Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 05.08.2011, 19:23:33
tara tara vrem ostas tara tara vrem ostas is offline
Banned

Data înregistrării: 01.07.2011
Religia: Ortodox
Implicit

votati una dintre cele trei variante chiar daca nu este vot, va rog...

Credeti ca Dumnezeu e : Personal , Impersonal . Altceva (exemplificati).
Reply With Quote
Vechi 05.08.2011, 22:53:53
florin.oltean75's Avatar
florin.oltean75 florin.oltean75 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tara tara vrem ostas Vezi mesajul
votati una dintre cele trei variante chiar daca nu este vot, va rog...

Credeti ca Dumnezeu e : Personal , Impersonal . Altceva (exemplificati).
Raspuns:

Transpersonal

adica mult mai mult decat concepem 'fiinta' - 'persoana',

se extinde infinit dincolo de aceasta perceptie obisnuita, pe care o inglobeaza.

Initial, insa toti plecam in urcusul nostru de la aceasta perceptie comuna.
Reply With Quote
Vechi 05.08.2011, 22:55:56
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Cu mentiunea ca Florin e newagist, chiar daca la profil scrie ortodox. :)

Daca se vor obosi unii sa isi dea cu parerea, ar fi poate mai util sa-si mentioneze si confesiunea, eventual ceilalti sa-i corecteze daca au impresia ca se afla intr-o tabara si de fapt din ceea ce scriu pe alte topice rezulta altceva.

Ca sunt destule cazuri si din astea.
Reply With Quote
Vechi 05.08.2011, 23:07:03
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Cu mentiunea ca Florin e newagist, chiar daca la profil scrie ortodox. :)

Daca se vor obosi unii sa isi dea cu parerea, ar fi poate mai util sa-si mentioneze si confesiunea, eventual ceilalti sa-i corecteze daca au impresia ca se afla intr-o tabara si de fapt din ceea ce scriu pe alte topice rezulta altceva.

Ca sunt destule cazuri si din astea.
nu prinde la nimeni remarcile astea acide... mai bine ai scrie si tu ce crezi...
Reply With Quote
Vechi 05.08.2011, 23:07:51
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de florin.oltean75 Vezi mesajul
Raspuns:

Transpersonal

adica mult mai mult decat concepem 'fiinta' - 'persoana',

se extinde infinit dincolo de aceasta perceptie obisnuita, pe care o inglobeaza.

Initial, insa toti plecam in urcusul nostru de la aceasta perceptie comuna.
descrie-l pe Dumnezeu.
Reply With Quote
Vechi 05.08.2011, 23:24:35
florin.oltean75's Avatar
florin.oltean75 florin.oltean75 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tara tara vrem ostas Vezi mesajul
descrie-l pe Dumnezeu.
Dumnezeu nu poate fi descris, pentru ca nu are margini, nu are forme, culoare - cu alte cuvinte, atribute experiabile de puterile senzoriale umane.

Desi este simtit ca o 'persoana' acesta nu are atributele unei persoane comune, pentru ca este Necuprins.

De aceea putem spune ca este transpersonal (mai mult decat o persoana in sens comun - dincolo de perceptia ordinara a persoanei).

Dumnezeu poate fi simtit doar atunci cand inima lucreaza virtutile.

Aceasta simtire lumineaza progresiv mintea care devine fara forma, unitara si curata.

Doar atunci Dumnezeu poate fi 'vazut'.

Apeland la logica, Dumnezeu poate fi exprimat doar printr-o negatie non-afirmativa.
Reply With Quote
Vechi 06.08.2011, 09:37:34
Mihai36 Mihai36 is offline
Banned

Data înregistrării: 09.09.2008
Locație: Constanta
Religia: Alta confesiune
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru Mihai36
Implicit

Citat:
În prealabil postat de informatorul Vezi mesajul
teistii cred in zei personali
majoritatea celorlalti (panteistii, deistii, etc) cred in zei impersonali
ateii nu cred in zei (weak atheism) sau cred ca nu exista zei (strong atheism)

probabil credea ca unii vor avea o revelatie cu threadu asta si isi vor da seama ca sunt deisti/panteisti, etc
In legatura cu deistii sau pantheistii lucrurile nu stau asa. Aici lucrurile sint mai complexe si mai variate.
Ramurile hinduse in ciuda aparentei politeiste (in cazul in care a"pentheist" are astfel de conotatii) ele sint in definitiv monoteiste la fel ca si crestinismul tocmai pentru ca toate aspectele divine impeuna formeaza un singur Dumnezeu Unic numit diferit in diferite traditii sau avind simultan mai multe nume in aceeasi traditie .Toate acestea considera toate zeitatile ca fiind personale -mai cu seama ca ei cunosc unele din intruparile acestora (Rama, Sita ,Krishna, etc)
Ramurile buddhiste se impart la rindul lor in mai multe categorii din acest punct de vedere:
-unele Il considera personal
-altele impersonal
-altele (mult mai putine) ca inexistent.
Reply With Quote
Vechi 06.08.2011, 13:16:53
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihai36 Vezi mesajul
-altele (mult mai putine) ca inexistent.
am ramas uimit sa observ asta, la oameni religiosi... unde am vorbit majoritatea cred/credeau asa... ii intrebam credeti in Dumnezeu?ei ziceau cred in paharul cu apa...
Reply With Quote
Vechi 06.08.2011, 15:04:35
Sara I's Avatar
Sara I Sara I is offline
Member

Data înregistrării: 17.07.2011
Implicit

Despre Dumnezeu...toti stim ca exista...ca este...fie suntem atei...fie idolatri...si fiecare il numeste sau si-l inchipuie cumva...Multi accepta si existenta lui Isus Hristos...oameni de alte apartenente religioase decat crestinismul...a fost ba profet...ba un"avatar"...ba un om intelept..ba un invatator....ba un om...supranatural cu puteri magice...cum am auzit intr-una din zilele astea..Noah..
Eu cred ca devine personal pentru noi...in masura in care Duhul Sfant ne miluieste cu harul credintei...ne naste in Imparatia cea cereasca...si atunci..inima Il (re)cunoaste...ca Domn..ca Mantuitor...ca Stapan..de Isus Hristos vorbesc....si...crestem in cunoasterea Lui...petrecand timp cu El...in rugaciune...in reflectarea asupra celor spuse de El...in citirea Scripturilor...in unirea credintei noastre cu trairea practica...zilnica...asa cum tu...daca ti-ai facut un prieten pe acest site...stii foarte putin despre el...eventual un nume...cateva mesaje...dar daca ai petrece timp cu el...i-ai asculta parerile...opiniile...ai intelege cum gandeste...de ce gandeste asa..ai merge cu el...intr-o excursie..etc..l-ai vedea in mai multe situatii..ai vedea cum procedeaza asa cum o face in anumite situatii...i-ai spune si tu temerile si framantarile tale...ai lua seama de sfaturile lui...vazand ca sunt bune ai avea mai mare incredere in cuvantul lui...s.a.m.d...ai creste in cunoasterea lui...si intr-o zi ai spune despre el ca iti este prieten...si dintr-un nume pe un forum...iata...ti-a devenit personal..:-)

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Pacatul global si pacatul personal patinina34 Din Noul Testament 3 28.12.2008 01:50:58
cum vad personal o facultate de teologie podolski_2 Generalitati 29 10.12.2008 01:57:17