Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Spiritualitatea ortodoxa
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 08.08.2011, 19:57:21
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Daniel_7 Vezi mesajul
Sfinti putem fi cu totii,gradul de sfintenie difera...
"Dumnezei sunteti si toti fii ai celeui Preainalt", nu?
dar asta cere Dumnezeu mireanului de rand? sincer
Reply With Quote
Vechi 08.08.2011, 20:10:00
ioan_strainul
Guest

Arrow

Citat:
În prealabil postat de Nenumitul Vezi mesajul
Frate, nu te supăra nici tu pe mine, dar prima dată spui că ești păcătos, apoi spui că ești curat de păcate, apoi spui iar că ești păcătos. Deci ce vrei să spui?

Eu cred că pentru mântuire este neapărat nevoie de pocăință. Nu zic că e imposibil ca un om să nu mai facă niciun păcat după Botez, doar foarte puțin probabil și nu ar fi deloc un caz obișnuit. Aici se vorbea despre oamenii obișnuiți.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ +++++++++Zmernia si plecarea omului neIncetat Inaintea lui Dumnezeu, recunostinta fata de toate cIte nile trimite .
Nu mam suparat pentru ca atunci meas atrage osInda care o cer In rugaciunea Tatal nostru si ne iarta noua precum si noi iertam gresitilor nostri , Insa aici nui vorba de gresala din partea fratiei tale este vorba de a Intelege ca eu sami spuna toata omenirea ca sunt bun si curat eu nu as recunoaste ce as fugi sa nu aud aceste vorbe , eu ma smersc si ma caiesc de or ce vorba iesita din gura mea ne dreasa cu sare si ne rumegata bine, si de toate faptele bune pe care les fi putut face si din lene sau comoditate nu leam facut dealungul vieti mele ,Ž
sau as fi mai bun dac as spune ca eu nu am pacate oare nu as fi ca fatarnici si ca fariseu, dar eu vin Inaintea ta Dumnezeul meu si recunosc neputinta si pactele si saracia faptelor bune de ajutor si de iubire de Tine si de aproapele meu iartama si nu ma pedepsi dupa multimea pacatelor mele din tinerete si din toata veata mea amin amin amin.

Dragul meu te rog sa ma pomenesti si fratia ta in rugaciunitle fratiei tale ca Domnul sa ma ierte si sa ma Intelepteasca sa fac voia lui amin amin amin
Slavit sa fie Domnul In veacul veacului amin amin amin
Reply With Quote
Vechi 08.08.2011, 20:16:29
antoniap
Guest

Implicit

,,Complexitatea sfinteniei si a trasaturilor sfantului este evidenta. Sfantul nu este nicidecum un fugar din lume, ci un alergator catre Hristos, catre Dumnezeu, in mijlocul lumii, in vazul si cu stiinta tuturor. El nu este o fiinta ascunsa, ci una care infrunta toate asprimile vietii vanzolita de realitatile timpului, pe fata, fara insolenta ci cu calm sau indelunga-rabdare. Iar fiindca nu urmareste un scop material, imediat si pamantesc, un scop egoist si stramt cum obisnuiesc unii dintre oameni sa urmareasca, sfantul ramane in primul rand un slujitor al lui Dumnezeu (v. 4), inzestrat cu harul lui Dumnezeu. Comportarea sfantului fata de semeni pare ciudata, straina de maniera obisnuita: el nu renunta nicidecum la curatia sufletului, adica "nu se intineaza" cu foloase necuvenite din partea semenilor, este constient de locul sau in fata lui Dumnezeu si inaintea oamenilor, se manifesta cu bunatate fata de oricine, in dragoste sincera, ca vietuitor in Duhul Sfant. El nu minte pe aproapele sau, nu-l inseala si nu-l tradeaza pentru ca puterea lui Dumnezeu il intareste spre a sta drept in fata valurilor vietii.''

Sursa: Sfinti si sfintenie in ortodoxie (Primul link postat)

Lepadarea de sine este o prima conditie a sfinteniei, iar urmarea lui Hristos este a doua. (Asa cum reiese din al doilea link postat anterior)
Reply With Quote
Vechi 08.08.2011, 20:17:28
gdf-fdc's Avatar
gdf-fdc gdf-fdc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.05.2011
Locație: Unde nu exista ortodoxie acolo nu este mantuire
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Daniel_7 Vezi mesajul
Sfinti putem fi cu totii,gradul de sfintenie difera...
sfinti putem fi cu totii numai daca DUMNEZEU ne va randuii.altfel noi nu ne putem considera sfinti sau ca am ajuns la sfintenie. crezi ca sfintenia este pe grade?unul este sfant altul mai putin sfant? nu inteleg
Reply With Quote
Vechi 08.08.2011, 20:21:16
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de gdf-fdc Vezi mesajul
sfinti putem fi cu totii numai daca DUMNEZEU ne va randuii.altfel noi nu ne putem considera sfinti sau ca am ajuns la sfintenie. crezi ca sfintenia este pe grade?unul este sfant altul mai putin sfant? nu inteleg
in nici un caz nu putem considera sfinti.
Reply With Quote
Vechi 08.08.2011, 21:04:24
antoniap
Guest

Implicit

“In numele meu” – un film despre o fetita si un preot
Reply With Quote
Vechi 08.08.2011, 21:09:38
Nenumitul
Guest

Implicit

Last edited by Nenumitul; 18.11.2011 at 13:00:41.
Reply With Quote
Vechi 09.08.2011, 08:06:29
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
În prealabil postat de gdf-fdc Vezi mesajul
Voi să vă sfințiți și să fiți sfinți, căci Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru. Să păziți legile Mele și să le împliniți. Eu sunt Domnul care vă sfințesc . (Leviticul 20:7-8)

„sa va sfintiti”-atingerea sfinteniei presupune o dezvoltare graduala,urmand calea implinirii si desavarsirii, cunoasterea selfului. Prima treapta a acestui urcus duhovnicesc consta in pocainta.
„sa fiti sfinti”- realizarea sinelui, desavarsirea personalitatii
”va sfintesc”- deschiderea fiintei spre starea de sfintenie.

Fiecare percepem intr-un anumit mod sfintenia. Prin stare de sfintenie eu inteleg o stare de lupta continua pentru eliberearea de patimi si cultivarea virtutilor ,ca forme ale frumosului spiritual, iar prin sfintenie ,asa cum am spus, desavarsire, momentul in care nu mai exista riscul ruperii echilibrului sufletesc. Nu-i consider pe Sfinti supra-oameni, din contra in consider oameni normali, doar sfintenia e starea normala a sufletului; noi ne-am abatut de la normalitate.

Last edited by ioanna; 09.08.2011 at 08:38:34.
Reply With Quote
Vechi 09.08.2011, 08:39:22
gdf-fdc's Avatar
gdf-fdc gdf-fdc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.05.2011
Locație: Unde nu exista ortodoxie acolo nu este mantuire
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Voi să vă sfințiți și să fiți sfinți, căci Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru. Să păziți legile Mele și să le împliniți. Eu sunt Domnul care vă sfințesc . (Leviticul 20:7-8)

„sa va sfintiti”-atingerea sfinteniei presupune o dezvoltare graduala,urmand calea implinirii si desavarsirii, cunoasterea selfului. Prima treapta a acestui urcus duhovnicesc consta in pocainta.
„sa fiti sfinti”- realizarea sinelui, desavarsirea personalitatii
”va sfintesc”- deschiderea fiintei spre starea de sfintenie.
stare de sfintenie este un lucru de care nu ne putem da seama prin urmare daca nu iti dai seama de un lucru nu ai cum sa spui ca ai atins aceasta stare.iar cel ce sustine ca a ajuns la starea de sfintenie sau va gandii acest lucru este in mare inselare si este plin de mandrie.eu nu neg sfintenia dar vreau sa spun ca nu ai cum sa o lucrezi.sfintenia iti este daruita ajungi la ea lucrand tote celelalte vrtuiti pt care nu putem ruga:dragostea,smerenia,rabdarea,iubirea etc

Last edited by gdf-fdc; 09.08.2011 at 08:44:08.
Reply With Quote
Vechi 09.08.2011, 08:47:07
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
stare de sfintenie este un lucru de care nu ne putem da seama prin urmare daca nu iti dai seama de un lucru nu ai cum sa spui ca ai atins aceasta stare
Dar nu ai nevoie sa-ti dai tu seama, nu te intereseaza. Constientizarea "superioritatii" denota vanitate, nu sfintenie. Sfintii au fost oameni normali, cei din jur i-au perceput in mod diferit, pentru ca anormalitatea a devenit normalitate prin perpetuarea ei. Prin faptele lor ei s-au ridicat deasupra celorlalti; in acest sens ii putem numi supra-oameni, insa aceasta stare la care ei au ajuns e starea normala a sufletului.

Last edited by ioanna; 09.08.2011 at 08:50:25.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sfintii Apostoli nu sunt nu numiti de neam iudeu,conform Sfintei Scripturi mihailt Generalitati 13 02.03.2012 12:27:45
Cine sunt Sfintii Parinti? LaPetiteMoc Sfinti Parinti (Patrologie) 30 21.09.2011 22:48:29
Sfintii ortodocsi si sfintii catolici. voxdei55 Generalitati 8 04.12.2010 22:48:51
Cine sunt Sfintii Parinti? sophia Despre Biserica Ortodoxa in general 37 25.11.2010 11:21:04
sfintii cei noi sunt catolici sau protestanti? grecu Biserica Romano-Catolica 21 21.07.2009 04:02:01