Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Subiect închis
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 29.05.2012, 19:27:08
FlaviusM FlaviusM is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 06.09.2011
Mesaje: 325
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Laura19 Vezi mesajul
nu, a fost o unire intre ortodocsi si greco-catolici dupa recuperearea Transilvaniei. citeste mai multe despre istoria bisericii ortodoxe din Transilvania, mai exact despre unitatie.
Deci evenimentele din 1948 au constituit o uniune liber consimtita?
  #2  
Vechi 29.05.2012, 19:41:39
Adriana Cluj
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de FlaviusM Vezi mesajul
Deci evenimentele din 1948 au constituit o uniune liber consimtita?
Sa privim lucrurile cu ochii deschisi:
Evenimentele din preajma anului 1700 ce au constituit pentru poporul de rand si cei care nu au acceptat religia impusa de imperiul austriac?

http://www.dosaresecrete.ro/cum-a-ap...imperiale-1173

""Apariția bisericii greco-catolice din Transilvania se bazează pe minciunile Curții Imperiale de la Viena și trădarea clerului ortodox român. Instalați în noua provincie cucerită habsburgii au încercat fără succes să readucă catolicismul printre protestanții majoritari în rândurile maghiarilor și sașilor. Aproape imediat românii ortodocși au devenit ținta propagandei iezuite. Discriminarea la care erau supuși românii în Transilvania – considerați din punct de vedere legal “tolerați” și “eretici” – le-a indicat habsburgilor calea de urmat: i-au momit pe înalții ierarhi ortodocși cu promisiunea că se vor bucura de un statut egal cu cel al maghiarilor și sașilor.
Atanasie Anghel, mitropolitul care a cedat presiunilor

O parte a clerului ortodox transilvan a preferat avantajele materiale pentru un compromis în materie de credință – nu fără o scurtă luptă. Însă pe austrieci i-a cuprins disperarea la 60 de ani de la crearea bisericii greco-catolice când au constatat în urma unui recensământ că majoritatea românilor nici nu vor să audă de unirea cu catolicii. La două generații de la presupusa unire în satele românești doar preoții se declarau uniți cu Biserica de la Roma – mai mult, aceiași preoți preferaseră să nu spună nimic credincioșilor de pasul făcut de ei. Recensământul generalului von Buccow din 1761 a scos la iveală prăpastia dintre preoți și credincioși dintre români. Ierarhii își trădaseră credincioșii în schimbul unor scutiri de taxe și avantaje materiale și au rămas multă vreme singuri. Austriecii au trecut la convertiri forțate – o măsură preferată de generalul von Buccow fiind demolarea mănăstirilor ortodoxe.

Falsul iezuiților
O primă tentativă de trecere a românilor la catolicism s-a desfășurat în anul 1697 când mitropolitul ardelean Teofil ar fi fost convin de cardinalul Kollonich să accepte unirea cu Biserica Romei. Curtea Imperială de la Viena a publicat pe 14 aprilie 1698 un decret prin care preoților români care trec la catolicism li se recunosc privilegiile preoților catolici. Însă moartea lui Teofil a întrerupt acest proces. Noul mitropolit ardelean a fost ales Atanasie Anghel – hirotonit de Patriarhul Ierusalimului și de mitropolitul Țării Românești în 1698. Pe 7 octombrie 1698 un număr de 38 de protopopi români semnează un prim act de unire cu Biserica de la Roma: “ȘI așa ne unim acești ce-s scriși mai sus cum toată legea noastră, slujba besearicii și carindariul, leturghia și posturile și darul nostru să stea pre loc, iară de n-ar sta pre loc aceale, nici aceste peceți să n-aibă tărie asupra noastră”. În mod semnificativ mitropolitul Atanasie Anghel nu semnează acest prim act de unire. Versiunea latină a acestui act scrisă de iezuiții austrieci diferă fundamental de actul semnat de protopopi susținând că aceștia: “primesc, mărturisesc și cred ceea ce primește, mărturisește și crede Biserica Romană și mai ales cele patru puncte în care ne-am deosebit până acum” (supremația papală, purcederea Sfântului Duh de la Fiul, împărtășirea cu azimă, existența Purgatoriului n.red.). Mai mult, traducerea iezuiților nu conținea rezerva protopopilor ortodocși.
Drept răsplată pentru acest gest Leopold I de Habsburg a semnat pe 16 februarie 1699 prima diplomă leopoldină care prevedea că preoții uniți se vor bucura de aceleași privilegii cu preoții catolici: nu vor putea fi tratați ca iobagi, nu vor mai fi puși la munci, nu vor fi supuși unor taxe suplimentare și nu vor putea fi mutați din parohiile lor. Însă această diplomă leopoldină nu a fost făcută publică, iar Dieta transilvană controlată de sași și de maghiari a refuzat să o pună în aplicare.
Actul uniatismului din 1698

Trădarea Mitropolitului
Succesul minim din cadrul negocierilor din anii 1698-1699, alături de faptul că mitropolitul Atanasie Anghel nu semnase actul de unire i-au făcut pe austrieci să creadă că opera lor nu era de natură să reziste. În plus o seamă de informații îi făceau pe habsburgi să se îndoiască de loialitatea lui Atanasie Anghel. De exemplu pe 15 iunie 1700 voievodul Constantin Brâncoveanu îi făcea cadou mitropolitului ardelean moșia de la Merișani, încercând să-l țină de partea credinței ortodoxe. Protopopul Avram îi informa pe iezuiți că a citit o scrisoare a lui Atanasie Anghel către Constantin Brâncoveanu în care mitropolitul susținea că nu este unit. Mai mult, în câteva momente de furie, Atanasie Anghel a strigat către protopopi “voi sunteți uniți, eu nu!”
Iezuiții l-au convocat pe Anghel la Viena în ianuarie 1701 și după mai multe luni de negocieri – care au inclus și amenințarea cu închisoarea pe viață – mitropolitul ardelean cedează și este uns episcop greco-catolic pe 19 martie 1701. Curtea de la Viena îi acordă un salariu annual de 4.000 de florini și îi înnobilează familia. În aceeași zi împăratul Leopold I semnează o a doua diplomă prin care privilegiile acordate preoților uniți urmează să treacă și asupra credincioșilor care vor trece la greco-catolici – privilegii care nu vor fi respectate de nobilimea transilvană, la fel ca privilegiile cuprinse în prima diplomă leopoldină.
Minciuna preoților
Preoții care acceptaseră trecerea la greco-catolicii au preferat să nu-I informeze pe credincioși de decizia lor. Însă mișcarea declanșată la mijlocul secolului al XVIII lea de călugărul Sofronide la Cioara avea să ridice țăranii români împotriva uniatismului. Tulburările din Transilvania au silit Curtea Imperială să-l însărcineze în martie 1761 pe generalul Nicolae Adolf von Buccow cu restabilirea ordinii. Buccow avea misiunea să înăbușe răscoala românilor, să cerceteze neînțelegerile religioase și să întocmească o statistică a preoților și credincioșilor ortodocși și uniți.
Îndată după sosirea lui Buccow în Transilvania , prin proclamația din 9 aprilie 1761 a dispus să se facă două „conscripții” (recensăminte ) detaliate, una de către organele administrative, alta de către protopopii uniți, dar independente una de alta, care să cuprindă date privitoare la numărul preoților și credincioșilor, al bisericilor, sesiilor și caselor parohiale, atât pentru ortodocși cât și pentru uniți. Datele primite au fost apoi prelucrate de o comisie formată din Buccow și doi consilieri de la Tezaurariatul țării: baronii L.B. Möringer și Fr.I. Dietrich. Din conscripția lui Buccow rezultă o categorică superioritate numerică a credincioșilor ortodocși. Asfel, în exemplarul oficial apar 2.250 de preoți uniți cu 25.223 familii, 1.365 preoți ortodocși cu 128.635 familii, 515 biserici unite și 1.362 biserici ortodoxe – aceste cifre vorbind de la sine despre insuccesul uniatismului.

Răspunsurile românilor
Ancheta ordonată de generalul Buccow în districtul Bistriței a scos la iveală faptul că aproape nici un român din această regiune nu dorea să treacă la greco-catolici – și asta la 60 de ani de la realizarea unirii. Dosarele acestei anchete cuprind mărturiile clare ale bistrițenilor.
Năsăud: Biserica a fost clădită în urmă cu mai bine de 300 ani de străbunii sătenilor, care pe atunci erau neuniți. Până la rebeliunea din anul 1760, sătenii n-au știut de nici o unire. Prin luna martie, biserica a fost întâia oară închisă, timp de două săptămâni. După ce protopopul i-a amenințat pe săteni că vor fi grav pedepsiți și spânzurați, de spaimă ei au deschis biserica și au cercetat-o până la Florii, când iarăși au închis-o și a rămas așa. Uniți s-au declarat doar: Teodor a Crăuțoaii, Vasile a Nacului, Ursul Popenilor, Vasile a Nechiti, Toader Putilian, Mihăilă Vârtic, preoții Tănase, Dumitru, Maftei și Arsente.
Telciu, etc"""cititi pe site mai departe

Si, ca sa nu fiu acuzata ca am ceva sau as fi impotriva greco-catolicilor, spun urmatoarele: mama mea, femeie simpla- botezata in biserica satului, care atunci era greco-catolica- atunci cand, afland despre existenta candva a bisericii greco- catolice la noi, am intrebat-o "noi ce suntem? si unde a disparut? si apoi iar a aparut aceasta biserica?"", mi-a raspuns: apoi, aici intai au fost ortodocsii, apoi greco-catolicii, apoi iar ortodocsii, dar noi am ramas tot la fel........ Daca veti cauta pe site printre postarile mele mai vechi, veti mai gasi aceste cuvinte.

Last edited by Adriana Cluj; 29.05.2012 at 20:14:24.
  #3  
Vechi 29.05.2012, 20:18:53
FlaviusM FlaviusM is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 06.09.2011
Mesaje: 325
Implicit

Perfect, si ce treaba au evenimentele din 1700 cu cele din 1948? Greco-catolicii din 1948 nu au nici o vina pentru cele intamplate in secolul XVIII, de ce sa fie persecutati?
  #4  
Vechi 29.05.2012, 20:21:24
Adriana Cluj
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de FlaviusM Vezi mesajul
Perfect, si ce treaba au evenimentele din 1700 cu cele din 1948? Greco-catolicii din 1948 nu au nici o vina pentru cele intamplate in secolul XVIII, de ce sa fie persecutati?
Nu am spus nicaieri ca as fi de acord cu ceea ce s-a intamplat in 1948.
Banii, in primul caz si politica, in al doilea, au facut toate acele rele.
Sau amandoua in ambele cazuri.
Si in zilele noastre.
Vezi dezbinarile din Ardeal intre greco-catolici si ortodocsi privind retrocedarile, sustinute si alimentate de cei de sus (ierarhic).

Last edited by Adriana Cluj; 29.05.2012 at 20:25:01.
  #5  
Vechi 29.05.2012, 20:23:34
FlaviusM FlaviusM is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 06.09.2011
Mesaje: 325
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana Cluj Vezi mesajul
Nu am spus nicaieri ca as fi de acord cu ceea ce s-a intamplat in 1948.
Banii, in primul caz si politica, in al doilea, au facut toate acele rele. Sau amandoua in ambele cazuri.
Corect, inseamna atunci ca suntem de acord: desfiintarea bisericii greco-catolice in 1948 a fost un abuz al regimului comunist, nu o "unificare" pasnica si de comun acord.
  #6  
Vechi 29.05.2012, 20:30:31
Adriana Cluj
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de FlaviusM Vezi mesajul
Corect, inseamna atunci ca suntem de acord: desfiintarea bisericii greco-catolice in 1948 a fost un abuz al regimului comunist, nu o "unificare" pasnica si de comun acord.
Tot atat cat dezbinarea ortodocsilor ardeleni, demolarea bisericilor si manastirilor ortodoxe, uciderea ortodocsilor care au refuzat sa se uneasca cu Roma la 1700. (Nu se compara ca amploare, desi si o viata de om pierduta constituie un dezastru uman).
Cu mentiunea ca unii si-au amintit ca au fost ortodocsi inainte si fortati sa treaca la greco-catolicism candva si au actionat ca atare!

Adaug:""mi-a raspuns: apoi, aici intai au fost ortodocsii, apoi greco-catolicii, apoi iar ortodocsii, dar noi am ramas tot la fel.."" multi dintre oamenii de rand au ramas ce-au fost, indiferent de pozitia clericilor!
Ei si-au pastrat credinta stramoseasca in suflete, mergeau la biserica, chiar daca acolo se zicea ""Spiritul Sfant"" si nu ""Duhul Sfant"" dar in profunzimea lor au ramas la fel!
Credinta, simpla, profunda, sadita in fiinta lor din neam, care trecea de barierele politice, lingvistice, dogmatice, etc sau de razboaiele/tradarile/unirile/revenirile ""clericale"". Aceia erau cu ""politicile"" lor, oamenii cu credinta lor, fiecare cu ale sale.

Last edited by Adriana Cluj; 29.05.2012 at 20:41:46.
  #7  
Vechi 29.05.2012, 20:42:16
FlaviusM FlaviusM is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 06.09.2011
Mesaje: 325
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana Cluj Vezi mesajul
Tot atat cat dezbinarea ortodocsilor ardeleni, demolarea bisericilor si manastirilor ortodoxe, uciderea ortodocsilor care au refuzat sa se uneasca cu Roma la 1700. (Nu se compara ca amploare, desi si o viata de om pierduta constituie un dezastru uman).
Cu mentiunea ca unii si-au amintit ca au fost ortodocsi inainte si fortati sa treaca la greco-catolicism candva si au actionat ca atare!

Adaug:""mi-a raspuns: apoi, aici intai au fost ortodocsii, apoi greco-catolicii, apoi iar ortodocsii, dar noi am ramas tot la fel.."" multi dintre oamenii de rand au ramas ce-au fost, indiferent de pozitia clericilor! Ei si-au pastrat credinta stramoseasca in suflete, mergeau la biserica, chiar daca acolo se zicea ""Spiritul Sfant"" si nu ""Duhul Sfant"" dar in profunzimea lor au ramas la fel!
Atrocitatile pe care le mentionati nu au fost comise de greco-catolicii in viata in 1948. Desfiintarea bisericii greco-catolice in 1948 nu poate fi in nici un fel justificata/scuzata prin actiuni ale Austriei impotriva unor ortodocsi in secolul XVIII, indiferent de cat de violente au fost acestea.
Sunt doua evenimente istorice perfect distincte si despartite de 200 de ani.
  #8  
Vechi 29.05.2012, 21:35:32
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Mesaje: 7.736
Implicit

Citat:
În prealabil postat de FlaviusM Vezi mesajul
Deci evenimentele din 1948 au constituit o uniune liber consimtita?
Desigur. Biserica Ortodoxă din Ardeal, în frunte cu episcopul ei legitim, cu aprobarea întregului Capitlu și întărirea protopopilor și preoților reuniți în Sinodul de la Alba Iulia, a cerut unirea cu Biserica Romei. Actul unirii, datat 7 octombrie 1968, a fost semnat de episcopul român Atanasie Anghel, de 38 de preoți și de 2270 de preoți.

Unirea nu a fost văzută cu ochi buni de Dieta Transilvaniei, dominată de protestanți, precum și de ortodocși, dușmanii românității dintotdeauna, alarmați de slujbele în română. Iată ce scria patriarhul Ierusalimului, Dositei, lui Atanasie Anghel, chiar cu prilejul hirotonirii lui întru episcopat, de către Mitropolitul Teodosie:
"Trebuie, arhieria Ta, slujba bisericei, adecă Octoihul, Mineele și alte cărți, ce se cântă duminicile și sărbătorile și slujba de toate zilele să te nevoiești cu deadânsul să se citească toate pre limba slovinească sau elinească, iară nu românească sau într-alt chip."

Imediat după Unire, catolicii români încep, așadar, a fi persecutați. În aceste condiții, unii își pun problema recăderii în schismă. Atunci, în septembrie 1700, tot la Alba Iulia, străveche vatră de românism și latinitate transilvană, are loc un al doilea Sinod, la care, de astă dată, participă și credincioși, reprezentați de câte 3 delegați de fiecare sat. Noul Sinod a întărit cele hotărâte de Sinodul de dinainte cu doi ani, arătând tuturor voința românilor. Chemat la Viena să dea explicații, arhiepiscopul Atanasie Anghel se menține pe poziții. În ciuda oricărei presiuni, românii nu renunță la unire. Târziu, după câteva decenii, ortodocșii încep o contraofensivă și, prin elemente fără nicio legătură cu neamul românesc, reușesc să rupă, mai întâi, câteva parohii, apoi, cu timpul, să impună un episcop, de regulă sârb. Numai foarte târziu, în anul 1948, au reușit ortodocșii, sprijiniți tot de slavi, de astădată ruși din armata de ocupație, să pună cu botul pe labe voința românilor: în luna octombrie a acelui an, Biserica Greco-Catolică este desființată. Toți cei 6 episcopi ai ei refuză să intre în schismă și preferă închisoarea și moartea. Sunt numiți, clandestin, alți 6 episcopi în locul lor, care au fix soarta primilor. Biserica va subzista, totuși, în clandestinitate, print-un foarte mic număr de preoți și credincioși, o anumită relaxare existând începând cu anii 70, când Securitatea mai închidea ochii aflând de Liturghii făcute prin apartamente de bloc. Ieșirea la lumină a început odată cu 1990. Astăzi, Biserica este în faza de a-și recupera credincioșii și lăcașurile. Merge greu, dar nici Roma nu s-a construit în 3 zile.
__________________
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 29.05.2012 at 21:42:13.
  #9  
Vechi 29.05.2012, 21:54:28
Adriana Cluj
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
precum și de ortodocși, dușmanii românității dintotdeauna, alarmați de slujbele în română.
Ortodocsii= dusmanii romanitatii dintotdeauna??? (ati vrut sa spuneti romanitații sau românității?)
ortodocsii= alarmati de slujbele in romana??? (aici nu mai este nici un dubiu, ca altfel ati fi spus latina)

prea de tot domnule!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Poate ungurii si austriecii, care au instalat greco-catolicismul, erau prietenii românității!!!????

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Chemat la Viena să dea explicații, arhiepiscopul Atanasie Anghel se menține pe poziții.
Pe care pozitii? Pe acea de a nu renunta la ortodoxie!

Falsul iezuiților
O primă tentativă de trecere a românilor la catolicism s-a desfășurat în anul 1697 când mitropolitul ardelean Teofil ar fi fost convin de cardinalul Kollonich să accepte unirea cu Biserica Romei. Curtea Imperială de la Viena a publicat pe 14 aprilie 1698 un decret prin care preoților români care trec la catolicism li se recunosc privilegiile preoților catolici. Însă moartea lui Teofil a întrerupt acest proces. Noul mitropolit ardelean a fost ales Atanasie Anghel – hirotonit de Patriarhul Ierusalimului și de mitropolitul Țării Românești în 1698. Pe 7 octombrie 1698 un număr de 38 de protopopi români semnează un prim act de unire cu Biserica de la Roma: “ȘI așa ne unim acești ce-s scriși mai sus cum toată legea noastră, slujba besearicii și carindariul, leturghia și posturile și darul nostru să stea pre loc, iară de n-ar sta pre loc aceale, nici aceste peceți să n-aibă tărie asupra noastră”. În mod semnificativ mitropolitul Atanasie Anghel nu semnează acest prim act de unire. Versiunea latină a acestui act scrisă de iezuiții austrieci diferă fundamental de actul semnat de protopopi susținând că aceștia: “primesc, mărturisesc și cred ceea ce primește, mărturisește și crede Biserica Romană și mai ales cele patru puncte în care ne-am deosebit până acum” (supremația papală, purcederea Sfântului Duh de la Fiul, împărtășirea cu azimă, existența Purgatoriului n.red.). Mai mult, traducerea iezuiților nu conținea rezerva protopopilor ortodocși.

***
Citat:
Unirea nu a fost văzută cu ochi buni de Dieta Transilvaniei, dominată de protestanți, precum și de ortodocși,
Tari trebuie sa fi fost romanii la 1700 ca sa domine intr-o Dieta formata preponderent din unguri si sasi!!!!

Iata si pretul tradarii:

""Drept răsplată pentru acest gest Leopold I de Habsburg a semnat pe 16 februarie 1699 prima diplomă leopoldină care prevedea că preoții uniți se vor bucura de aceleași privilegii cu preoții catolici: nu vor putea fi tratați ca iobagi, nu vor mai fi puși la munci, nu vor fi supuși unor taxe suplimentare și nu vor putea fi mutați din parohiile lor. Însă această diplomă leopoldină nu a fost făcută publică, iar Dieta transilvană controlată de sași și de maghiari a refuzat să o pună în aplicare.""

Citat:
Chemat la Viena să dea explicații, arhiepiscopul Atanasie Anghel se menține pe poziții. În ciuda oricărei presiuni, românii nu renunță la unire.
Cum? la 1700? Din ce directie priviti? Mergeti putin prin Bistrita, si nu numai, si priviti de acolo!
Cine-i oprimau pe romani ca sa renunte la unire (!!!!, suntem cam pe la 1700, oare nu ca sa renunte la ortodoxie?) atunci cand Arh Atanasie era la Viena?

Last edited by Adriana Cluj; 29.05.2012 at 22:11:13.
  #10  
Vechi 29.05.2012, 22:07:44
mihaila_alin
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

domnule mihnea dumneata cred ca faci glume cu ardelenii.
vennind cu variante papistase,las-o mai usor domnule ca nu tii conferinte la gradinita.

Last edited by mihaila_alin; 29.05.2012 at 22:10:37.
Subiect închis



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Marea inselaciune a sectei adventiste: "moartea pune capat constientei" doctor_faustus Secte si culte 330 03.07.2013 18:09:58
Puterea de a o lua de la capat Alexa12 Generalitati 4 17.12.2012 16:48:18
"Nu ramanem decat cu ceea ce daruim" silverstar Generalitati 10 15.02.2012 12:12:40
Traian Băsescu: Nu rămânem fără electricitate ( Pana cand?) hydro314 Generalitati 0 13.02.2012 20:40:11