Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 15.09.2011, 13:20:52
grasu77 grasu77 is offline
Banned

Data înregistrării: 07.06.2011
Locație: Brasov
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Hai da dam un exemplu si de la noi. Probabil domnul Grasu77 n-a fost niciodata in Joia Mare la Biserica daca a pus intrebarea asta.
http://video.crestinortodox.ro/vqVpq...Joia_Mare.html
Cand veti veni cu un exemplu in care toti crediciosii isi spala picioarele unii altora (dupa invatatura lasata de Mantuitorul), atunci puteti vorbi despre respectarea datoriei lasata de Mantuitorul. Altii asa fac.

P.S. Cunosteam, de mult, obiceiul practicat,o data pe an, pe alocuri si intr-un cadru restrans.
Reply With Quote
Vechi 15.09.2011, 13:32:08
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Spalatul picioarelor era o necesitate in timpul cand Iisus s-a intrupat, doar oamenii luau Cina asezati jos, cu picioarele incrucisate, aproape de bucate, deci tine de etica si bun simt sa ai picioarele spalate si de asemenea era un semn de smerenie si respect. Ziceti ca faceti ce spune Mantuitorul, spuneti-mi, d-voastra cand mergeti in vizita la un frate adventist va spalati picioarele? Retineti ca Iisus i-a reprosat lui Simeon acest aspect, ca nu i-a aratat respectul cuvenit sa fie aratat in fiecare casa:

Vezi tu pe femeia aceasta? Am intrat în casa ta, și nu Mi-ai dat apă pentru spălat picioarele; dar ea Mi-a stropit picioarele cu lacrimile ei, și Mi le-a șters cu părul capului ei. (Evanghelia după Luca 7:44)

Prin gestul Sau, Mantuitorul le-a servit o lectie ucenicilor Sai, i-a invatat care e atitudinea pe care trebuie sa o aiba, adica sa fie tot timpul gata sa slujeasca. Spalatul picioarelor nu face parte din semnul legamantului, ca painea si vinul, nu e o taina.

Last edited by ioanna; 15.09.2011 at 13:44:17.
Reply With Quote
Vechi 15.09.2011, 13:44:01
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de grasu77 Vezi mesajul
Am gasit si articolul acesta: http://www.crestinortodox.ro/paste/s...are-88649.html

Se vede caracterul ocazional, restrans si facultativ a ceea ce Mantuitorul a lasat ca datorie, cu ocazia Sfintei Impartasanii.

Apoi, avem curajul sa-i luam pe altii la intrebari despre felul cum respecta ceea ce a spus Mantuitorul.

Grasule, daca ai gasit si articolul acela, inseamna ca ai aflat si ideea, si anume ca spalarea picioarelor nu e doar un gest ritualic, ocazional, restrans si facultativ, ci in ortodoxie inseamna ceva mult mai mult si mai profund: e exercitiul smereniei si slujirii celorlalti prin absolut toate actele, nu doar unul singur referitor la spalarea picioarelor.

Ortodocsii inteleg cuvintele lui Hristos "cel ce voieste sa fie mai mare, sa se faca slujitorul altora", ca modus vivendi, ca fel de a fi, nu doar ca o imitatie exterioara a unui ritual facut o singura data pe an. E adevarat, niciodata nu putem zice ca nu mai avem nimic de facut pentru slujirea aproapelui, ci slugi netrebnice ce suntem, recunoastem ca nici macar cele ce eram datori nu
le-am implinit.

Si acum mai zi-mi o data cine pe cine ia la rost? Mai bine zis, cine anume pune eticheta neagra cu atata siguranta de sine, inainte de a astepta raspunsul ortodox ? Cine afirma cu atata siguranta pe care i-o da doar ignoranta, cum e si cum nu e in randuiala ortodoxa?
Reply With Quote
Vechi 15.09.2011, 13:49:46
Savonarola Savonarola is offline
Banned

Data înregistrării: 12.08.2011
Locație: Bizanțul de dupa Bizanț
Implicit

Citat:
Aceasta "jertfa reala" si repetata este o jignire mare adusa jertfei lui Hristos, facuta odata pentru totdeauna.
O să vezi tu când cei care s-au împărtășit se vor mântui și vor intra în împărăția lui Dumnezeu, iar tu o să pieri pe veci de la slava puterii lui Dumnezeu în întunericul iadului pentru astfel de blasfemii împotriva lui Iisus Hristos și împotriva Duhului Sfânt.
Reply With Quote
Vechi 15.09.2011, 14:19:38
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
Cand veti veni cu un exemplu in care toti crediciosii isi spala picioarele unii altora (dupa invatatura lasata de Mantuitorul), atunci puteti vorbi despre respectarea datoriei lasata de Mantuitorul.
Cand veti veni cu un exemplu ca adventistii isi spala unul altuia picioarele, nu doar intr-un cadru festiv, la biserica, mai discutam de "smerenia" practicata de ochii lumii. Invatatura corecta, datoria lasata de Mantuitor e sa avem o atitudine slujitoare, caci de aceea le-a spalat picioarele ucenicilor, ca acestia sa invete din exemplul sau sa-si cultive aceasta atitudine. In Biserica Ortodoxa exista trairea prin anticipare. Nu este nevoie sa ne spalam efectiv unul altuia picioarele, doar va imaginati cata lume participa la slujbe, e suficient sa asistam si sa traim acel moment. Preotii reiau momentul revelat in Scriptura si-l actualizeaza intr-o forma umana edificatoare, pentru ca noi sa invatam, asa cum au invatat si ucenicii. Nu suntem formali, nu indeplinim un ritual de dragul de a-l face, ci pentru a invata o lectie, aceea pe care ne-a lasat-o Iisus, deci noi traim acel ritual si-l indeplinim mental, insusindu-ne invatatura Mantuitorului.

Last edited by ioanna; 15.09.2011 at 14:26:19.
Reply With Quote
Vechi 15.09.2011, 14:43:24
Banned

Implicit

Citat:
Spalatul picioarelor era o necesitate in timpul cand Iisus s-a intrupat, doar oamenii luau Cina asezati jos, cu picioarele incrucisate, aproape de bucate, deci tine de etica si bun simt sa ai picioarele spalate si de asemenea era un semn de smerenie si respect.
Interesanta optica. Spalarea picioarelor era necesara doar pentru cei care stateau turceste, cu picioarele jegoase la vedere (existand si pericolul sa si le bage in blid). Am inteles bine? Asta ati vrut sa spuneti?

Citat:
Ziceti ca faceti ce spune Mantuitorul, spuneti-mi, d-voastra cand mergeti in vizita la un frate adventist va spalati picioarele?
Daca este vorba despre o vizita facuta pentru Sfanta Impartasanie (sunt persoane care nu se mai pot deplasa la biserica), se face ritualul umilintei si slujirii (spalarea picioarelor).

Citat:
Retineti ca Iisus i-a reprosat lui Simeon acest aspect, ca nu i-a aratat respectul cuvenit sa fie aratat in fiecare casa:

(Evanghelia după Luca 7:44)[/i]
Reprosul de care vorbiti era in versetul urmator:" tu nu Mi-ai dat sarutare" (vers 45).

Citat:
Prin gestul Sau, Mantuitorul le-a servit o lectie ucenicilor Sai, i-a invatat care e atitudinea pe care trebuie sa o aiba, adica sa fie tot timpul gata sa slujeasca. Spalatul picioarelor nu face parte din semnul legamantului, ca painea si vinul, nu e o taina.
Impartasirea cu Hristos este in stransa legatura cu dorinta de a te umili si a sluji celorlalti (exprimata prin ritualul spalarii picioarelor). Asta este o mare buba a ortodocsilor: nu inteleg ce inseamna a te hrani cu Hristos si a trai Hristos in tine. Daca nu devii un om umil si slujitor al celorlalti (inclusiv a celor mai mici ca tine) inseamna ca Sfanta Impartasanie a fost doar un ritual de forma (cu toate declaratiile despre nu stiu ce transformare magica apainii si vinului in carne si sange).

Umilinta si slujirea celorlalti (exprimate simbolic prin ritualul spalarii picioarelor) face parte din vechiul si noul legamant. Fara aceasta dorinta de slujire nu vom fi mantuiti si nu avem ce cauta in Imparatia lui Dumnezeu.
Reply With Quote
Vechi 15.09.2011, 14:46:26
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
1. Spalarera picioarelor nu se face "in memoria" a ceea ce a facut Mantuitorul ci se face pentru ca suntem datori sa facem si noi cum a facut Domnul Iisus Hristos. O spune clar si raspicat in Ioan 13:14-15.
2. Spalarea picioarelor, ca simbol al umilintei si slujirii, se face la fiecare Sfanta Impartasanie, de catre toti credinciosii care se impartasesc. Adventistii asa fac. Gresesc cu ceva?
1. Imitarea Domnului nostru Isus Cristos fara a intelege semnificatia produnda a faptelor Mintuitorului este maimutareala. Este forma fara fond. Spalarea picioarelor nu se face de forma, nici ca SIMBOL al umilintei. Este o forma de a ne umili la propriu in fata aproapelui si de a-i sluji aproapelui. Pentru ca daca ii putem sluji in lucruri mici (cum ar fi spalarea picioarelor) ii putem sluji si in lucruri mari, asa cum ne invata Mintuitorul nostru.
2. Cu ce va impartasiti dumneavoastra de fapt? Cu o simpla bucata de piine? Nu vi se pare ca e tot maimutareala si forma fara fond?
Reply With Quote
Vechi 15.09.2011, 14:49:08
Savonarola Savonarola is offline
Banned

Data înregistrării: 12.08.2011
Locație: Bizanțul de dupa Bizanț
Implicit

Citat:
Aceasta "jertfa reala" si repetata este o jignire mare adusa jertfei lui Hristos, facuta odata pentru totdeauna.

"Acesta dimpotrivã, aducând o singurã jertfã pentru pãcate, a sezut în vecii vecilor, de-a dreapta lui Dumnezeu," (Evrei 10:12)

"fiindcã ei rãstignesc iarasi, pe Fiul lui Dumnezeu si-L fac de batjocurã." (Evrei 6:6)
Scoatere tipic sectară din context care încearcă să ducă la amăgire.

"Căci este cu neputință pentru cei ce s-au luminat odată și au gustat darul cel ceresc și părtași s-au făcut Duhului Sfânt, și au gustat cuvântul cel bun al lui Dumnezeu și puterile veacului viitor, cu neputință este pentru ei, dacă au căzut, să se înnoiască iarăși spre pocăință, fiindcă ei răstignesc loruși, a doua oară, pe Fiul lui Dumnezeu și-L fac de batjocură." (Evrei 6:4-6)

Vezi, amăgitorule eretic și sectar, scoaterea din context pe care ai făcut-o? În aceste versete este vorba despre cu totul altceva decât încerci, cu viclenia ta satanică, să insinuezi. Cei care păcătuiesc, care cad, după ce au fost luminați, după ce au fost făcuți părtași Duhului Sfânt, deși ar trebui să vedem totuși care sunt aceste fapte cu o atât de mare gravitate, îl răstignesc pe seama lor, a doua oară pe Iisus. La Euharistie este vorba despre altceva. Deci Euharistia, slugă vicleană a Satanei ce ești, nu are treabă cu așa ceva. Nu este vorba despre nici o a doua răstignire.

Euharistia este o actualizare a acelei singure jertfe de pe cruce a lui Iisus Hristos. Doar că Hristos, deși S-a jertfit o dată pe cruce, El, în altarul ceresc, este în continuare în stare de jertfă, deși este în același timp în stare de înviere. La Sfânta Euharistie nu are loc nici o a doua răstignire, ci este exact aceeași jertfă de pe Golgota. Euharistia este tocmai sfânta taină prin care se împărtășește starea de jertfă nesângeroasă și de înviere (însă în care este cuprinsă jertfa sângeroasă de pe Golgota) a lui Hristos din ceruri. Hristos S-a jertfit, dar este încă în stare de jertfă înaintea lui Dumnezeu, deși este în același timp în starea de înviere și de spiritualizare, de pneumatizare și îndumnezeire deplină a umanității Sale, și implicit a Trupului și a Sângelui Său. În Sfânta Euharistie, Hristos Se jertfește, El este Cel Care Se aduce jertfă pe Sine, aceeași jertfă de pe Golgota, dar acum nesângeroasă, pentru că timpul acela istoric concret a trecut, a avut loc o singură dată. Hristos este deci Cel care singur Se jertfește, Se aduce pe Sine jertfă sfântă înaintea Tatălui; El este Arhiereul, El este și jertfa. El a rânduit pe apostoli și le-a dat har, și pe succesorii acestora în preoție, pentru ca Sfânta Biserică săvârșind Euharistia să se împărtășească de Jertfa și de Învierea Lui, de Jertfa pe care El Însuși o săvârșește fiind în starea de jertfă. Lucrurile pot părea paradoxale, dar nu sunt, iar acest lucru nu este o noutate, având în vedere că vorbim despre lucruri dumnezeiești. Și Sfânta Treime este paradoxală dar așa sunt lucrurile la Dumnezeu.

Eu scriu în primul rând pentru ortodocși pentru ca să aibă credința cea adevărată, și să nu se lase amăgiți și înșelați de astfel de slugi ale satanei, ala diavolului. Tocmai asta este lucrătura Satanei care nu vrea ca membrii Bisericii lui Iisus să se împărtășească de Hristos prin Sfintele Taine și astfel să iasă de sub duhul lumii și să fie în Duhul lui Dumnezeu iar pe viitor (deși încă de aici) în împărăția lui Dumnezeu. Și scriu și pentru sectarii care sunt ținuți în minciuna și înșelarea sectelor, pentru ca să vină la credința cea adevărată și mântuitoare. Cât despre aceste unelte ale satanei care amăgesc lumea, o să vadă ei când vor fi aruncați în focul cel veșnic pentru hulele și blasfemiile înspăimântătoare la care se dedau; dacă nu se vor pocăi, cât încă mai au timp.
Reply With Quote
Vechi 15.09.2011, 14:54:52
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de delia31 Vezi mesajul
Grasule, daca ai gasit si articolul acela, inseamna ca ai aflat si ideea, si anume ca spalarea picioarelor nu e doar un gest ritualic, ocazional, restrans si facultativ, ci in ortodoxie inseamna ceva mult mai mult si mai profund: e exercitiul smereniei si slujirii celorlalti prin absolut toate actele, nu doar unul singur referitor la spalarea picioarelor.

Ortodocsii inteleg cuvintele lui Hristos "cel ce voieste sa fie mai mare, sa se faca slujitorul altora", ca modus vivendi, ca fel de a fi, nu doar ca o imitatie exterioara a unui ritual facut o singura data pe an. E adevarat, niciodata nu putem zice ca nu mai avem nimic de facut pentru slujirea aproapelui, ci slugi netrebnice ce suntem, recunoastem ca nici macar cele ce eram datori nu
le-am implinit.
Vorbiti din imaginatie. Am subliniat, in postarea dvs., tocmai ceea ce nu prea se vede intre ortodocsi. Traiesc intr-o tara ortodoxa si pot spune, cu mana pe inima, ca nu gasesc decat foarte, foarte putini oameni dornici de a sluji aproapelui. Observ in jurul meu mult egoism si nepasare. Oare nu vad eu bine? Sa fie lucrurile asa cum le prezentati dvs.?

Citat:
În prealabil postat de delia31 Vezi mesajul
Si acum mai zi-mi o data cine pe cine ia la rost? Mai bine zis, cine anume pune eticheta neagra cu atata siguranta de sine, inainte de a astepta raspunsul ortodox ? Cine afirma cu atata siguranta pe care i-o da doar ignoranta, cum e si cum nu e in randuiala ortodoxa?
Cred ca nu strica sa mai schimbam rolurile, sa trec si eu la serviciu. Ca asa-i in tenis. Sa inteleg ca nu va place? Va priesc numai osanalele?
Reply With Quote
Vechi 15.09.2011, 15:02:46
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de nutucutu Vezi mesajul
1. Imitarea Domnului nostru Isus Cristos fara a intelege semnificatia produnda a faptelor Mintuitorului este maimutareala.
Total de acord cu dvs. Valabil pentru orice alt ritual (inclusiv pentru cel al impartasiri cu trupul si sangele Domnului).

Citat:
În prealabil postat de nutucutu Vezi mesajul
2. Cu ce va impartasiti dumneavoastra de fapt? Cu o simpla bucata de piine? Nu vi se pare ca e tot maimutareala si forma fara fond?
Daca nu tanjesc ca Hristos sa traiasca in mine, totul este o "maimutareala fara fond" (se cheama ca am halit o bucatica de paine nedospita si am sorbit un paharut de must nefermentat). Sfanta Impartasanie ma umple de dorinta de a-L lasa pe Hristos sa traiasca in mine si sa-mi schimbe viata dupa voia Lui cea sfanta. Totul tine de credinta mea si de dorinta de a-L urma pe Mantuitorul, ascultand de invataturile Sale.

Pentru dvs. ce efect, in viata de zi cu zi, are Sfanta Impartasanie?

Last edited by grasu77; 15.09.2011 at 15:05:01.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Taina Botezului in cadrul Sfintei Liturghi georgeval Botezul 22 21.02.2012 23:08:48
Cele 12 rugaciuni ale Sf. Impartasanii carmina Impartasania (Taina Euharistiei) 18 19.12.2010 13:50:01
Taina sfintei impartasaniei DAMIAN Impartasania (Taina Euharistiei) 4 18.12.2010 16:32:23
Despre Taina Spovedaniei adimirea Generalitati 10 10.11.2009 15:09:52
taina sfintei spovedanii rotarufelicia Pocainta 6 02.01.2007 13:41:14