Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Din Vechiul Testament
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.07.2012, 23:02:47
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
Interpretate de cine?
De ea (Biblia) însăși.
Reply With Quote
Vechi 27.07.2012, 23:35:40
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
De ea (Biblia) însăși.
Si cum se face ca fiecare confesiune neoprotescanta sustine acelasi lucru, dar are interpretari diferite?
Concluzia este una singura: Biblia nu se interpreteaza singura ci fie o interpreteaza oamenii (in cazul neoprotestantilor) si acestia impun, prin diferite modalitati interpretarea si altora si asa se mai naste o denominatiune, iar in cazul adventistilor este vorba despre Ellen White, fie este inspirata de Duhul Sfant in Biserica si asa se pastreza de la infiintarea ei, acum 2000 de ani.
Vechi 28.07.2012, 00:23:08
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.09.2006
Implicit

Citat:
Si cum se face ca fiecare confesiune neoprotescanta sustine acelasi lucru, dar are interpretari diferite?
Probabil ca Sfanta Scriptura a ajuns la ei precum manualele alternative, de aici interpretarile care se contrazic, desi interpretarile sunt date de Biblie dupa cum spun ei.

Asa se intampla cand interpretam Scriptura dupa capul nostru si nu dupa cum ne-a descoperit si ne descopera Dumnezeu.
Reply With Quote
Vechi 28.07.2012, 05:50:26
Banned

Implicit

Citat:
În linii mari, confesiunile neoprotestante au o interpretare unitară a Sfintelor Scripturi. Ceea ce este interesant, e că tocmai în aceste doctrine comune lor, se deosebesc de Biserica Ortodoxă și în general de tot ce este nebiblic. Să dau doar câteva exemple edificatoare:
  1. Biblia ca unica sursă a credinței și practicii creștine (nu și Tradiția).
  2. Mântuirea este prin har, prin credință (nu prin fapte).
  3. Botezul efectuat în urma învățării și acceptării personale a acestei învățături a lui Hristos (nu înainte, în pruncie).
  4. Actul închinării în har și adevăr (nu în forme, ceremonii și lucruri materiale).
Mai sunt și altele, dar am dat doar patru exemple din care-ți poți da seama care confesiuni au o abordare biblică a credinței lor și care confesiune este nebiblică, ea doar lăudându-se că interpretează corect Scriptura.
Reply With Quote
Vechi 28.07.2012, 08:36:56
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În linii mari, confesiunile neoprotestante au o interpretare unitară a Sfintelor Scripturi. Ceea ce este interesant, e că tocmai în aceste doctrine comune lor, se deosebesc de Biserica Ortodoxă și în general de tot ce este nebiblic. Să dau doar câteva exemple edificatoare:
  1. Biblia ca unica sursă a credinței și practicii creștine (nu și Tradiția).
  2. Mântuirea este prin har, prin credință (nu prin fapte).
  3. Botezul efectuat în urma învățării și acceptării personale a acestei învățături a lui Hristos (nu înainte, în pruncie).
  4. Actul închinării în har și adevăr (nu în forme, ceremonii și lucruri materiale).
Mai sunt și altele, dar am dat doar patru exemple din care-ți poți da seama care confesiuni au o abordare biblică a credinței lor și care confesiune este nebiblică, ea doar lăudându-se că interpretează corect Scriptura.
Argumentarea e sublima, dar lipseste cu desavarsire.
Ce facem cu restul de diferente? De ce nu sunt toti protestantii o singura biserica? Ups, nu prea avem raspuns.

Si ca sa nu aplic aceeasi strategie si totusi sa raspund la postare: Diferentele dintre BO si protestanti (dar comune toturor confesiunilor protestante) sunt consecinta fireasca a faptului ca toti au avut aceeasi sursa si s-au desprins din BC in ratacirea reformei. Ca argument aduc si punctele comune ale protestantilor cu BC, si diferite de BO, pentru ca de acolo s-au desprins.
Vechi 28.07.2012, 16:05:41
Banned

Implicit

Citat:
Argumentarea e sublima, dar lipseste cu desavarsire.
Ce facem cu restul de diferente?
Nu mi-am propus să fac inventarul tuturor diferențelor, dacă doriți să îmbogățesc "argumentația" cu noi exemple o pot face, dar să știți că acestea vor adânci prăpastia abisală (îmi place cum sună acest pleonasm) ce se cască între ortodoxie și Scriptură. N-am spus între ortodoxie și neoprotestantism ca să nu vă scandalizați prea tare...

Citat:
De ce nu sunt toti protestantii o singura biserica? Ups, nu prea avem raspuns.
Pentru același oops motiv pentru care B.C. și B.O. nu formează o singură biserică (am scris cu minusculă pentru a o deosebi de Instituția Bisericii Invizibile a lui Hristos).
Reply With Quote
Vechi 28.07.2012, 18:47:54
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

,,În ceasul acela, s-au apropiat ucenicii de Iisus și I-au zis: Cine, oare, este mai mare în împărăția cerurilor? Și chemând la Sine un prunc, l-a pus în mijlocul lor, Și a zis: Adevărat zic vouă: De nu vă veți întoarce și nu veți fi precum pruncii, nu veți intra în împărăția cerurilor.Deci cine se va smeri pe sine ca pruncul acesta, acela este cel mai mare în împărăția cerurilor."(Matei 18,1-4)

Vom reda ceea ce marturiseste Preafericitul Parinte Patriarh despre Parintele Dumitru Staniloae: "... o alta marturisire pe care as dori sa o aduc despre dansul ca om al rugaciunii mi-a fost inspirata de o intalnire ortodoxa din Franta, care a avut loc la Amiens, langa Paris, in 1977… am stat, in noaptea aceea in aceeasi camera, iar inainte de culcare, Parintele Staniloae a zis: "Sa ne rugam". Si ne-am rugat, am stat asa in pozitie de rugaciune, iar dansul a rostit pe de rost rugaciunile incepatoare, dar pentru ca n-aveam Ceaslovul cu noi, dansul s-a rugat liber.

Eu cand am auzit cum se roaga, imi venea sa cred ca e alt om. O rugaciune simpla, profunda, sensibila, fara nici o idee teologica elaborata, zicea doar: "Doamne ajuta-ne! Doamne fii cu noi! Doamne iarta-ne!",exact asa cum vorbeste un copil cu tatal sau, in familie. O simplitate pe care o vezi numai la oamenii de la tara, care n-au trecut niciodata printr-o scoala teologica, dar care se roaga cu foarte multa convingere si credinta, intr-o uimitoare intimitate si familiaritate cu Dumnezeu.Dupa aceea, in ziua urmatoare, eu am indraznit si am intrebat: "Parinte profesor, ma iertati, dar eu m-am mirat cand v-ati rugat atat de simplu aseara". El mi-a raspuns: "Cea mai mare ispita este sa teologhisesti in timpul rugaciunii. Atunci nu vorbesti cu Dumnezeu, vorbesti cu tine insuti despre El".

,,știe Tatăl vostru de cele ce aveți trebuință mai înainte ca să cereți voi de la El"(Matei 6,8)

Last edited by Pelerin spre Rasarit; 28.07.2012 at 19:07:23.
Reply With Quote
Vechi 02.08.2012, 15:39:54
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
"Parinte profesor, ma iertati, dar eu m-am mirat cand v-ati rugat atat de simplu aseara". El mi-a raspuns: "Cea mai mare ispita este sa teologhisesti in timpul rugaciunii. Atunci nu vorbesti cu Dumnezeu, vorbesti cu tine insuti despre El".
Am luat aminte... trebuie sa intelegem ceea ce vorbim, mai ales in rugaciune.

Cat despre teologie, conisder pertinent indemul lui Socrate: "Nu pretind ca stiu ceea ce stiu ca nu stiu"

precum si:

"Din spusele unora si ale altora auzisem despre Tine, dar acum ochiul meu Te-a vazut. Pentru aceea ma urgisesc eu pe mine insumi si ma pocaiesc in praf si cenusa ". (42, 5-6).

"Și noi am crezut și am cunoscut că Tu ești Hristosul, Fiul Dumnezeului Celui viu." (Ioan 6,59)

"noi ceea ce stim vorbim si ceea ce am vazut marturisim" (Ioan 3,11)

"Câtă vreme duhul meu va fi întreg în mine și suflarea lui Dumnezeu (harul Duhului Sfant) în pieptul meu" (Iov 27,3)

"Cautati pacea cu toti si sfintenia, fara de care nimeni nu va vedea pe Domnul," Evrei 12,14

Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos. Amin.
Reply With Quote
Vechi 28.07.2012, 23:28:00
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Citat:
[*]Biblia ca unica sursă a credinței și practicii creștine (nu și Tradiția).
.
Dar si voi sunteti tot traditie pt urmasii vostri.
Potrivit traditiei,interpretarile voastre actuale asupra Bibliei,trebuie transmise
La fel e si la ortodoxi.Doar ca de mult mai mult timp...
Toti sfintii nu au cautat altceva decat pe Iisus Hristos,si dragostea ,care este cea mai mare porunca a Bibliei. Sunt sute de mii de sfinti,dar nici unul macar ,nu a fost lipsit de o dragoste mult mai mare decat o avem toti de pe forumul asta la un loc.
Reply With Quote
Vechi 29.07.2012, 07:24:32
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin10 Vezi mesajul
Dar si voi sunteti tot traditie pt urmasii vostri.
Asta rămâne de văzut.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Credeti ca diavolul ne cunoaste gandurile? zoridezi Generalitati 70 30.10.2013 05:13:32
Cunoaste-te pe tine insuti florin.oltean75 Generalitati 12 10.01.2012 17:39:59
cunoaste cineva? Ioana-Andreea Preotul 2 21.03.2010 22:36:18
Dumnezeu ne stie si gandurile... silverstar Generalitati 3 30.09.2008 00:23:05
Sper sa-mi lumineze Dumnezeu gandurile veilur Generalitati 56 22.03.2008 10:46:20