Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 18.06.2012, 01:07:44
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Annyta Vezi mesajul
<<727. Î n t r e b a r e : Oare trebuie să primesc pe orice călugăr străin care vine la mine, necercetînd cele cu privire la el? Iar dacă-l primesc, cum trebuie să-l slobozesc? Și trebuie să-i dau ceva cînd pleacă? Căci sînt unii care o cer și aceasta.
R ă s p u n s : S-a scris în Proverbe: „Nu băga pe orice om în casa ta" (Sir. 11, 13). Cînd vine deci la tine un străin, roagă-te mai întîi lui Dumnezeu și apoi cercetează cele cu privire la el; și de unde este și unde merge. Și de ți pare că trebuie să-l primești, primește-l și slobozește-l după ce l-ai hrănit, nedîndu-i nimic. Căci de vreai să faci peste puterile tale, nu vei putea mult timp.>>
De unde este textul?
Reply With Quote
Vechi 18.06.2012, 08:46:20
Annyta
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
De unde este textul?
Filocalia 11
Reply With Quote
Vechi 18.06.2012, 11:22:16
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
Filocalia 11
Hehe..daca il citeam mai de mult si bagam bine la cap, nu trebuia sa ajung la aceleasi concluzii din experiente practice nu tocmai fericite.

Desigur, viata din experienta are alt gust, dar nu sunt gusturi care sa-ti doresti f. mult sa ti le amintesti.
Reply With Quote
Vechi 18.06.2012, 11:31:47
Annyta
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Hehe..daca il citeam mai de mult si bagam bine la cap, nu trebuia sa ajung la aceleasi concluzii din experiente practice nu tocmai fericite.

Desigur, viata din experienta are alt gust, dar nu sunt gusturi care sa-ti doresti f. mult sa ti le amintesti.
Nu ești singurul care a avut astfel de experiențe :-) Este bine însă că ne putem întări concluziile trase din experiențe și prin scrieri ale sfinților (în cazul de față Varsanufie și Ioan).

Nu degeaba tot citesc despre dreapta socoteală ca fiind o virtute de seamă.
Reply With Quote
Vechi 19.06.2012, 15:01:16
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
Nu degeaba tot citesc despre dreapta socoteală ca fiind o virtute de seamă.
Da, corect. Dar Dumitru s-a aflat în situația de a lua o decizie în cîteva minute. S-a dat o luptă în inima lui și a luat o decizie care i s-a părut bună pe moment... După care ne-a întrebat și pe noi, ne-a angajat ca jurați la procesul conștiinței proprii, să vadă cum gîndim.

Eu nu știu ce aș fi făcut în locul tău, Dumitre. Dar acum, după ce am cîntărit problema, mi se pare că soluția cea mai bună ar fi fost să-i spui omului așa: la mine acasă nu pot să te primesc, din motive personale (pe care nu erai obligat să i le prezinți), însă hai să ne vedem în oraș, să stăm de vorbă. Și așa i-ai fi dat omului exact ceea ce i-a lipsit: un umăr pe care să-și verse oful. Ar fi fost un sacrificiu din partea ta să încerci să-i alini sufletul pierzînd o noapte de somn și nu ar fi presupus riscul de a-i arăta unde locuiești. Evident, dacă respectivul și-ar fi făcut un obicei să te sune la ore tîrzii, i-ai fi urat un sincer "noapte bună" pe viitor. :)

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
corect sau gresit? Andreea2012 Pelerinaje la locuri Sfinte 3 14.11.2012 10:12:11
Iubirea gresit inteleasa Traditie1 Pocainta 54 21.11.2010 21:36:55
Oare unde am gresit? Simpet Intrebari utilizatori 2 03.04.2010 22:44:28
biblia tradusa gresit? pisi Generalitati 10 14.10.2009 17:03:42
Post gresit inteles 06dec Despre Biserica Ortodoxa in general 37 23.10.2007 20:46:33