![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Dumnezeu a facut timpul! Cu alte cuvinte timpul are Dumnezeu si nu Dumnezeu are timp, sau Timpul este (exista) in Dumnezeu si nu Dumnezeu exista in timp! Astfel, Dumnezeu prestie (vede) toate evenimentele ce au loc in univers (inclusiv in cer) in ce oridine vrea EL si cu ce "viteza" vrea EL (intocmai ca un film video care poate fi vizionat la viteze diferite, iar ordine evenimentelor din film poate varia adica pot incepe vizionarea de unde doresc). Mintea umana poate intelege doar evenimentele care au loc in spatiu-timp de aceea au aparut numeroase erezii! Doar intru Duhul Sfant omul poate intelege "actiunile" lui Dumnezeu tatal dinainte de facerea universului (nasterea Filului, purcederea Duhului Sfant din...) precum si lucrarille (harul) si puterea necreate si infinite ale fiintei lui Dumnezeu. Asa cum spune sfantul Pavel si toti Sfintii Parinti, doar mintea duhovniceasca (patrunsa de Duhul Sfant) poate intelege aceste lucruri, mai precis poate vedea acestea (caci este o diferenta colosala intre teologie si vederea duhovniceasca, in carea cea de a doua este net superioara primeia.) Dumnezeu a creat fiintele rationale (ingeri si oameni) libere deci pe deplin responsabile pe actiunile lor. "In fata omului sunt puse si viata si moartea si fiecaruia i se va da ce va alege" (pilde) "De se va curati cineva pe sine... acela va fi vas ales si folosit de stapanul lui pentru tot lucurul bun" (Sfantul Pavel) Libertatea de alegere a omului are un sfarsit in momentul adormirii (mortii fizice), din acel moment omul care nu L-a ales pe Dumnezeu nu mai poate face nimic pentru mantuirea (mantuirea este: dorinta de a fi cu Dumnezeu pe diverse nivele, intre care cele mai inalte sunt: desavarsirea si indumnezerirea, iar intre nivele de jos intra despatimirea). Sfantul Grigorie Palama (vezi viata Sfantului Grigorie Palama - Parintele Dumitru Staniloae) explica fara echivoc prestiinta si predeterminarea lui Dumnezeu, detaliind invatatura patristica conform careia: "Dumnezeu prestine dar nu predestineaza, caci daca nu am fi liberi nu am putea fi judecati (pentru faptele noastre), caci actiunea (fapta) care se face cu necesitate (determinata de o cauza exterioara) nu poate fi nici laudata nici blamata" (Sfantul Ioan Damaschin - Dogmatica). De aceea un robot care face programat numai actiuni bune spre exemplu nu poate fi laudat ca virtuos, si nici "scaunul electric" nu poate fi blamat pentru ca omoara oameni ci cei ce programeaza (predestineaza) acestea pot fi laudati sau blamati! Citat:
De asemenea nu trebuie sa confundam urmarile pacatului cu predestinarea! Orice om care pacatuieste, automat provoaca suferinta (mai devreme sau mai tarziu) in primul rand lui insusi, intr-un mod sau altul, insa in aceasta situatie functioneaza mecanismul "cauza-efect". Poate cel mai bun exemplu pentru a evidentia inexistenta presestinarii. Felicitari. |
|
||||
|
||||
![]()
Consider ca "problema" ce a generat aceasta invatatura gresita a predestinarii absolute este urmatoarea intrebare: Cine este responsabil pentru pacatul omului?
Raspunsul diavolesc il aflam inca din primele capitole din cartea facerii, cand toata responsabilitatea este atribuita exclusiv lui Dumnezeu, ca EL ar fi cauza raului, ba ca nu a facut omul desavarsit (Adam a zis: femeia asta rea pe care Tu mi-ai dat-o m-a impins), ba ca nu a facut creatia buna (Eva a zis: sarpele asta rau care e creatia TA m-a amagit)... iar diavolului care a tras in moarte firea omeneasca i-a restrans drastic libertatea de actiune (in univers si in special pe pamant) nemaiputand intra dupa voia lui nici in animale (vezi episodul cu exorcizarea demonizatului din tinutul Gadarenilor, cand demonii nu mai pot intra in animale daca Dumnezeu nu le ingaduie) indicand (prin prestiinta nu prin predeterminare) si momentul victoriei finale a omului asupra: mortii, pacatului si a diavolului; adica activitatea lui Hristos Iisus (in special moartea si invierea si inaltarea la cer). "Dusmanie voi pune intre specia umana si diavol... omul iti va zdrobi capul diavolule" (facerea cap 3). Adica Dumnezeu spune ca va da putere omului sa se razboiasca cu diavolii si ca nu un inger ci Iisus Hristos (Dumnezeu Cuvantul intrupat in om) va aduce la un sfarsit existenta tuturor diavolilor si a celor ce aleg sa ii urmeze. Adica Dumnezeu spune ca firea umana va fi nu doar desavarsita ci indumnezeita si ca firea umana omorata de diavol va omora pe diavoli (toata ceata lor) prin una din persoanele ei, Iisus Hristos. "Cine sapa groapa altuia pica singur in ea" (Pilde). Iata deci intelepciunea lui Dumnezeu. Slava tie Doamne! Diavolul voia sa lipseasca pe om de Deumnezeu si de desavarsire tragandu-l in moarte si tocmai ei diavolii sfarsesc prin a fi invinsi de Iisus Hristos (Dumnezeu adevarat si om adevarat), oamenii primind mai mult decat desavarsirea de care au fost lipsiti prin caderea in pacat, mai exact primid indumnezeirea, fiiliatia divina (nu prin fire asa cum e Iisus Hristos ci prin adoptie, prin har). Last edited by Eugen7; 20.04.2012 at 12:20:30. |
|
|||
|
|||
![]()
Cristos a înviat!
Citat:
Am mai citit din cele se s-au scris aici(nu mai țin minte cine a scris) că Dumnezeu voiește mântuirea noastră a tuturor; asta am citit-o și în Scriptură. E logic că dacă El așa voiește, atunci așa se va întâmpla, nu? Nu e El atotputernic? |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Cuvântul îngerului nu este o poruncă. Poruncile se dau în vis, așa cum le va primi, ceva mai târziu, logodnicul Iosif. Cuvântul îngerului nu este nici vestirea unui fapt împlinit, așa cum o avusese preotul Zaharia lângă altarul tămâierii. Buna-Vestire anunță, deocamdată, doar faptul că Dumnezeu o alesese pe ea, Maria, să devină mama Fiului Său. îngerul poartă un mesaj, dar și o invitație. E un apel la libertatea Fecioarei de a decide, de a se pronunța între două alternative, între un da sau un nu. Pentru ca libertatea ei să nu fie întru nimic viciată, i se pun în față cele două perspective: pe de-o parte, harul de a deveni Născătoare de Dumnezeu, pe de alta, jertfa de a purta o sarcină aparent reprobabilă. Spre a-i înlesni hotărârea, îngerul ar fi putut s’o asigure că Iosif, prin revelație, va lua totul asupra lui și că, în fața societății și a legii, el va trece drept tatăl Celui ce Se va naște dintr’însa. Dar Mariei nu i se face o astfel de făgăduială, e lăsată să cumpănească singură, în deplină libertate a cugetului. Un nu ar însemna o amânare a planului dumnezeiesc, un da, împlinirea lui imediată. îngerul așteaptă din gura Mariei un singur cuvânt. îl așteaptă Dumnezeu, dar în același timp îl așteaptă toată suflarea, căci, întrebând-o pe ea, Dumnezeu ne întreabă pe noi, iar prin răspunsul ei urmează să se rostească întreaga omenire. Iată, Eu stau la ușă și bat! E clipa când Fecioara însumează într’însa setea universală de libertate. - Fie! Să-mi fie mie după cuvântul tău! În acea clipă s’a petrecut întruparea. Din acest moment îngerul nu mai are nimic de spus și se face nevăzut. (IPS Bartolomeu Anania, http://acvila30.wordpress.com/2012/0...a-vestire-fie/) Last edited by ioanna; 21.04.2012 at 09:13:09. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Și nouă ni se comunică zilnic voia Domnului cu fiecare dintre noi și toți laolaltă, dar totuși fiatul nostru e adesea ezitant, dacă nu lipsește cu desăvârșire. Noi spunem ”facă-se voia Ta” și ne așteptăm să ne teleghideze cineva din ceruri, fără osteneală, fără străduință, fără riscuri. Oare câte bunevestiri am ratat fiecare dintre noi din pricina lipsei de discernământ și a nesimțirii duhovnicești? Creștinismul nu folosește cuvintele soartă/destin, fiindcă moștenirea semantică a acestora duce la confuzii grave și credință strâmbă (stravodoxie), întrucât păgânul moira (destin implacabil, dar și zeitate impersonală, arhaică a panteonului grecesc ) parazitează în continuare mentalul colectiv al multor popoare, chiar și cele ortodoxe. Pentru a înlătura orice ambiguitate, Biserica propune termenul ”prooroismos” care nu înseamnă altceva decât sinergia (conlucrarea liberă) între voia lui Dumnezeu și voia omului. Sfântul Ioan Damaschin numește voia lui Dumnezeu ”înaintemergătoarea” mântuirii tuturor oamenilor și o aseamănă cu stâlpul de foc care arăta evreilor, noaptea prin pustie, direcția cea bună. Partea omului e să aleagă calea cea dreaptă și să nu se abată din drum, știind că este predestinat fericirii veșnice și comuniunii nesfârșite cu Domnul.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
In cazul Maicii Domnului, Sfanta Scriptura este clara: Fecioara Maria a ales de buna voie si nesilita de nimeni sa devina Maica Domnului mai exact Nascatoare de Dumnezeu: "38. Și a zis Maria: Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău! Și îngerul a plecat de la ea. " Luca 1,38 Prin aceste cuvinte a acceptat (de buna voie si nesilita de nimeni) sa faca voia Domnului, mai exact a acceptat propunerea lui Dumnezeu. Ea avea deplina libertate de a refuza aceasta cinste... Desigur ca Dumnezeu prestia ce va alege Maica Domnului, dar nu a predestinat-o (adica indeferent de vointa ei sa devina Maica Domnului si Nascatoare de Dumnezeu). Cati oameni in zilele acelea si in zilele noastre aleg sa faca voia lui Dumnezeu? Si nu ma refer aici la cazul Sfintilor Prooroci ai vechiului testament ci ma opresc doar la cele 10 porunci si la evangelie? Nu refuzam noi oare sa facem voia lui Dumnezeu? nu iubim noi mai mult intunericul pacatului decat pe Dumnezeu? Cati oameni in zilele noastre aleg sa traiasca in castitate asemenea lui Hristos? Cati aleg sa duca o viata asemenea Sfintilor Apostoli? Cati oameni aleg sa traiasca dupa Evanghelie (atat in casatorie cat si in monahism) desi cuvintele lui Hristos rasuna peste veacuri "Adevarat va spun voua ca nu este nimeni care sa fi lasat casa, familie pentru Mine si pentru Evanghelie si sa nu primeasca mult mai mult decat atat"? Stim cu totii cinstea promisa si totusi... foarte putini accepta, si dintre cei care accepta putin traiesc asa cum trebuie. Doar unei fecioare i s-a propus sa fie Maica Domnului Nascatoare de Dumnezeu si ea a acceptat. Avraam a ales sa urmeze cuvantul Domnului si a iesit din casa tatalui sau... Moise a ales sa renunte la statul sau de fiu al Faraonului si a traiasca in legea poporului evreu din care provenea, David a ales sa se lupte cu Goliat... si exemplele ar putea continua. Saul a ales sa fie rege... dar apoi s-a lepadat. Iuda a dorit sa fie Apostol nu doar simplu ucenic si a fost chemat Apostol de Hristos, dar apoi s-a lepadat. In marea lui iubire Dumnezeu nu trece peste libertatea de alegere (si actiune) a fiintelor rationale (oameni si ingeri). "in fata omului sunt puse si viata si moartea si fiecaruia i se va da ce va alege" spune Sfanta Scriptura. |
|
|||
|
|||
![]()
Poate ca destin nostru tine doar de noi, dar cum se face in momentul in care oameni ce nu ar merita nici o secunda niste lucruri atat de oribile, care s au bucurat din plin de tot ce au avut, caci da exista astfel de persoane, cunosc, sunt puse in fata unor situații in care nu pot face absolut nimic sa schimbe asta, nu mai pot avea un curs al vieții firesc precum sa rămâi paralizat sau sa ti pierzi părinții de la o varsta foarte frageda. Cum se mai poate susține ca stie Dumnezeu ce e mai bun pentru tine? Cand unii au totul si nu apreciază nimic, iar altii au un suflet nobil si nici sa mai poată merge nu pot, raman doar niste simple ființe fara speranța..
|
|
|||
|
|||
![]()
36. Învățătorule, care poruncă este mai mare în Lege? 37. El i-a răspuns: Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău și cu tot cugetul tău. 38. Aceasta este marea și întâia poruncă. 39. Iar a doua, la fel ca aceasta: Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți. 40. În aceste două porunci se cuprind toată Legea și proorocii. (Sfânta Evanghelie după Matei, cap. 22) |
|
||||
|
||||
![]()
O puzderie de utilizatori noi, din ce am numarat eu vreo 5-7 tot posteaza folosind acelasi limbaj, ton si formulare intrebari. Binisor puse, insa toate cu un iz usor de trolling.
Nu poate verifica adminul de unde se posteaza si conturile? De departe asta pare trolling sistematic. Cineva care arunca intrebari recitate din manuale de dogmatica si la care multi sar sa raspunda... Am inceput sa lucram direct pe cuprinsul catehismului ortodox, posturi ca "postul", "destinul" par puse de cineva care are chef de discutii si nu de cineva nou in materie. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cunosc un copil care si-a pierdut ultimul parinte, care o certa dur atunci cand traia,si erau o familie saraca si au luat-o o alta familie,dupa moartea mamei ei, si ii merge foarte bine, la scoala are rezultate foarte bune si a inceput o alta viata. Cand unii au totul su nu apreciaza nimic, le au spre pierzarea lor nu spre binele llor. Iar cei care nu pot merge,ca a venit si exemplul din link-ul lui crinrin:Ei au speranta,dar trebuie sa le-o arate cineva. Oare unul care ar suferii pe nedrept ,oare nu ar avea nici un scop asta? Unul care ar suferii mult timp pe nedrept, probabil ca in Cereasca Imparatie va fi Judecator.Ar fi credibil caci viata lui de aici ,este o marturie ca ar fi drept in ceea ce ar judeca, ca ar stii cat a suferit aici,ptr ca cineva a judecat stramb.Tot asa unul care aici nu ar avea picioare,probabil ca acolo ar putea fi postas. Un om dinasta ar aprecia fiecare zi fiecare pas facut cu picioarele lui,atunci cand le va avea din nou,va stii ca nu sunt ceva datorat de Dumnezeu ,ci sunt un dar de la Dumnezeu.Cand astepti in tacere sa primesti ceva ,asteptarea asta te va face sa apreciezi ceea ce primesti. Uneori suntem pusi in fata unor situatii grele sau teribile de-a dreptul ptr ca suntem incorsetati in niste idei fixe, care trebuie sa fie oprite sau schimbate cu "tone de dinamita". Sau altfel spus cu incercari grele. Joni Eareckson Tada a avut un accident la doar 17 ani care a lasat-o paralizata, la inceput a fost deprimata ,chiar disperata si si-a pus multe intrebari fundamentale asupra vietii.Si concluzia ei dupa ani de privatiuni ,handicap sever "N-as schimba scaunul cu rotile pentru nimic in lume!" "Nu cred ca mi-as fi pus aaceste intrebari fundamentale asupra vietii daca nu as fi trecut prin aceasta suferinta."In zecile de ani care au urmat accidentului sau,viata lui Joni a fost marcata de realizari extraordinare(in fata ei era presedintele Bush junior-min 1:50 Prin lucrarile ei de arta,muzica,prin carti,conferinte,aparitiile la radio tv,a inspirat milioane de oameni din intreaga lume. In 1979 a fondat "Joni and friends", o misiune internationala,care a adus dragostea si speranta lui Iisus persoanelor cu handicap si familiilor acestora.Prin toate acestea ,a cunoscut in mod intim atat durerea suferintei cat si prezenta lui Dumnezeu. "Multi cred ca sunt o persoana puternica insa nu sunt sunt de fapt o persoana slaba.Ma trezesc dimineata si ma gandesc:"Doamne ,nu am putere ptr ziua aceasta,sunt atat de obosita de boala asta ,si cand ma simt coplesita spun:"Doamne ,chiar daca eu nu am putere ptr ziua aceasta,Tu ai!"" astea sunt fragmente din fimuletul: https://www.youtube.com/watch?v=onk5b62ZcF8 Urmariti pana la capat filmul merita cu siguranta.Cum am spus subiectul e extrem de profund .Intre cartile pe lista de asteptare,pe care vreau sa le citesc am si cartea asta: http://www.liferomania.ro/carti-crestine/joni.html
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/...-ca-pe-erezii/ "Când am ieșit pe ușa care mă purta spre libertate, am știut că dacă nu las ura și amărăciunea în spate, voi continua să fiu în închisoare".-Nelson Mandela |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Destinul si providenta divina | Jennyfer | Intrebari utilizatori | 2 | 22.02.2010 11:34:05 |
Destinul | CristiArg | Generalitati | 4 | 24.01.2010 17:26:37 |
DESTINUL...!!! | eduard_grigore | Generalitati | 9 | 22.04.2008 23:24:19 |
EREDITATEA, MEDIUL SI DESTINUL | Laurentiu | Teologie si Stiinta | 9 | 12.02.2008 23:19:56 |
|