Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserici Protestante
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.10.2011, 19:49:21
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de grasu77 Vezi mesajul
Citit, in intregime, raspunsul pe care l-ati primit. Este destul de scurt.
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...6&postcount=62

Ideea era ca nici Luther, nici Domnul Iisus Hristos (cat a fost pe pamant) nu au vrut sa desfiinteze "preotia sacerdotala" ci unele metehne ale acesteia. Sunteti de acord cu mine?

Observatie: Il comparati pe Luther cu Core razvratitul. Sustineti ca amandoi sunt exemple de impotrivire la "preotia sacerdotala". Sunt convins ca stiti impotriva cui s-a razvratiti Core. Impotriva lui Moise (Numeri 16:1,2). Moise nu facea parte din "preotia sacerdotala" (fratele sau, Aron, era preot). De ce oare dvs. vedeti in orice atitudine plina de curaj, impotrivire la "preotia sacerdotala"? Sa fie inclinatia dvs. obsesiva de ridica in slavi (mai presus de stelele lui Dumnezeu) oameni imbracati in diferite uniforme? Luther (simpatia dvs.) nu a putut sa fie asa. El a iubit adevarul Scripturii (desi a gresit, cu epistola lui Iacov).

Intrebare: va considerati un catolic mai bun decat Luther?
nu a vrut dar a desfiintat-o! Ma refer la preotie! Iar Luther a iubit doar ceea ce a vrut din Biblie (vezi epistola lui Iacob). Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 03.10.2011, 20:56:14
Scotland The Brave
Guest

Implicit

Core si Luther (din ciclul ,,copii spun lucruri traznite si nu te poti supara pe ei")...foarte tare frate. O premiera in exegeza. Congrats,acum s-a mai lamurit o enigma a istoriei:existenta protestantilor in perioada Vechiului Testament.Vorba unui clasic: ,,Nu conteaza ce se spune de tine,important este sa se vorbesca" :)

Last edited by Scotland The Brave; 03.10.2011 at 20:59:33.
Reply With Quote
Vechi 03.10.2011, 21:13:33
stefan florin's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Scotland The Brave Vezi mesajul
Core si Luther (din ciclul ,,copii spun lucruri traznite si nu te poti supara pe ei")...foarte tare frate. O premiera in exegeza. Congrats,acum s-a mai lamurit o enigma a istoriei:existenta protestantilor in perioada Vechiului Testament.Vorba unui clasic: ,,Nu conteaza ce se spune de tine,important este sa se vorbesca" :)
prietene, ce intelegi tu prin termenul protestant? Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 03.10.2011, 21:15:01
grasu77 grasu77 is offline
Banned

Data înregistrării: 07.06.2011
Locație: Brasov
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
Ce, la biserica luterana exista preotie sacramentala? Nu!
Ba da. Exista.

Citat:
De ce? Pentru ca Luther a desfiintat-o in cultul sau.
Martin Luther nu a avut nici o teza care sa desfiinteze papalitatea ci doar i-a combatut invataturile si practicile rele, necrestine.

Citat:
Nu avrut sa desfiinteze papalitatea? Ar trebui mai bine sa zici ca NU a putut.
Vad ca sti multe despre Martin Luther. Da-mi un citat din scrierile sau spusele sale, din care sa reiasa ca a vrut sa desfiinteze papalitatea.

Citat:
Daca putea, o desfiinta de mult, dovada ca in biserica luterana nu exista preoti.
In biserica luterana exista preoti. Esti dezinformat.

Citat:
Dar ce poti sa-i ceri unui om care numeste Epistola lui Iacob "epistola de paie", o rupe din Biblie si o arunca in rau? Doamne ajuta!
Chiar. Ce poti sa-i ceri unui om care incerca sa aduca lumina dupa secole de dominatie papala si intunerec (nu degeaba evul mediu mai este numit si "evul intunecat")? Martin Luther are marele merit ca a descoperit, in Sfanta Scriptura, ca mantuirea se capata prin credinta. A fost un mare pas spre lumina. Urmatorii pasi au fost facuti de altii. Era nevoie de timp pentru restaurarea adevarului ascuns secole de-a randul. Din pacate, Luter nu a priceput legatura dintre credinta si faptele credintei. Probabil le confunda cu faptele impuse de papalitate, cu care a avut de a face pana sa descopere Scriptura. Cred ca mai avea nevoie de ceva timp ca sa inteleaga despre ce fapte scris Sfantul Apostol Iacov.
Reply With Quote
Vechi 03.10.2011, 21:20:18
Scotland The Brave
Guest

Implicit

Citat:
prietene, ce intelegi tu prin termenul protestant? Doamne ajuta!
Sec,la modul general, ar suna cam asa: ,,A member of a Christian church whose faith and practice are founded on the principles of the Reformation, especially in the acceptance of the Bible as the sole source of revelation, in justification by faith alone, and in the universal priesthood of all the believers."

Cu privire la confesiunea mea: ,,Nu există suflet care susține mai ferm ca mine învățăturile harului și dacă vreun om mă va întreba dacă îmi este rușine să fiu numit Calvinist, eu voi răspunde, --- Eu doresc doar să fiu numit Creștin dar dacă mă întrebi dacă susțin vederile doctrinale susținute de John Calvin, eu răspund, eu în principiu le susțin și mă bucur să mărturisesc aceasta. Dar departe de mine ideea cum că Sionul este locuit numai și numai de Creștini Calviniști sau să cred că nu există alții care sunt mântuiți fără să susțină vederile noastre doctrinale. Eu cred că există multitudini de oameni care nu pot vedea aceste adevăruri în forma în care le punem noi, care totuși au primit pe Hristos ca Mântuitor al lor și sunt la fel de dragi inimii lui Dumnezeu ca și cel mai sănătos Calvinist înăuntrul sau înafara Raiului."

Lasa-ma sa ghicesc:complet gresit,ratacire fara leac :)

Last edited by Scotland The Brave; 03.10.2011 at 21:22:23.
Reply With Quote
Vechi 03.10.2011, 21:27:40
stefan florin's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Ba da. Exista.

Martin Luther nu a avut nici o teza care sa desfiinteze papalitatea ci doar i-a combatut invataturile si practicile rele, necrestine.

Vad ca sti multe despre Martin Luther. Da-mi un citat din scrierile sau spusele sale, din care sa reiasa ca a vrut sa desfiinteze papalitatea.

In biserica luterana exista preoti. Esti dezinformat.

Chiar. Ce poti sa-i ceri unui om care incerca sa aduca lumina dupa secole de dominatie papala si intunerec (nu degeaba evul mediu mai este numit si "evul intunecat")? Martin Luther are marele merit ca a descoperit, in Sfanta Scriptura, ca mantuirea se capata prin credinta. A fost un mare pas spre lumina. Urmatorii pasi au fost facuti de altii. Era nevoie de timp pentru restaurarea adevarului ascuns secole de-a randul. Din pacate, Luter nu a priceput legatura dintre credinta si faptele credintei. Probabil le confunda cu faptele impuse de papalitate, cu care a avut de a face pana sa descopere Scriptura. Cred ca mai avea nevoie de ceva timp ca sa inteleaga despre ce fapte scris Sfantul Apostol Iacov.
eu am colega de serviciu luterana si mi-a zis ca in cultul lor ne exista preoti ci doar predicatori, ceea ce este cu totul altceva. Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 03.10.2011, 22:31:39
Banned

Implicit

Citat:
eu am colega de serviciu luterana si mi-a zis ca in cultul lor ne exista preoti ci doar predicatori, ceea ce este cu totul altceva. Doamne ajuta!
In ce localitate este biserica respectivei colege?
Reply With Quote
Vechi 03.10.2011, 22:34:10
stefan florin's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
In ce localitate este biserica respectivei colege?
municipiul Adjud/Vrancea
Reply With Quote
Vechi 03.10.2011, 23:09:36
Banned

Implicit

Citat:
municipiul Adjud/Vrancea
Nu stiu nimic despre existenta si forma de organizarea a biserici luterane din Adjud. Dar, poti citi "Statutul Bisericii Luterane din Roamania". Spre exemplu, la art. 14 pc.2 se vorbeste despre preoti. Vezi si art. 23, despre atributiile preotului si hirotonirea preotilor, in biserica evanghelica luterana.

Vezi aici: http://www.culte.ro/DocumenteHtml.aspx?id=1734 (in josul paginii se gaseste "Statutul").

Last edited by grasu77; 03.10.2011 at 23:12:48.
Reply With Quote
Vechi 04.10.2011, 11:42:54
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Implicit

Un articol mai amplu despre Luther, site-ul e al unui fost protestant (sau neo) convertit la ortodoxie: http://www.odaiadesus.ro/culte.html
Citat din Luther: deja în 1529 el începe să vadă roadele lucrării sale, scriind: "Cu Evanghelia în mână, fiecare face ce vrea. Evanghelicii noștri devin de șapte ori mai răi decât erau înainte".
In urma filozofiei sale: "Urmând exemplul lui Luther, apar și alți profeți ai unei noi împărății cerești, fiecare interpretând Biblia după puteri. Confruntat cu concurența, Luther încearcă să ia atitudine împotriva lor, însă fără rezultat. Îl acuză pe diavol că vrea să-i distrugă lucrarea."
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Saptamanile cu harti dinaintea posturilor cristina2012 Postul 52 24.06.2016 18:22:01
gandurile de dinaintea Impartasaniei ana ana Impartasania (Taina Euharistiei) 34 21.12.2011 08:55:38
Important: pocainta in ultimele ore dinaintea mortii Florin-Ionut Pocainta 2 09.05.2011 10:37:54
RUSINEA DE DINAINTEA SPOVEDANIEI. CUM SA O IN- razvan_m Despre Biserica Ortodoxa in general 6 18.07.2010 00:26:11
Rusinea de dinaintea spovedaniei marianamara72 Intrebari utilizatori 7 21.06.2010 23:08:21