Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.08.2011, 01:04:33
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned

Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Religia: Ortodox
Implicit

Ioana,
Apropos de faptul ca duminica este tinuta ca zi de odihna la ortodocsi: cand eram studenta tare m-am framantat o vreme cum sa fac cu invatatul pentru ca aveam foarte mult de invatat (am studiat medicina) si nu imi permiteam sa fac pauza totala duminica. Asa ca am intrebat un episcop de la Catedrala din Cluj (unde eram studenta) si mi-a zis ca am voie sa invat duminica cu conditia sa nu lipsesc de la Liturghie pentru asta. Nici nu vroiam altceva, era perfect pentru mine. Dar imi aduc aminte si acum, de parca ar s-ar fi intamplat ieri, indignarea unui coleg cu parinti intelectuali, care mi-a zis ca numai comunistii considerau ca munca intelectuala nu ar fi tot munca...

Last edited by Adriana3; 03.08.2011 at 01:07:13.
Vechi 03.08.2011, 01:16:26
the_Listener
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana3 Vezi mesajul
Ioana,
Apropos de faptul ca duminica este tinuta ca zi de odihna la ortodocsi: cand eram studenta tare m-am framantat o vreme cum sa fac cu invatatul pentru ca aveam foarte mult de invatat (am studiat medicina) si nu imi permiteam sa fac pauza totala duminica. Asa ca am intrebat un episcop de la Catedrala din Cluj (unde eram studenta) si mi-a zis ca am voie sa invat duminica cu conditia sa nu lipsesc de la Liturghie pentru asta. Nici nu vroiam altceva, era perfect pentru mine. Dar imi aduc aminte si acum, de parca ar s-ar fi intamplat ieri, indignarea unui coleg cu parinti intelectuali, care mi-a zis ca numai comunistii considerau ca munca intelectuala nu ar fi tot munca...
nu zice nimeni sa faci pauza totala duminica ... zice SA PUI ZIUA INTREAGA CA SI CUM AR FI IISUS HRISTOS DE FATA ... ADICA SA MANINCI CU GINDUL LA EL , SA TE ROGI , SA INVETI CU GINDUL LA EL ETC ETC ETC .... ADICA EL SA FIE PE PRIMUL LOC SI PRIN EL SA FACI CE FACI ti-am spus ca esti confuza rau ....odihna in iisus hristos ( ma tem ca nu o sa intelegi ce spun ) nu e pentru tine daca nu intelegi ....
multa iubire
Vechi 03.08.2011, 01:33:17
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de the_Listener Vezi mesajul
nu zice nimeni sa faci pauza totala duminica ... zice SA PUI ZIUA INTREAGA CA SI CUM AR FI IISUS HRISTOS DE FATA ... ADICA SA MANINCI CU GINDUL LA EL , SA TE ROGI , SA INVETI CU GINDUL LA EL ETC ETC ETC .... ADICA EL SA FIE PE PRIMUL LOC SI PRIN EL SA FACI CE FACI ti-am spus ca esti confuza rau ....odihna in iisus hristos ( ma tem ca nu o sa intelegi ce spun ) nu e pentru tine daca nu intelegi ....
multa iubire
Si pot sa dau si cu aspiratorul gandindu-ma la el? :)) Asta imi aduce aminte de o prietena romanca greco-catolica in vizita la niste prieteni italieni romano-catolici. Se apuca italienii (credinciosi) sa dea cu aspiratorul fix duminica la care fata romanca ramane gura casca si ii intreaba cum de aspira tocmai duminica? Italienii foarte nedumeriti de intrebare o intreaba cum adica, unde-i problema. La care ea le raspunde ca duminica este zi de odihna. Se pun italienii pe ras si ii spun ca asta pentru ca or fi romanii mai lenesi :)) Din fericire nu toti italienii sunt asa :)
Vechi 03.08.2011, 01:45:34
the_Listener
Guest

Implicit

Citat:
Si pot sa dau si cu aspiratorul gandindu-ma la el? :)) Asta imi aduce aminte de o prietena romanca greco-catolica in vizita la niste prieteni italieni romano-catolici. Se apuca italienii (credinciosi) sa dea cu aspiratorul fix duminica la care fata romanca ramane gura casca si ii intreaba cum de aspira tocmai duminica? Italienii foarte nedumeriti de intrebare o intreaba cum adica, unde-i problema. La care ea le raspunde ca duminica este zi de odihna. Se pun italienii pe ras si ii spun ca asta pentru ca or fi romanii mai lenesi :)) Din fericire nu toti italienii sunt asa :)
sa inteleg ca pina duminica stai in jeg ? si doar duminica faci curat ? cam asta se intelege din intrebarea ta ....
multa iubire
ps ti-am spus eu ca esti sectara si se vede ... continua ...
multa iubire
Vechi 03.08.2011, 01:54:04
Banned

Implicit

Citat:
sa inteleg ca pina duminica stai in jeg ? si doar duminica faci curat ? cam asta se intelege din intrebarea ta ....
multa iubire
ps ti-am spus eu ca esti sectara si se vede ... continua ...
multa iubire
Pai tu nu trebuie sa intelegi ca esti atotstiutor. Pana duminica adun jegul iar duminica ma intreb ce sa fac cu el, am voie sa il curat sau nu? Si pana sa rezolv dilema, vine lunea, asa ca o iau de la capat cu acumulatul jegului. Vezi, de asta nu te invit in vacanta la mine, n-ai avea nici unde pune acul :))
Vechi 03.08.2011, 02:09:09
the_Listener
Guest

Implicit

Citat:
Pai tu nu trebuie sa intelegi ca esti atotstiutor. Pana duminica adun jegul iar duminica ma intreb ce sa fac cu el, am voie sa il curat sau nu? Si pana sa rezolv dilema, vine lunea, asa ca o iau de la capat cu acumulatul jegului. Vezi, de asta nu te invit in vacanta la mine, n-ai avea nici unde pune acul :))
aha ... sa inteleg ca stai in padure de se acumuleaza atita jeg intr-o saptamina ? nu e bai MUTA-TE in alt loc din padure ... cit despre invitatul la tine acasa subtil , nu tine la mine mai ales ca stiu ca esti sectara ... si daca vin te lasi de timpenii si asta nu iti convine asadar stai linistita ŽŽin jegŽŽ ca nu il curat eu ... esti responsabila .... si spuneai ca ai facut medicina? aha, SE VEDE din replicile tale ... de asta iti lua mult sa inveti
multa iubire
Vechi 03.08.2011, 02:15:58
Banned

Implicit

Citat:
aha ... sa inteleg ca stai in padure de se acumuleaza atita jeg intr-o saptamina ? nu e bai MUTA-TE in alt loc din padure ... cit despre invitatul la tine acasa subtil , nu tine la mine mai ales ca stiu ca esti sectara ... si daca vin te lasi de timpenii si asta nu iti convine asadar stai linistita ŽŽin jegŽŽ ca nu il curat eu ... esti responsabila .... si spuneai ca ai facut medicina? aha, SE VEDE din replicile tale ... de asta iti lua mult sa inveti
multa iubire
Cum esti atotstiutor, mancate-ar mama! :)) Nimic nu se poate ascunde de tine! Intr-adevar in padure stau, intr-o padure asfaltata de campie, cu multe case, masini... si o limba ciudata se vorbeste in jurul meu. Iar cum sunt mai grea de cap de felul meu si invat greu de tot, ma tot intreb cum de nu m-au trimis inca inapoi in locuri mai curate si mai civilizate :)) De, se mai intampla si miracole :))
Vechi 03.08.2011, 02:18:56
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Adriana, am inteles ce ai spus, insa nu consider ca ortodocsii gresesc in vreun fel cand sarbatoresc Ziua Domnului duminica, pe care o cinstesc tocmai pentru ca e Ziua Invierii. Dumnezeu s-a odihnit a 7-a zi, insa n-a legitimat o zi anume ( timpul creatiei e relativ, nu putem spune ca 1 zi e 24h), deci noi ne alegem a 7-a zi cand dorim sa ne odihnim asa cum ne-am ales sa interpretam Geneza, fixand in mod simbolic o data de inceput. Cum romanu' are in general liber si sambata si duminica, respectam atat calendarul laic cat si cel religios :) Va las, noapte buna!
Vechi 03.08.2011, 01:18:38
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
Ioana,
Din cate stiu in Vechiul Testament, odihna de Sabat nu inseamna inactivitate, ci semnifica lucrare spirituala pentru intelegerea si preamarirea operei lui Dumnezeu, deci Sabatul era in primul rand o zi de odihna spirituala. Restrictiile impuse ulterior s-au datorat formalismului evreilor modului in care au inteles acestia ziua de Sabat, ajungandu-se la inactivitate totala. Sa nu uitam ca Iisus a fost criticat de acestia ca nu respecta Sabatul. As putea spune ca e valabil si la noi. In cultura noastra populara, odihna de Duminica presupunea inactivitate fizica si era oarecum normal, tinand cont de munca grea a taranului depusa in cursul saptamanii. Preotul respectiv v-a spus bine, Duminica e o zi de lucrare spirituala, (odihna in Domnul )in rest poti sa-i desfasori activitati colaterale. Bineinteles, ca oamenii in general se odihnesc duminica, caci orice organism are nevoie de o zi de odihna si regenerare.

Last edited by ioanna; 03.08.2011 at 01:23:45.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Nervul laringial si viclenia lui Richard Dawkins flying Teologie si Stiinta 88 23.09.2011 18:24:40
Minciuna si viclenia maria40 Generalitati 68 22.06.2011 22:13:56
Nu mai raspunde-ti sectantilor ionut stefan Secte si culte 146 15.03.2011 09:23:38