Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009
Depinde de fiecare ce doreste in viata si mai ales ce educatori de parinti a avut ! Autoeducatia este ultima, si nu printre primele, etapa a educatiei definitive ! Prin educatie buna, corespunzatoare, temeinica si nu la voia intimplarii, se pot forma/dresa animale , dara-mi-te oameni care au ratiune !
|
Din pacate lucrurile nu stau chiar asa, iar in astfel de cazuri, rolul parintilor este destul de putin luat in calcul. Cunosc familii cu copii multi care-au ajuns la randul lor oameni maturi. Aceeasi educatie, dar diferente uriase de caracter: unul calugar, unul betiv, una destrabalata, altii caldicei... Deasemenea, cunosc din familii in care bataile se tineau lant, au ajuns si copii care au urmat lui Hristos, dar si ratati in societate.
Despre abstinenta e greu de vorbit cuiva care nu a ajuns la un anumit grad de inteleptire. Este ca si cum iti bati toata ziua la cap copilul sa faca altfel de cum vrea el, iar el nici nu te asculta, desi pare numai ochi si urechi. Exista si abstinenta NE-voita, dar nu e deloc o virtute, fiindca mintea acelei persoane, pacatuieste cu tot ce cuprinde privirea si gandul. Nu noi ne rupem de pacat, desi asa pare la prima vedere, ci pacatul se desprinde de noi in momentul in care ii facem loc lui Dumnezeu. Ani la rand m-am luptat cu acest pacat si desi ma incapatanam sa-mi refuz unele placeri si slabiciuni, eu le simteam mereu si mereu acolo. Dar nu ma gandeam ca antidotul nu sta in puterea mea de a declara razboi ispitei, ci in acela de a face pace cu Dumnezeu. Fara Dumnezeu n-ai cum sa fii puternic, indiferent de ispita. Fiindca orice-ai incerca sa faci tu, diavolul inca mai gaseste metode sa te incovoaie dupa bunul lui plac.
Cand ajungi sa treci printre mirosurile de friptura, mici si bere, fara sa te afecteze, (indiferent daca e zi de post sau nu), cand ajungi sa nu mai judeci pe nimeni dupa chip, parfum si imbracaminte, cand ajungi sa nu mai fii tentat sa "furi" cu coada ochiului catre o domnisoara care tocmai s-a asezat lasand sa i se vada pentru o secunda lenjeria intima... inseamna ca esti pe drumul cel bun si e bine sa continui cu multa smerenie ceea ce faci deja!