Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Spiritualitatea ortodoxa
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.09.2011, 19:11:18
Danut X Danut X is offline
Banned

Data înregistrării: 21.09.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MariS_ Vezi mesajul
Da, Fiul exista din vesnicie ca Fiu al Tatalui, asa cum si Duhul exista tot din vesnicie, dar purces fiind de Tatal. Ca Persoane sunt distincte, Tatal, Fiul si Duhul, dar unice ca si Fiinta. O singura Fiinta in Trei Persoane, o taina de nedescris in cuvinte omenesti. Fiind o singura Fiinta e si o singura vointa. O asemanare sugestiva, dar doar pentru a face mai clara intelegerea noastra:
Dumnezeirea - MINTEA,
Tatal - VOINTA (unii pun chiar MINTEA pentru ca Tatal este cauza intregii dumnezeiri),
Fiul - LOGOSUL (ratiunea),
Duhul - INIMA (iubirea, sentimentele)
Dar din cauza perihorezei Persoanelor, adica a trairii una prin alta si intercomunicarii Persoanelor, nu se poate spune ca Fiul n-ar avea vointa sau iubire, sau ca Duhul nu are ratiune si vointa, ci, mai degraba, faptul ca in lucrarea comuna, ca asa lucreaza Sf. Treime, impreuna, nu separat, Tatal e cel ce voieste, Fiul "furnizeaza" logosul, rostul, ratiunea de-a fi a lucrului creat, iar Duhul definitiveaza cu iubire si cu sfintire acea creatie sau lucrare.
Har, smerenie si jertfa de sine.
Are Fiul constiinta proprie(ca Dumnezeu), distincta de Tatal?

Nu e nici o taina de nedescris, doar o incurcatura in terminologii proaste.
Reply With Quote
Vechi 22.09.2011, 19:28:56
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.10.2009
Locație: Religie: creștin
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Danut X Vezi mesajul
Are Fiul constiinta proprie(ca Dumnezeu), distincta de Tatal?

Nu e nici o taina de nedescris, doar o incurcatura in terminologii proaste.
Fiind Persoana, este Subiect distinct. Deci in Dumnezeire sunt trei subiecte, Tatal, Fiul si Duhul. Cand vorbim despre constiinta Ii raportam la intelegerea noastra, omeneasca. Omul are constiinta, fiecare om are asa ceva, dar constiinta este un organ specific omului, si anume organul prin care Dumnezeu, vorbeste, mustra si sfatuieste pe om. Dumnezeu nu are nevoie de un astfel de "organ". Dar, daca te-ai referit la constienta-de-sine, atunci da, fiecare Persoana are Constienta-de-Sine proprie.
Referitor la forma, ca am uitat sa raspund, nu putem spune ca Persoanele au forma, forma este un termen impropriu cand vorbim despre Dumnezeu, Cel fara de forma. Distinctia dintre persoane nu este "de esenta", de substanta, ci de subiect, adica ceva "informal".
Cat priveste terminologiile sa ne gandim cum am descrie fiinte din lumi n-spe+1 dimensionale in limbajul nostru 3+1 dimensional. Cu atat mai mult cand vorbim despre Dumnezeu.
Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11)
Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie.
Reply With Quote
Vechi 22.09.2011, 19:42:40
Banned

Implicit

Citat:
Fiind Persoana, este Subiect distinct. Deci in Dumnezeire sunt trei subiecte, Tatal, Fiul si Duhul. Cand vorbim despre constiinta Ii raportam la intelegerea noastra, omeneasca. Omul are constiinta, fiecare om are asa ceva, dar constiinta este un organ specific omului, si anume organul prin care Dumnezeu, vorbeste, mustra si sfatuieste pe om. Dumnezeu nu are nevoie de un astfel de "organ". Dar, daca te-ai referit la constienta-de-sine, atunci da, fiecare Persoana are Constienta-de-Sine proprie.
Referitor la forma, ca am uitat sa raspund, nu putem spune ca Persoanele au forma, forma este un termen impropriu cand vorbim despre Dumnezeu, Cel fara de forma. Distinctia dintre persoane nu este "de esenta", de substanta, ci de subiect, adica ceva "informal".
Cat priveste terminologiile sa ne gandim cum am descrie fiinte din lumi n-spe+1 dimensionale in limbajul nostru 3+1 dimensional. Cu atat mai mult cand vorbim despre Dumnezeu.
Cred ca termenul de 'Persoana' ne incurca.Fiul si Duhul, impreuna cu Tatal fac parte din Unul Dumnezeu.Dumnezeu este Unul, in trei fete, o singura constiinta de Sine, o singura vointa, un singur Corp.'Fiul' este Cuvantul si Duhul, Duhul.Daca vorbesti de trei persoane cu constiinta de sine o dai in Tri-teism.
Reply With Quote
Vechi 22.09.2011, 20:00:36
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Cred ca termenul de 'Persoana' ne incurca.Fiul si Duhul, impreuna cu Tatal fac parte din Unul Dumnezeu.Dumnezeu este Unul, in trei fete, o singura constiinta de Sine, o singura vointa, un singur Corp.'Fiul' este Cuvantul si Duhul, Duhul.Daca vorbesti de trei persoane cu constiinta de sine o dai in Tri-teism.
Nu, nu se da in tri-teism pentru ca ar trebui sa existe trei vointe distincte. Ca subiecte, Persoanele trebuie sa aibe constiinta-de-sine, ele nu pot fi inconstiente. Daca n-ar avea constenta-de-sine ar fi inconstiente si atunci n-ar fi subiecte, n-ar putea fi nici persoane. Dar, avand in vedere ca esenta este unica, fiinta este unica, vointa este tot unica, lucrarea este tot unica, rezulta ca nu avem tri-teism. Nu poti spune nici, nici. Nu poti spune monoteism, ca sunt trei Persoane, nu poti spune nici tri-teism, ca e o singura fiinta, vointa si lucrare. Adica, e o mare TAINA.
Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11)
Reply With Quote
Vechi 22.09.2011, 20:04:43
Banned

Implicit

Citat:
Nu, nu se da in tri-teism pentru ca ar trebui sa existe trei vointe distincte. Ca subiecte, Persoanele trebuie sa aibe constiinta-de-sine, ele nu pot fi inconstiente. Daca n-ar avea constenta-de-sine ar fi inconstiente si atunci n-ar fi subiecte, n-ar putea fi nici persoane. Dar, avand in vedere ca esenta este unica, fiinta este unica, vointa este tot unica, lucrarea este tot unica, rezulta ca nu avem tri-teism. Nu poti spune nici, nici. Nu poti spune monoteism, ca sunt trei Persoane, nu poti spune nici tri-teism, ca e o singura fiinta, vointa si lucrare. Adica, e o mare TAINA.
De ce sa fie trei Persoane?Nu pot fi subiecte din Dumnezeu : Principiu , Logos si Spirit?De ce sa fie Trei Persoane si nu trei parti a Unei singure persoane?

Last edited by Danut X; 22.09.2011 at 20:09:35.
Reply With Quote
Vechi 22.09.2011, 20:12:14
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
De ce sa fie trei Persoane?Nu pot fi subiecte din Dumnezeu : Principiu , Logos si Spirit?
Da, poti sa le percepi si asa, insa termenul de Persoana te apropie mai mult, e mai cald, mai "uman", ca sa zic asa. Gandeste-te ca ar trebui sa iti spui "acum ma rog la Principiu: Marele si Dreptule Principiu, fie-ti mila de mine, neprincipialul!" sau altceva de genul: "Logosule, AtotLogic, ajuta un biet nerational si ilogic".
Reply With Quote
Vechi 22.09.2011, 20:17:17
Banned

Implicit

Citat:
Da, poti sa le percepi si asa, insa termenul de Persoana te apropie mai mult, e mai cald, mai "uman", ca sa zic asa. Gandeste-te ca ar trebui sa iti spui "acum ma rog la Principiu: Marele si Dreptule Principiu, fie-ti mila de mine, neprincipialul!" sau altceva de genul: "Logosule, AtotLogic, ajuta un biet nerational si ilogic".
Mintea, constiinta mea si sufletul meu fac parte din mine dar eu sunt o singura persoana, nu impartit in trei persoane.Fa-te mai clar cu persoanele.Sunt 3 corpuri distincte cu constiinta de sine?Daca da arata-mi ce sfant parinte spune asta.
Reply With Quote
Vechi 22.09.2011, 20:14:53
Banned

Implicit

@MariS

Am scris mai sus.In Scriptura se spune ca criteriul Judecatii va fi credinta in Hristos : 'Cine crede nu va fi judecat, cine nu crede va fi judecat'.In cazul acesta judecata e partiala.Ce parere ai de lucrul acesta?Eu asta nu pot sa diger.Vreau sa cred ca e mai mult de deslusit.Si iarasi daca judecata va fi facuta de un om, chiar Dumnezeu-Om automat va fi partiala.Eu cred ca numai Dumnezeu ne poate judecata.Nu vad cum si de ce ne-ar judeca Iisus ca Dumnezeu-Om.Care este sensul si rostul unei asemenea judecati?
Reply With Quote
Vechi 22.09.2011, 20:30:24
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
@MariS

Am scris mai sus.In Scriptura se spune ca criteriul Judecatii va fi credinta in Hristos : 'Cine crede nu va fi judecat, cine nu crede va fi judecat'.In cazul acesta judecata e partiala.Ce parere ai de lucrul acesta?Eu asta nu pot sa diger.Vreau sa cred ca e mai mult de deslusit.Si iarasi daca judecata va fi facuta de un om, chiar Dumnezeu-Om automat va fi partiala.Eu cred ca numai Dumnezeu ne poate judecata.Nu vad cum si de ce ne-ar judeca Iisus ca Dumnezeu-Om.Care este sensul si rostul unei asemenea judecati?
Acesta e un subiect foarte inalt si deobicei placut fariseilor si carturarilor. Ei stiu totul despre Judecata. Aici sunt prost, prost, prost. Stiu doar ca Fiul va face Judecata, dar nu asa cum ne inchipuim noi. Ea va fi demna de un Dumnezeu Iubitor, Multmilostiv, Atotstiutor si Drept. Mai mult nu stiu.
Sensul Judecatii este de a face separarea intre cei ce vor sa urmeze Domnului, sa se jertfeasca pe ei pentru semenii lor, asa cum S-a jertfit Hristos pentru toata omenirea si intre ceilalti, care vor sa urmeze egoismului din ei si sa faca doar voia lor.
Reply With Quote
Vechi 22.09.2011, 20:35:13
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
De ce sa fie trei Persoane?Nu pot fi subiecte din Dumnezeu : Principiu , Logos si Spirit?De ce sa fie Trei Persoane si nu trei parti a Unei singure persoane?
Nu sunt trei parti ale unui intreg, ci una singura, ce ni se dezvaluie in trei ipostasuri(persoane).Trinitatea reprezinta modelul communicational divin. Dumnezeu se cunoaste pe Sine si ca cel ce gandeste (Tatal) si ca cel gandit ( Fiul), doar are constiinta de Sine, din moment ce e o entitate perfecta. Gandindu-se pe Sine se reduplica ipostatic, insa nu se dubleaza ca fiinta, este Unul si Acelasi. Duhul Sfant reprezinta purcederea de la cel ce gandeste spre cel gandit. Nu poti spune ca Fiul este o parte din Tatal, ca e gresit. Trinitatea nu e 1/3+1/3+1/3= 1, mai degraba 1x1x1.

p.s din moment ce Judecata de Apoi va fi precedata de a doua venire a Lui Hristos, pentru restabilirea regatului Lui Dumnezeu pe pamant, a credintei, reinnoirea umanitatii cand va fi "un cer nou si un pamant nou", inseamna ca Dumnezeu te va judeca din postura de Dumnezeu intrupat (Dumnezeu-Fiu)

Last edited by ioanna; 22.09.2011 at 20:46:18.
Reply With Quote
Răspunde

Tags
hristos, judecata

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sfintii vor judeca lumea costel Spiritualitatea ortodoxa 6 09.06.2012 12:52:50
Ce inseamna a judeca pe cineva? alexaa Generalitati 11 15.03.2012 19:06:25
Legile dupa care va judeca Dumnezeu lumea phradmon Alte Religii 8 11.10.2010 20:26:13
Fratele meu il judeca pe Dumnezeu !! clementia Generalitati 11 07.02.2010 18:07:58
Cele patru legi dupa care va judeca hristos lumea patinina34 Din Vechiul Testament 1 12.06.2009 14:11:02