Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.06.2012, 20:58:40
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Nu este doar o formulare ambigua la catolici, este formulata foarte clar in catehismul catolic si condamnata ca erezie de BO. Ortodocsii nu au catalogat ca erezie doar forumulari ambigui.
Iata ce spune catehismul catolic: http://www.profamilia.ro/catehism.asp?cbc=on&sel=9
Duhul Sfânt își trage esența și ființa subzistentă deopotrivă de la Tatăl și de la Fiul și El purcede din veșnicie atât de la unul, cât și de la celălalt ca de la un singur Principiu și printr-o singură spirație..
Am avut bunavointa sa inteleg Filoque, dar ce spun in catehismul lor e straniu, nu asa inteleg eu Sfanta Treime. Pentru mine existenta se identifica cu autodeterminarea ipostatica a Tatalui, Fiul fiind un raspuns ipostatic, un subiect al gandirii Tatalui, iar Duhul de asemenea o alteritate ipostatica a acestuia. Nu poate fiinta si Tatal si Fiul , caci atunci ar fi doua surse ale dumnezeirii, iar Duhul persoana duala a acestora si nici cele doua Persoane nu se pot "scufunda" in Duhul, oarecum nirvanic, caci atunci Duhul ar fi al doilea, nu al treilea ipostas al fiintei divine, echivalata prima data cu persoana Tatalui+Fiului, iar Duhul subordonat. Sunt in asentimentul tau, al Adrianei si a lui HoratiuM, care au punctat asa cum inteleg si eu. Sfanta Treime ramane o taina, insa cert e ca mie formularea ortodoxa nu-mi creeaza atatea confuzii ca cea catolica.

Last edited by ioanna; 25.06.2012 at 21:03:01.
Reply With Quote