![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
||||
|
||||
|
E bine ca ai avut rabdare sa rasfoiesti Sf Scriptura. Ptr ca doar asta ai facut: ai rasfoit-o. Mult mai bine ar fi fost daca nu ai fi facut-o cu intentia cu care ai facut-o, adica sa cauti greseli. Si mai bine ar fi fost, tocmai ptr ca este un forum ortodox, ca atunci cand nu ai inteles ceva sa te informezi din surse abilitate si nu sa iti dai cu parerea despre ceva ce nu cunosti.
Toate exemplele sunt cin VT. VT se baza pe legea talionului: "ochi ptr ochi si dinte ptr dinte". Dumnezeu dupa caderea omului l-a lasat il lume si i-a dat o lege potrivit asteptarilor lui (adica a omului). Dar legea a avut rol educativ nu mantuitor, pentru ca nimeni nu putea respecta legea in totalitate. Tocai de acolo exemplele de pacatosenie si a unor drepti ai vechiului testament. In ceea ce priveste pedepsirea intregii omeniri pentru pacatele a doi oameni lucrurile sunt putin mai complexe. Neascultarea singurei porunci pe care le-a dat-o Dumnezeu primilor oameni nu a constituit un pacat personal al celor 2. Neascultarea a dus la caderea firii umane si de acolo "mostenirea" pacatului catre urmasi.
|
||||
|
||||
|
Citat:
Cum era inainte de legea talionulului? Razbunari extrem de sangeroase: "Am ucis un om pentru rana mea și un tâlhar pentru vânătaia mea. Dacă pentru Cain va fi răzbunare de șapte ori, pentru Lameh, de șaptezeci de ori câte șapte" (Gen 4,23-24). Legea talionului era adresata judecatorului (Deuteronomului (19,16-21), singurul care o putea aplica, deci nu s-a dat pentru a fi aplicata de fiecare persoana in parte. "Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte" nu a fost inteleasa in mod literal, era vorba numai de un mod de a exprima ca nici o pedeapsa nu trebuie sa fie superioara ofensei primite, insa era lasata la aprecierea judecatorului alegerea pedepsei juste, pentru a nu exista nedreptate. Iisus Hristos a fost cel care a introdus spiritul iertarii, care a incercat sa-i faca pe oameni sa constientizeze ca razbunarea, oricat ar fi de justa si controlata, da nastere la noi resentimente si implicit, nu are loc in viata crestina. Legea talionului se adresa judecatorului, invatatura lui Iisus era adresata omului ofensat si ranit, deci el n-a abolit legea talionului, ci a aratat ca ea poate fi depasita de comportamentul omului. Citat:
Last edited by ioanna; 01.05.2012 at 22:25:35. |
|
|
|||
|
|||
|
Nu am postat pe alte siteuri, stiu de ele si de parerea materialistilor francezi, e chestie de cultura generala. Am vazut pe net si am cautat si eu, spre uimirea mea chiar se gasesc in biblie, de asta am si zis ca am rasfoit-o.
Am zis sa nu fiu banat pentru ca au fost banati alti useri care au scris despre extraterestri, fara a aduce jigniri cuiva, erau doar discutii si totusi cuiva nu i-a placut discutia, cenzura nefiind o practica normala in zilele noastre, mai ales pe un forum ortodox unde lumea intra sa afle raspunsuri sau pareri ale celor credinciosi. Dvs nu credeti bine ce credeti, chiar am cautat in Biblie. Cat despre a cauta si citi pe forum, e destul de dificil, este un forum stufos, ca sa zic asa, sunt multi useri si multe discutii, mi-ar trebui ore intregi sa citesc. O alta nelamurire este partea cu arca lui Noe. Din cate stiu se dau chiar si dimensiunile arcei, fapt care ma aduce in situatia in care nu inteleg cum au putut incapea cel putin sute de mii de specii intr-un spatiu relativ mic. Inteleg faptul ca in vremurile alea era nevoie de niste legi scrise si puse in practica in asa fel incat sa-i sperie sau sa-i pedepseasca pe cei care le incalcau, fiind vremuri salbatice, ca sa zic asa. Totusi, ca cineva sa dea ordin sa fie omorati toti copiii de parte barbateasca si femeile ce au cunoscut barbat iar cele care nu cunoscusera barbat sa le pastreze pentru ei, mi se pare barbarism acceptat de Dumnezeu. Pentru mine chestia asta este inacceptabila. Last edited by apophis; 01.05.2012 at 22:51:39. |
|
|
||||
|
||||
|
D-voastra nu ati citit Biblia, doar ati verificat daca unele pasaje chiar exista in Biblie. Daca ati fi citit-o, ati fi inteles-o, insa n-aveti cum sa o faceti din moment ce v-ati limitat la extragerea unor pasaje, izolandu-le de context. Studiati Scriptura cu intentii curate si toate dilemele vi se vor risipi. Daca va limitati la gasirea de (aparente) contradictii, nu veti depasi stadiul asta.
Last edited by ioanna; 01.05.2012 at 22:58:03. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
El a ucis nu zeci de mii de copii, precum în "povestea" cu Moise. A ucis pe TOȚI copiii cu ocazia Potopului. Niciunul nu a scăpat. Așa a considerat El: este în rolul Lui aici. Cum poate Binele să ucidă ? Cum poate să răspândească molime, să pedepsească cetăți cu foc și tot pământul cu apă ? Judecându-l pe Dumnezeu, dv plecați de la o prezumție: aceea că viața în trup e valoarea supremă. Egalizați răul cu suferința și moartea, aici este eroarea. Când Dumnezeu pedepsește cu boli și cu moarte, cu molimi și venirea altor neamuri, El urmărește un bine. Un altfel de bine decât își închipuie materialiștii, cu mintea orientată exclusiv spre vizibile.
|
|||
|
|||
|
Citat:
Deci pana si Dumnezeu aplica legea junglei, cat de zeu ar fi El, tot legea junglei primeaza. Cel mai puternic castiga, nu conteaza prin ce mijloace. Suna a comportament omenesc sau animalic, omul fiind un animal mai evoluat, un mamifer. De la Dumnezeu am pretentii de judecata si comportament etic si moral, nu de comportament de jungla. Last edited by apophis; 02.05.2012 at 00:03:15. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|
|
||||
|
||||
|
@FlaviusM
Legea talionului: 22. Atunci Faraon i-a poruncit intregului sau popor: "Tot copilul de parte barbateasca ce li se va naste Evreilor sa-l aruncati in Nil, pe fete insa, pe toate, sa le lasati in viata". Si a zis Moise : "Asa graieste Domnul: - Pe la miezul noptii voi trece prin Egipt. Si'n tara Egiptului va muri tot cel intai-nascut, de la intai-nascutul lui Faraon, cel ce-i urmeaza la tron, pana la intai-nascutul roabei de la rasnita si pana la tot intai-nascutul dobitoacelor. Faraon avea o responsabilitate fata de poporul sau, in calitate de suveran absolut si “zeu”, cum era privit de popor, iar abuzul se plateste uneori aspru, caci doar asa omul poate sa constientizeze si sa-si asume in mod responsabil consecintele actelor sale. Last edited by ioanna; 01.05.2012 at 23:57:50. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Din moment ce in contextul povestii din Biblie dumnezeu este prezentat ca fiind o zeitate omnipotenta, ce anume l-a impiedicat sa-l pedepseasca pe acel faraon si nu pe copii? Si daca aceasta pedeaspsa colectiva avea un scop "moralizator", ce concluzie trebuia trasa si de catre cine? Daca dumnezeu intentiona cumva sa fie venerat si de egipteni, a cam gresit. |
![]() |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Am nevoie de o Biblie | Erethorn | Despre Sfanta Scriptura | 15 | 29.06.2015 01:45:43 |
| De la lume adunate, si-napoi la lume date... | ucenic | Generalitati | 27 | 28.06.2012 23:50:26 |
| Biblie si... | mihaiparaschiv | Teologie si Stiinta | 14 | 13.06.2011 21:26:56 |
| De prin lume adunate.... | patinina34 | Stiri, actualitati, anunturi | 0 | 23.03.2009 01:36:38 |
|
|