Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserici Protestante
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.06.2012, 12:08:49
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit Catalin

Citat:
Caci inceputul dezbinarii s-a facut prin schisma; iar cei ce s-au lepadat de Biserica n-au mai avut harul Duhului Sfant peste ei, caci a lipsit comunicarea prin intreruperea succesiunii. Caci cei dintai care s-au departat aveau hirotoniile de la Parinti, si prin punerea mainilor peste ei aveau harul duhovnicesc; dar cei ce s-au rupt, devenind mireni, n-au avut nici putere de a boteza, nici de a hirotoni; nici nu puteau da altora harul Duhului Sfant, de la care ei au cazut;
La cine se refera Sf. Vasile cel mare cand spune ce am bolduit?

Citat:
Altfel, cum am scris si eu, mai multe culte au o filosofie despre crestinism, doar in acest sens pot fi numiti crestini. Crestin cu adevarat e cel botezat cu botezul valabil.
Am spus cine pot fi numiti crestini dupa mine, chiar daca unii fac parte din Biserica lui Hristos, iar altii doar se amagesc ca fac parte din Biserica. Protestantului nu pot sa-i spun budist, ci ii spun crestin, ca el urmeaza invataturile lui Christus (de la care provine cuvantul crestin), asa cum le-a inteles, nu ale lui Budha.

Last edited by ioanna; 13.06.2012 at 12:18:58.
Vechi 13.06.2012, 12:42:03
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
La cine se refera Sf. Vasile cel mare cand spune ce am bolduit?
In intelegerea mea sf. Vasile cel Mare spune aici ca inainte de a se desparti preotii aveau harul dat de hirotonie. Dupa ce s-au lepadat au au pierdut harul pe care il aveau cand au fost hirotoniti.
Cam la fel si in cazul caterisirii, uite un articol scris chiar de admin: http://www.crestinortodox.ro/drept-b...lor-95953.html
"Daca ea este facuta pe motiv de erezie, cel caterisit pierde si capabilitatea harica. Caci cel ce a pierdut credinta adevarata, a pierdut si baza succesiunii apostolice. Cel eretic nu mai face parte din Biserica. Asadar, capabilitatea harica se pastreaza la cei caterisiti numai atunci cand ei n-au fost si exclusi din Biserica. "
Asadar oricum erezia duce la pierderea harului.
Vechi 13.06.2012, 12:48:38
Senior Member

Implicit

Invatatura Bisericii in aceasta privinta a fost analizata recent de Sinodul BO Gerogiei. In privinta invataturii orce sinod local poate marturisii doar invatatura ortodoxa, altfel e considerat talharesc. Asadar avem toata invatatura explicata aici: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=14964
Vechi 13.06.2012, 13:18:30
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
In intelegerea mea sf. Vasile cel Mare spune aici ca inainte de a se desparti preotii aveau harul dat de hirotonie. Dupa ce s-au lepadat au au pierdut harul pe care il aveau cand au fost hirotoniti.
Cam la fel si in cazul caterisirii, uite un articol scris chiar de admin:
Ms de explicatii. Eu m-am gandit la altceva Am crezut ca se refera la doua categorii distincte: cei care se departeaza, in sensul ca se autonomizeaza, ies de sub o anumita jurisdictie, dar raman uniti prin aceeasi credinta, iar cei care se rup, adica cei care adopta erezii. Deci, schisma pe motiv administrativ si schisma pe motiv dogmatic.

"Caci inceputul dezbinarii s-a facut prin schisma; iar cei ce s-au lepadat de Biserica n-au mai avut harul Duhului Sfant peste ei, caci a lipsit comunicarea prin intreruperea succesiunii. Caci cei dintai care s-au departat aveau hirotoniile de la Parinti, si prin punerea mainilor peste ei aveau harul duhovnicesc; dar cei ce s-au rupt, devenind mireni, n-au avut nici putere de a boteza, nici de a hirotoni; nici nu puteau da altora harul Duhului Sfant, de la care ei au cazut" ( Sf. Vasile cel Mare)

Tinand cont ca Sf. Vasile cel Mare a trait in sec.IV, cand spune "departare" ma gandesc la cei din Apus, care nu erau rupti de Biserica, insa oarecum instrainati de Rasarit. Cam de atunci au inceput tensiunile.

Last edited by ioanna; 13.06.2012 at 13:37:32.
Vechi 13.06.2012, 13:38:36
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Data înregistrării: 24.04.2012
Locație: Timișoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
[font=Verdana]

"Caci inceputul dezbinarii s-a facut prin schisma; iar cei ce s-au lepadat de Biserica n-au mai avut harul Duhului Sfant peste ei, caci a lipsit comunicarea prin intreruperea succesiunii. Caci cei dintai care s-au departat aveau hirotoniile de la Parinti, si prin punerea mainilor peste ei aveau harul duhovnicesc;dar cei ce s-au rupt, devenind mireni, n-au avut nici putere de a boteza, nici de a hirotoni; nici nu puteau da altora harul Duhului Sfant, de la care ei au cazut" ( Sf. Vasile cel Mare)
Vedeți ceea ce am bolduit. Din câte știu eu, în BO celebrantul Tainei Botezului poate să fie și un mirean - cum se împacă asta cu învățătura Sf. Vasile ?
Vechi 13.06.2012, 13:40:43
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de MihaiG Vezi mesajul
Vedeți ceea ce am bolduit. Din câte știu eu, în BO celebrantul Tainei Botezului poate să fie și un mirean - cum se împacă asta cu învățătura Sf. Vasile ?
Acolo scrie cel care s-a rupt! Mireanul ortodox nu e rupt de biserica, el are preotia universala, el face parte din Biserica, iar daca nu exista preot slujitor (hirotonisit), el ca reprezentant al preotiei imparatesti(universale) savarseste botezul. (in cazuri exceptionale)Un preot ortodox care se rupe de Biserica si isi face cultul sau propriu, cu invataturile sale, nu poate hirotonisi pe altii, caci e cazut din har.

Last edited by ioanna; 13.06.2012 at 13:43:59.
Vechi 13.06.2012, 13:45:01
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Data înregistrării: 24.04.2012
Locație: Timișoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
Acolo scrie cel care s-a rupt! Mireanul ortodox nu e rupt de biserica, el are preotia universala. Un preot ortodox care se rupe de Biserica si isi face cultul sau propriu, cu invataturile sale, nu poate hirotonisi pe altii, caci e cazut din har.
Scrie "devenind mireni". Nu există mireni necreștini, mirean nu poate fi decât cel care este în Biserică - distincția mirean/preot este una care funcționează în cadrul Bisericii. De exemplu, nu veți spune despre un buddhist sau despre un shintoist că este mirean.

MIR//EÁN^2 \~eánă (\~éni, \~éne) m. și f. Creștin care nu face parte din tagma bisericească. /mir?aninu

Sursa : NODEX
Vechi 13.06.2012, 14:05:49
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Domnule Erethom, dorinta de a ataca constant pe ortodocsi va intuneca luciditatea, daca nu puteti analiza o propozitie simpla. Chiar nu se merita sa va mai bag in seama.
Vechi 13.06.2012, 19:14:13
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de MihaiG Vezi mesajul
Botezul unui mirean poate fi facut doar de un ortodox, membru al Bisericii, chiar scrie explicit ca m-am informat acum mai mult timp. Bineinteles ca nu e valabil cel facut de un hindus care boteaza in numele Sfintei Treimi. La fel si cei din alte culte.
Vechi 13.06.2012, 19:04:05
Senior Member

Implicit

Citat:
Ms de explicatii. Eu m-am gandit la altceva Am crezut ca se refera la doua categorii distincte: cei care se departeaza, in sensul ca se autonomizeaza, ies de sub o anumita jurisdictie, dar raman uniti prin aceeasi credinta, iar cei care se rup, adica cei care adopta erezii. Deci, schisma pe motiv administrativ si schisma pe motiv dogmatic.

Tinand cont ca Sf. Vasile cel Mare a trait in sec.IV, cand spune "departare" ma gandesc la cei din Apus, care nu erau rupti de Biserica, insa oarecum instrainati de Rasarit. Cam de atunci au inceput tensiunile.
Dupa ce am scris mesajul am gasit explicatia mai amanuntita in Pravila: http://www.crestinortodox.ro/carti-o...lor-81900.html
Daca un preot continua sa boteze in ciuda caterisirii botezul sau va fi luat in considerare ca al unui mirean, deci e partial valabil. In schimb un ierarh nu mai poate hirotoni, deci la schismatici (administrativi, cum spui si tu) preotii ce s-au impotrivit mai pot boteza ca un mirean daca nu au fost exclusi din Biserica, dar aceatsa e valabil doar acea generatie, nemaiavand apoi cum sa se hirotoneasca peoti pentru ca nu mai au har.
Iata citatul: "Cel caterisit, daca mai slujeste, isi sporeste mai mult nevrednicia. Se pare ca botezul facut de preotii caterisit se poate recunoaste ca si cel facut de mirean; insa taina hirotoniei facuta de arhiereu caterisit, nu poate fi recunoscuta, fiindca episcopul caterisit este arhiereu numai pentru raspunderea sufletului sau, dar pentru misiunea bisericii este mirean."
Iar inceputul: "306. -"Caterisirea este ridicarea darului Sf. Duh, dat unui barbat prin taina hirotoniei din pricina nevredniciei omenesti a purtatorului acestui dar, constatat prin judecata facuta de conducerea canonica a bisericii, conform cu legile scripturistice si canonice. Prin caterisire se ridica omului, care poarta hirotonia, numai dreptul de a o exercita in sanul bisericii, insa pecetea hirotoniei ramane asupra omului primitor ca un fapt care nu se mai poate desparti de fiinta lui" " Deci, pentru sinea primitorului, hirotonia nu se poate sterge cu toata raspunderea ei, dar lucrurile ei fata de obstea bisericii, desavarsit se anuleaza prin caterisirea canonica."
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Hristos S-a nascut pentru toti oamenii! laurastifter Alte Religii 24 05.04.2013 14:10:48
De ce romanii nu mai fac filme istorice. Theodor_de_Mopsuestia Generalitati 22 27.03.2012 17:53:00
Bisericile din Apocalipsa joseph_ben_iacob Secte si culte 36 01.01.2011 14:38:29
Ingerul pazitor,pentru toti oamenii sau numai pentru crestini? mihailt Generalitati 45 12.11.2010 18:46:27
Cine cunoaste adaposturi pentru oamenii fara casa ? irina1f Umanitare 3 24.12.2008 08:47:09