Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.09.2011, 08:19:20
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Savonarola Vezi mesajul
Ați înțeles greșit. Cina Domnului a avut loc joi seara.
Biserica Ortodoxă nu e de acord ci tine:

Conform cu porunca a doua a Sfintei Biserici Ortodoxe zilele de post rânduite sunt miercurea și vinerea, pentru ca miercuri a fost vândut și vineri a fost răstignit Domnul nostru Iisus Hristos.
Vechi 10.09.2011, 08:27:06
Savonarola Savonarola is offline
Banned

Data înregistrării: 12.08.2011
Locație: Bizanțul de dupa Bizanț
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul

Conform cu porunca a doua a Sfintei Biserici Ortodoxe zilele de post rânduite sunt miercurea și vinerea, pentru ca miercuri a fost vândut și vineri a fost răstignit Domnul nostru Iisus Hristos.
Este posibil să fi fost așa și asta pentru că "vânzarea" lui Iuda a avut loc înainte de Cina Domnului. După Cină el doar a pus în practică angajamentul pe care și l-a luat atunci când efectiv i s-au dat banii.
Vechi 10.09.2011, 08:48:37
Senior Member

Implicit

Citat:
Este posibil să fi fost așa și asta pentru că "vânzarea" lui Iuda a avut loc înainte de Cina Domnului. După Cină el doar a pus în practică angajamentul pe care și l-a luat atunci când efectiv i s-au dat banii.
Speculație goală!
Citez din anaforaua Sfântului Ioan Hrisostom: "în noaptea întru care a fost vândut și mai vârtos Însuși pe Sine S-a dat pentru viața lumii, luând pâinea cu sfintele și preacuratele și fără prihană mâinile Sale, mulțumind și binecuvântând, sfințind și frângând, a dat Sfinților Săi Ucenici și Apostoli,zicand Luați, mâncați, acesta este Trupul Meu, Care se frânge pentru voi spre iertarea păcatelor.
Asemenea și paharul după cină zicând: Beți dintru acesta toți, acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, Care pentru voi și pentru mulți se varsă, spre iertarea păcatelor. "
Pentru cei care nu știu: anaforaua — este, în cultul creștin ortodox Marea Rugăciune a Sfintei Jertfe din rânduiala Sf. Liturghii, în cursul căreia are loc sfințirea Darurilor.
Dacă și rugăciunea aceasta greșește, atunci mergem degeaba la Sfânta Liturghie!
Vechi 10.09.2011, 08:57:23
Banned

Implicit

Citat:
Speculație goală!
Citez din anaforaua Sfântului Ioan Hrisostom: "în noaptea întru care a fost vândut și mai vârtos Însuși pe Sine S-a dat pentru viața lumii, luând pâinea cu sfintele și preacuratele și fără prihană mâinile Sale, mulțumind și binecuvântând, sfințind și frângând, a dat Sfinților Săi Ucenici și Apostoli,zicand Luați, mâncați, acesta este Trupul Meu, Care se frânge pentru voi spre iertarea păcatelor.
Asemenea și paharul după cină zicând: Beți dintru acesta toți, acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, Care pentru voi și pentru mulți se varsă, spre iertarea păcatelor. "
Pentru cei care nu știu: anaforaua — este, în cultul creștin ortodox Marea Rugăciune a Sfintei Jertfe din rânduiala Sf. Liturghii, în cursul căreia are loc sfințirea Darurilor.
Dacă și rugăciunea aceasta greșește, atunci mergem degeaba la Sfânta Liturghie!
Nu greșește cu nimic anaforaua sfântului Ioan Hrisostom. Iuda efectiv a pus în acea noapte în practică angajamentul pe care și l-a luat atunci când a primit banii de la preoții iudaici. El a furnizat atunci efectiv, să zic așa, "obiectul tranzacției". Dar "tranzacția" era deja făcută. Vedeți Matei 26:14-16.
Vechi 10.09.2011, 09:08:11
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu greșește cu nimic anaforaua sfântului Ioan Hrisostom. Iuda efectiv a pus în acea noapte în practică angajamentul pe care și l-a luat atunci când a primit banii de la preoții iudaici. El a furnizat atunci efectiv, să zic așa, "obiectul tranzacției". Dar "tranzacția" era deja făcută. Vedeți Matei 26:14-16.
Iar speculezi fără nicio dovadă scrisă. Pune în corespondență două texte:

"Conform cu porunca a doua a Sfintei Biserici Ortodoxe zilele de post rânduite sunt miercurea și vinerea, pentru ca miercuri a fost vândut și vineri a fost răstignit Domnul nostru Iisus Hristos."

"...în noaptea întru care a fost vândut și mai vârtos Însuși pe Sine S-a dat pentru viața lumii, luând pâinea cu sfintele și preacuratele și fără prihană mâinile Sale, mulțumind și binecuvântând, sfințind și frângând, a dat Sfinților Săi Ucenici și Apostoli,zicand Luați, mâncați, acesta este Trupul Meu, Care se frânge pentru voi spre iertarea păcatelor.

Ce se observă în cele două texte? Sens identic, formă identică a expresiei "a fost vândut"
Și tu vi să-mi spui că Biserica a reținut târgul (premeditarea) și nu fapta (actul în sine) ca motiv pentru o zi de post săptămânal! Care-i păcatul mai mare: să te gândești că omori pe cineva, sau să-l omori de-adevăratelea?
Hai să fim serioși!!!!

Last edited by Mihailc; 10.09.2011 at 09:44:38.
Vechi 10.09.2011, 09:45:24
Banned

Implicit

Citat:
Iar speculezi fără nicio dovadă scrisă.
Nu este vorba despre o simplă speculație. Dovada este însăși Biblia, dacă acceptăm că aceasta spune adevărul, inclusiv istoric. Matei 26:14-16 "Atunci unul din cei doisprezece, numit Iuda Iscarioteanul, ducându-se la arhierei, a zis : Ce voiți să-mi dați și eu Îl voi da în mâinile voastre ? Iar ei i-au dat treizeci de arginți. Și de atunci căuta un prilej potrivit ca să-L dea în mâinile lor"

Ca să o spun mai simplu, a fost vorba despre o înțelegere, o tranzacție cu plata în avans. Spre exemplu, puteți să încheiați astăzi un contract de vânzare-cumpărare, dar bunurile să fie livrate de-abia după 5 zile. Contractul însă este valabil de când a fost încheiat. Din momentul în care a fost încheiat părțile devin efectiv vânzător și cumpărător, chiar dacă livrarea efectivă a bunurilor se face să zicem după un termen de câteva zile.

Prin analogie, Iuda este vânzător al lui Hristos încă din clipa în care cade la înțelegere cu arhiereii iudaici și primește cei 30 de arginți, în schimbul trădării pe care ulterior o va săvârși. Dar înțelegerea și plata avuseseră loc înainte de Cină. Ei bine, încă din clipa în care Iuda a săvârșit acea înțelegere, el este vânzător al lui Hristos. Chiar și apostolul Ioan în evanghelia lui îl numește pe Iuda vânzătorul (Ioan 18:2) pentru că Iuda era vânzător încă înainte de face efectiv prinderea lui Iisus împreună cu soldații și gărzile.

Last edited by Savonarola; 10.09.2011 at 09:55:57.
Vechi 10.09.2011, 10:29:19
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu este vorba despre o simplă speculație. Dovada este însăși Biblia, dacă acceptăm că aceasta spune adevărul, inclusiv istoric. Matei 26:14-16 "Atunci unul din cei doisprezece, numit Iuda Iscarioteanul, ducându-se la arhierei, a zis : Ce voiți să-mi dați și eu Îl voi da în mâinile voastre ? Iar ei i-au dat treizeci de arginți. Și de atunci căuta un prilej potrivit ca să-L dea în mâinile lor"

Ca să o spun mai simplu, a fost vorba despre o înțelegere, o tranzacție cu plata în avans. Spre exemplu, puteți să încheiați astăzi un contract de vânzare-cumpărare, dar bunurile să fie livrate de-abia după 5 zile. Contractul însă este valabil de când a fost încheiat. Din momentul în care a fost încheiat părțile devin efectiv vânzător și cumpărător, chiar dacă livrarea efectivă a bunurilor se face să zicem după un termen de câteva zile.

Prin analogie, Iuda este vânzător al lui Hristos încă din clipa în care cade la înțelegere cu arhierii iudaici și primește cei 30 de arginți, în schimbul trădării pe care ulterior o va săvârși. Dar înțelegerea și plata avuseseră loc înainte de Cină. Ei bine, încă din clipa în care Iuda a săvârșit acea înțelegere, el este vânzător al lui Hristos. Chiar și apostolul Ioan în evanghelia lui îl numește pe Iuda vânzătorul (Ioan 18:2) pentru că Iuda era vânzător încă înainte de face efectiv prinderea lui Iisus împreună cu soldații și gărzile.
E un exemplu tipic de "căruță înaintea boilor". Pe lângă faptul că Biserica a reținut ce ți-am arătat "negru pe alb" în cele două texte, mai pot evidenția și o gândire străină de realismul eclezial. În ce sens?
În primul rând, după cum am arătat în postul anterior, gravitatea înfăptuirii e incomensurabil mai mare decât intenția de a păcătui. Între înțelegerea cu fariseii și vânzarea propriu-zisă, Iuda mai avea timp să se răzgândească.

Iată ce spune Domnul la Cina cea de Taină : "Și pe când mâncau, Iisus a zis: Adevărat grăiesc vouă, că unul dintre voi Mă va vinde." (Matei 26;21)
Nu spune "M-a vândut". Cred că nu mai e nevoie de altă dovadă!
Vechi 10.09.2011, 10:34:00
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:

Frate Mihai, bineinteles ca e vorba de joi seara, si asta nu numai BO crede, din ce am inteles toate cultele crestine.
Nu ai urmarit toata discutia (nici nu aveai cum , fiind sute de pagini), eu am dat toate amanuntele, inclusiv punctul de vedere al BO. Un profesor a spus ca ar fi avut loc miercuri, dar noi nu ne luam dupa ce mai spun unii si altii: http://stirileprotv.ro/stiri/interna...data-fixa.html
In Sfanta Scriptura sunt descrise clar toate evenimentele, inclusiv datele. Evanghelistii spun ca mai erau doua zile pana la Pasti, atunci are loc sfatuirea iudeilor sa-l prinda si apoi vanzarea lui Iuda pe 30 de arginti. Abia apoi vine intaia zi a azimilor, adica joi seara.
Dupa Cina Iisus este prins noaptea, este judecat in graba (pentru ca urmau Pastile si Sabatul si pentru ca era luata deja hotararea). La cantarea cocosului S. Petru se leapada, iar dimineata este trimis la Pilat. Aici nu este judecat, doar este intrebata multimea pe cine doresc sa elibereze (multimea era deja adunata, era acest obicei in fiecare an, scrie ca deja cereau sa se tina obiceiul), Apoi este biciuit si rastignit, iar guvernatorul se mira ca a murit asa repede. Nu e nicio neconcordanta si nu e nevoie de mai multe zile.
Vechi 10.09.2011, 10:57:15
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Frate Mihai, bineinteles ca e vorba de joi seara, si asta nu numai BO crede, din ce am inteles toate cultele crestine.
Nu ai urmarit toata discutia (nici nu aveai cum , fiind sute de pagini), eu am dat toate amanuntele, inclusiv punctul de vedere al BO. Un profesor a spus ca ar fi avut loc miercuri, dar noi nu ne luam dupa ce mai spun unii si altii: http://stirileprotv.ro/stiri/interna...data-fixa.html
In Sfanta Scriptura sunt descrise clar toate evenimentele, inclusiv datele. Evanghelistii spun ca mai erau doua zile pana la Pasti, atunci are loc sfatuirea iudeilor sa-l prinda si apoi vanzarea lui Iuda pe 30 de arginti. Abia apoi vine intaia zi a azimilor, adica joi seara.
Dupa Cina Iisus este prins noaptea, este judecat in graba (pentru ca urmau Pastile si Sabatul si pentru ca era luata deja hotararea). La cantarea cocosului S. Petru se leapada, iar dimineata este trimis la Pilat. Aici nu este judecat, doar este intrebata multimea pe cine doresc sa elibereze (multimea era deja adunata, era acest obicei in fiecare an, scrie ca deja cereau sa se tina obiceiul), Apoi este biciuit si rastignit, iar guvernatorul se mira ca a murit asa repede. Nu e nicio neconcordanta si nu e nevoie de mai multe zile.
Frate Cătălin, eu prăznuiesc cum prăznuiește Biserica (pentru care cronologia e irelevantă, vezi Nașterea Domnului petrecută în luna Adar, adică februarie-martie, nu decembrie) și n-am nicio tentativă de boicotare a ceea ce s-a stabilt în cult.
Dincoace de prăznuire, este adevărul faptelor, or aici cred că mai sunt multe de discutat ! De exemplu, dacă Cina a avut loc joi seara (deci vineri, ca zi liturgică), de ce prăznuirea ei se face în joia liturgică?

Last edited by Mihailc; 10.09.2011 at 11:00:10.
Vechi 10.09.2011, 11:03:04
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

@pentru Adriana:
M-am gandit la ce ai spus, referitor la cele „trei zile si trei nopti”, pe care pana acum eu le asociam cu Iona. Verdictul (condamnarea la moarte) s-a pus practic joi seara, la judecata particulara din casa lui Pilat, vineri a venit doar confirmarea din partea multimii, deci , Joi L-au „omorat” pe Hristos, lepadandu-se de El. Miercuri L-au dus la Pilat, joi L-au condamnat, vineri, a venit confirmarea asteptata din partea multimii si au executat sentinta.

Last edited by ioanna; 10.09.2011 at 11:07:28.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Nervul laringial si viclenia lui Richard Dawkins flying Teologie si Stiinta 88 23.09.2011 18:24:40
Minciuna si viclenia maria40 Generalitati 68 22.06.2011 22:13:56
Nu mai raspunde-ti sectantilor ionut stefan Secte si culte 146 15.03.2011 09:23:38