Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.07.2011, 23:58:28
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Azzuurra Vezi mesajul
Buna.

Chiar cred ca ai o relatie apropiata cu sotul tau. Restul, pur si simplu nu ai stiu de unele lucruri, ai crescut cu alte idei si ce stii tu stie si sotul tau. Adica daca ma casatoream pe la 18 ani poate gandeam altfel. Citisem despre asta la Parinte Cleopa, cred, dar nu-i dadeam atentie. Si ma gandeam, cum, de 2 ori pe saptamana? Adica mi se parea ciudat. Adica, sa vorbesti asa cum vorbesti tu despre relatia cu sotu' mi s-ar fi parut foarte frumos, si mi se pare si acum, numai ca poate eu vreau ce ai tu cu niste "reguli" in plus, care oricum presupun efort. Si normal ca oricariu om casatorit i-ar placea sa existe toata viata atractie si comunicare cu sotu'/sotia. Si e destul de greu sa-ti schimbi obiceiurile. Si asta tine de tine si de putere. Adica nu toti ce au casnicii obisnuite ar trebui sa se dea peste cap ca sa faca altfel dupa ce au aflat de "reguli". Adica nu ascultati de noi, ci de Duhovnic ca el va cunoaste puterile. Si niciunul din prietenii mei obisnuiti nu si-au schimbat obiceiurile.

Legat de "taurul comunal" era si o gluma si un adevar. Nu o jignire. Ce poate face un barbat fara experienta, obosit si ametit? Nu prea mai are control. Si cand da prima data de "dulceata", nu stii ce stapanire mai are. Si in buimaceala aia se mai gandeste la nevasta....

Legat de cand, dupa o saptamana, martea. Daca chiar e foarte mult, ceea ce e ciudat,- cum de au rezistat pana acum?- macar sa tina 3 zile, pana Joi. Si oricum, sa vorbeasca cu Duhovnicul. Cred ca am mai scris despre posibilele alegeri.

" 3. Nu inteleg ce legatura are noaptea nuntii, cu prima data.
Daca sunteti atat de ingrozite de barbat, la fel va fi si dupa o saptamana dupa nunta, daca o faceti prima data.
Adica dupa o saptamana, daca o faci prima data nu mai doare, barbatul este altfel? Si daca o faci in sila, fara iubire si cu frica te doare o viata intreaga. Vorbesc f.serios."

Nu zice nimeni de sila, din potriva, sa-si acorde timp, nu ......Pai la ea se presupune ca noaptea nuntii e prima data. Adica, scuza-ma, ce-mi recomanzi, lasand credinta? Noaptea nuntii? Adica in asemenea conditii i-ai recomanda prietenei tale sa-si inceapa viata intima?

Si am mai vazut oameni care recomandau aici noaptea nuntii. Avand in vedere ca nu considerati importante savarsirea a doua Taine, nu vorbiti din punct de vedere religios. Dar din punct de vedere fizic si psihic, vi se pare intemeiata recomandarea? Adica banuiesc ca poate unele/ unii au avut parte de o "prima data" mai speciala, nu..... Sper sa nu jignesc si cred ca merg cam departe, dar cate persoane care au facut astfel de recomandari, au avut, dupa o asemenea petrecere un raport intim, sau daca da, unul de calitate? Si prima data oricum presupune timp si grija si.....Am zis cam multe............
1. Tocmai ca se presupune ca au rezistat atat de mult si prin casatorie trebuie sa-si gaseasca dezlegarea. Mi se pare atat de dureros sa pui un tanar dupa casatorie sa se culce la tata sau la mama, sa-l desparti de omul iubit.
Nu stiu cum era acum mii de ani. Cred ca nu se casatoreau din dragoste.
Eu stiu ca spune preotul: "sa nu desparta omul/nimeni ceea ce a unit Dumnezeu."

2. Un barbat fara experienta nu va fi in stare de nimic mai multa vreme, nu numai dupa nunta.

3. Cred ca nu ne intelegem. Daca prima data nu se intampla in noaptea nuntii, ci peste o saptamana sau 2, sau 3, tot prima data este si tot aceleasi probleme sunt: frica, durere, nepricepere etc. Asta spuneam eu.

4. Despre care doua Taine vorbesti tu? Eu vorbesc de Taina Cununiei.
Daca vorbesti despre impartasit in ziua cununiei, e cam greu. Eu n-as face-o in ziua aceea, ci mai devreme. De fapt asa si am facut. Cu liniste, pregatire, post.

5. Ce as recomanda unei prietene tinere pentru "prima data" si casatorie.
Poate ca din punct de vedere religios nu sunt in masura. Eu am anumite regrete si atunci nu sunt obiectiva.
Fiecare sa faca asa cum poate si cum vrea.
E bine sa capeti sfat de la mai multi: duhovnic, medic, parinti, prieteni, care sa te invete, sa te pregateasca, sa nu ajungi nestiutoare in casnicie, sa stii cum sa procedezi, ce probleme de sanatate ai care pot afecta viata de cuplu.
Dar in ziua de azi, asa ceva nu mai exista. Fetele stiu de toate si intra cu anumite cunostinte sau chiar experienta in casnicie.
Nu stiu: fata nestiutoare, baiatul la fel...E greu.
Si neaparat recomand sa se discute de toate, deschis cu sotul/sotia inainte de casatorie (probleme, boli, vor copii sau nu, etc.).

Si depinde f.mult si la ce varsta te casatoresti si ce astepti de la casnicie.
Vechi 27.07.2011, 00:07:23
korinna korinna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.06.2011
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
1. Tocmai ca se presupune ca au rezistat atat de mult si prin casatorie trebuie sa-si gaseasca dezlegarea. Mi se pare atat de dureros sa pui un tanar dupa casatorie sa se culce la tata sau la mama, sa-l desparti de omul iubit.
Nu stiu cum era acum mii de ani. Cred ca nu se casatoreau din dragoste.
Eu stiu ca spune preotul: "sa nu desparta omul/nimeni ceea ce a unit Dumnezeu."

2. Un barbat fara experienta nu va fi in stare de nimic mai multa vreme, nu numai dupa nunta.

3. Cred ca nu ne intelegem. Daca prima data nu se intampla in noaptea nuntii, ci peste o saptamana sau 2, sau 3, tot prima data este si tot aceleasi probleme sunt: frica, durere, nepricepere etc. Asta spuneam eu.

4. Despre care doua Taine vorbesti tu? Eu vorbesc de Taina Cununiei.
Daca vorbesti despre impartasit in ziua cununiei, e cam greu. Eu n-as face-o in ziua aceea, ci mai devreme. De fapt asa si am facut. Cu liniste, pregatire, post.

5. Ce as recomanda unei prietene tinere pentru "prima data" si casatorie.
Poate ca din punct de vedere religios nu sunt in masura. Eu am anumite regrete si atunci nu sunt obiectiva.
Fiecare sa faca asa cum poate si cum vrea.
E bine sa capeti sfat de la mai multi: duhovnic, medic, parinti, prieteni, care sa te invete, sa te pregateasca, sa nu ajungi nestiutoare in casnicie, sa stii cum sa procedezi, ce probleme de sanatate ai care pot afecta viata de cuplu.
Dar in ziua de azi, asa ceva nu mai exista. Fetele stiu de toate si intra cu anumite cunostinte sau chiar experienta in casnicie.
Nu stiu: fata nestiutoare, baiatul la fel...E greu.
Si neaparat recomand sa se discute de toate, deschis cu sotul/sotia inainte de casatorie (probleme, boli, vor copii sau nu, etc.).

Si depinde f.mult si la ce varsta te casatoresti si ce astepti de la casnicie.
Regretele probabil sunt profunde, vorbiti prea cu patos...

Daca va iubiti asa mult, va este usor sa va infranati trupeste in zilele de post... ce vrea unul, celalalt pentru ca il iubeste, se sileste sa faca.... asa si noi trebuei sa ne silim sa facem voia Domnului daca Il iubim.
Reply With Quote
Vechi 27.07.2011, 00:29:22
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de korinna Vezi mesajul

Daca va iubiti asa mult, va este usor sa va infranati trupeste in zilele de post... ce vrea unul, celalalt pentru ca il iubeste, se sileste sa faca.... asa si noi trebuei sa ne silim sa facem voia Domnului daca Il iubim.
Stai ca nu mai inteleg! De care parte esti pana la urma?

Da, regretele sunt profunde, pentru ca suferinta este mare.
Se pare ca nu vorbesc destul de clar, pentru ca incerc sa vorbesc la general.
Sunt oameni care sunt obligati de imprejurari sa renunte si in zile normale, daramite in cele interzise. Nu pot trai toti la apasarea pe buton.
Nu se potrivesc regulile la toti!
Vechi 27.07.2011, 14:24:07
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Stai ca nu mai inteleg! De care parte esti pana la urma?

Da, regretele sunt profunde, pentru ca suferinta este mare.
Se pare ca nu vorbesc destul de clar, pentru ca incerc sa vorbesc la general.
Sunt oameni care sunt obligati de imprejurari sa renunte si in zile normale, daramite in cele interzise. Nu pot trai toti la apasarea pe buton.
Nu se potrivesc regulile la toti!
Asta asa e, nu se potrivesc la toti si mai mult ca sigur ca au derogarile lor, noi vorbim de ce ar fi bine si ideal intre doi miri sanatosi din toate puncetele de vedere.
Reply With Quote
Vechi 27.07.2011, 15:51:13
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Implicit

Mi se par oarecum comice raspunsurile, ca si preocuparea pentru acest aspect in sine...si chiar nu am mai auzit pana acum de post dupa nunta si nu stiu cate zile de asteptare, ba chiar credeam ca e ceva intim si mai ales spontan...mirii stiind sau simtind cum e mai bine sa procedeze.
Reply With Quote
Vechi 28.07.2011, 00:43:26
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de korinna Vezi mesajul

Sa nu uitam, totusi, un lucru esential: spre deosebire de altii care isi planifica / imagineaza si de altii care citeaza din duhovnici, dupa cum mentioneaza pe alt topic, Sophia a indeplinit ceva, a reusit sa isi pastreze fecioria pana la casatorie, care a avut loc la o varsta inaintata, dupa cum a marturisit candva pe un alt topic. Mie mi se pare un lucru de lauda acesta si un model de urmat, ca in cuvinte si sfaturi cu totii suntem maestri.

Nu ma intelegeti gresit, sunt bune sfaturile duhovnicilor, sunt bune intentiile, dar mai trebuie sa ajungem sa le mai si implinim, ca, altfel, nu ne folosesc nici noua, nici altora...
Vechi 29.07.2011, 19:05:29
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Sa nu uitam, totusi, un lucru esential: spre deosebire de altii care isi planifica / imagineaza si de altii care citeaza din duhovnici, dupa cum mentioneaza pe alt topic, Sophia a indeplinit ceva, a reusit sa isi pastreze fecioria pana la casatorie, care a avut loc la o varsta inaintata, dupa cum a marturisit candva pe un alt topic. Mie mi se pare un lucru de lauda acesta si un model de urmat, ca in cuvinte si sfaturi cu totii suntem maestri.

Nu ma intelegeti gresit, sunt bune sfaturile duhovnicilor, sunt bune intentiile, dar mai trebuie sa ajungem sa le mai si implinim, ca, altfel, nu ne folosesc nici noua, nici altora...
Chiar daca in cazul meu vorbeste gura pacatosului, Adevarul nu vreau sa-l ascund, chiar daca nu-L implinesc... Domnul lucreaza acolo unde samanta incolteste, dar trebuie sa afle Adevarul mai intai, chiar si din gura unui pacatos si neimplinitor (daca cineva care aude din gura mea pacatoasa implineste, ma ajuta si pe mine pacatoasa sa ma ridic apoi) ... chiar citeam undeva ca rau si urat este a vorbi fara a implini (cazul meu) insa e bine sa vorbesti si sa spui Adevarul chiar si in situatia asta.

Pai pastrezi curatia pana la nunta dar si dupa exista randuiala, exista infranare, asa ar trebui cel putin, macar miercuri si vineri, duminica, sarbatorile mari, despre asta vorbesc eu aici.
Reply With Quote
Vechi 29.07.2011, 19:41:25
coralina's Avatar
coralina coralina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.03.2009
Implicit

Eu cred ca fiecare trebuie sa procedeze asa cum il sfatuieste duhovnicul.
Iar daca sotii nu ajung la un "acord" in privinta (frecventei) exprimarii fizice a dragostei, atunci primeaza sfatul Apostolului Pavel, asa cum foarte bine a evidentiat Mihnea Dragomir.
Vechi 29.07.2011, 20:53:40
N.Priceputu
Guest

Implicit

Trebuie procedat cu discernământ în această problemă și nu trebuie trăită căsătoria precum călugăria.

Iată, în legătură cu sexualitatea în familie, o părere la care subscriu, deși e a unui călugăr (Teofil Părăian): Despre căsătorie și călugărie
Reply With Quote
Vechi 29.07.2011, 21:32:13
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Poate deviez de la topic , insa m-am minunat de unele postari. Ce intelegeti voi prin desfrau in casniciei? Cineva spunea ca „ nu e voie sa-mi placa prea tare”(probabil nici lui). Chiar daca scopul relatiilor intime e procreera, aceasta ramane o manifestare de iubire autentica, te daruiesti din dragoste, sincer, sotii isi ofera bucurie reciproca, exprimandu-si sentimentele unul fata de celalalt. ( Apostolul Pavel chiar sublinia necesitatea satisfacerii nevoilor fizice si emotionale) Eu prin „desfrau” inteleg o patima patologica, o dorinta cronica de sex , barbatul (sau femeia) fiind atat de obsedat de sex incat devine o povara pentru partener, deci manifesta sindrom de nimfomanie (femeia) sau satiriazis (barbatul), un „rau diabolic”, o degenerare ce produce un dezechilibru in relatie. Intimitatea unui cuplu nu se rezuma doar la contact fizic,ci si la deschidere si o buna comunicare verbala, deci daca acestea trei sunt intr-o proportie echilibrata, sotii vor avea o casnicie reusita. Abstinenta indelungata si reducerea contactului fizic la o formalitate ("nu trebuie sa-mi placa"), cu greu mentin acea satisfactie si liniste emotionala, din contra, pot provoca frustrare, neliniste interioara, se pierde armonia in cuplu. In fine, fiecare face in functie de ce-i dicteaza propria constiinta, insa nu inteleg de ce unii condamna o relatie normala, ridicand insa la rang de mare virtute frigiditatea, o reminescenta a gandirii medievale. (cel putin asa se deduce)

Last edited by ioanna; 29.07.2011 at 21:48:12.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Noaptea de Anul Nou parinteleiacob Spiritualitatea ortodoxa 15 03.01.2013 10:51:19
Despre Taina Nuntii in cultul rasaritean Alexandru Nunta 18 10.05.2012 11:36:35
Scopul nuntii Anna Nunta 59 25.04.2011 00:18:44
Noaptea de Înviere Carmen FUNIERU Diverse Sarbatori 3 05.04.2010 15:40:34
In noaptea de Craciun C.tin Intamplari adevarate 5 02.01.2009 22:15:28