Citat:
În prealabil postat de mirela.t
Imi aduc aminte că era o pildă pe undeva prin Pateric, cu un avvă care era el un păcătos și nu prea făcea treabă (mi se pare că era cam bețiv, excuse moi), însă avea bietul de el și o calitate ca să zic așa: nu îi judeca pe alții. Și atunci când s-a dus la Domnul, zice patericul că nici Domnul nu l-a judecat, deci a fost iertat.
Acum, cine poate să indrepte pe altii, cinste lui. Dar mai așa cu duhul blândeții cred ca s-ar face mai bună treabă. Deși sunt cazuri și cazuri, unii nu pricep decât dacă sunt scuturați un pic mai tare.  
|
Este de-a dreptul greu de comunicat in scris deoarece ceea ce este de cuvintat este mult si intotdeauna o vorba spusa poate avea multiple sensuri (asta asa in mod general vorbind ) Spun asta deoarece chiar si faptul de fata , adica cum ca nu am sti ce este mai intii si mai mult Dumnezeu, milostiv sau drept judecator ? are mai multe sensuri, si fiecare sens cu profunzimea lui .
Desigur ca Dumnezeu este mult milostiv si mult milosird dar aceasta nu se intimpla cu cei care sunt pacatosi si amina sau refuza indreptarea , care nu voiesc sa se zeleasca nici un pic pt. indreptarea lor, care cred ca exista Dumnezeu dar care duc alta viata decit dea duhovniceasca (adica exact asa ca si diavolii care stiu ca exista Dumnezeu dar care cu toate astea sunt mereu impotriva Lui), cu cei care iubesc mai mult patimile decit curatia, care sunt robiti de lumea aceasta si de furtisagurile ei ca si de distractiile ei motivind ca facind furtisaguri ei defapt isi hranesc familia , cu desfrinatele care nici nu vor sa auda sa se lase de aceasta patima motivind ca daca Dumnezeu i-a dat copii atunci ea trebuie sa faca orice ca sa ii creasca , cu cei care nu vor sa se indrepte ,,prea mult" deoarece stiu ca Domnul este iertator si ingaduitor si uite asa ce alta treaba mai are de facut, si asa exemplele pot continua f. mult . Sa nu itam nici o data ce a spus Iisus femei pacatoase dupa ce a exorcizat-o : ,,... du-te si nu mai pacatui ca nu cumva sa ti se intimple ceva si mai rau" . Adica Dumnezeu te iarta cind il rogi dar nu te iarta nici ocazional ci cind te angajezi Lui si nici de 20 de ori pt. ca tu de fiecare data sa ii intorci apoi spatele si sa faci tot ce sti tu mai bine ! Dumnezeu insasi are o dreapta masura si o buna rinduiala (dupa care s-au invatat si oamenii sa aplice ca regula in viata lor) in toata lucrarea Sa , numai ca de multe ori noua ne trebuie ceva timp ca sa intelegem aceasta .
Indurarea, mila si iertarea lui Dumnezeu o cunosc cei care chiar daca au fost cei mai mari pacatosi s-au hotarit la un moment dat sa o rupa cu pacatul si sa vina la Hristos . Si din clipa aceea duc lupta apriga cu pacatele, patimile , si ispitele minati de puternica dorinta de a nu mai pacatui . Desigur ca acestia mai au recaderi la inceput , se rup greu de patimile invederate , ca ispititorul le intinde tot felul de noi curse numai sa cada iarasi in ele dar Dumnezeu nu ii lasa , le iarta recaderile si ii intareste in lupta numai sa vada ca voiesc sa scape de pacate . Sau exact cum spunea un user pe un topic (poate chiar pe acesta : este destul sa faci un pas catre El si El va face 99 catre tine , nelasindu-te de isbeliste).
Asa este lucrarea (un exemplu , dar fiecare om are exemplul lui si cunoasterea dumnezeirii in felul sau din clipa in care marturiseste in taina spovedaniei : gata Doamne , voiesc sa ma curatesc si sa vin la tine !) Domnului , cind cu multa mila , cind cu dreapta judecata , dupa cum si omul este angajat sau nu in mintuirea sa.