![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Intelese in profunzime, cel ce sta la slujba in biserica, se aprinde ca un rug si arde cu putere mare. Curatenia care izvoraste din Hristos, nu are egal, este coplesitoare. Dar intelesurile ascunse raman in general sub lacat, daca nu sunt explicate de catre un duhovnic cu experienta in trairi inalte. Acestea sunt ca un giuvaer adanc ingropat, la care nu avem acces doar cu cateva "Doamne miluieste!" pe zi. De exemplu, credem ca stim ce este rabdarea. Insa putini ajung sa-i patrunda sensul subtil. Noi trebuie sa ardem nu doar in biserica ci in toata vremea, prin tot ceea ce percepem si facem. Esenta sexuala este combustibilul extazului in forma materiala. Fara acest combustibil, iubirea nu se poate aprinde cu claritate. De aceea, trebuie sa avem mare grija de acest izvor de viata, ca sa nu secatuiasca. |
|
|||
|
|||
![]()
"Esenta sexuala este combustibilul extazului in forma materiala.
Fara acest combustibil, iubirea nu se poate aprinde cu claritate. De aceea, trebuie sa avem mare grija de acest izvor de viata, ca sa nu secatuiasca." la ce te referi aici? multum. |
|
|||
|
|||
![]()
Ortodoxia are cel mai mult scris despre introspectie,despre curatirea interioara.
Despre aceasta e vorba la isihasm. Cu privire la lucrarea sexuala,eu ma indoiesc ca aceasta ar folosi la viata duhovniceasca. Normal dauneaza curvia la viata duhovniceasca si foarte multi Sfinti parinti recomanda abstinenta cand se doreste viata duhovniceasca,precum sa mergi la Sfanta Impartasanie. Da aceasta cred,pentru ca sexualitatea face ca mintea se pogoare in simtul pipaitului.
|
|||
|
|||
![]()
O diferenta intre hinduism (yoghism) si budism din cate zice e ca la budism la meditatie nu se practica golirea mintii de ganduri,cum se practica la hinduism.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Buddhismul, ne invata sa traim profund fiecare clipa a vietii Budismul este o stare de meditatie prin care omul aspira la perfectiune spirituala. El ofera libertatea totala a gandirii si posibilitatea de a vedea lucrurile asa cum sunt. Este o religie asiatica in care intemeietorul ei nu se declara profetul lui Dumnezeu. In budism se vorbeste despre patru adevaruri absolute care stau la baza acestei doctrine. Primul este suferinta fizica si morala. Conform acestuia totul este o suferinta: nasterea, moartea, boala, batranetea, chiar si placerea si fericirea. Al doilea adevar considera ca pofta, dorinta sau setea, atasamentul fata de ceva sau cineva drag sunt cauzele care declanseaza suferinta. Cel de-al treilea se refera la faptul ca numai anihilarea totala a dorintei duce la „stingerea" suferintei. Acest lucru se poate realiza printr-o stare de liniste absoluta, cunoscuta sub numele de Nirvana. Cel din urma adevar este calea ce duce la anihilarea dorintei si implicit a suferintei, „Calea cu opt brate" sau „Calea cu opt carari". Conform prezicerilor lui Buddha, calea spre eliberare poate fi urmata de oricine, iar tinta acestei meditatii este atingerea Nirvanei. Ea este o cale de eliberare suprema caracterizata prin depasirea Eu-lui individual si identitatea cu Absolutul Divin. Este o stare de meditatie, de concentrare a mintii, care exista pur si simplu. Cel care atinge starea de Nirvana dobandeste nemurire spirituala si ramane in starea de extaz, de beatitudine pentru totdeauna Atat in hinduism cat si in buddhism se foloseste meditatia precedata de "golirea mintii" si incantarea unor mantre........ |
|
|||
|
|||
![]()
Mie mi s-a parut ca budismul zice de "impatimire" (cine a tradus pe engleza i-a zis "craving",sau tanjire,dorinta prea mare) fata de lume.
http://dictionary.reference.com/browse/craving http://en.wikipedia.org/wiki/Ta%E1%B9%87h%C4%81 Nu se zice nicaieri de confundarea cu "absolutul divin" fratele Florin a scris oleaca pe aci,e vorba de a nu face fapte care sa contravina perceptelor budiste. Fratia sa a zis ca asa acumulezi "merit" daca ar fi o sa aducem la o exprimare mai crestin ortodoxa,am zice ca te impartasesti din ce in ce mai mult din lucrarile necreate pe care ti le impartaseste Preasfanta Treime,sau acumulezi har.Dupa venirea lui Dumnezeu Iisus Hristos s-au dat niste haruri care nu erau inainte precum iertarea pacatelor si altele,dar har se impartasea oamenilor si inainte. A se vedea de exemplu pe Melchisedec,sau pe dreptul Iov. Budismul tot din cate zice pe acolo spune de calea de mijloc,adica nici idolatrizarea materiei dar nici dispretuirea materiei. http://en.wikipedia.org/wiki/Buddhism#The_Middle_Way
|
|||
|
|||
![]()
Sfantul Ioan Damaschinul a scris pe scurt despre cum lucreaza Dumnezeu oceanul fara sfarsit al lucrarilor necreate ale Lui,in creatie:
"Invățătura cea adevărată, însă, ne învață că Dumnezeirea este simplă și are o singură activitate simplă, bună, care lucrează toate în toți, întocmai ca raza soarelui, care încălzește toate si lucrează în fiecare potrivit capacității sale naturale si puterii sale de receptivitate, deoarece a luat asemenea energie de la Dumnezeu creatorul."
|
|||
|
|||
![]()
nu sunt familiar cu budismul de hinduism mai stiu ceva.. si hindusi cred in teoria reincarnarii... la ei stare suprema este moksha, cand sufletul isi inceteaza ciclul reincarnarilor si se contopeste cu absolutul divin.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
În Biblie scrie așa: "Iar partea celor fricoși și necredincioși și spurcați și ucigași și desfrânați și fermecători și închinători de idoli și a tuturor celor mincinoși este în iezerul care arde, cu foc și cu pucioasă, care este moartea a doua." Apocalipsa 21, 8 Este lucru hotărît că omul moare o singură dată: "Și precum este rânduit oamenilor o dată să moară, iar după aceea să fie judecata" Evrei 9, 27. Deci, omul are o viață ca să aleagă dacă îi convine filosofia de existență divină sau anti-divină. Apoi moare, este judecat în particular și așteaptă undeva Judecata de Apoi cea generală. Atunci cei răi vor avea partea de moartea cea de-a doua. Există Rai, există Iad. Nu credem în apocatastază, nu credem în moksha. Credem în libertate, în capacitatea de a alege: cu Dumnezeu sau departe de El. Unde dar găsești tu, dragă Florin, posibilitatea de a împăca budismul cu creștinismul? Eu nu o văd, mai ales că, din cîte știu, în budismul tradițional Dumnezeu nici nu există, totul e o iluzie în afară de suferință și Nirvana. Ai găsit tu o formă de budism care să se apropie măcar cît de cît de ceea ce credem noi, creștinii ortodocși? Mira-m-aș.
|
|||
|
|||
![]()
Uite ce scrie Parintele Sofronie de la Essex despre budism:
# „Budismul are multe elemente de adevar, dar are un adevar omenesc care ajunge pana la zero, adica la o concentrare de sine in care meditatia il conduce pe om catre nefiinta din care a fost zidit. E vorba despre o sinuci*dere existentiala. Hristos ne conduce catre indumnezeire, catre comuniu*nea cu Dumnezeu in Treime”. # „Multi spun ca budismul nu are legatura cu demonismul. Cei care vorbesc asa cunosc budismul din carti, vorbesc doar teoretic; in realitate este cu totul altfel”. # „Unii spun ca prin meditatie dobandesc linistire. Asta se arata doar in afara ca un lucru bun, dar oamenii aceia sunt subjugati de trufie si esueaza repede in razboiul trupesc. Și chiar daca sunt in budism, tot au razboi al trupului. Asta arata satanismul acestei metode“. Nu rataci frate, numai in credinta Ortodoxa gasesti adevarul! |
|