Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.06.2011, 17:01:49
Daniel_7 Daniel_7 is offline
Banned

Data înregistrării: 11.05.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mihaila_alin Vezi mesajul
mai bine sa postesti si sa te bucuri,de ce sa dai risul pe plins?.posteste,ride si bucura-te cu Domnul,iar de o fi sa plingi, apoi plingi de bucuria reusitei.
Avand in vedere ca pocainta este la baza vietii crestinului,putem presupune ca plansul este mult mai folositor decat rasul.Dupa cum stim ,Mantuitorul nu a ras niciodata,iar lacrimile sunt definite de Sfintii Parinti ca un al doilea botez,care ne curata de pacate...

Bucuria in crestinism este paradoxala,nu vine prin ras,ci izvoraste din suferinta,din purtarea crucii.Atunci cand suferim ,ne curatam de pacate si sufletul se apropie mai mult de Dumnezeu si se bucura.

Lacrimile care izvorasc din "bucuria reusitei" nu sunt manatuitoare,ci doar acele lacrimi care le varsam pentru neputintele noastre,din osandirea de sine etc

Postul ,negru sau cu anumite constrangeri cantitative,urmareste smerirea trupului .E adevarat ca smerind trupul ,poate aparea ca ispita mandria sufletului,insa ,prin lecturi si sfaturi duhovnicesti putem invinge aceasta mandrie si sa ne continuam postul.

Dupa opinia mea,oprirea din exercitiul postului datorita acestui fapt ,este o infrangere,pentru ca la ispita vicleanului noi am cedat si am renuntat la lupta.
Reply With Quote
Vechi 08.06.2011, 08:17:13
Daniel_7 Daniel_7 is offline
Banned

Data înregistrării: 11.05.2011
Implicit

Postul impreuna cu rugaciunea!!!! ce bunatati pe care nu le mai doresc nimeni!!!
Reply With Quote
Vechi 09.06.2011, 18:33:13
mihaila_alin
Guest

Talking

Citat:
În prealabil postat de Daniel_7 Vezi mesajul
Avand in vedere ca pocainta este la baza vietii crestinului,putem presupune ca plansul este mult mai folositor decat rasul.Dupa cum stim ,Mantuitorul nu a ras niciodata,iar lacrimile sunt definite de Sfintii Parinti ca un al doilea botez,care ne curata de pacate...

Bucuria in crestinism este paradoxala,nu vine prin ras,ci izvoraste din suferinta,din purtarea crucii.Atunci cand suferim ,ne curatam de pacate si sufletul se apropie mai mult de Dumnezeu si se bucura.

Lacrimile care izvorasc din "bucuria reusitei" nu sunt manatuitoare,ci doar acele lacrimi care le varsam pentru neputintele noastre,din osandirea de sine etc

Postul ,negru sau cu anumite constrangeri cantitative,urmareste smerirea trupului .E adevarat ca smerind trupul ,poate aparea ca ispita mandria sufletului,insa ,prin lecturi si sfaturi duhovnicesti putem invinge aceasta mandrie si sa ne continuam postul.

Dupa opinia mea,oprirea din exercitiul postului datorita acestui fapt ,este o infrangere,pentru ca la ispita vicleanului noi am cedat si am renuntat la lupta.
cine a spus:rideti cu cei ce rid, plingeti cu cei ce pling?.
Dumnezeu a lasat risul ca prilej de veselie,doar nu suntem statui nevorbitoare, insa nu risul nebunesc,care strica pe om.sa nu fi prea sigur caci Dl.IIsus nu a ris niciodata,fiind-ca avea si firea umana,pe linga cea Dumnezeiasca,si din cite stim a fost in cana galileei,invitat la nunta,prilej de bucurie jidoveasca.eu unul,cind va aud ca datorita postului poate sa apara mindria,ma par-ca imi vine sa rid,de unde o mai scoserati si pe asta?.poate ca apare la o vistra cind omul paseste in viata,si i-se pare ca este un calusel zburdalnic,dar la omul mai copt,parca nu as crede ca apare acea mindrie,fiind-ca constientizeaza,ca nu si-a facut decit datoria,de slujitor al Domnului.fa-te si tu putin mai batrin si poate ai sa vezi,acest lucru.
alta ideie:Postul nu se opreste,deoare-ce chear noi am picat de acord sa il tinem,doar nu ne forteaza nimeni.si il tinem cu bucurie,si veselie duhovniceasca,nu cu fata zmolita,si cu tristetea intiparita pe chip.alta cale nu e.

Last edited by mihaila_alin; 09.06.2011 at 18:39:20.
Reply With Quote
Vechi 09.06.2011, 19:13:44
CelMandru's Avatar
CelMandru CelMandru is offline
Senior Member

Data înregistrării: 11.04.2011
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mihaila_alin Vezi mesajul
cind va aud ca datorita postului poate sa apara mindria,ma par-ca imi vine sa rid,de unde o mai scoserati si pe asta?
Omul, în mândria sa, poate ajunge "să se poarte obraznic cu Dumnezeu, îndrăznind să se laude cu faptele sale bune, nesocotind că, pe de o parte, tot ceea ce face, datorează harului lui Dumnezeu fără de care nu poate face nimic, iar, pe de altă parte, orice faptă bună care nu izvorăște dintr-o intenție curată, adică din smerenie și din iubirea față de Dumnezeu, nu are nici o valoare în fața Lui." (Pr. Gheorghe Neamțiu)

Nu numai postul, ci toate faptele bune pe care încercăm să le facem sunt supuse ispitei de a ne mândri. Căci de-ar fi așa ușor de înfăpuit, fără luptă, cu toții am fi sfinți. Așadar orice faptă bună necesită o smerită cugetare, și așa cum spune și Sfântul Ioan Gură de Aur, o luptă cât de mică de a nu cugeta lucruri înalte despre sine, chiar dacă cineva se știe pe sine că a făcut multe și mari fapte bune.

Într-adevăr ținem post pentru a înnăbuși mândria, dar oare chiar reușim să nu ne abatem de la acest scop? Căci aici e adevărata luptă a noastră cu sinele...pervertirea motivației. Și chiar de-am reuși să păstrăm scopul, înseamnă că nu ne putem mândri în orice moment? Eu zic că este nevoie de trezvie ...rugăciunea trebuie să lucreze neîncetat, căci ispita-i nelipsită, chit că e vorba de o faptă bună.
Reply With Quote
Vechi 10.06.2011, 11:15:22
mihaila_alin
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de CelMandru Vezi mesajul
Omul, în mândria sa, poate ajunge "să se poarte obraznic cu Dumnezeu, îndrăznind să se laude cu faptele sale bune, nesocotind că, pe de o parte, tot ceea ce face, datorează harului lui Dumnezeu fără de care nu poate face nimic, iar, pe de altă parte, orice faptă bună care nu izvorăște dintr-o intenție curată, adică din smerenie și din iubirea față de Dumnezeu, nu are nici o valoare în fața Lui." (Pr. Gheorghe Neamțiu)

Nu numai postul, ci toate faptele bune pe care încercăm să le facem sunt supuse ispitei de a ne mândri. Căci de-ar fi așa ușor de înfăpuit, fără luptă, cu toții am fi sfinți. Așadar orice faptă bună necesită o smerită cugetare, și așa cum spune și Sfântul Ioan Gură de Aur, o luptă cât de mică de a nu cugeta lucruri înalte despre sine, chiar dacă cineva se știe pe sine că a făcut multe și mari fapte bune.

Într-adevăr ținem post pentru a înnăbuși mândria, dar oare chiar reușim să nu ne abatem de la acest scop? Căci aici e adevărata luptă a noastră cu sinele...pervertirea motivației. Și chiar de-am reuși să păstrăm scopul, înseamnă că nu ne putem mândri în orice moment? Eu zic că este nevoie de trezvie ...rugăciunea trebuie să lucreze neîncetat, căci ispita-i nelipsită, chit că e vorba de o faptă bună.
auzi mindrule eu zic sa nu ne mai laudam cu ce facem,ca dam prilej de ispita aproapelui, ce nu e pus in fata implinirii, unor fapte, straine de viata lui.daca eu zic un lucru,putini cunosc sensul,adica,doar cei ce l-au trait aievea,restu sunt interpretari de N la puterea19.
sa ma ierti ca nu vreau sa intru: in zmida[hatisul] expresiilor tale.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
post negru tigruta25 Generalitati 20 14.09.2014 01:38:17
nu pot tine post patricia2006 Rugaciuni 15 18.07.2012 19:54:38
Se poate tine "post partial?" fallen Postul 175 07.04.2012 09:49:09
post negru cristina mioara Generalitati 28 29.07.2011 13:40:19
05 ianuarie AJUNUL BOBOTEZEI zi de post negru icamilin Diverse Sarbatori 3 06.01.2009 07:27:12