Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 09.08.2011, 15:39:05
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de maria32 Vezi mesajul
apropo ca intreba cineva pe aici ceva mai demult daca exista sau nu randuieli privind nunta ortodoxa:

Iata-le:

REGULI CE TREBUIE RESPECTATE LA O NUNTA In cadrul bisericii Ortodoxe:
1. Cei doi tineri care vor sa se cunune unul cu altul, sa nu fie intre ei nici un fel de rudenie trupeasca sau duhovniceasca, adica din Sfantul Botez. Cununia intre rude este oprita cu desavarsire de Sfintele Canoane ale Bisericii Ortodoxe.
2. Parintii celor doi tineri trebuie sa se invoiasca si sa se uneasca la casatoria copiilor lor. Nuntile facute fara voia parintilor nu aduc bucurie copiilor si sunt canonisite de Sfantul Vasile cel Mare in canoanele 38, 40 si 42 ca si desfranarea, cu trei ani oprire de la Sfanta Impartasanie pana la impacarea celor doi tineri cu parintii lor.
3. Cei doi tineri trebuie sa se iubeasca si sa se invoiasca a se casatori unul cu altul; caci de se casatoresc fara voia lor, la indemnul parintilor sau pentru castiguri materiale, aceasta nunta nu poate dainui.
4. Logodirea celor doi tineri sa se faca cu preot, dupa randuiala Bisericii, cu cercetarea canonica cuvenita.
5. Tinerii logoditi sunt datori sa traiasca la parintii lor pana la cununia religioasa si sa-si pazeasca cu sfintenie fecioria, ca de vor gresi mai inainte sunt canonisiti de Biserica ca niste desfranati si opriti sapte ani de la Sfanta Impartasanie.
6. Mai inainte cu o saptamana sau doua de cununia religioasa cei doi tineri sunt datori sa se spovedeasca la duhovnicul lor din copilarie sau la preotul satului, cu post si rugaciuni si, daca au voie, sa se pregateasca pastru Sfanta Impartasanie.
7. Cununia religioasa se cuvine, dupa traditie, a se face dimineata, de obicei Duminica, mai inainte de inceperea Sfintei Liturghii, iar nasii mirilor sa fie crestini buni, capabili sa invete si sa povatuiasca pe calea cea buna pe finii lor.
8. Dupa slujba cununiei, cei doi tineri stau cu cununiile pe cap in mijlocul bisericii, inconjurati de credinciosi pana la sfarsitul slujbei, iar preotul da binecuvantare de Sfanta Liturghie si se roaga impreuna cu toti cei de fata pentru ajutorul celor incununati. Crezul si Tatal nostru este dator sa le zica mirele.
9. Cand preotul zice : " Cu frica de Dumnezeu, cu credinta si cu dragoste sa va apropiati " , atunci cei doi miri se apropie de Sfantul Potir si se impartasesc cu Trupul si Sangele lui Hristos, daca au voie de la duhovnicul lor.
10. Dupa terminarea Sfintei Liturghii cei doi miri sunt condusi la casa mirelui de nuntasi dupa vechea traditie ortodoxa, unde se aseaza la masa, mananca si se veselesc cu cucernicie si buna randuiala, intru slava lui Dumnezeu, precum se cuvine crestinilor.
11. Daca cei doi tineri s-au impartasit, se cuvine sa fie in curatenie pana in seara zilei urmatoare, pentru cinstea Sfintelor Taine.
De unde sunt preluate aceste reguli ?????? Erai datoare sa precizezi ! Ca doar nu sunt canoanele dumitale sora !!!!
Vechi 09.08.2011, 15:40:00
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Amănunte...
Copy&paste din Părintele Cleopa.
Reply With Quote
Vechi 09.08.2011, 18:30:08
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
1. Adevarul nu este nici la tine, nici la mine, nici la atlcineva. Este numai la Dumnezeu.

2. Randuiala de la Dumnezeu nu cere infranare si abstinenta, ci cere doar normalitate.

Si intreb din nou: este vorba de anumite zile, sau de numarul lor?
In ce consta desfranarea: ca se intampla intr-o anume zi, ca avem relatii in general, sau ca se inatmpla mai mult de 1 data in luna/saptamana.

As vrea sa explice cineva.

Da, par. Teofil Paraianu imi place. Este impreuna cu par. Galeriu intr-adevar om al lui Dumnezeu.
Monahii extremi nu-mi plac. Chiar este extrem ceea ce cer unii. Nici Dumnezeu nu cere atat.
Sophia, urmăresc fascinat prestația ta în această polemică și mă mir că mai ai răbdare, încolțită fiind de atâția zelotiști cu comportament și convingeri de gnostici.

Nu înțeleg de ce nu se duc la mănăstire dacă disprețuiesc așa de tare cele ale firii.

Trăim niște vremuri ciudate de tot: călugării au apucături mirenești iar mirenii sunt din cale-afară de călugăroși.

Până la urmă nu numai că nu te atingi de jumătate decât cu programare în anumite zile și condiții! N-ai voie nici să experimentezi plăcerea trupească, că te duci și te spovedești la un zelotist, îi mărturisești "netrebnicia", apoi te alegi cu o cură de pâine uscată și apă pe o perioadă nedeterminată plus interdicție în biserică, respectiv ascultat slujba de afară prin gaura cheii.

Sâmbătă nu că așa, duminică nu că altfel, lunea vine după duminică și marți liber la "echitație"... logică de farisei.
Dacă te împărtășești nu! că necinstești cică pe Domnul. Păi dacă-i așa eu zic să nu mai mâncăm după Împărtășanie că spurcăm Sfintele cu cine știe ce chimicale cumpărate la supermarket. Și nici la veceu să nu ne ducem. Eventual, la marile praznice, ne luăm niște perfuzii și ne hrănim intravenos cu strictul necesar funcționării animalului în care e sechestrat sufletul nostru doritor de cele înalte.

Îmi cer iertare, nu vreau să rănesc pe nimeni, dar sunt șocat să aflu ce cred unii că e dreapta-credință.
Vechi 09.08.2011, 19:14:52
Azzuurra Azzuurra is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.07.2011
Talking

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Sophia, urmăresc fascinat prestația ta în această polemică și mă mir că mai ai răbdare, încolțită fiind de atâția zelotiști cu comportament și convingeri de gnostici.

Nu înțeleg de ce nu se duc la mănăstire dacă disprețuiesc așa de tare cele ale firii.

Trăim niște vremuri ciudate de tot: călugării au apucături mirenești iar mirenii sunt din cale-afară de călugăroși.

Până la urmă nu numai că nu te atingi de jumătate decât cu programare în anumite zile și condiții! N-ai voie nici să experimentezi plăcerea trupească, că te duci și te spovedești la un zelotist, îi mărturisești "netrebnicia", apoi te alegi cu o cură de pâine uscată și apă pe o perioadă nedeterminată plus interdicție în biserică, respectiv ascultat slujba de afară prin gaura cheii.

Sâmbătă nu că așa, duminică nu că altfel, lunea vine după duminică și marți liber la "echitație"... logică de farisei.
Dacă te împărtășești nu! că necinstești cică pe Domnul. Păi dacă-i așa eu zic să nu mai mâncăm după Împărtășanie că spurcăm Sfintele cu cine știe ce chimicale cumpărate la supermarket. Și nici la veceu să nu ne ducem. Eventual, la marile praznice, ne luăm niște perfuzii și ne hrănim intravenos cu strictul necesar funcționării animalului în care e sechestrat sufletul nostru doritor de cele înalte.

Îmi cer iertare, nu vreau să rănesc pe nimeni, dar sunt șocat să aflu ce cred unii că e dreapta-credință.
La asta te referi prin zelosi:

"In primul rand sunt interzise toate relatiile sexuale care nu sunt intre 2 fiinte omenesti, vii, de sexe diferite .

Sunt interzise toate relatiile din care nu se poate procrea. Adica, gomorismul(sexul oral) si sodomismul(sexul anal). (Sodoma si Gomora)

Pentru sexul oral este interzisa uneori Impartasania pe viata, sau alte ori pentru o anumita perioada de timp. Uneori este interzis si pupatul Icoanelor. Si este valabil si daca n-ai facut tu si ti s-a facut, nu numai ca esti considerat vinovat pentru tine, dar si pentru celalalt, l-ai lasat, indemnat sau acceptat sa-ti faca.

Mai este considerat pacat si doggy style, pentru ca se considera ca ai realtii precum animalele, imitarea lor. (Cam asa e explicatia si in Indreptarul de spovedanie).

Bine, mai sunt si altele, genul adugarii anumitor obiecte in relatile intime, onania, ce este legat de perversiuni…Cam atat imi aduc aminte. Poate mai sunt." Anonim

Last edited by Azzuurra; 09.08.2011 at 19:17:13.
Reply With Quote
Vechi 09.08.2011, 19:19:41
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Azzuurra Vezi mesajul
Sunt interzise toate relatiile din care nu se poate procrea.
inteleg ca si sarutul e interzis pentru d-voastra, nu puteti procrea prin sarut.

Sophia si eu va admir rezistenta :)

Last edited by ioanna; 09.08.2011 at 19:21:53.
Reply With Quote
Vechi 09.08.2011, 19:25:40
Senior Member

Implicit

Azzuurra, o să-ți spun ce înțeleg prin zelotiști când îmi faci o legătură logică între ce am scris eu și ce-ai răspuns d-ta!
Vechi 09.08.2011, 19:35:37
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
inteleg ca si sarutul e interzis pentru d-voastra, nu puteti procrea prin sarut.
Evident...am intalnit la un moment dat doua fete religioase, dar si foarte preocupate de ideea de maritis, si care mi-au relatat cum un cuplu ce urma sa se casatoreasca a fost aspru pedepsit de duhovnic pentru ca s-au sarutat..ele fiind de acord ca nu ar fi trebuit sa aiba loc asa ceva.
Reply With Quote
Vechi 09.08.2011, 19:39:45
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AndruscaCIM Vezi mesajul
Evident...am intalnit la un moment dat doua fete religioase, dar si foarte preocupate de ideea de maritis, si care mi-au relatat cum un cuplu ce urma sa se casatoreasca a fost aspru pedepsit de duhovnic pentru ca s-au sarutat..ele fiind de acord ca nu ar fi trebuit sa aiba loc asa ceva.
exista duhovnici si duhovnici.
stiu pentru ca am si eu femei in familie.
unul te va pedepsi daca ii spui ca ai purtat pantaloni pe strada, altul iti va spune ca nu pacatuiesti nici daca vii cu ei la biserica ...
Reply With Quote
Vechi 09.08.2011, 19:39:54
Senior Member

Implicit

Ioanna cred că s-a referit la sărutul dintre soți, dacă am înțeles corect contextul...
Vechi 09.08.2011, 19:41:06
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Sâmbătă nu că așa, duminică nu că altfel, lunea vine după duminică și marți liber la "echitație"... logică de farisei.(...) Îmi cer iertare, nu vreau să rănesc pe nimeni, dar sunt șocat să aflu ce cred unii că e dreapta-credință.
Va inteleg si pe mine m-au surprins unele reactii de pe acest topic, aceasta intimitate programata, trecuta in agenda, lipsita de spontanietate, o schema rigida ce traseaza o rutina.

Last edited by ioanna; 09.08.2011 at 19:44:06.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Noaptea de Anul Nou parinteleiacob Spiritualitatea ortodoxa 15 03.01.2013 10:51:19
Despre Taina Nuntii in cultul rasaritean Alexandru Nunta 18 10.05.2012 11:36:35
Scopul nuntii Anna Nunta 59 25.04.2011 00:18:44
Noaptea de Înviere Carmen FUNIERU Diverse Sarbatori 3 05.04.2010 15:40:34
In noaptea de Craciun C.tin Intamplari adevarate 5 02.01.2009 22:15:28