Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 05.02.2012, 00:56:11
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pr. Gheorghe Vezi mesajul
Sunt de acord cu ceea ce afirma fratele Andrei despre parintele Papacioc. Despre ce afirma in seama parintelui Boca, necunoscandu-l pe parintele (nici chiar din ceea ce a scris) foarte bine, ma abtin de la a-i da dreptate sau de la a-l contrazice.

Nu pot insa sa nu remarc iutimea cu care, cam toti cei pe care-i cunosc si care se declara ucenici ai parintelui Boca, te trateaza daca indraznesti sa spui ca nu este sfant, fie si doar pentru ca inca nu a fost canonizat! Daca dau frau liber "cârcotismului" din mine, ajung sa spun (oarecum ca si fratele Andrei) ca daca ucenicii sunt iuti spre tulburare, poate au primit un astfel de duh de undeva, sau poate ca acest duh nu a fost temperat de indrumatorul lor la vreme. Nu las insa, aceste ganduri sa curga fiindca stiu ca sunt subiective si nedocumentate si vor duce la tulburare, deci cu siguranta nu sunt ziditoare de suflet.
Numai cine trăiește Filocalia înțelege Filocalia. Părintele Arsenie Boca a adus manuscrisele pentru primele patru volume ale Filocaliei care s-au tipărit la Sibiu, după 1948. A adus manuscrisele de la Muntele Athos, copiate literă cu literă de el. Părintele a adus manuscrisele și le-a tradus cu Părintele Stăniloae și au făcut un colectiv redacțional pentru editarea Filocaliei, la Sibiu. Au stat o vreme la căminul Facultății de Teologie din Sibiu și după ce lucrau cu sârg la textul Filocaliei încheiau seara cu rugăciune și cântece duhovnicești, iar Părintele Stăniloae le tâlcuia textele Sfinților Părinți. Părintele Arsenie a făcut și desenul pentru coperta Filocaliei - care este si astazi pe coperta.

Va recomand cu caldura sa cititi cartile parintelui Arsenie Boca. Majoriatea celor citesc scrierile parintelui se schimba. Si stiti de ce? Pantru ca parintele se roaga in taina pentru cei care îi citesc cartile. Ca de altfel si ceilalti Sinti o fac. Foarte multi oameni s-au indreptat si si-au descoperit sensul vietii prin acest sfant. Pe cati nu i-a scapat de la sinucidere sau altele. Vom vedea in curand cine a fost parintele Arsenie Boca. Nu degeaba a spus ca va avea si el un cuvant de spus la dreapta judecata. Trebuie sa ai mare indrazneala sa afirmi un asemenea lucru. Ca si duhovnic nu te joci cu asemenea cuvinte - insa unuia care de pe pamant a fost Sfant si un om a lui Dumnezeu - probabil ca nu-i este greu. Daca ar fi doar relatarea unui enorias atunci poate m-as fi indoit. Dar daca cercetati documentarele despre viata parintelui si marturiile mirenilor care l-au cunoscut si dintre care unii mai tarziu au devenit calugari (de ex Parintele Teofil Paraian, Parintele Pantelimon) si a preotilor (de ex Părintele Stăniloae, Parintele Petru Vamvulescu) o sa vedeti ca toti sunt la unison. Pe vremea parintelui au fost si alti mari duhovnici. Insa parintele îi eclipsa cu sfintenia sa. A primit mari daruri de la Dumnezeu. A fost un mare dar de la Dumnezeu pentru poporul roman. Un asemnea sfant ar putea schimba destinul neamului nostru - asta si cred ca a si fost menirea parintelui pe pamant. Uneori spunea parintele Vamvulescu ca paritele la inceput cand il cunosteai era asa ca biciul lui Dumnezeu (asa ca proorocul Ioan Botezatorul), apoi dupa ce il cunosteai si te apropiai mai mult de el îi descopereai mare dragoste si iubire fata de Dumnezeu si de oameni.

As dori sa va relatez o intamplare pentru a ma intelege mai bine. Am un prieten care are inclinatie spre o alta confesiune decat cea ortodoxa, desi este botezat ortodox. Mi-a relatat ca intr-o zi mergand spre Sebes a luat o maicuta care statea la ocazie. In semn de recunostinta maicuta i-a daruit rugaciunea de dimineata a parintelui Arsenie. Acesta mi-a spus ca intr-o zi a citit aceasta rugaciune. Imediat dupa ce inceput rugaciunea dintr-o data a inceput sa planga si pe masura ce avansa in rugaciunea plagea tot mai tare. Mi-a spus ca acest plans a durat aproximativ 10 minute - nu isi poate explica de ce? cum de i-a venit sa planga? ce l-a determinat? insa un lucru este evident minunea lui Dumnezeu prin sfintii Sai.

Minunat este Dumnezeu intru sfintii Sai!

ps: cat despre aceasta relatare a lui iridion "Cineva mi-a spus ca este interzis ca..." este ca o grenada aruncata in depozitul de armament. Sfintenia parintelui Arsenie Papacioc ca de altfel si a parintelui Arsenie Boca este si va ramane indiferent de cati galcevitori se vor arata pe aici. Cine suntem noi sa judecam asemenea oameni a lui Dumnezeu?
Vechi 05.02.2012, 01:58:17
Laura19
Guest

Implicit

@ Ovidiu.b Nu stiam aceste lucruri despre Sf. Arsenie Boca si Filocalia. Multumesc ca le-ai facut cunoscute. Este foarte interesanta poza pe care o ai la avatar. Eu de fiecare data cand ma uit la ea ma simt..transaprenta..de parca dansul chiar s-ar uita la mine. Si am impresia ca din orice unghi as vedea-o Parintele tot la mine se uita. E ceva familiar la acea poza. Parca ar fi...viu. Si de asemenea, ma face sa ma rusinez..

Legat de pictura Parintelui. Pr Arsenie Boca a fost intrebat la un moment dat de ce nu picteaza canonic, in stilul bizantin, iar dansul a raspuns scurt:"Asa i-am vazut eu". Deci dansul ii picta pe Sfinti si pe Mantuitor asa cum i-a vazut dansul. De asemenea iti trebuie putin har ca sa intelegi tot ce a pictat dansul, trebui sa ai o stare duhovniceasca mai avansata. Stiu ca pe langa icoane, dansul a strecurat si profetii printre acele picturi. Acele picturi nu sunt ceva pe care sa le vezi odata si gata. Trebuie sa le vezi de mai multe ori ca sa intelegi sensul lor, si de asemenea trebuie sa il rogi pe Parinte sa iti arate semnificatia.

Dupa mintea mea mica si pacatoasa, eu cred ca, daca Pr Arsenia Boca nu ar fi fost printre romani in perioada comunista, ortodoxia se pierdea. In sensul ca mai erau mari duhovnici, insa majoritatea au fost inchisi multi ani. Pr Arsenie Boca a tinut ortodoxia vie pe perioada lui Ceausescu si a lui Gh.Gh.Dej. Multi oameni a indreptat. Si in Rusia a fost o maicuta cu darul proorociei si cu mult har, tot in perioada comunista. Si in prezent..sunt sute de enoriasi care merg la mormantul dansului pe data de 28 noriembrie+ cei care merg in alte zile din an. Parintele a fost inmormant la 7 zile dupa ce a plecat la Domnul, si cand i se facea slujba, la Prislop, corpul dansului emana un miros placut. Parintele de acolo a spus ca acesta e semn de sfintenie si de sfinte moaste.

Eu stiu ca, duhovnicii care au fost legionari nu prea il agreaza pe Pr Boca ptr ca dansul nu a fost de acord cu legiunea din anumite puncte de vedere si nu a luat parte la ea. In sfarsit. Ei stiu ce si cum.

Sunt multe de spus despre Pr Arsenie Boca, si in acelsi timp nu exista cuvinte sa il descrie cu adevarat.
Vechi 05.02.2012, 02:06:54
acvilla77's Avatar
acvilla77 acvilla77 is offline
Member

Data înregistrării: 13.06.2011
Locație: Romania<Bucuresti
Religia: Ortodox
Send a message via Skype™ to acvilla77
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Numai cine trăiește Filocalia înțelege Filocalia. Părintele Arsenie Boca a adus manuscrisele pentru primele patru volume ale Filocaliei care s-au tipărit la Sibiu, după 1948. A adus manuscrisele de la Muntele Athos, copiate literă cu literă de el. Părintele a adus manuscrisele și le-a tradus cu Părintele Stăniloae și au făcut un colectiv redacțional pentru editarea Filocaliei, la Sibiu. Au stat o vreme la căminul Facultății de Teologie din Sibiu și după ce lucrau cu sârg la textul Filocaliei încheiau seara cu rugăciune și cântece duhovnicești, iar Părintele Stăniloae le tâlcuia textele Sfinților Părinți. Părintele Arsenie a făcut și desenul pentru coperta Filocaliei - care este si astazi pe coperta.

Va recomand cu caldura sa cititi cartile parintelui Arsenie Boca. Majoriatea celor citesc scrierile parintelui se schimba. Si stiti de ce? Pantru ca parintele se roaga in taina pentru cei care îi citesc cartile. Ca de altfel si ceilalti Sinti o fac. Foarte multi oameni s-au indreptat si si-au descoperit sensul vietii prin acest sfant. Pe cati nu i-a scapat de la sinucidere sau altele. Vom vedea in curand cine a fost parintele Arsenie Boca. Nu degeaba a spus ca va avea si el un cuvant de spus la dreapta judecata. Trebuie sa ai mare indrazneala sa afirmi un asemenea lucru. Ca si duhovnic nu te joci cu asemenea cuvinte - insa unuia care de pe pamant a fost Sfant si un om a lui Dumnezeu - probabil ca nu-i este greu. Daca ar fi doar relatarea unui enorias atunci poate m-as fi indoit. Dar daca cercetati documentarele despre viata parintelui si marturiile mirenilor care l-au cunoscut si dintre care unii mai tarziu au devenit calugari (de ex Parintele Teofil Paraian, Parintele Pantelimon) si a preotilor (de ex Părintele Stăniloae, Parintele Petru Vamvulescu) o sa vedeti ca toti sunt la unison. Pe vremea parintelui au fost si alti mari duhovnici. Insa parintele îi eclipsa cu sfintenia sa. A primit mari daruri de la Dumnezeu. A fost un mare dar de la Dumnezeu pentru poporul roman. Un asemnea sfant ar putea schimba destinul neamului nostru - asta si cred ca a si fost menirea parintelui pe pamant. Uneori spunea parintele Vamvulescu ca paritele la inceput cand il cunosteai era asa ca biciul lui Dumnezeu (asa ca proorocul Ioan Botezatorul), apoi dupa ce il cunosteai si te apropiai mai mult de el îi descopereai mare dragoste si iubire fata de Dumnezeu si de oameni.

As dori sa va relatez o intamplare pentru a ma intelege mai bine. Am un prieten care are inclinatie spre o alta confesiune decat cea ortodoxa, desi este botezat ortodox. Mi-a relatat ca intr-o zi mergand spre Sebes a luat o maicuta care statea la ocazie. In semn de recunostinta maicuta i-a daruit rugaciunea de dimineata a parintelui Arsenie. Acesta mi-a spus ca intr-o zi a citit aceasta rugaciune. Imediat dupa ce inceput rugaciunea dintr-o data a inceput sa planga si pe masura ce avansa in rugaciunea plagea tot mai tare. Mi-a spus ca acest plans a durat aproximativ 10 minute - nu isi poate explica de ce? cum de i-a venit sa planga? ce l-a determinat? insa un lucru este evident minunea lui Dumnezeu prin sfintii Sai.

Minunat este Dumnezeu intru sfintii Sai!

ps: cat despre aceasta relatare a lui iridion "Cineva mi-a spus ca este interzis ca..." este ca o grenada aruncata in depozitul de armament. Sfintenia parintelui Arsenie Papacioc ca de altfel si a parintelui Arsenie Boca este si va ramane indiferent de cati galcevitori se vor arata pe aici. Cine suntem noi sa judecam asemenea oameni a lui Dumnezeu?
nu vreau sa fiu contrar dar caut sa fiu cat mai deschis si corect,de aceea trebuie sa intelegem cuvintele mantuitorului "...iubitiva uni pe alti,precum Eu v-am iubit,...fiti blanzi si smeriti precum Eu insumi Sunt,...cine vrea sa fie primul dintre voi,acela sa slujeasca,...si asa va vor cunoaste ca sunteti ucenicii mei."profeti si oameni mari,au toate confesiunile si culturile,de aceea trebuie ca inainte de a decide clasificarea unui subiect,sa-l trecem prin prisma nucleului,esentei la care(de care sa depinda) vrem sa ajungem,in cazul nostru,prisma Harului Duhului Sfant si invataturile Sfintilor Parinti,pentru a avea raspunsul corect,nestalcit .Unde este Dumnezeu acolo este Harul Sau care emana frumusetea creattorului din care rasare Smerenia,pom al virtutilor ; daca rabufnesc si nu au discernamant,arata ca nu este Duhul lui Dumnezeu acolo,iar in acest caz,poate depinde de credinciosi imaginea ieromonahului(arhimandrit)Arsenie Boca;eu nu am nimic impotriva cuviosiei sale,mai ales in cazul Filocaliei pentru care ii sunt recunoscator,in limita posibilitatilor,fara extremitati care sunt vatamatoare ori care ar fi ele,ramanand pe calea de mijloc,cale numita de parinti patristici,Imparateasca.
sa ne ferim de fanatism,ca acestia nu slavesc pe Dumnezeu,ci eul lor.
Vechi 05.02.2012, 13:33:44
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Laura19 Vezi mesajul
Sunt multe de spus despre Pr Arsenie Boca, si in acelsi timp nu exista cuvinte sa il descrie cu adevarat.
Asa este. Multumesc pentru gandurile cuarate!
Vechi 05.02.2012, 13:41:42
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de acvilla77 Vezi mesajul
sa ne ferim de fanatism,ca acestia nu slavesc pe Dumnezeu,ci eul lor.
Nu cred ca ai inteles intru totul mesajul meu. Eu nu am incercat decat sa scot in evidenta ca ambii parinti sunt doi stalpi a credintei crestine ortodoxe contemporane si nu suntem noi in masura sa-i judecam, iar galceva de pe aici nu este altceva decat un lucru necurat. Nu cred ca este cazul sa vorbim de "fanatism" sau altele.
Vechi 05.02.2012, 20:14:52
acvilla77's Avatar
acvilla77 acvilla77 is offline
Member

Data înregistrării: 13.06.2011
Locație: Romania<Bucuresti
Send a message via Skype™ to acvilla77
Implicit

Citat:
Nu cred ca ai inteles intru totul mesajul meu. Eu nu am incercat decat sa scot in evidenta ca ambii parinti sunt doi stalpi a credintei crestine ortodoxe contemporane si nu suntem noi in masura sa-i judecam, iar galceva de pe aici nu este altceva decat un lucru necurat. Nu cred ca este cazul sa vorbim de "fanatism" sau altele.

m-ar bucura sa citesti cu atentie ce am scris,si vei vedea ca nu este ceva in plus;totul face referire la nelamurirea ta,daca este o diferenta intre cei doi cuviosi ; problema este ca eu postez esentialul ,de aceea nu prea m-au inteles multi de pe forum,pentru ca eu raspund nu numai la intrebarea postata,ci la toate nelamuririle din cercul subiectului,de aceea eu aici am aratat cum sa intelegem,verificam daca il putem cinsti si cum sa ascultam invataturile acestuia dupa trecerea prin prisma Harului Duhului Sfant dupa cum am postat in comentariul anterior;referitor la judecata,nu trbuie sa judecam pe nimeni,dar trebiuie sa ascultam punandule in practica,invataturile Sfintilor Parinti care ne invata sa cercetam inainte , ba chiar si duhovnicul cand nil alegem,trebuie sa-l cercetam cu atentie ca sa ne fie spre mantuire,iar nu spre pierzare,la fel si la comentariile mele .
totul in lumea aceasta,se pune pe o baza,de la spiritual la material,de aceea trebuie sa stim sa alegem baza si sa o folosim mereu .
Vechi 05.02.2012, 20:58:52
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de acvilla77 Vezi mesajul
m-ar bucura sa citesti cu atentie ce am scris,si vei vedea ca nu este ceva in plus;totul face referire la nelamurirea ta,daca este o diferenta intre cei doi cuviosi.
Scoate-ma din ceata. Care este nelamurirea mea din punctul tau de vedere? Eu unul nu am facut vreo diferenta intre cei doi cuviosi.
Concluzia mea a fost asta:
Citat:
Sfintenia parintelui Arsenie Papacioc ca de altfel si a parintelui Arsenie Boca este si va ramane indiferent de cati galcevitori se vor arata pe aici. Cine suntem noi sa judecam asemenea oameni a lui Dumnezeu?
Vechi 06.02.2012, 20:27:42
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
Eu as recomanda incepatorilor sa-l ocoleasca, mai ales celor care-s la inceputul studiului patristic si nu si-au format un discernamint solid in ale Ortodoxiei.
Exista sanse mari in urma citirii cartilor scrise de Par Boca de a da in extremism si militantism fanatic religios ceea ce nu este ziditor de suflet crestin.

In schimb, Par Arsenie Papacioc ramine un mare stilp al ortodoxiei noastre! si care prin felul sau atent sa nu raneasca si blind de a vedea credinta ar pregati terenul altor incercari literare patristice!

De exemplu m-a impresionat negativ faptul ca Par Boca striga in gura mare din poarta bisericii sale dupa unul si altul, RE-amintindu-i de ce pacate a savirsit noaptea trecuta, sa zicem in post.
Mi se pare foarte deplasate aceste iesiri, ca sa nu mai vorbim de felul militant si extremist in care-si expune ideile in carti!...cind stim ca militaria si mustruluiala continua agresiva nu-si are locul in educatia crestina

Unii dintre cititorii cu aceleasi tendinte apreciaza acest fel de adresare, II UNGE PE SUFLET, insa oare nu ar trebui sa observam mai atent ce efect asupra iubirii aproapelui are aceasta lectura scrisa la modul galopant si de judecata continua care o simtim ca pe o mitraliera
Eu unul in afara de asprime nu am gasit mai nimic
Unde-i pacea din suflet?
ASPRIMEA era necesara pt.a trezi pe multi aflati sub efectul comunismului ,care se straduia sa faca oamenii sa uite de DUMNEZEU si sa nu creada in el.Crezi ca oameni cu pacate mari s-ar fi trezit din pacatele si somnul lor fara a fi ...bruscati...ca nu cu toti s-a purtat asa cuviosul ARSENIE BOCA...dar din pacate a fost necesar sa o faca cu destul de mlti ..pt.a-i trezi din toropeala pacatelor la viata crestina.
Vechi 06.02.2012, 20:49:26
Mtcrysty17's Avatar
Mtcrysty17 Mtcrysty17 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.04.2010
Locație: gorj
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru Mtcrysty17
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Laura19 Vezi mesajul
@

laura, este prima fraza citita in anul asta care imi umple inima de bucurie si caldura..... Doamne ajuta!

Bucura-te Sfinte Ierarhe Nectarie, mare facatorule de minuni!!!

Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, mantuieste-ma pe mine pacatosul!
Vechi 06.02.2012, 21:37:57
androneo androneo is offline
Banned

Data înregistrării: 08.01.2012
Locație: Bucuresti
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru androneo
Angry Arsenie Boca - Despre magia cuvintelor

Mie personal mi-ar fi rusine sa zic ceva urat despre parintele Arsenie Boca. Rusine mare, mare, mare, mare de tot, nu asa .... daca as face asta, ar insemna ca am ajuns la limita nerusinarii mele.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
ma poate ajuta cineva sa cumpar o rasa("vesmant"pt. Protopsalti)? inclusiveu Generalitati 9 02.07.2012 15:08:55
Ceva frumos..."invata" ioana30 Generalitati 1 29.11.2010 17:23:12
Cum pot "aduce" pe cineva drag la credinta? lourdes19 Generalitati 2 19.10.2010 12:06:29
"imoralitatea" lui Dumnezeu din Biblie? Nu exista asa ceva! flying Despre Sfanta Scriptura 203 18.05.2010 20:31:10