![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Eu as dori mai degraba sa vorbesc de "disputa" dintre cei ce..."se iubesc". E paradoxal, dar in mod firesc, cerem de la cei de langa noi mai multa intelegere, iar daca n-o primim, izbucnim fara prea mari retineri, fiindca... "ne permitem". Intoarcem subiectul si pe fata si pe dos, cautand parca sa punem in valoare anumite nuante care ne avantajeaza punctul de vedere. Cu un strain nu facem acest lucru, fiindca nu ne pasa nici ce crede nici ce viata duce. Daca n-am ierta sau nu ne-am cere iertare, unde-am ajunge? Pacatul spovedit este sters, sau cel putin asa suntem incredintati. Ceea ce ramane, poate fi "eliberarea" constiintei, dar in aceiasi masura trebuie sa ramana cainta asupra propriilor slabiciuni, cu atat mai mult cu cat stim ca suntem permanent supusi tirului nevazut de capcane iar noi cadem in majoritatea dintre ele. Ne "spalam" intr-o parere, dar curatenia nu este niciodata certa, iar daca uitam ceea ce-am fost, riscam sa ne trufim si sa credem ca suntem mai vrednici decat cel de langa noi, oricare-ar fi el. De aici vine cel mai mare pericol. Faptul ca cei din jurul nostru pacatuiesc la randul lor, este pentru noi de doua ori un risc de sminteala, fiindca dintr-o data ne ridicam deasupra lor si ii vedem "mai" rataciti decat noi, iar pe de alta parte ne trufim si ne pretindem infailibili, ca si cum noua nu ni se poate intampla sub nici o forma sa cadem intr-o astfel de ispita, cand de fapt noi suntem deja cazuti intr-alta, pana la gat!!! Constientizarea pacatelor proprii, chiar spovedite, trebuie sa ne lamureasca pe deplin pozitia fata de Dumnezeu, iar faptul ca ne-a iertat, nu e meritul nostru, ci doar bunatatea Lui. "A uita" peste noapte ce-am fost inainte de a ne spovedi si a pretinde ca spovedania ne da dreptul de a ne crede deasupra celorlalti, cred ca este de departe cea mai perfida arma a ispititorului. Si din pacate am observat ca marea majoritate cadem in aceasta capcana! Sa ne dea Dumnezeu timp si destula intelepciune sa acceptam fiecare lectie trimisa de El, si sa putem deveni astfel corecti cu noi insine.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dar rămân consecințele faptelor noastre rele în lume, în ceilalți, pe care i-am smintit neiubindu-i. Și, dintr-o consecință în alta, un păcat poate genera multe altele, se împuiază în istorie, până la sfârșitul ei. De aceea ne spune Domnul că vom da socoteală pentru fiecare cuvânt pe care îl rostim; nimic din ce facem nu rămâne fără urmări în ceilalți. Judecata din urmă va fi înfricoșătoare pentru că vom avea înaintea ochilor toate consecințele faptelor noastre (inclusiv cu vorba și cu gândul), bune și rele. De aceea, chiar dacă ești iertat după o viață în care ai făcut foarte multe rele, și Dumnezeu te mântuiește, nu vei putea avea o bucurie deplină în Împărăția lui Dumnezeu, ci una umbrită de tristețea pricinuită de consecințele rele ale faptelor tale. Poate fi mântuit și sfântul, și păcătosul, dacă se pocăiește; însă nu vor avea parte în aceeași măsură de bucuria comuniunii cu Dumnezeu. Last edited by N.Priceputu; 11.07.2011 at 13:59:27. |
|
|||
|
|||
![]()
Vom da socoteală de fiecare cuvânt deșert grăit...
Așa că iertarea e totală dacă te spovedești... doar că rămâi cu năravul... așa că până nu scoți și năravul afară definitiv, tre să mergi mereu să ceri iertare, și te iartă bunătatea Lui Dumnezeu de fiecare dată sperând că o să te și îndrepți până la urmă... El ți-ar îndrepta și năravul dacă nu ai avea mândria de a te îndrepta singur așa ca fariseul care dădea lecții Lui Dumnezeu despre păcatul său mai mic decât al vameșului... Iar un vameș ce e? Prin definiție e păcatul mai mare... dar cel ce s-a dus mai îndreptat la casa sa a fost nu cel ce se ține mai drept ca soarele ci cel ce s-a încovoiat încât nici ochii nu și-i ridica de sub pământ, bătându-și pieptul ca să iasă glas din el: „Milostiv fii mie păcătosului”, căci nu voia să recunoscă și de aia se bătea cu pumnul direct pe inima lui de piatră seacă, pe piept, viceversa decât gorilele umane. ![]() Last edited by vsovivi; 11.07.2011 at 15:22:26. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Ce e iertarea? | Marta | Pocainta | 99 | 11.11.2014 16:02:37 |
despre iertarea pacatelor | alinuu | Intrebari utilizatori | 23 | 06.07.2011 18:08:46 |
Ce ne lipseste pe forum? Smerenia, iertarea...etc. | georgeval | Generalitati | 28 | 20.04.2010 16:02:19 |
Iertarea! | amatyyy | Umanitare | 26 | 17.05.2009 12:56:37 |
Pacatul global si pacatul personal | patinina34 | Din Noul Testament | 3 | 28.12.2008 01:50:58 |
|