Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Spiritualitatea ortodoxa
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.02.2012, 22:40:49
CelMandru's Avatar
CelMandru CelMandru is offline
Senior Member

Data înregistrării: 11.04.2011
Locație: București
Religia: Ortodox
Implicit

Ce-o-nsemna imagine? Stătui și mă gândii nițel, pentru că sunt greu de cap. Și concluzionai că imaginea, imaginația e o formă mai dezvoltată a unui gând. Cu alte cuvinte, diferența dintre imagine și gând este de timp. Adică, cu cât vei lăsa un gând să prindă rădăcini, cu atât va începe să se coloreze o imagine, să se materializeze în minte sub forma unui filmuleț, la care va fi greu să nu te uiți odată început. Și uite-așa, te pomenești la cinema, stând și mestecând a lene din popcornul nepăsării ș-al uitării, al rătăcirii minții.

Acuma, dacă te apuci, cică, să chibzuiești asupra vinovăției, e lesne de înțeles că o să-ți fie aproape imposibil s-o faci fără să te ferești de plăsmuiri ale minții. Știi tu mai bine cine-ți ești, omule. Îți știi neputința. Așa că, nu te abține de la imagine, căci una singură trebuie să ai. Icoana Mântuitorului s-o înrămezi în centrul minții tale. Să stingi toate becurile cinema-ului lumesc, și străduiește-te să luminezi doar sfânta icoană. Și când ai să te dumirești nițel și ți-aduci aminte că icoana-i vie, atunci a început să pâlpâie în tine senzația de fiu risipitor. Ee.. atunci să te adâncești, să reiei în fața Stăpânului fiecare păcat în parte, să realizezi prostia ta, dar cu nădejdea întărită să ceri mila Tatălui Tău Preabun.
"A fost întrebat avva Ammona ce este calea cea strâmtă și îngustă, și a zis: calea strâmtă și îngustă înseamnă a-ți struni gândurile, și a-ți nimici voia ta, de dragul lui Dumnezeu. Asta înseamnă „iată noi am lăsat toate și ți-am urmat Ție“ (Matei, XIX, 27.)." (Despre avva Ammona, Patericul Egiptean)

Last edited by CelMandru; 17.02.2012 at 00:04:42.
Reply With Quote
Vechi 16.02.2012, 23:04:18
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Intre imagine si cuvant nu este o diferenta de timp.
Poti rationa indelung asupra unui subiect fara a crea imagini.
Credinta vine din auzire (Romani, parca)

Nu gasesc ca este o contradictie intre cercetarea (vederea) de sine si neprimirea imaginilor.
Poti sa te "vezi" destul de clar, adica sa ai constiinta faptului ca binele nu l-ai lucrat, fara a primi imagini.
Sfantul Nicodim Aghioritul spunea undeva ca cei stapaniti de mandrie pot deveni ei insisi idolii gandirii lor.

Citat:
În prealabil postat de CelMandru Vezi mesajul
Ce-o-nsemna imagine? Stătui și mă gândii nițel, pentru că sunt greu de cap. Și conlcuzionai că imaginea, imaginația e o formă mai dezvoltată a unui gând. Cu alte cuvinte, diferența dintre imagine și gând este de timp. Adică, cu cât vei lăsa un gând să prindă rădăcini, cu atât va începe să se coloreze o imagine, să se materializeze în minte sub forma unui filmuleț, la care va fi greu să nu te uiți odată început. Și uite-așa, te pomenești la cinema, stând și mestecând a lene din popcornul nepăsării ș-al uitării, al rătăcirii minții.

Acuma, dacă te apuci, cică, să chibzuiești asupra vinovăției, e lesne de înțeles că o să-ți fie aproape imposibil s-o faci fără să te ferești de plăsmuiri ale minții. Știi tu mai bine cine-ți ești, omule. Îți știi neputința. Așa că, nu te abține de la imagine, căci una singură trebuie să ai. Icoana Mântuitorului s-o înrămezi în centrul minții tale. Să stingi toate becurile cinema-ului lumesc, și străduiește-te să luminezi sfânta icoană. Și când te dumirești nițel și ți-aduci aminte că icoana-i vie, atunci începe să pâlpâie în tine senzația de fiu risipitor. Ee.. atunci să te adâncești, să reiei în fața Stăpânului fiecare păcat în parte, să realizezi prostia ta, dar cu nădejdea întărită să ceri mila Tatălui Tău Preabun.
Reply With Quote
Vechi 16.02.2012, 23:06:12
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de CelMandru Vezi mesajul
Și uite-așa, te pomenești la cinema
Strasnic spus! Formidabil, frate!
Uite, in completare, pentru a face o diferenta, pe cat ma duce, intre psihe si nous: eu am dat in ultima vreme urmatoarea definitie oarecum vaga, metaforica, vietii psihice; ma tot intrebau elevii - ce e psihicul dom profesor? Iar eu cred asa, asa le-am spus de-o vreme: e o poveste personala, un film, un iata-ne la cinema!!!
Bine ai zis frate, cel putin dupa parerea mea. Ori, tocmai asa NU trebuie sa ramanem, nu DOAR psihici, nu doar la cinema. Multumesc!

Apoi zici, rar asa cuvant: "Și când ai să te dumirești nițel și ți-aduci aminte că icoana-i vie, atunci a început să pâlpâie în tine senzația de fiu risipitor."

(Vezi, frate Daniel, daca tacem nitel? Uite ce de bunatati! Venira deja MariS_ si CelMandru... Sa ne bucuram acum! Nu inainte de a le multumi din tot sufletul.)

Slava lui Dumnezeu pentru toate! AMIN+

P.S. Am inca ceva de spus pe subiectul acesta. Cand imi veti cere opinia, voi spune. Acum inca astept alte postari frumoase, de la cei din lista si de la toti forumistii. Ce am de spus: e vorba doar despre doua triunghiuri.

Last edited by ioan cezar; 16.02.2012 at 23:12:47.
Reply With Quote
Vechi 16.02.2012, 23:24:46
Ana-Maria N's Avatar
Ana-Maria N Ana-Maria N is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.08.2010
Locație: Bucuresti
Implicit

Nu cred ca se poate vorbi de o reteta anume de urmat, ci de harul lui Dumnezeu care vine in intampinarea omului. Insusi Domnul povatuieste sufletul, Insusi Domnul este Invatator.

Poate ca ar trebui sa vorbim mai intai de pocainta din tot sufletul, zdrobirea inimii, de lacrimile pocaintei si astfel sa putem ajunge din aproape in aproape la o incercare de a schita, pe departe macar, un raspuns la intrebare.

Legat de lacrimi, am intalnit in scrierile sfintilor parinti precizarea ca atunci cand ti se dau in dar lacrimi de pocainta, nu mai poti avea un alt gand, atunci cand plangi, decat cel la Domnul...Alta imagine nici atat...

Legat de pocainta, redau cateva randuri, sursa putandu-se gasi aici:http://siluan.trei.ro/
‘Toate patimile sunt neaparat îmbracate într-o forma oarecare, vizuala sau gândita a imaginatiei. În rugaciunea fierbinte de pocainta, duhul crestinului se disociaza de reprezentarile lucrurilor vazute sau de conceptiile rationale.
În marea sa întristare de a-L fi pierdut pe Dumnezeu, sufletul se dezbraca de imaginile materiale si gândite; atunci mintea - duhul se apropie de hotarul de unde poate aparea Lumina. Dar aceasta granita poate ramânea netrecuta, daca mintea se va întoarce asupra ei. Nu sunt excluse cazurile când în timpul întoarcerii mintii asupra ei, intelectul sa se vada asemenea luminii. Important este sa stim ca aceasta lumina este proprie mintii noastre, întrucât ea este creata dupa chipul lui Dumnezeu, care ni s-a descoperit ca o Lumina în care nu se afla nici o întunecime (I Ioan I 5). Asa se savârseste trecerea spre o alta forma de gândire, spre un alt fel de întelegere, superioara celei empirice din domeniul cunoasterii stiintifice.
În elanul pocaintei depasind tot ce este trecator, duhul nostru vede de undeva de sus relativitatea si cauzalitatea tuturor informatiilor noastre practice. Si iarasi, si iarasi: Dumnezeu este cu adevarat trait ori ca un foc curatitor ori ca o lumina stralucitoare.’
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Faurit intru primenirea forumului glykys Generalitati 92 26.02.2013 10:29:00
Viteza forumului sophia Reguli generale de utilizare a forumului 4 02.08.2012 14:03:02
Reguli de folosire a forumului. admin Reguli generale de utilizare a forumului 1 14.01.2011 18:08:27
O intrebare pentru teologi sau pentru cei care cunosc Delirul Generalitati 7 21.02.2010 19:51:02
Media de varsta a utilizatorilor forumului Hector Generalitati 4 02.05.2009 11:31:23