Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.08.2012, 13:59:16
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Tartaruga Vezi mesajul
Si pana una alta, nu colacii se jertfeau idolilor ci animale :)
Adevărat, însă chestiunea nu e radical diferită. Oricum, romanii/grecii păgâni nu jertfeau pe altarele lor "viermi, gândaci, ori șobolani", ci animale "curate" din perspectiva religiei iudaice.

Citat:
Cat despre ortodocsi, eu ma refeream la cei botezati ortodocsi, in loc sa-i invatati sa-si traiasca Ortodoxia, ii atrageti la voi. Este mai clar acum? :)
Oarecum, însă știți la fel de bine ca mine că nu toți ortodocșii botezați (84% din populația României) sunt și ortodocși practicanți.
Reply With Quote
Vechi 11.08.2012, 15:35:15
Tartaruga Tartaruga is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Adevărat, însă chestiunea nu e radical diferită. Oricum, romanii/grecii păgâni nu jertfeau pe altarele lor "viermi, gândaci, ori șobolani", ci animale "curate" din perspectiva religiei iudaice.

Oarecum, însă știți la fel de bine ca mine că nu toți ortodocșii botezați (84% din populația României) sunt și ortodocși practicanți.
De unde stiti ce animale jertfeau paganii idolilor?

Ce parere aveti, de ce apostolii nu i-au invatat pe pagani sa nu manance animale "necurate"? Ca stim ca se ocupau cu cresterea porcilor.

Si am observat ca viziunea data apostolului Petru o luati doar in sensul curatirii paganilor. Cum atunci este valabila paralela cu animalele necurate daca acelea nu au fost de fapt curatite? Cum si-a dat seama Ap. Petru ca paganii erau curatiti daca animalele din viziune nu erau? Nu vi se pare mai logic sa-si fi dat seama tocmai pentru ca Domnul ii cerea sa manance animale pe care gura lui nu le-ar fi atins niciodata si iata ca acum Domnul ii cerea sa le manance spunandu-i sa nu mai numeasca necurat ceea ce El curatise? Si tocmai facand paralela cu mancarea curatita a inteles ca si paganii erau curatiti? Ca doar nu puteti spune ca in viziune Domnul i-a cerut sa ii manance pe pagani, nu?

Sunt deacord cu dvs. ca multi ortodocsi sunt nepracticanti, de aceea trebuie ajutati sa devina ortodocsi practicanti. Dvs. insa doriti sa devina practicanti in alt cult din cauza modului in care intelegeti dvs. apocalipsa si aici este de fapt buba...

Last edited by Tartaruga; 11.08.2012 at 15:39:43.
Reply With Quote
Vechi 11.08.2012, 15:48:41
Banned

Implicit

Citat:
De unde stiti ce animale jertfeau paganii idolilor?
Din istorie.

Citat:
Ce parere aveti, de ce apostolii nu i-au invatat pe pagani sa nu manance animale "necurate"?
E rândul meu să vă întreb: de unde știți că nu i-au învățat?

Citat:
Si am observat ca viziunea data apostolului Petru o luati doar in sensul curatirii paganilor. Cum atinci este valabila paralela cu animalele necurate daca acelea nu au fost de fapt curatite?
Ar fi absurd să admitem inversarea metaforei.

Citat:
Cum si-a dat seama Ap. Petru ca paganii erau curatiti daca animalele din viziune nu erau?
Păgânii nu erau necurați decât în prejudecata evreilor. Tot oameni erau și ei... Dumnezeu a folosit această viziune pentru că evreii îi vedeau pe păgâni ca pe un fel de animale necurate. O prejudecată ceva în genul "toți bărbații e porci".

Citat:
Nu vi se pare mai logic sa-si fi dat seama tocmai pentru ca Domnul ii cerea sa manance animale pe care gura lui nu le-ar fi atins niciodata si iata ca acum Domnul ii cerea sa le manance spunandu-i sa nu mai numeasca necurat ceea ce El curatise? Si tocmai facand paralela cu mancarea curatita a inteles ca si paganii erau curatiti? Ca doar nu puteti spune ca in viziune Domnul i-a cerut sa ii manance pe pagani, nu?
Desigur că nu, asta spuneam că nu putem inversa termenii metaforei. Hristos murind pe cruce i-a curățit pe oameni (inclusiv neamurile considerate "spurcate"), nu pe porci.

Citat:
Sunt deacord cu dvs. ca multi ortodocsi sunt nepracticanti, de aceea trebuie ajutati sa devina ortodocsi practicanti. Dvs. insa doriti sa devina practicanti in alt cult din cauza modului in care intelegeti dvs. apocalipsa si aici este de fapt buba...
Nu ar fi mai simplu ca atât eu, cât și dvs. să-i convingem să devină creștini practicanți așa cum cere Hristos și Scriptura? În cele peste 6.000 de postări, găsiți să-i fi îndemnat vreodată să devină adventiști?

Last edited by osutafaraunu; 11.08.2012 at 15:51:45.
Reply With Quote
Vechi 11.08.2012, 16:05:18
Banned

Implicit

Citat:
Din istorie.

E rândul meu să vă întreb: de unde știți că nu i-au învățat?

Ar fi absurd să admitem inversarea metaforei.

Păgânii nu erau necurați decât în prejudecata evreilor. Tot oameni erau și ei... Dumnezeu a folosit această viziune pentru că evreii îi vedeau pe păgâni ca pe un fel de animale necurate. O prejudecată ceva în genul "toți bărbații e porci".

Desigur că nu, asta spuneam că nu putem inversa termenii metaforei. Hristos murind pe cruce i-a curățit pe oameni (inclusiv neamurile considerate "spurcate"), nu pe porci.

Nu ar fi mai simplu ca atât eu, cât și dvs. să-i convingem să devină creștini practicanți așa cum cere Hristos și Scriptura? În cele peste 6.000 de postări, găsiți să-i fi îndemnat vreodată să devină adventiști?
De unde din istorie stiti ce animale jertfeau paganii? Puteti da exemple?

Stiu ca nu i-au invatat pe pagani sa manance ca si evreii pentru ca scrie in Biblie ce anume i-au invatat. Asta daca nu cumva dvs. va bazati si pe alte surse.

Nu este nimic absurd, Domnul i-a cerut lui Petru sa manance animale pe care el nu le-ar fi atins niciodata spunandu-i sa nu mai numeasca nimic necurat din ceea ce curatise El, si ca atare Petru a inteles, prin translatie la pagani ca si ei erau curatiti. Domnul nu i-a zis sa renunte la prejudecatile despre pagani ci a spus ca El a curatit, deci inainte erau cu adevarat necurati. Si asa apar in VT, necurati, si oameni si animale. Iar Domnul a curatit totul. Dar sa presupunem ca era o prejudecata cum ziceti. De ce atunci sunteti asa convins ca ceea ce credeti dvs. despre animale nu este prejudecata? Sau credeti ca Dumnezeu atat de curat poate crea necuratii?

Bine-nteles ca va puteti stradui sa ii convingeti sa devina crestini practicanti, insa nu spunandu-le ca conform apocalipsei trebuie sa fuga din Bisericile traditionale... Ca aceasta idee am gasit-o la dvs...
Reply With Quote
Vechi 11.08.2012, 16:27:42
Banned

Implicit

Citat:
De unde din istorie stiti ce animale jertfeau paganii? Puteti da exemple?
Romanii și grecii jertfeau pe altarele lor de regulă tauri, dacă dvs. aveți cunoștință că jertfeau "viermi, gândaci și șobolani", spuneți-o acum clar.

Citat:
Stiu ca nu i-au invatat pe pagani sa manance ca si evreii pentru ca scrie in Biblie ce anume i-au invatat.
Așa, și nu i-au învățat cu Scriptura în mână? Iar Scriptura pe vremea apostolilor era Scriptura Vechiului Testament

Citat:
Nu este nimic absurd, Domnul i-a cerut lui Petru sa manance animale pe care el nu le-ar fi atins niciodata
Până la urmă, Petru a mâncat ori ba?

Citat:
Dar sa presupunem ca era o prejudecata cum ziceti. De ce atunci sunteti asa convins ca ceea ce credeti dvs. despre animale nu este prejudecata? Sau credeti ca Dumnezeu atat de curat poate crea necuratii?
"Necurăția" aceasta se referă doar la folosirea respectivelor animale ca hrană, în rest nu putem spune că Dumnezeu a creat ceva "necurat"[din alte puncte de vedere]. Fiecare animal a fost creat cu un anumit scop. Dacă luăm ca exemplu doar câteva animale domestice (numite "necurate", adică ne-comestibile), veți concluziona că nu e vorba de prejudecată: calul, câinele și măgarul.

Citat:
Bine-nteles ca va puteti stradui sa ii convingeti sa devina crestini practicanti, insa nu spunandu-le ca conform apocalipsei trebuie sa fuga din Bisericile traditionale... Ca aceasta idee am gasit-o la dvs...
Ideea o găsim în Scriptură, nu e o idee personală. Iar de obligat nu oblig (și nici nu pot obliga) pe nimeni, fiecare e liber să decidă.
Reply With Quote
Vechi 11.08.2012, 16:30:03
Suzana's Avatar
Suzana Suzana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.07.2012
Implicit

exista animale comestibile si necomestibile, porcul este comestibil.

cei din legea veche nu aveau voie sa manance porc, dar cei din legea noua pot manca tot ce e comestibil, inclusiv porc, insa nu soareci sau altele asemenea, necomestibile.
Reply With Quote
Vechi 11.08.2012, 16:36:48
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Suzana Vezi mesajul
exista animale comestibile si necomestibile, porcul este comestibil.

cei din legea veche nu aveau voie sa manance porc, dar cei din legea noua pot manca tot ce e comestibil, inclusiv porc, insa nu soareci sau altele asemenea, necomestibile.
Am scis "comestibile" în sensul că pot fi folosite ca hrană conform Bibliei. În rest, nu știu cu ce ar fi porcul mai comestibil decât șoarecele...
Reply With Quote
Vechi 11.08.2012, 17:00:17
Banned

Implicit

Citat:
Romanii și grecii jertfeau pe altarele lor de regulă tauri, dacă dvs. aveți cunoștință că jertfeau "viermi, gândaci și șobolani", spuneți-o acum clar.

Așa, și nu i-au învățat cu Scriptura în mână? Iar Scriptura pe vremea apostolilor era Scriptura Vechiului Testament

Până la urmă, Petru a mâncat ori ba?

"Necurăția" aceasta se referă doar la folosirea respectivelor animale ca hrană, în rest nu putem spune că Dumnezeu a creat ceva "necurat"[din alte puncte de vedere]. Fiecare animal a fost creat cu un anumit scop. Dacă luăm ca exemplu doar câteva animale domestice (numite "necurate", adică ne-comestibile), veți concluziona că nu e vorba de prejudecată: calul, câinele și măgarul.

Ideea o găsim în Scriptură, nu e o idee personală. Iar de obligat nu oblig (și nici nu pot obliga) pe nimeni, fiecare e liber să decidă.
Nu m-a preocupat niciodata idolatria, de aceea va intreb pe dvs. Vad insa ca nu vorbiti din ceva lucrari documentate si va opriti doar la romani si greci de parca erau singurii pagani. Ce parere aveti despre indieni, chinezi si alti asiatici care mananca insecte, caini si altele? Sau europenii nostrii care mananca fructe de mare si broaste?

Apostolii nu i-au invatat cu Scriptura VT in mana, de unde ati scos-o? Apostolii s-au reunit special ca sa decida ce anume din legea lor sa le ceara paganilor, si nici vorba sa le ceara toata legea VT, ci le-au cerut doar vreo patru lucruri printre care nu figureaza animalele necurate. Asta apare in Biblie. Interesul crestin pentru VT este ceva destul de recent.

Iar Petru a mancat, cum sa nu. L-a contrazis pe Domnul la inceput dupa care s-a supus si am bagat de seama ca ii chiar facea placere sa traiasca cu paganii, de a ajuns apoi sa fie certat de Pavel pentru ca o cam facea pe ascuns de rusinea evreilor. Ce era atat de rusinos daca respecta la sange obiceiurile evreiesti?

Calul, cainele si magarul ziceti? Pai sunt multi care le mananca si pe astea, calul fiind chiar o delicatesa prin Europa. Si in cazul porcului, care i-ar fi rolul? Dar al leului si girafei? Daca animalul nu-i necurat, cum atunci mancarea lui ar fi necurata? Cum apare brusc necuratia? De ce credeti ca asta nu-i pura prejudecata?

Ideea nu este deloc in Scriptura, ci in modul cum doriti dvs. sa interpretati Scriptura. Iar daca sunteti ferm convins de adevarul acestei interpretari, de ce nu spuneti tuturor de aici cu voce tare, lamurit si raspicat, ca sa inteleaga ideea dvs. cum ca ar trebui sa fuga din BO mancand pamantul daca nu vor sa piara in pedepsele apocalipsei? Ca eu sunt convinsa ca ei nu au inteles bine ca aveti aceasta idee. Inaintea mentorului adventist, a mai avut si altcineva aceasta idee? Si apropos de asta, voi aveti o data anume pentru sfarsitul Judecatii si inceperea mileniului asa cum au altii aparuti dupa voi?

Last edited by Tartaruga; 11.08.2012 at 17:13:49.
Reply With Quote
Vechi 11.08.2012, 17:25:36
Banned

Implicit

Citat:
Nu m-a preocupat niciodata idolatria, de aceea va intreb pe dvs. Vad insa ca nu vorbiti din ceva lucrari documentate si va opriti doar la romani si greci de parca erau singurii pagani. Ce parere aveti despre indieni, chinezi si alti asiatici care mananca insecte, caini si altele? Sau europenii nostrii care mananca fructe de mare si broaste?
Eu vorbeam de păgânii cu care aveau contact apostolii, respectiv cei din bazinul mediteranian. E drept, obiceiurile culinare se mai schimbă, în ultima vreme europenii au cam importat aceste obiceiuri care înainte erau privite ca "scârboase". Ce părere să am? Eu mă ghidez după Biblie, nu după obiceiuri și tradiții.

Citat:
Apostolii nu i-au invatat cu Scriptura VT in mana, de unde ati scos-o? Apostolii s-au reunit special ca sa decida ce anume din legea lor sa le ceara paganilor, si nici vorba sa le ceara legea VT, ci le-au cerut doar vreo patru lucruri... Asta apare in Biblie. Interesul crestin pentru VT este ceva destul de recent.
Mă uimiți! Nu știu ce orientare creștină aveți, însă mi se pare destul de periculos să respingi întreg VT doar pentru că conține și "legea veche", respectiv legea ceremonială.

Citat:
Iar Petru a mancat, cum sa nu.
E pentru a doua oară că mă uimiți, de data aceasta referitor la NT! Puteți da textul dovadă că Petru a mâncat până la urmă din acele "dobitoace"?

Citat:
Calul, cainele si magarul ziceti? Pai sunt multi care le mananca si pe astea, calul fiind chiar o delicatesa prin Europa.
Acesta nu poate fi un argument pentru creștin. Ar trebui să adoptăm toate obiceiurile păgâne (și nu numai cele privitoare la alimentație) doar pentru că gâdilă simțurile? Nemaivorbind că acestea (gusturile) se mai pot și perverti...

Citat:
Si in cazul porcului, care i-ar fi rolul? Dar al leului si girafei? Daca animalul nu-i necurat, cum atunci mancarea lui ar fi necurata? Cum apare brusc necuratia? De ce credeti ca asta nu-i pura prejudecata?
Așa cum am spus, această "necurăție" se referă doar la folosirea drept aliment, altfel animalele "necurate" au rolul lor bine definit în ecosistem. Dacă urmăriți lista din Lev.11, veți observa că majoritatea patrupedelor, peștilor și păsărilor necurate sunt cele care ar putea fi incluse în rândul "sanitarilor". Dar trecând peste toate aceste rațiuni, rămâne interdicția lui Dumnezeu "să nu le mâncați!" ce ar putea fi suficientă pentru un creștin. Nu știu, poate e un test. Credeți că fructul oprit din Eden era nesănătos, ori otrăvit?

Citat:
Ideea nu este deloc in Scriptura, ci in modul cum doriti dvs. sa interpretati Scriptura. Iar daca sunteti ferm convins de adevarul aceste interpretari, de ce nu spuneti tuturor de aici cu voce tare, lamurit si raspicat, ca sa inteleaga ideea dvs.? Inaintea mentorului adventist, a mai avut si altcineva aceasta idee?
Vorbiți iarăși neargumentat, când sunt atâtea trimiteri cu privire la "ieșirea din Babilon". Nu doar în Apocalipsa, ci chiar în VT. Această interpretare nu aparține [doar] adventiștilor, au dat-o alții înaintea lor, încă de pe tipul Reformei, dacă nu chiar mai înainte. Nu cred că e topicul cel mai potrivit acesta să dezvoltăm ideea...
Reply With Quote
Vechi 11.08.2012, 17:33:47
Banned

Implicit

Citat:
Si apropos de asta, voi aveti o data anume pentru sfarsitul Judecatii si inceperea mileniului asa cum au altii aparuti dupa voi?
Nu.........
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Daca nu sintem ecumenisti ce rost are sa discutam cu sectantii? bmd Secte si culte 177 08.11.2010 20:20:53
Ignorati Sf.Asteapta Generalitati 5 03.05.2010 07:01:32