Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.06.2011, 18:47:05
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned

Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Uite, incearca si tu sa tii o caramida si sa desparti, strangand caramida, in elementele din care se compune, astfel incat focul sa mearga in sus, apa sa se scurga si sa ramai cu pamantul in mana.

"Unde a facut Domnul astfel de minuni?" Pe tot parcursul existentei Lui pe pamant, ca doar era si Dumnezeu totodata, si nimeni nu a notat toate minunile pe care le-a facut. Daca Sf. Spiridon a facut acest lucru, pe langa alte multe minuni, atunci Domnul cu atat mai mult ar fi putut face.

Dar pentru a crede ca Sf Spiridon a facut asa minune, trebuie sa crezi in sfinti. Adventistii si penticostalii nu cred in existenta sfintilor, considerandu-se pe sine sfinti, prin botez. Ori, e o mare diferenta intre a fi botezat si a fi sfant. Unii insa nu o vor afla poate niciodata.

Crezi ca diavolul ar avea interes in a demonstra existenta Sfintei Treimi?
Sf. Spiridon a facut aceasta minune cu ocazia Sinodului de la Niceea, pentru a demonstra filosofilor prezenti la Sinod, ca Sfanta Treime exista. Minunea a fost urmata de convertirea acelui filosof. Mai multe amanunte poti gasi pe net.
Daca ar fi cum zici, Miha draga, ar fi mai multi sfinti care sa faca din caramida ce ai zis tu dar iata ca nu sunt, asa ca pentru mine ramane o simpla poveste. Nu s-a dovedit a fi una din caile prin care Dumnezeu da credinta oamenilor, si nu asta ii face pe oameni sfinti. Cat despre acuzatia cum ca adventistii si penticostalii nu cred in sfinti nu stiu cat este de adevarata pentru ca sfintii sunt mentionati in Biblie.
Vechi 24.06.2011, 19:14:58
bogdan81 bogdan81 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.05.2011
Implicit

Nu are nici o legatura ce am spus eu cu principiul sola scriptura.
Apostolul Pavel indeamna sa tinem ce ne-a propovaduit, fie in scris, fie prin viu grai.
Imi pare rau, nu are nici o legatura.
Vechi 24.06.2011, 19:21:46
bogdan81 bogdan81 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.05.2011
Implicit

Si adica ce vreti sa spuneti?
Ca numai de la Niceea incoace s-a crezut in Sfanta Treime?
Ca numai de la Efes s-a stiut ca maica Domnului e nascatoare de Dumnezeu?
Ca numai din 451 de la Calcedon s-a stiut ca Hristos e Dumnezeu care s-a facut si om?
Ca numai de la sinodul 7 ecumenic incoace credinciosii cinsteau icoanele?
Nu vedeti ca spuneti enormitati?
Vechi 24.06.2011, 20:11:59
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de bogdan81 Vezi mesajul
Si adica ce vreti sa spuneti?
Ca numai de la Niceea incoace s-a crezut in Sfanta Treime?
Ca numai de la Efes s-a stiut ca maica Domnului e nascatoare de Dumnezeu?
Ca numai din 451 de la Calcedon s-a stiut ca Hristos e Dumnezeu care s-a facut si om?
Ca numai de la sinodul 7 ecumenic incoace credinciosii cinsteau icoanele?
Nu vedeti ca spuneti enormitati?
Nicidecum nu spun asa ceva dimpotriva, toate cele enumerate aici sunt si in Biblie, deci ramanem la Sola Scriptura? Nu s-a mai adaugat nimic fata de Biblie? Daca ati putea gandi coerent ati intelege ca va contraziceti pentru ca pe de o parte respingeti Sola Scriptura si pe de alta parte sustineti ca nu s-a mai adaugat nimic la Biblie ci doar s-au intarit cele deja existente. Ortodocsii si catolicii insa tocmai ca sustin si invataturi inexistente in Biblie ci primite ulterior ca revelatie de unde si ideea de Traditie + Scriptura. Dar cand vrem sa negam cu tot dinadinsul catolicismul care functioneaza pe acelasi principiu iata rezultatul, incoerenta.

Last edited by Adriana3; 24.06.2011 at 20:17:16.
Vechi 24.06.2011, 20:10:03
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de bogdan81 Vezi mesajul
Nu are nici o legatura ce am spus eu cu principiul sola scriptura.
Apostolul Pavel indeamna sa tinem ce ne-a propovaduit, fie in scris, fie prin viu grai.
Imi pare rau, nu are nici o legatura.
Ati spus ca la sinoade nu s-a adaugat nimic fata de ceea ce a fost propovaduit de apostoli iar ceea ce au propovaduit ei se afla in Biblie. Daca nu vedeti legatura, inseamna ca dvs. credeti ca tot ceea ce s-a adaugat in plus fata de Biblie ar fi fost propovaduit prin viu grai (si nu si in scris) de catre apostoli. Ori asta este doar o supozitie si nicidecum ceva demonstrabil, ci dimpotriva, tocmai ca apostolii au avut grija sa lase si in scris invatatura lor de unde si Sola Scriptura.
Vechi 04.07.2011, 21:42:17
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de nutucutu Vezi mesajul
1. Eu sa aduc argumente? Ati spus ca miracolele de Lourdes sint de la cel rau fara sa va fi informat! Iar argumentul este unul lipsit de logica: Biserica Ortodoxa, acum 1000 de ani, i-a declarat eretici pe catolici si ca atare nu exista sfintenie in afara Bisericii Ortodoxe!!! Fara nici un fel de cercetare a miracolelor de acolo; si spuneti ca noi credem orbeste in ceea ce spune papa!
va mai dau alta mostra de lipsa de logica: dumneavoastra ziceti: "filoque e cea mai mare erezie"; totusi Biserica Ortodoxa are cel putin un sfint care a sustinut filoque.
2. Referitor la adaugiri: ati adaugat dumneavoastra, ca si noi, ca sfinta Fecioara Maria s-a ridicat cu trupul si sufletul la cer? Da! Ati adaugat dumneavoastra, ca si noi, ca sint sapte sacramente? da. Cum s-a intimplat acest lucru? Prin revelatii ale Duhului Sfint. Dumneavoastra, ortodocsii, considerati ca nu au mai fost revelatii de la nu stiu ce sinod incoace. Noi, catolicii, consideram ca Domnul comunica inca cu credinciosii Sai prin Duhul Sfint. A facut-o de la alugarea lui Adam din rai si o face si acum. Nu si-a intrerupt comunicarea acum 1000 de ani cind s-a rupt Biserica lui Isus!
nutucutu, repet: mai citeste inainte de a scrie atatea inadvertente. Noi aici vorbim despre Biserica de care tinem si in care credem. De aceea trebuie sa ne documentam inainte de a scrie. Parerea mea.

Citat:
În prealabil postat de Adriana3 Vezi mesajul
Daca ar fi cum zici, Miha draga, ar fi mai multi sfinti care sa faca din caramida ce ai zis tu dar iata ca nu sunt, asa ca pentru mine ramane o simpla poveste. Nu s-a dovedit a fi una din caile prin care Dumnezeu da credinta oamenilor, si nu asta ii face pe oameni sfinti. Cat despre acuzatia cum ca adventistii si penticostalii nu cred in sfinti nu stiu cat este de adevarata pentru ca sfintii sunt mentionati in Biblie.
Adriana, stii precis cat este de exact, caci atat adventistii, cat si penticostalii nu cred in omul indumnezeit, adica in sfant, ei considerand sfant omul botezat. Ei se considera pe sine sfinti, dar nu cred in sfintii lui Dumnezeu, care prin lupta cu patimile, prin renuntari si ascultare si prin lucrarea lui Dumnezeu, au devenit sfinti; sfinti canonozati precum Sf. Vasile cel Mare, Sf. Efrem Sirul, Sf. Spiridon, cel cu caramida, Sf. Serafim de Sarov si multi altii.
Iti recomand Patericul Lavrei Pesterilor de la Kiev; o carte plina de sfinti si faptele lor.

Am cumparat zilel acestea "Patericul Sfantului Grigorie Dialogul", o carte despre sfintii catolici ai secolului VI.

Concluzia: nu orice om este sfant, dar orice om, daca vrea si se straduieste, poate deveni sfant, cu ajutorul lui Dumnezeu.

P.S. Si totusi au avut loc convertiri, respectiv botezuri, cu ocazia minunii facute de Sf. Spiridon! Nebanuite sunt caile Domnului!

Last edited by Miha-anca; 05.07.2011 at 01:37:32.
Vechi 05.07.2011, 10:02:22
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
nutucutu, repet: mai citeste inainte de a scrie atatea inadvertente. Noi aici vorbim despre Biserica de care tinem si in care credem. De aceea trebuie sa ne documentam inainte de a scrie. Parerea mea.
Sint de aceiasi parere...
Vechi 05.07.2011, 11:16:52
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de nutucutu Vezi mesajul
Sint de aceiasi parere...
"Sunt de aceeasi parere". Ma bucura aceste cuvinte. Internetul abunda de literatura de specialitate. Sa ne folosim de aceasta oprortunitate.
In ceea ce ma priveste, mi-am mai cumparat "un raft" de carti ortodoxe, caci nu se stie cat timp vom mai avea acest privilegiu.
Vechi 05.07.2011, 10:02:28
Banned

Implicit

Citat:
Adriana, stii precis cat este de exact, caci atat adventistii, cat si penticostalii nu cred in omul indumnezeit, adica in sfant, ei considerand sfant omul botezat. Ei se considera pe sine sfinti, dar nu cred in sfintii lui Dumnezeu, care prin lupta cu patimile, prin renuntari si ascultare si prin lucrarea lui Dumnezeu, au devenit sfinti; sfinti canonozati precum Sf. Vasile cel Mare, Sf. Efrem Sirul, Sf. Spiridon, cel cu caramida, Sf. Serafim de Sarov si multi altii.
Iti recomand Patericul Lavrei Pesterilor de la Kiev; o carte plina de sfinti si faptele lor.

Am cumparat zilel acestea "Patericul Sfantului Grigorie Dialogul", o carte despre sfintii catolici ai secolului VI.

Concluzia: nu orice om este sfant, dar orice om, daca vrea si se straduieste, poate deveni sfant, cu ajutorul lui Dumnezeu.

P.S. Si totusi au avut loc convertiri, respectiv botezuri, cu ocazia minunii facute de Sf. Spiridon! Nebanuite sunt caile Domnului!
Draga Miha,

Tocmai astazi mi-am adus in casa o frumoasa icoana a Sfintei Fecioare cu pruncul, pictata pe lemn (pe foita de aur), format A4, icoana ce am cumparat-o de acasa in mica vacanta pe care tocmai am petrecut-o acolo. Si mai am inca una format A5 cu sfantul Nectarie tot pe lemn si foita de aur, si am mai cumparat si altele pentru a le oferi cadou (cu Sfanta Fecioara si sfintii sai parinti, cu Sf. Petru, cu Sf. Serafim de Sarov etc), toate ortodoxe facute la noi, pe lemn, cu foita de aur de cea mai buna calitate, pictate extrem de frumos, si iti spun asta doar ca sa intelegi o data si pentru totdeauna ca nu eu sunt cea care are ceva impotriva sfintilor, ca vad ca imi vii constant cu aceeasi placa. Mie imi plac foarte mult sfintii, si nu numai cei ortodocsi, cat si catolici, ca atare, cum tot am trecut si prin Padova in Italia, mi-am cumparat si o statueta cu Sf. Anton de Padova si pruncul, toate asezate frumos in coltul dedicat crucii, Domnului si sfintilor. Asta insa nu inseamna nici ca ma inchin sfintilor, ci ma inchin doar lui Dumnezeu, si nici nu inseamna ca iau toate cuvintele sfintilor ca pe ceva infailibil, ci toate le trec prin filtrul a ceea ce ne invata Domnul Iisus.

Eu nu stiu cum se raporteaza adventistii si penticostalii la sfinti dar nici nu ma apuc sa arunc cu pietre in ei, si inca gratuit. Sfintii sunt mentionati in Biblie iar daca ei nu fac mai mult decat zice Biblia, eu nu am de ce sa ii condamn. Sa fie primita ravna lor de a respecta Biblia!
Vechi 05.07.2011, 11:00:51
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana3 Vezi mesajul
Draga Miha,

Tocmai astazi mi-am adus in casa o frumoasa icoana a Sfintei Fecioare cu pruncul, pictata pe lemn (pe foita de aur), format A4, icoana ce am cumparat-o de acasa in mica vacanta pe care tocmai am petrecut-o acolo. Si mai am inca una format A5 cu sfantul Nectarie tot pe lemn si foita de aur, si am mai cumparat si altele pentru a le oferi cadou (cu Sfanta Fecioara si sfintii sai parinti, cu Sf. Petru, cu Sf. Serafim de Sarov etc), toate ortodoxe facute la noi, pe lemn, cu foita de aur de cea mai buna calitate, pictate extrem de frumos, si iti spun asta doar ca sa intelegi o data si pentru totdeauna ca nu eu sunt cea care are ceva impotriva sfintilor, ca vad ca imi vii constant cu aceeasi placa. Mie imi plac foarte mult sfintii, si nu numai cei ortodocsi, cat si catolici, ca atare, cum tot am trecut si prin Padova in Italia, mi-am cumparat si o statueta cu Sf. Anton de Padova si pruncul, toate asezate frumos in coltul dedicat crucii, Domnului si sfintilor. Asta insa nu inseamna nici ca ma inchin sfintilor, ci ma inchin doar lui Dumnezeu, si nici nu inseamna ca iau toate cuvintele sfintilor ca pe ceva infailibil, ci toate le trec prin filtrul a ceea ce ne invata Domnul Iisus.

Eu nu stiu cum se raporteaza adventistii si penticostalii la sfinti dar nici nu ma apuc sa arunc cu pietre in ei, si inca gratuit. Sfintii sunt mentionati in Biblie iar daca ei nu fac mai mult decat zice Biblia, eu nu am de ce sa ii condamn. Sa fie primita ravna lor de a respecta Biblia!
Daca nu stii, de unde stii ca este gratiuit?!?
Adriana draga, ca sa nu te mai repeti, si nici eu sa nu ma mai repet, iata Patericul Lavrei Pesterilor de la Kiev:
http://www.pateric.ro/category/pater...or-de-la-kiev/
Citindu-l, vei intelege ce e un sfant si ce harisme primeste acesta pentru stradaniile sale. Sau, daca te pot convinge mai mult sfintii catolici, poti citi "Patericul Sfantului Grigorie Dialogul" (Ed. Institutului Biblic si de Misiune al BOR).

Daca, insa, Patericul pentru tine este doar o carte de "adormit copii", care pe tine nu te poate convinge, nu vei intelege niciodata in ce fel Dumnezeu le-a dat si neamurilor posibilitatea mantuirii. A fi sfant inseamna a fi mantuit.

Sfintenia nu are un inteles moral, ci ontologic. Se numesc Sfinti "datorita Celui Sfant de Care se impartasesc". Dumnezeu cel Sfant daruieste oamenilor energia Sa necreata si ii sfinteste. El salasluieste cu adevarat in om prin har si astfel omul se face salas al Sfantului Dumnezeu Treimic, templu viu al lui Dumnezeu. Apostolul Pavel imparte oamenii in trei categorii:

- Oamenii trupesti sunt cei lipsiti de Sfantul Duh, cei care traiesc potrivit firii.

- Oamenii sufletesti sunt si ei oameni trupesti, neavand nici ei pe Duhul Sfant, dar traind potrivit firii, adica au virtuti, insa virtutile firesti. Ei sunt oameni buni, milostivi, infranati, cu dragoste frateasca, etc. Totusi nu sunt Sfinti, caci nu s-au facut salasuri ale Duhului Sfant. Prin urmare nu pot ajunge la partasia cu indumnezeitoarea energie a lui Dumnezeu.

- Oamenii duhovnicesti sunt cei care lucreaza indemnati de Duhul Sfant, "prin infiere si prin cunoastere si contemplare". Apostolul Pavel spune raspicat:
"Iar omul cel sufletesc nu primeste cele ce sunt ale Duhului lui Dumnezeu; ca nebunie sunt ale lui si nu le poate intelege, caci duhovniceste se judeca. Iar cel duhovnicesc le judeca toate, iar el de nimeni nu se judeca" (1Cor. 2,14-15)
(Boala si tamaduirea sufletului in traditia ortodoxa, de mitropolit Hierotheos Vlachos, Ed. Sophia)

Noi, draga Adriana, in cel mai bun caz ne inscriem printre oamenii sufletesti.
Subiect închis

Tags
primatul papal, roma, vatican