Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.07.2011, 14:28:45
florin.oltean75's Avatar
florin.oltean75 florin.oltean75 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mihailt Vezi mesajul
Stiu pe cineva care acum e mai in varsta,de a fost pasionat de spiritualitate din tinerete,a fost tot timpul un om foarte moral.
A practicat yoga in tinerete,a fugit din Romania in strainatate si cand s-a intors de acolo nu prea mai practica yoga,era crestin ortodox convins.
Si mi-a zis o chestie ciudata,ca yoghinii autentici si budistii autentici zic de crestin ortodoxie ca e calea cea mai usoara spre imbunatatire sufleteasca.
Inca ceva,acesta nu a spus vreodata de tantra yoga,nici nu am auzit de la dansul de asa ceva,omul traia (si traieste) in feciorie si nici nu zicea ceva rau de casatorie.Dar recomanda pentru cei tineri sa se apuce sa faca un sport sa nu aibe probleme cu sexualitatea,asa zicea dansul ca sportul consuma din energia omului si omul asa nu va mai fi tentat spre curvie.
Ortodoxia nu este elaborata in aspectele fine psihologice, dar foarte puternica prin simbolistica in general, slujbe si rugaciuni, in particular.

Intelese in profunzime, cel ce sta la slujba in biserica, se aprinde ca un rug si arde cu putere mare. Curatenia care izvoraste din Hristos, nu are egal, este coplesitoare.

Dar intelesurile ascunse raman in general sub lacat, daca nu sunt explicate de catre un duhovnic cu experienta in trairi inalte. Acestea sunt ca un giuvaer adanc ingropat, la care nu avem acces doar cu cateva "Doamne miluieste!" pe zi.

De exemplu, credem ca stim ce este rabdarea.
Insa putini ajung sa-i patrunda sensul subtil.

Noi trebuie sa ardem nu doar in biserica ci in toata vremea, prin tot ceea ce percepem si facem.

Esenta sexuala este combustibilul extazului in forma materiala.
Fara acest combustibil, iubirea nu se poate aprinde cu claritate.
De aceea, trebuie sa avem mare grija de acest izvor de viata, ca sa nu secatuiasca.
Reply With Quote
Vechi 17.07.2011, 14:52:47
Dobra Daniela Dobra Daniela is offline
Member

Data înregistrării: 21.11.2010
Implicit

"Esenta sexuala este combustibilul extazului in forma materiala.
Fara acest combustibil, iubirea nu se poate aprinde cu claritate.
De aceea, trebuie sa avem mare grija de acest izvor de viata, ca sa nu secatuiasca."

la ce te referi aici? multum.
Reply With Quote
Vechi 17.07.2011, 17:09:44
mihailt mihailt is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.01.2008
Locație: Bucuresti
Implicit

Ortodoxia are cel mai mult scris despre introspectie,despre curatirea interioara.
Despre aceasta e vorba la isihasm.
Cu privire la lucrarea sexuala,eu ma indoiesc ca aceasta ar folosi la viata duhovniceasca.
Normal dauneaza curvia la viata duhovniceasca si foarte multi Sfinti parinti recomanda abstinenta cand se doreste viata duhovniceasca,precum sa mergi la Sfanta Impartasanie.
Da aceasta cred,pentru ca sexualitatea face ca mintea se pogoare in simtul pipaitului.
Vechi 17.07.2011, 17:20:26
Senior Member

Implicit

O diferenta intre hinduism (yoghism) si budism din cate zice e ca la budism la meditatie nu se practica golirea mintii de ganduri,cum se practica la hinduism.
Vechi 17.07.2011, 19:35:59
misteria
Guest

Implicit

Citat:
O diferenta intre hinduism (yoghism) si budism din cate zice e ca la budism la meditatie nu se practica golirea mintii de ganduri,cum se practica la hinduism.
Yoga face parte din traditia tantrica si trebuie plasata in contextul civilizatiei indiene, fiind in fapt o disciplina fizica si mentala. Oricum hinduismul este apreciat a fi una din cele mai vechi religii, iar forma practicata astazi este diferita total de cea de acum cca 5000 si ceva de ani.

Buddhismul, ne invata sa traim profund fiecare clipa a vietii
Budismul este o stare de meditatie prin care omul aspira la perfectiune spirituala. El ofera libertatea totala a gandirii si posibilitatea de a vedea lucrurile asa cum sunt. Este o religie asiatica in care intemeietorul ei nu se declara profetul lui Dumnezeu. In budism se vorbeste despre patru adevaruri absolute care stau la baza acestei doctrine. Primul este suferinta fizica si morala. Conform acestuia totul este o suferinta: nasterea, moartea, boala, batranetea, chiar si placerea si fericirea. Al doilea adevar considera ca pofta, dorinta sau setea, atasamentul fata de ceva sau cineva drag sunt cauzele care declanseaza suferinta. Cel de-al treilea se refera la faptul ca numai anihilarea totala a dorintei duce la „stingerea" suferintei. Acest lucru se poate realiza printr-o stare de liniste absoluta, cunoscuta sub numele de Nirvana. Cel din urma adevar este calea ce duce la anihilarea dorintei si implicit a suferintei, „Calea cu opt brate" sau „Calea cu opt carari".

Conform prezicerilor lui Buddha, calea spre eliberare poate fi urmata de oricine, iar tinta acestei meditatii este atingerea Nirvanei. Ea este o cale de eliberare suprema caracterizata prin depasirea Eu-lui individual si identitatea cu Absolutul Divin. Este o stare de meditatie, de concentrare a mintii, care exista pur si simplu. Cel care atinge starea de Nirvana dobandeste nemurire spirituala si ramane in starea de extaz, de beatitudine pentru totdeauna

Atat in hinduism cat si in buddhism se foloseste meditatia precedata de "golirea mintii" si incantarea unor mantre........
Reply With Quote
Vechi 17.07.2011, 20:14:26
Senior Member

Implicit

Mie mi s-a parut ca budismul zice de "impatimire" (cine a tradus pe engleza i-a zis "craving",sau tanjire,dorinta prea mare) fata de lume.
http://dictionary.reference.com/browse/craving
http://en.wikipedia.org/wiki/Ta%E1%B9%87h%C4%81
Nu se zice nicaieri de confundarea cu "absolutul divin" fratele Florin a scris oleaca pe aci,e vorba de a nu face fapte care sa contravina perceptelor budiste.
Fratia sa a zis ca asa acumulezi "merit" daca ar fi o sa aducem la o exprimare mai crestin ortodoxa,am zice ca te impartasesti din ce in ce mai mult din lucrarile necreate pe care ti le impartaseste Preasfanta Treime,sau acumulezi har.Dupa venirea lui Dumnezeu Iisus Hristos s-au dat niste haruri care nu erau inainte precum iertarea pacatelor si altele,dar har se impartasea oamenilor si inainte.
A se vedea de exemplu pe Melchisedec,sau pe dreptul Iov.
Budismul tot din cate zice pe acolo spune de calea de mijloc,adica nici idolatrizarea materiei dar nici dispretuirea materiei.
http://en.wikipedia.org/wiki/Buddhism#The_Middle_Way
Vechi 17.07.2011, 20:17:39
Senior Member

Implicit

Sfantul Ioan Damaschinul a scris pe scurt despre cum lucreaza Dumnezeu oceanul fara sfarsit al lucrarilor necreate ale Lui,in creatie:
"Invățătura cea adevărată, însă, ne învață că Dumnezeirea este simplă și are o singură activitate simplă, bună, care lucrează toate în toți, întocmai ca raza soarelui, care încălzește toate si lucrează în fiecare potrivit capacității sale naturale si puterii sale de receptivitate, deoarece a luat asemenea energie de la Dumnezeu creatorul."
Vechi 17.07.2011, 20:17:50
tara tara vrem ostas tara tara vrem ostas is offline
Banned

Data înregistrării: 01.07.2011
Implicit

Citat:
Nu se zice nicaieri de confundarea cu "absolutul divin"
nu sunt familiar cu budismul de hinduism mai stiu ceva.. si hindusi cred in teoria reincarnarii... la ei stare suprema este moksha, cand sufletul isi inceteaza ciclul reincarnarilor si se contopeste cu absolutul divin.
Reply With Quote
Vechi 18.07.2011, 16:35:58
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de florin.oltean75 Vezi mesajul
Florin-Ionut,
multumesc pentru intrebare.

O sa incerc sa-ti raspund in limitele in care am reusit si eu sa pricep doctrina budista.

Intelegerea a ceea ce este 'persoana' nu este un lucru simplu, asa cum pare la prima vedere.

Este dificil sa definim ce inseamna ‘fiinta’ sau ‘constiinta’.

Cuvantul il folosim cu usurinta, dar intelesul ascuns al acestuia ne scapa.

Pare evident, pentru mintea care crede ce pipaie si se misca, dar daca analizam in profunzime vom vedea ca ne aflam in mare dificultate.

De exemplu, intr-un viitor, poate mai indepartat, va fi dificil sa definim 'fiinta' dupa ce vor fi copiate toate functiile biologice umane la nivel subcelular si asamblate intr-un trup umanoid cu capacitate de autodeterminare si decizie.

Dupa ce se recunoaste o persoana?

Persoana este forma?
Trupul isi schimba fiecare molecula in permanenta pana ce isi epuizeaza resursa.
In somn, de exemplu, putem arata cu totul diferit.

Persoana sunt agregatele de ganduri?
Gandurile noastre se schimba si ele in permanenta, nu mai suntem bebelusii care ganguream, nu mai suntem copii care visau la basme cu feti-frumosi…

Ramane in permanenta cu noi doar intelegerea de ‘eu’ in raport cu lumea.

In budism, ‘persoana’ este definita ca fiind ‘eul’, imputat pe cele cinci agregate sau generat exclusiv in raport cu acestea : trup (forma), simtiri, discriminare mentala, constientizari si factori compoziti.

Functia ‘persoanei’ este aceea de a efectua actiuni si de a experimenta rezultatul acestora.

Acum sa vedem de ce se spune ca “se moare o data”.

Moartea este o transformare atat de radicala, incat baza pe care se sustine ‘eul’ vietii curente, adica cele 5 agregate, este complet distrusa.

De exemplu, cand cineva sufera o amnezie de la un accident vascular cerebral, “persoana” de dinainte de accident poate dispare complet, asa cum o intelegem in complexitatea sa intelectual-emotional-volitiva.

Persoana respectiva dispare, dar ramane un “eu” care va continua sa se adapteze provocarilor de mediu induse de trup.
Sufletul ramane, dar persoana (prin ceea ce percepem caracteristic la aceasta) va fi alta.

Sau in somn, putem avea cu totul alta infatisare si sa actionam complet diferit fata de persoana care suntem de fapt in realitate.
Sufletul ramane, dar persoana din vis este alta.

Moartea distruge complet baza de imputare.
Astfel, o persoana asa cum o intelegem formal, nu poate muri de mai multe ori, ea moare o singura data.

Dogma budista spune ca suflul indestructibil (sufletul) al fostei persoane, care pastreaza toate tendintele karmice acumulate, ia o alta forma in baza legii cauza-efect care actioneza la nivel formal (nu cel fundamental).

Pe suflul indestructibil se va grefa un nou trup care poate fi angelic, demonic sau de cu totul alta natura, acesta fiind determinat de calitatea actiunilor anterioare (care insa nu se limiteaza doar la o instanta existentiala).

Judecata Lui Dumnezeu, in budism, este explicata prin Legea cauza-efect sau cele 12 verigi interdependente.
În ortodoxie, persoana (ca relație cu alte persoane) sau ipostasul (sinele care nu neapărat are legătură cu alte ipostasuri) rămîne pentru totdeauna, este veșnică. Este o caracteristică a chipului divin sădit în noi, care nu se ia de la noi niciodată.

În Biblie scrie așa:

"Iar partea celor fricoși și necredincioși și spurcați și ucigași și desfrânați și fermecători și închinători de idoli și a tuturor celor mincinoși este în iezerul care arde, cu foc și cu pucioasă, care este moartea a doua." Apocalipsa 21, 8

Este lucru hotărît că omul moare o singură dată: "Și precum este rânduit oamenilor o dată să moară, iar după aceea să fie judecata" Evrei 9, 27.

Deci, omul are o viață ca să aleagă dacă îi convine filosofia de existență divină sau anti-divină. Apoi moare, este judecat în particular și așteaptă undeva Judecata de Apoi cea generală. Atunci cei răi vor avea partea de moartea cea de-a doua.

Există Rai, există Iad. Nu credem în apocatastază, nu credem în moksha. Credem în libertate, în capacitatea de a alege: cu Dumnezeu sau departe de El.

Unde dar găsești tu, dragă Florin, posibilitatea de a împăca budismul cu creștinismul? Eu nu o văd, mai ales că, din cîte știu, în budismul tradițional Dumnezeu nici nu există, totul e o iluzie în afară de suferință și Nirvana. Ai găsit tu o formă de budism care să se apropie măcar cît de cît de ceea ce credem noi, creștinii ortodocși? Mira-m-aș.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 18.07.2011, 16:39:54
AndreiM AndreiM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.10.2009
Locație: Romania
Implicit

Uite ce scrie Parintele Sofronie de la Essex despre budism:

# „Budismul are multe elemente de adevar, dar are un adevar omenesc care ajunge pana la zero, adica la o concentrare de sine in care meditatia il conduce pe om catre nefiinta din care a fost zidit. E vorba despre o sinuci*dere existentiala. Hristos ne conduce catre indumnezeire, catre comuniu*nea cu Dumnezeu in Treime”.
# „Multi spun ca budismul nu are legatura cu demonismul. Cei care vorbesc asa cunosc budismul din carti, vorbesc doar teoretic; in realitate este cu totul altfel”.
# „Unii spun ca prin meditatie dobandesc linistire. Asta se arata doar in afara ca un lucru bun, dar oamenii aceia sunt subjugati de trufie si esueaza repede in razboiul trupesc. Și chiar daca sunt in budism, tot au razboi al trupului. Asta arata satanismul acestei metode“.

Nu rataci frate, numai in credinta Ortodoxa gasesti adevarul!
Reply With Quote
Răspunde