, zice: exista, dar nu stiu exact ce si cum.
Credinciosul zice: nu L-am vazut, dar eu cred si simt ca exista. Si il descrie cum il "vede", picteaza icoane.
Deci credinciosul si-l imagineaza cumva.
Fiecare sfant are pentru noi o imagine. Si asa sunt icoanele.
Avem si moaste de sfinti si ne ducem la ele, le pipaim, ne rugam lor.

Last edited by sophia; 13.08.2012 at 15:48:23.
Reply With Quote
Vechi 13.08.2012, 15:57:30
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Credinciosul zice: nu L-am vazut, dar eu cred si simt ca exista. Si il descrie cum il "vede", picteaza icoane.
Greșit. Icoana (gr. εικον = chip, reprezentare) este, în înțelegerea creștinismului ortodox, o imagine sacră, în două dimensiuni, care reprezintă pe Iisus Hristos, pe Maica Domnului sau un sfânt. Pentru teologia ortodoxă, temeiul icoanei este realitatea Întrupării Fiului lui Dumnezeu: "Și Cuvântul trup S-a făcut" (Ioan 1, 14). Dumnezeu, în El însuși, nu este reprezentabil prin icoană. Dar Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a doua persoană din Sfânta Treime, este reprezentat pentru că El nu este doar Dumnezeu adevărat - "unul din Sfânta Treime" -, ci și om adevărat, care a luat trup concret (și deci un chip anume) "pentru noi și a noastră mântuire". Icoana este deci o consecință a Întrupării, căci Hristos este "chipul lui Dumnezeu cel nevăzut" (Coloseni 1, 15).
Reply With Quote
Vechi 13.08.2012, 16:20:01
sophia sophia is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Greșit. Icoana (gr. εικον = chip, reprezentare) este, în înțelegerea creștinismului ortodox, o imagine sacră, în două dimensiuni, care reprezintă pe Iisus Hristos, pe Maica Domnului sau un sfânt. Pentru teologia ortodoxă, temeiul icoanei este realitatea Întrupării Fiului lui Dumnezeu: "Și Cuvântul trup S-a făcut" (Ioan 1, 14). Dumnezeu, în El însuși, nu este reprezentabil prin icoană. Dar Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a doua persoană din Sfânta Treime, este reprezentat pentru că El nu este doar Dumnezeu adevărat - "unul din Sfânta Treime" -, ci și om adevărat, care a luat trup concret (și deci un chip anume) "pentru noi și a noastră mântuire". Icoana este deci o consecință a Întrupării, căci Hristos este "chipul lui Dumnezeu cel nevăzut" (Coloseni 1, 15).
Pai si atunci ajungi la ceea ce spuneam eu. A fost si trup "pentru noi si a noastra mantuire", dar si spiritul care exista pentru totdeauna.
O parte se vede prin icoana, o parte se simte doar. Si de ce avem nevoie de icoana totusi?

Si ni-L mai imaginam ca : pastor, miel, lebada si nu mai stiu.

Hai sa renuntam, ca mai rau ne incurcam.Imaginatia este necesara. Simbolistica exista dintotdeauna.
EL insusi vorbea prin pilde, prin simboluri. Cine putea il intelegea, vedea cu mintea sa, cine nu, nu.
Vechi 13.08.2012, 16:33:22
Annyta
Guest

Implicit

Un gând pe care îl am în minte în ultimul timp, în urma convorbirilor cu prieteni/ colegi/ cunoscuți: de ce încercăm să înțelegem Divinitatea raportând-o la noi, la legile societății, încercând să o adaptăm la ce trăim noi astăzi? Este un exercițiu destinat eșecului, zic eu, căci cum am putea să cuprindem cu mintea noastră pe Cel fără de început și de necuprins?
Șansa noastră este să facem tot posibilul să trăim viața noastră raportându-ne la Dumnezeu, să încercăm să ne ridicăm la "înălțimea" ascultării poruncilor sale, să ne împărtășim de tainele Sale și să ne rugăm sincer să-L iubim, să-L cunoaștem... Să-l rugăm pe Dummezeu să ne lumineze mințile și inimile pentru a nu fi în rătăcire...

Este doar un gând, poate prost, poate off-topic.... Vă rog să mă iertați...
Reply With Quote
Vechi 13.08.2012, 16:50:41
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Annyta Vezi mesajul
Un gând pe care îl am în minte în ultimul timp, în urma convorbirilor cu prieteni/ colegi/ cunoscuți: de ce încercăm să înțelegem Divinitatea raportând-o la noi, la legile societății, încercând să o adaptăm la ce trăim noi astăzi? Este un exercițiu destinat eșecului, zic eu, căci cum am putea să cuprindem cu mintea noastră pe Cel fără de început și de necuprins?
Șansa noastră este să facem tot posibilul să trăim viața noastră raportându-ne la Dumnezeu, să încercăm să ne ridicăm la "înălțimea" ascultării poruncilor sale, să ne împărtășim de tainele Sale și să ne rugăm sincer să-L iubim, să-L cunoaștem... Să-l rugăm pe Dummezeu să ne lumineze mințile și inimile pentru a nu fi în rătăcire...

Este doar un gând, poate prost, poate off-topic.... Vă rog să mă iertați...
Hristos este acelasi mereu, oamenii sunt schimbatori.
Eu cel putin incerc sa inteleg niste oameni - pe cei de acum si pe cei din vechime - raportandu-ma si la cadrul socio-politic, la mentalitatile din jurul lor. Asa se reconstituie o epoca. Altfel, fireste, nimeni in afara Domnului nu stie ce e in sufletul omului. Sunt de acord ca, dincolo de aceste aspecte care tin de concret si de contingent, harul Domnului si Pronia divina sunt factorii de baza, dar totul se intampla intr-un anumit context de care e bine sa se tina seama.
Uite, vezi, de aceea mi-ar fi placut sa il cunosc pe centurionul roman, ca, in afara de credinta, curaj si dragoste de oameni (iata, mila fata de un sclav la un pagan, a propos de ce se discuta pe un alt topic), are si o intelegere foarte buna a lucrurilor din jurul lui. Fiind roman si soldat, trebuia sa fie, by default, o fire rationala, pragmatica, disciplinata, care stie ce inseamna si cum functioneaza ierarhia. Omul asta are o viziune unitara si corecta asupra celor de sus si a celor de jos, precum in cer, asa si pe pamant, nu e un schizoid, un habotnic, un inadaptat, asa cum, din pacate, tindem tot mai multi crestini sa fim.
Imi cer si eu iertare daca oi fi suparat pe cineva cu aceste idei personale ale mele.
Vechi 13.08.2012, 16:52:09
sophia sophia is offline
Senior Member

Implicit

In fond vorbim toti aici despre acelasi lucru, dar ii dam alt nume.

"Credinciosul ortodox nu trebuie sa isi imagineze nimic duhovnicesc (Doamne fereste-ne de orice imaginatie duhovniceasca care este draceasca). Orice imaginatie duhovnieasca este minciuna, este inselare... este similar nebuniei in ca si cum cineva ar spune: "nu ma uit pe geam sa privesc afara cu ochii fizici sa vad (cu mintea, creierul) natura asa cum este (real, obiectiv), ci imi imaginez eu (in mintea mea) o fabulatie despre realitatea lumii fizice vizibila prin fereastra"

Asta ce mai vrea sa insemne? Ce inseamna pentru tine in fond termenul duhovnicesc daca zici ca este dracesc?
Pentru mine duhovnicesc inseamna intru credinta.
Voi va dati seama cum smintiti aici oamenii?

Si exact asta spun si eu: mergem la moaste ca sa ne rugam la ele si sa le atingem spre mantuire trupeasca si ne rugam si le vedem/simtim si partea ne-trupeasca. Ei partea asta eu o consider imaginatia credintei. Trairea credintei. Trairea concreta a unui lucru abstract. Na, sa va dau si eu ceva fiilozofic.

In toate absolut, si mai ales in credinta intervine, fie ca vrem sau nu, atat concretul, fiinta, cat si abstractul.

Si in tot ceea incercati voi aici sa demonstrati, exact asa spuneti. Si eu spun la fel. Doar ca o numesc imaginatie, pentru ca nu pot pune mana pe dogma, regula, sfantul, sau Iisus, ci il port in minte si suflet.
Astea nu sunt lucruri dracesti.

Nu stiu sa explic altfel.
Pe Iisus il iubim pentru ceea ce intruchipeaza El.
Pe Iisus ca om, ca barbat, poate sa-l fi iubit mama Sa, unii apropiati din vremea lui.
Mie mi-ar fi placut sa cunosc si partea aceasta a Lui.

In fond asta a vrut Glykys sa spuna prin acest topic. pe cine am fi vrut sa cunoastem concret, ca latura umana. Si voi ati ajuns la filozofii fara margine.

Mai clar de atat nu pot sa explic.
Vechi 13.08.2012, 16:57:49
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
O parte se vede prin icoana, o parte se simte doar. Si de ce avem nevoie de icoana totusi?

Hai sa renuntam, ca mai rau ne incurcam.Imaginatia este necesara. Simbolistica exista dintotdeauna.
Observ că nu reusești să faci deosebirea dintre icoane și imaginație. Icoana ne înfățișează chipul lui Dumnezeu Insuși, chipul Fiului lui Dumnezeu întrupat. Ea este o fereastră spre lumea lui Dumnezeu, spre Imparația Cerurilor. Chipul Maicii Domnului și cel al sfinților din icoane este chipul omenesc îndumnezeit, copleșit de lumina dumnezeiască a Imparației lui Dumnezeu. Icoana este sfințită prin chipul pe care îl reprezintă. Fară icoană ne putem rătăci de la adevăratul Dumnezeu, închipuindu-ne fiecare, după mintea, priceperea și credința sa un Dumnezeu, care de cele mai multe ori este unul plăsmuit de imaginația noastră. Așadar nu avem nevoie de imaginație în planul duhovnicesc.
Reply With Quote
Vechi 13.08.2012, 16:27:58
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
Ce inseamna a vedea duhovniceste? (Tot un simbol de fapt).
Si alt citat pe care nu-l inteleg. Tu intelegi ce scrie acolo? Eu m-am pierdut in termenii aia filozofici.
A vedea duhovniceste inseamna a vedea cu mintea (intelectul uman rational si contemplativ). Nu sunt doar termeni filzofici si stiintfici ci si duhovnicesti.

Cosider ca inteleg cate ceva (foarte foarte putin), cu ajutorul si mila lui Dumnezeu, indrumat de Sfintii Parinti, Preoti in Sfanta Biserica, Prins Sfintele Taine si studiu si traire adecvata. Repet inechvoc: sunt novice... si nici macar atat nu ma pot numi. Ma osandesc pe mine insumi in fata lui Hristos Iisus, la Taina Sfintei Spovedanii si nu numai. Fara harul Sau, mila si dragostea Sa sunt nimic.

Pentru mai multe detalii recomand:
Sfantul Simeon Noul Teolog:
Filocalia vol 6
sau
Ediura Deisis
http://edituradeisis.ro/opencart/ind...keyword=simeon

Citat:
Eu totusi cred ca majoritatea oamenilor care nu stiu carte, sau pricep lucrari din astea, se bazeaza si in credinta tot pe imaginatia si sufletul lor.
Si nu cred ca este ceva rau.
Consideratia dvs nu este corecta din punct de vedere filocalic. (Observati va rog diferenta dintre credinca si cosndieratie. Credinta, conform filocaliei nu are un scop in sine ci o tina precisa, inechivoca: cunoasterea (cognitia) lui Hristos Iisus inechivoca prin harul Duhului Sfant. "Noi am crezut si am cunoscut (inteles, cognitie) ca TU este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu cel Viu" Ioan 6)

Citat:
Avem si moaste de sfinti si ne ducem la ele, le pipaim, ne rugam lor.
Va rog nu amestecati lucrurile. Degeaba mergem la moaste daca nu cautam harul Duhului Sfant in Sfintele Taine, in Sfanta Biserica conform Sfintilor Parinti. Sfintii nu ne pot ajuta daca noi nu ii lasam sa ne ajute cu harul lui Hristos Iisus evident.

Credinciosul ortodox nu trebuie sa isi imagineze nimic duhovnicesc (Doamne fereste-ne de orice imaginatie duhovniceasca care este draceasca). Orice imaginatie duhovnieasca este minciuna, este inselare... este similar nebuniei in ca si cum cineva ar spune: "nu ma uit pe geam sa privesc afara cu ochii fizici sa vad (cu mintea, creierul) natura asa cum este (real, obiectiv), ci imi imaginez eu (in mintea mea) o fabulatie despre realitatea lumii fizice vizibila prin fereastra.

Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Postul - un exercitiu terapeutic mirelat Pocainta 13 10.01.2009 11:09:07
LUPTA CU CADEREA IN IMAGINATIE cozia Teologie si Stiinta 9 10.12.2007 13:07:37