Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 18.12.2011, 16:24:17
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
Acesta a fost un raspuns ce se referea la lege. Si legea pe care o respecta Avraam era legea firii, legea "scrisa" sa Dumnezeu in codul genetic al omului. Oricine are notiune de bine si de rau indiferent de religie. Asta nu se invata. In rest: "Poruncile, povețele, îndreptările" se refera doar la porincile Lui Dumnezeu ce il vizau pe Avraam.
Nu m-ați convins deloc! Dar deloc! orice logică ați aplica, versetul este prea specific ca să se poată referi la "legea firii". Iar faptul că îl viza doar pe Avraam, este incorect. Știm că Avraam avea o "familie" numeroasă (din care făceau parte nu doar rudele lui), iar aceasta respecta credința lui Avraam. De fapt poporul lui Dumnezeu era reprezentat de această mare familie a lui Avraam, iar legile, poruncile, povețele și îndreptările le-a transmis mai departe generațiilor următoare. Dacă credeți că ascultarea de Legea lui Dumnezeu a "părintelui credincioșilor" nu are relevanță, greșiți fundamental! Amintiți-vă că apostolul Pavel are ceva de spus în această privință...

Citat:
Adica au primit in scris si VT neamurile de la apostoli, nu? Afirmatia asta fie depaseste cu mult orice notiune de logica, fie presupune ca acceptati transmiterea Legii pe cale orala, adica a Traditie. Nu o posibil sa le negati pe ambele/
Nu asta am vrut să spun. VT era scris de secole și era deja la îndemâna neamurilor pe filieră grecească ("engleza" antichității). Primii creștini nu doar că au acceptat VT, dar l-au folosit intensiv în propovăduirea lor (după modelul lui Hristos).

Citat:
Este parea dvs personala si nu se inteleiaza pe Sf Scriptura corelata cu Sf Traditie.
Ce anume din citat, că nu am înțeles ?

Citat:
Pot sa va adresez o intrebare pe langa subiect? Daca ii dam unui om care nu are nici o cunostinta despre crestinisc Sf Scriptura, credeti ca se converteste la crestinism? Sau macar are aceleasi pareri ca si Biserica AZS?
Acest lucru a fost deja experimentat, chiar și de musulmani și păgâni. Căci, nu neglijați faptul că nu Scriptura în sine convertește pe omul sincer, ci Duhul lui Dumnezeu!

Citat:
Si ca sa anticipez intrebarea dvs, de ce nu credeti dvs, pentru ca va bazati pe o traditie scurta, pe niste interpretati deja facute de inaintasi dvs si pe o dogmatica pe care v-ati insusit-o pe baza interpretarilor altora.
Eu nu mă bazez pe interpretarea altora. Dacă interpretarea înaintașilor, ori a pastorilor nu coincide cu Scriptura, nu pot s-o accept oricât de adventiști s-ar numi ei!
Reply With Quote
Vechi 18.12.2011, 18:05:34
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Nu m-ați convins deloc! Dar deloc! orice logică ați aplica, versetul este prea specific ca să se poată referi la "legea firii". Iar faptul că îl viza doar pe Avraam, este incorect. Știm că Avraam avea o "familie" numeroasă (din care făceau parte nu doar rudele lui), iar aceasta respecta credința lui Avraam. De fapt poporul lui Dumnezeu era reprezentat de această mare familie a lui Avraam, iar legile, poruncile, povețele și îndreptările le-a transmis mai departe generațiilor următoare. Dacă credeți că ascultarea de Legea lui Dumnezeu a "părintelui credincioșilor" nu are relevanță, greșiți fundamental! Amintiți-vă că apostolul Pavel are ceva de spus în această privință...
Dvs il intelegeti ca fiind specific, ptr mine nu e deloc atat de evident. Ptr mine e evident ca legea s-a dat la un moment fix in istorie, in timplul lui Moise si inainte de acesta nu se putea tine o lege care nu exista. In schimb exista legea firii pe care de altfel a si respectat-o Avraam. Eu nu m-am referit ca doar Avraam ca individ respectat poruncile lui Dumnezeu, dar Dumnezeu comunica direct cu el. Poruncile Lui Dumnezeu se rasfrangeau bineinteles si asupra oamenilor lui, rude sau slujitori.

Citat:
Nu asta am vrut să spun. VT era scris de secole și era deja la îndemâna neamurilor pe filieră grecească ("engleza" antichității). Primii creștini nu doar că au acceptat VT, dar l-au folosit intensiv în propovăduirea lor (după modelul lui Hristos).
Nu era accesibila tuturor. E adevarat ca unora le era accesibila, dar acestia erau prea putini. Numarul celor care nu erau de neam evreu din Israelului care auzisera numai de religia iudaica era infim. Nu puteti sa spuneti ca la Roma (Centrul lumii de atunci) era disponibil Vechiul Testament. A trecut destul timp pana cand au avut acces majoritatea la NT, dar la VT timpul a fost muuuuuult mai mare. Si aici nu va voi cere dovezi scripturistice pentru nu pe asta s-ar baza, dar nu exista dovezi istorice si arheologice.

Citat:
Ce anume din citat, că nu am înțeles ?
Faptul ca cinstirea duminicii se bazeaza pe Sf Scriptura corelata cu Sf Traditie. Baza cinstirii duminicii se gaseste in Sf Scriptura prin faptul ca acesta este ziua in care a inviat Hristos, iar explicatia ptr ea si practicarea ei de catre crestini se regaseste in Sf Traditie.

Citat:
Acest lucru a fost deja experimentat, chiar și de musulmani și păgâni. Căci, nu neglijați faptul că nu Scriptura în sine convertește pe omul sincer, ci Duhul lui Dumnezeu!
Nu exista asa ceva. Sincer nu exista. Care este arhumentul, ca s-au convertit pagani si musulmani? Asta nu este o dovada. Asa si la ortodoxism s-au convertit. Nu eu ma refer la faptul ca omul respectiv a studiat doar Sf Scriptura si a ajuns exact la aceleasi concluzii.
1. Nu se poate sa se ajunga la aceleasi concluzii, ptr ca oamenii isi bazeaza perceptiile si interpretarile pe experientele lor anterioare. Asa ca dvs citind biblia nu veti avea aceeasi parere cu un musulman care citeste biblia.
2. Din punct de vedere ortodox Sf Scriptura nu este suficienta ptr a se forma invatatura de credinta complet si corect.

Citat:
Eu nu mă bazez pe interpretarea altora. Dacă interpretarea înaintașilor, ori a pastorilor nu coincide cu Scriptura, nu pot s-o accept oricât de adventiști s-ar numi ei!
Aveti in exemplu in acest sens? Nu trebuie sa mi-l oferiti mie, eu doar intreb daca exista. Si daca exista cum de inaintasi dvs au interpretat gresit "lucrand cu acelasi material"? Asta nu face decat sa imi dea dreptate ca interpretarea fiecaruia, fara harul Duhului Sfant transmis direct prin preoti si episcopi, duce la conluzii diferite pe baza experientelor anterioare. Asa ca un necunoscator nu va ajunge la aceleasi concluzii ca si dvs. In cazul dvs interpretarea se bazeaza pe o anumita forma de traditie. Si va voi argumenta prin raspunsul la alt mesaj ca acceptati totusi traditia.
Reply With Quote
Vechi 18.12.2011, 21:30:24
Banned

Implicit

Citat:
Dvs il intelegeti ca fiind specific, ptr mine nu e deloc atat de evident. Ptr mine e evident ca legea s-a dat la un moment fix in istorie, in timplul lui Moise si inainte de acesta nu se putea tine o lege care nu exista.
Textul spune clar că exista și că Avraam a ținut-o. Inspirația Divină folosește în acest verset (Facerea 26,5)majoritatea cuvintelor ebraice care se referă la legile și poruncile divine, poate tocmai pentru oameni ca dumneavoastră care neagă cu înverșunare Porunca lui Dumnezeu în favoarea unei porunci umane. Avraam le-a păzit pe toate cu sârguință fie că veneau direct de la Dumnezeu, fie că au fost transmise de la generațiile trecute. El și-a propus în inima lui să asculte de Dumnezeu fără rezerve. El a părăsit țara natală, l-a adus jertfă pe fiul său, a îndeplinit ritualul circumciziei, a plătit zecime. Cu siguranță că același lucru trebuie să fi fost adevărat cu privire la alte aspecte ale Legii lui Dumnezeu, neamintite în mod deosebit în legătură cu istoria vieții lui. Însăși mărturia lui Dumnezeu arată cu siguranță că Avraam a fost credincios în păzirea Sabatului, după cum a fost și în alte lucruri, așa cum ar fi plătirea zecimii.

Citat:
In schimb exista legea firii pe care de altfel a si respectat-o Avraam.
"Legea firii" era pentru oamenii junglei, nu pentru "prietenul lui Dumnezeu". Prietenul lui Dumnezeu cunoștea voința Sa exprimată direct, nemijlocit, vocal chiar ("cuvântul Meu"), organizat, pe categorii ("poruncile Mele, povețele Mele, îndreptările Mele și legile Mele"). Lucuri despre care omul junglei n-a auzit niciodată, el fiind condus doar de "legea firii", adică acea conștiință sădită de Dumnezeu în fiecare om.

Citat:
Nu puteti sa spuneti ca la Roma (Centrul lumii de atunci) era disponibil Vechiul Testament.
Dar dumneavoastră puteți să spuneți? Pe ce bază? Nu mă apuc să caut documente istorice, însă de ce credeți că cei 70 de înțelepți s-au apucat să traducă VT în limba greacă?

Citat:
A trecut destul timp pana cand au avut acces majoritatea la NT, dar la VT timpul a fost muuuuuult mai mare.
Nici nu era nevoie de timp, în cele trei secole de la data traducerii, Septuaginta deja se răspândise în toate centrele din Diaspora, centre nu degeaba răspândite de Dumnezeu pe tot cuprinsul lumii [cunoscute].

Citat:
Faptul ca cinstirea duminicii se bazeaza pe Sf Scriptura corelata cu Sf Traditie. Baza cinstirii duminicii se gaseste in Sf Scriptura prin faptul ca acesta este ziua in care a inviat Hristos, iar explicatia ptr ea si practicarea ei de catre crestini se regaseste in Sf Traditie.
Periculoasă perspectivă! Astfel, orice erezie poate fi justificată pe baza unei explicații oferite de om. Ceea ce în multe situații s-a și întâmplat...

Citat:
Nu exista asa ceva. Sincer nu exista. Care este arhumentul, ca s-au convertit pagani si musulmani? Asta nu este o dovada. Asa si la ortodoxism s-au convertit.
Interesant... s-au convertit la ortodoxism, deși... "nu există așa ceva"... sincer... nu există...

Citat:
Din punct de vedere ortodox Sf Scriptura nu este suficienta ptr a se forma invatatura de credinta complet si corect.
Trecând peste faptul că punctul dvs.2 vine în conflict cu punctul 1, contraziceți ce zice însăși Scriptura. Ea spune că e suficientă pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit și capabil pentru orice lucrare bună (2 Tim.3,16.17).

Citat:
Aveti in exemplu in acest sens? Nu trebuie sa mi-l oferiti mie, eu doar intreb daca exista.
Bineînțeles. N-am afirmat gratuit ce am afirmat.

Citat:
Si daca exista cum de inaintasi dvs au interpretat gresit "lucrand cu acelasi material"?
Se pare că aveți aceeași prejudecată cu a coreligionarului dvs. bairstow vis a vis de "înaintașii" mei. Înaintașii mei dacă au făcut greșeli, s-au corectat tot pe baza Scripturii în decurs de câteva luni, n-au trebuit să persiste în greșeală sute de ani!
Reply With Quote
Vechi 18.12.2011, 22:23:04
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Textul spune clar că exista și că Avraam a ținut-o. Inspirația Divină folosește în acest verset (Facerea 26,5)majoritatea cuvintelor ebraice care se referă la legile și poruncile divine, poate tocmai pentru oameni ca dumneavoastră care neagă cu înverșunare Porunca lui Dumnezeu în favoarea unei porunci umane. Avraam le-a păzit pe toate cu sârguință fie că veneau direct de la Dumnezeu, fie că au fost transmise de la generațiile trecute. El și-a propus în inima lui să asculte de Dumnezeu fără rezerve. El a părăsit țara natală, l-a adus jertfă pe fiul său, a îndeplinit ritualul circumciziei, a plătit zecime. Cu siguranță că același lucru trebuie să fi fost adevărat cu privire la alte aspecte ale Legii lui Dumnezeu, neamintite în mod deosebit în legătură cu istoria vieții lui. Însăși mărturia lui Dumnezeu arată cu siguranță că Avraam a fost credincios în păzirea Sabatului, după cum a fost și în alte lucruri, așa cum ar fi plătirea zecimii.
Nicaieri nu se specifica faptul ca Avraam ar fi tinut Sabatul. Dar e clar ca fiecare si-a prezentat argumentele si celalalt a ramas la parerea lui. Haideti sa va intreb altceva atunci: Cand s-a dat legea (in afara de faptul ca ea fiind transmisa oral ar fi presupus traditie)? In Rai evident nu ptr ca omul nu lucra, deci nu ar fi trebuit sa "isi ia zi de odihna". Pomi si plantele rodeau fara interventia omului, iar dupa izgonire dumnezeu i-a spus ca trebuie sa trudeasca si sa asudeze ptr a isi procura mancarea. La izgonire nu se spune ca i-ar fi dat Dumnezeu vreo porunca. Dupa nu se spune iar ca ar fi primit omul legea. Si ca sa intareasca poporul sa respecte legea nu credeti ca ar fi fost in argument puternic faptul ca Avraam a tinut Legea pe care au primit-o si ei? Sa fie specificat exact si nu dedus cum sustineti dvs.

Citat:
"Legea firii" era pentru oamenii junglei, nu pentru "prietenul lui Dumnezeu". Prietenul lui Dumnezeu cunoștea voința Sa exprimată direct, nemijlocit, vocal chiar ("cuvântul Meu"), organizat, pe categorii ("poruncile Mele, povețele Mele, îndreptările Mele și legile Mele"). Lucuri despre care omul junglei n-a auzit niciodată, el fiind condus doar de "legea firii", adică acea conștiință sădită de Dumnezeu în fiecare om.
Ba da aceeasi lege a firi era ptr ambii. Poruncile specifice sunt clar mentionate in Sf Scriptura, cum ar fi taierea imprejur.

Citat:
Dar dumneavoastră puteți să spuneți? Pe ce bază? Nu mă apuc să caut documente istorice, însă de ce credeți că cei 70 de înțelepți s-au apucat să traducă VT în limba greacă?

Nici nu era nevoie de timp, în cele trei secole de la data traducerii, Septuaginta deja se răspândise în toate centrele din Diaspora, centre nu degeaba răspândite de Dumnezeu pe tot cuprinsul lumii [cunoscute].
Ma folosesc exact de argumentul dvs. Au fost necesare 3 secole. Si asta doar ptr a se raspandi intr-o arie mult mai restransa. Evrei erau preponderent in tinuturile elenistice in nici un caz la Roma. Si nu eu trebuie sa argumentez, ci dvs. Daca eu fac o afirmatie trebuie sa o demonstrez nu celalalt trebuie sa demonstreze ca nu e asa. Daca eu sustin ca Buddha are intruparea Duhului Sfant eu trebuie sa demonstrez nu dvs ca nu era asa.

Citat:
Periculoasă perspectivă! Astfel, orice erezie poate fi justificată pe baza unei explicații oferite de om. Ceea ce în multe situații s-a și întâmplat...
Corect, doar ca nu este o explicatie oferita de om. Sunt invataturile primite de la apostoli.

Citat:
Interesant... s-au convertit la ortodoxism, deși... "nu există așa ceva"... sincer... nu există...
Asociati doua lucruri distincte.
1. Nu se poate ca dandu-i cuiva Sf Scriptura sa o citeasca sa o interpreteze la fel ca dvs. Si v-am si argumentat de ce. Doar la la acele argumente nu ati raspuns, ptr ca nu prea aveti ce sa raspundeti.
2. S-au convertit atat la adventism cat si la ortodoxism pe baza unor explicatii, iar la ortodoxism (asta sutine BO, si asa cred eu) sub inspiratia Duhului Sfant. De ce atunci unii s-au convertit la adventism daca credinta corecta e cea ortodoxa (eu nu am sa va adresez dvs acesta intrebare)? Ptr ca omul e liber si el alege. Si ptr ca unii sunt persuasivi. Sunt convins ca argumentele dvs nu ar putea fi combatute de multi ortodocsi care nu au prea multe cunostinte despre invatatura Bisericii, dar asta nu va dvs dreptate.

Citat:
Trecând peste faptul că punctul dvs.2 vine în conflict cu punctul 1, contraziceți ce zice însăși Scriptura. Ea spune că e suficientă pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit și capabil pentru orice lucrare bună (2 Tim.3,16.17).
Aici faceti doar o afirmatie. In ce m-am contrazis?
"Toată Scriptura este însuflată de Dumnezeu și de folos spre dare de învățătură, spre mustrare, spre îndreptare, spre deprinderea cea întru dreptate, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit, bine pregătit m pentru tot lucrul bun."
Unde spune ca este suficienta. Si in plus eu pot sa asociez termenul de scriptura cu invatatura Bisericii. Asa cum Hristos vorbeste de vestirea evangheliei si se refera la invatatura Sa si nu la primele 4 Carti din NT.

Citat:
Bineînțeles. N-am afirmat gratuit ce am afirmat.

Se pare că aveți aceeași prejudecată cu a coreligionarului dvs. bairstow vis a vis de "înaintașii" mei. Înaintașii mei dacă au făcut greșeli, s-au corectat tot pe baza Scripturii în decurs de câteva luni, n-au trebuit să persiste în greșeală sute de ani!
Ce va face sa credeti ca s-au corectat. Faptul ca dvs aveti acceasi parere cu ei? Nu puteti sa aveti aceeasi greseala? Cand credeau ceva gresit inaintasii dvs nu credeau ca e corect? Pe aceeasi logica nu puteti si dvs sa credeti ceva gresit si sa nu constientizati?
Interpretarea Scripturii corect se face pe baza harului. Apostolii aveau harul (Pavel prin revelatie a cunoscut invatatura) si nu greseau invatatura. Nimeni cu har nu a gresit invatatura. Harul se transmite direct, iar dvs nu aveti cum sa il aveti ptr ca ati pierdut cam 1800 de ani de transmitere directa. BO a fost consecventa. Nu a interpretat ceva gresit si dupa sa revina.
Reply With Quote
Vechi 19.12.2011, 00:16:29
Banned

Implicit

Citat:
Nicaieri nu se specifica faptul ca Avraam ar fi tinut Sabatul.
Poate că a ținut duminica, mai știi?

Citat:
In Rai evident nu ptr ca omul nu lucra
În Rai evident omul lucra:

"Și a luat Domnul Dumnezeu pe omul pe care-l făcuse și l-a pus în grădina cea din Eden, ca s-o lucreze și s-o păzească."(Facerea 2,15)

Citat:
, deci nu ar fi trebuit sa "isi ia zi de odihna".
La fel cum Domnul Și-a "luat zi de odihnă" fără ca să fie obosit (El nu obosește nicicând), tot așa și Adam.

Citat:
Si ca sa intareasca poporul sa respecte legea nu credeti ca ar fi fost in argument puternic faptul ca Avraam a tinut Legea pe care au primit-o si ei? Sa fie specificat exact si nu dedus cum sustineti dvs.
Pentru dvs. Tradiția este mai importantă decât Porunca lui Dumnezeu, de aceea sugerați că evreii ar fi fost impresionați de exemplul tradiției strămoșilor. Pentru mine, prevalează Porunca lui Dumnezeu, iar nu tradițiile omenești!

Citat:
Ba da aceeasi lege a firi era ptr ambii.
Bun. Să zicem că așa stau lucrurile. Dar în cazul lui Avraam, ce a prevalat? Porunca lui Dumnezeu, sau legea firii? Și vă ajut cu un exemplu: legea firii spune (ca și Porunca a VI-a)"să nu ucizi!". Când Dumnezeu i-a poruncit lui Avraam să-l ucidă pe fiul lui, ce a prevalat?

Citat:
Ma folosesc exact de argumentul dvs. Au fost necesare 3 secole. Si asta doar ptr a se raspandi intr-o arie mult mai restransa. Evrei erau preponderent in tinuturile elenistice in nici un caz la Roma.
De ce deviați de la subiect (care oricum era offtopic)? Era sau nu răspândită Septuaginta pe vremea apostolilor? Că la Roma, că la Alexandria... nu contează... infrastructura necesară răspândirii ei exista (drumuri și limba culturală comună-greaca)!

Citat:
Corect, doar ca nu este o explicatie oferita de om. Sunt invataturile primite de la apostoli.
Apostolii n-au lăsat nicio învățătură despre păzirea duminicii.

Citat:
Nu se poate ca dandu-i cuiva Sf Scriptura sa o citeasca sa o interpreteze la fel ca dvs. Si v-am si argumentat de ce. Doar la la acele argumente nu ati raspuns, ptr ca nu prea aveti ce sa raspundeti.
Restrângând aria argumentației la problema zilei de odihnă puteți fi sigur că doar pe baza Scripturii, orice om ar păzi sâmbăta și nu duminica. Și nu trebuie s-o "interpreteze ca mine", suficient să urmeze exemplul lui Hristos.

[quote=Lucian008;416273]Aici faceti doar o afirmatie. In ce m-am contrazis?
"Toată Scriptura este însuflată de Dumnezeu și de folos spre dare de învățătură, spre mustrare, spre îndreptare, spre deprinderea cea întru dreptate, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit, bine pregătit m pentru tot lucrul bun."
Unde spune ca este suficienta. Acolo în text. Nu vă e suficient că?:
  • Scriptura (toată!) e inspirată de Dumnezeu? Ce mai vreți? Și inspirația diavolului?
  • e de folos spre dare de învățătură? Ce mai vreți? Și învățătura lumii?
  • e spre îndreptare. Ce doriți mai mult?
  • e spre desăvârșirea omului. Desăvârșirea e superlativul absolut, nu exprimă aceasta suficiența?
Citat:
Si in plus eu pot sa asociez termenul de scriptura cu invatatura Bisericii. Asa cum Hristos vorbeste de vestirea evangheliei si se refera la invatatura Sa si nu la primele 4 Carti din NT.
Puteți s-o faceți, dar nu uitați că Hristos e Capul Bisericii și nu invers.

Citat:
Ce va face sa credeti ca s-au corectat. Faptul ca dvs aveti acceasi parere cu ei? Nu puteti sa aveti aceeasi greseala? Cand credeau ceva gresit inaintasii dvs nu credeau ca e corect? Pe aceeasi logica nu puteti si dvs sa credeti ceva gresit si sa nu constientizati?
Păi nu spunea textul de mai sus ce face Scriptura(îndreaptă, corectează)? Puteți verifica și dvs. Vi s-a pus deja de două ori întrebarea ce vedeți greșit vis a vis de Scriptură în principiile AZȘ ? Acum e momentul potrivit să răspundeți...

Citat:
Harul se transmite direct, iar dvs nu aveti cum sa il aveti ptr ca ati pierdut cam 1800 de ani de transmitere directa. BO a fost consecventa.
Iar vă jucați cu cercul în argumentație...

Citat:
Nu a interpretat ceva gresit si dupa sa revina.
Uite, în problema zilei de odihnă a interpretat greșit și n-a mai revenit. Ba ca să fiu sincer... a făcut anul trecut un prim pas: a afirmat explicit că duminica e prima zi a săptămânii. Așteptăm cu interes pasul al doilea: conform Scripturii, trebuie păzită ziua a șaptea!
Reply With Quote
Vechi 19.12.2011, 09:52:57
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Poate că a ținut duminica, mai știi?!
Sau poate nu a tinut nici o zi in special. Daca nu e specificat eu am tendinta fireasca sa cred ca asa e.

Citat:
Pentru dvs. Tradiția este mai importantă decât Porunca lui Dumnezeu, de aceea sugerați că evreii ar fi fost impresionați de exemplul tradiției strămoșilor. Pentru mine, prevalează Porunca lui Dumnezeu, iar nu tradițiile omenești!
Nu ptr mine Traditia e porunca Lui Dumnezeu. Nu ar fi fost neaparat impresionati de exemplul traditie, atat timp cat nu i-a impresionat porunca Lui Dumnezeu. Doar ar fi fost o confirmare ptr ei.

Citat:
Bun. Să zicem că așa stau lucrurile. Dar în cazul lui Avraam, ce a prevalat? Porunca lui Dumnezeu, sau legea firii? Și vă ajut cu un exemplu: legea firii spune (ca și Porunca a VI-a)"să nu ucizi!". Când Dumnezeu i-a poruncit lui Avraam să-l ucidă pe fiul lui, ce a prevalat?
Acest argument nu va ajuta nici pe dvs, pentru ca exista fix aceeasi situatie. Chiar mai mult legea firii Dumnezeu a "inscris-o" in fiinta omului pe cand Porunca a dat-o in mod direct. Asa ca normal, legea firii sau Legea, puteau fi schimbate sau susprimate temporar de catre cel care le-a dat.

Citat:
De ce deviați de la subiect (care oricum era offtopic)? Era sau nu răspândită Septuaginta pe vremea apostolilor? Că la Roma, că la Alexandria... nu contează... infrastructura necesară răspândirii ei exista (drumuri și limba culturală comună-greaca)
Nu este off topic. Argumentarea este necesara ptr a arata ca primii crestini nu tineau sambata pe baza unei legi pe care nu o cunosteau. Si nu aveau cum sa o cunoasta. Dpdv al istorie si al logicii nu aveau acces la lege, deci nu o cunosteau si nu o puteau tine.

Citat:
Apostolii n-au lăsat nicio învățătură despre păzirea duminicii.
Parere personala data de refuzul de a accepta intrega revelatie (completarea Scripturii cu Tarditia).

Citat:
Restrângând aria argumentației la problema zilei de odihnă puteți fi sigur că doar pe baza Scripturii, orice om ar păzi sâmbăta și nu duminica. Și nu trebuie s-o "interpreteze ca mine", suficient să urmeze exemplul lui Hristos.
In primul rand este irelevant ptr ca Scripruta nu este suficienta. Stiu ca asta fi se pare o mare blasfemie ptr dvs, dar este realitatea.
In al doilea rand, este posibil ca cineva chiar si cu informatii insuficiente, pe baza scripturii, intelegand ca Legea a fost data poporului evreu si ca Hristos a savarsit cea mai mare minune, Invirea Sa, duminica, precum si faptul ca Biserica s-a infiintat in chip vazut duminica, sa cinsteasca totusi ziua saptamanii cea mai importanta din istoria omenirii.

Citat:
Unde spune ca este suficienta. Acolo în text. Nu vă e suficient că?:
  • Scriptura (toată!) e inspirată de Dumnezeu? Ce mai vreți? Și inspirația diavolului?
  • e de folos spre dare de învățătură? Ce mai vreți? Și învățătura lumii?
  • e spre îndreptare. Ce doriți mai mult?
  • e spre desăvârșirea omului. Desăvârșirea e superlativul absolut, nu exprimă aceasta suficiența?
Puteți s-o faceți, dar nu uitați că Hristos e Capul Bisericii și nu invers. !
Imi pare rau dar eu nu vad sa se spuna ca este suficienta. Asa interpretati dvs.
1. Da toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu. Dar nu tot ce a fost insuflat de Dumnezeu se afla in Scriptura,
2. Normal ca trebuie conoscuta Scriptura
3. Indreptare a invataturilor gresite practicate, nu a unor interpretari gresite ale Scripturii
4. Nu. Rugaciunea este necesara desavarsirii, dar nu suficienta. Asa si scriptura este necesara desavarsirii dar nu suficienta. S-ar putea sa am lacune (cu siguranta de fapt) in cunoasterea Scripturii si chiar a invataturilor Bisericii, dar cu logica stau foarte bine.

Nu Biserica noastra este cea care considera ca Biserica are un alt cap vazut. Lor trebuie sa le explicati acest lucru. Noi respectam doar poruncile Lui Dumnezeu. Si suntem singurii de altfel care o facem.

Citat:
Păi nu spunea textul de mai sus ce face Scriptura(îndreaptă, corectează)? Puteți verifica și dvs. Vi s-a pus deja de două ori întrebarea ce vedeți greșit vis a vis de Scriptură în principiile AZȘ ? Acum e momentul potrivit să răspundeți...
V-am raspuns cum e cu indreptatul si ce se indreapta.
Imi cer scuze daca ati adresat intrebarea, va asigur ca nu am sarit-o intentionat, doar ca nu am observat-o. Vad ca fiind gresit ca nu accepta intreaga invatatura prin faptul ca nu respecta Traditia. Interpretarea oricarei idei, nu neaparat a unei invataturi a Bisericii, pe baza unor informatii incomplete poate duce la interpretari gresite. Ca dovada faptul ca dvs tineti ziua sambetei.

Citat:
Iar vă jucați cu cercul în argumentație...
Parere subiectiva bazata pe faptul ca nu recunoasteti cea mai importanta sursa de invataturi a Bisericii, ptr ca Traditia e mult mai complexa si cuprinzatoare decat Sf Scriptura. Dar nu se poate face nici una dintre ele.

Citat:
Uite, în problema zilei de odihnă a interpretat greșit și n-a mai revenit. Ba ca să fiu sincer... a făcut anul trecut un prim pas: a afirmat explicit că duminica e prima zi a săptămânii. Așteptăm cu interes pasul al doilea: conform Scripturii, trebuie păzită ziua a șaptea!
Exacta aceeasi explicatie. Nu a interpretat nimic, a respectat o invatatura a apostolilor. Biserica nu a sustinut niciodata faptul ca duminica nu ar fi prima zi a saptamanii. Daca va referiti la faptul ca in calendar numerotarea saptamanii incepea cu ziua de luni este irelevant. Biserica a folosit forma laica a calendarului, dar invatatura a fost intotdeauna ca duminica este ziua cea dintai a saptamanii. Mai mult calendarul nu are valoare dogmatica. Cei care au crezut acesta erezie s-au rupt de BO si tin ritul vechi.
Vechi 19.12.2011, 10:33:14
Banned

Implicit

Citat:
Sau poate nu a tinut nici o zi in special. Daca nu e specificat eu am tendinta fireasca sa cred ca asa e.
Tendința e într-adevăr firească (în sens biblic).

Citat:
Nu ptr mine Traditia e porunca Lui Dumnezeu.
Fără comentarii. Dar e bine de știut.

Citat:
Acest argument nu va ajuta nici pe dvs, pentru ca exista fix aceeasi situatie. Chiar mai mult legea firii Dumnezeu a "inscris-o" in fiinta omului pe cand Porunca a dat-o in mod direct. Asa ca normal, legea firii sau Legea, puteau fi schimbate sau susprimate temporar de catre cel care le-a dat.
Dar eu nu tocmai asta am spus? Avraam a primit direct (legile, poruncile, orânduirile, etc.) și chiar "vocal". Nu vă mai aduceți aminte?

Citat:
Nu este off topic. Argumentarea este necesara ptr a arata ca primii crestini nu tineau sambata pe baza unei legi pe care nu o cunosteau. Si nu aveau cum sa o cunoasta. Dpdv al istorie si al logicii nu aveau acces la lege, deci nu o cunosteau si nu o puteau tine.
Hai să fim serioși domnule! Dacă este ceva binecunoscut printre creștini (și nu numai) este tocmai Decalogul.

Citat:
Parere personala data de refuzul de a accepta intrega revelatie (completarea Scripturii cu Tarditia).
Eu mă refeream la NT nu la "Tardiție" - adică cea care a fost scrisă mai tardiv...

Citat:
In primul rand este irelevant ptr ca Scripruta nu este suficienta. Stiu ca asta fi se pare o mare blasfemie ptr dvs, dar este realitatea.
Eu nu contez în ecuația acesta, va trebui să vă justificați doar înaintea instanței divine. Cred că înțelegeți ce vreau să zic. Multa cunoștință incumbă și multă resposabilitate. Dacă vreți, acesta este un compliment.

Citat:
In al doilea rand, este posibil ca cineva chiar si cu informatii insuficiente, pe baza scripturii, intelegand ca Legea a fost data poporului evreu si ca Hristos a savarsit cea mai mare minune, Invirea Sa, duminica, precum si faptul ca Biserica s-a infiintat in chip vazut duminica, sa cinsteasca totusi ziua saptamanii cea mai importanta din istoria omenirii.
Statistic, există și această probabilitate, dar scade direct proporțional cu creșterea încrederii în Scriptură.

Citat:
S-ar putea sa am lacune (cu siguranta de fapt) in cunoasterea Scripturii si chiar a invataturilor Bisericii, dar cu logica stau foarte bine.
Din nefericire, logica umană nu ne poate salva la judecată... și nici măcar cunoașterea Scripturii, ci transpunerea în viață a învățăturii ei.

Citat:
Nu Biserica noastra este cea care considera ca Biserica are un alt cap vazut. Lor trebuie sa le explicati acest lucru. Noi respectam doar poruncile Lui Dumnezeu. Si suntem singurii de altfel care o facem.
Bravos! Vă felicit că respectați 8/10 porunci ale lui Dumnezeu. (Acesta n-a mai fost un compliment).

Citat:
V-am raspuns cum e cu indreptatul si ce se indreapta.
Imi cer scuze daca ati adresat intrebarea, va asigur ca nu am sarit-o intentionat, doar ca nu am observat-o. Vad ca fiind gresit ca nu accepta intreaga invatatura prin faptul ca nu respecta Traditia. Interpretarea oricarei idei, nu neaparat a unei invataturi a Bisericii, pe baza unor informatii incomplete poate duce la interpretari gresite. Ca dovada faptul ca dvs tineti ziua sambetei.
Tradiția nu este Scriptura. Eu am întrebat în lumina Scripturii ce vedeți greșit în principiile adventiștilor. Cred că răspunsul la această întrebare este singura on topic.

Citat:
Parere subiectiva bazata pe faptul ca nu recunoasteti cea mai importanta sursa de invataturi a Bisericii, ptr ca Traditia e mult mai complexa si cuprinzatoare decat Sf Scriptura. Dar nu se poate face nici una dintre ele.
V-a scăpat cumva porumbelul?

Citat:
Biserica nu a sustinut niciodata faptul ca duminica nu ar fi prima zi a saptamanii.
Dar a întreținut cu asiduitate acest misunderstanding.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Scosul la biserica de catre nasi maria32 Nunta 14 09.07.2015 16:09:53
Versete si pasaje Biblice care v-au impresionat danyel Despre Sfanta Scriptura 70 01.02.2015 16:45:29
Concurs pentru incepatori (si nu numai) - personaje si fapte biblice sophia Despre Biserica Ortodoxa in general 47 10.11.2012 00:16:56
Contradictii Biblice julline Generalitati 99 08.07.2010 23:24:23
Despre betie - referiri biblice patinina34 Din Vechiul Testament 9 31.05.2009 01:49:13