Citat:
În prealabil postat de stefan florin
formand anumite teorii pe care incerca sa ni le impuna noua ca certitudini
|
Nu chiar... Daca studiem putina epistemologie sau filosofie a stiintei, aflam imediat ca oamenii de stiinta sunt constienti ca teoriile sunt momente ale cunoasterii care se succed intr-o continua alternanta a ridicarii si prabusirii, ca sa zic asa... Ceea ce azi e o certitudine sau o lege generala, maine va deveni cel mult un caz particular sau de-a dreptul o afirmatie falsa. Putine "adevaruri" au ramas in picioare in istoria (stiintelor) omenirii.
Asadar, Florin, nu cred ca ne baga nimeni pe gat vreun mare "adevar", decat daca suntem noi foarte predispusi de a lua drept adevarat si cert ceea ce e doar o ipoteza sau modelare mintala de-o clipa...
Multi oameni cauta "adevarul" fix si imuabil in stiinte si filosofie. La inceput sunt incantati de oarecare sens gasit prin teorii, apoi devin constienti ca apar exceptii si chestiuni contradictorii sau date inexplicabile, apoi remarca multitudinea de teorii care se apleaca asupra unuia si aceluiasi fenomen, in fine baga de seama si interventia factorului uman in cunoasterea realitatii asazis obiective, si sfarsesc prin a ramane ori partizani rigizi ai vreunei scoli, ori nedumeriti, ori scarbiti de foiala continua a mintii iscoditoare ori... samd...
Multi ajung asa la "limanul" credintei si incep sa cunoasca Adevarul. Din "oboseala", pur si simplu. Oricat suna de ciudat, ma tem ca o parte din actualii credinciosi se numara printre cei care au obosit sa se dea cu capul de peretii propriilor constructii mintale in care s-au simtit, o vreme, prizonieri ca intr-un cub de ciment. Candva atei, apoi agnostici si iata-i printre credinciosi! E si asta o parte din starea reala a lucrurilor, cred.
Multi insa, nici macar unul din aceste demersuri nu le fac ci, ca oameni practici ce se afla, se ocupa cu lucruri mai "sigure", in maniera indemnurilor Ecclesiastului....:) Eventual isi "cumpara" oameni de stiinta si filosofi, pe care ii platesc sa gandeasca si sa iscodeasca (in locul si) in folosul lor. Oare nu-i asa?