Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Despre Sfanta Scriptura
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.05.2011, 09:42:00
Scotland The Brave
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
La ceva de genul ăsta mă gândeam, la niște explicații sumare dar esențiale, pentru că nu mulți sunt cei dispuși la studii aprofundate. O Biblie comentată în spiritul Părinților.
De altfel, ea există și e de o calitate foarte bună: Biblia Anania.
Ar trebui doar să ajungă la tot creștinul.
Aici am o Veste Buna:Biblia versiunea Anania tocmai se publica pe volume,am cumparat si eu pana acum tot ce a aparut,unde exista inclusiv imagini grafice foarte frumoase de la manastirile romanesti.Totul a inceput in Saptamina Mare cand cei de la Jurnalul National si Editura Litera au demarat un proiect de exceptie: "Biblia versiunea Anania", revizuita si ingrijita de regretatul Mitropolit Bartolomeu Anania - textul Sfintei Scripturi in 8 volume cu nenumarate ilustratii, imagini cu manastirile din Romania si harti ale locurilor sfinte,explicatii,etc.

,,Noutatea versiunii "Bibliei" a lui Bartolomeu Valeriu Anania (prima ediție în 2001) constă în cel puțin două aspecte esențiale. În primul rând, fidel principiului că un text fundamental precum cel scripturistic este tradus cu adevărat o singură dată în cultura unui popor, toate celelalte ediții reprezentând în fapt adaptări la vârstele limbii în continuă modificare, Mitropolitul Bartolomeu revizuiește această ediție printr-un limbaj pe măsura stadiului actual al limbii noastre. Limba română a acestei ediții este cea mai limpede și mai adecvată pentru un cititor modern, care nu are mereu acces la subtilitățile teologice și filologice ale Bibliei.

A doua virtute a variantei Mitropolitului Bartolomeu este reprezentată de introducerile pe scurt la cărțile biblice și de cele peste opt mii de note de subsol. Ele reprezintă, la un loc, un fel de "Crucea Roșie a lecturii biblice", adică acel prim ajutor în înțelegerea unor detalii de limbaj, istorie, cultură și mentalitate cu care nu mai suntem familiarizați. Notele de subsol sunt când scurte incursiuni istorice, când exegeze în miniatură.

Ilustrațiile sunt o noutate absolută. În cultura biblică românească nu avem decât lucrări fie diminuate la nivel de conținut, precum Mica Bi­blie destinată mai ales copiilor, prima ediție din 1913 apărând sub auspiciile aceluiași Nicodim, fie unele neasumate canonic. Biblia reprezintă integral și nemodificat textul biblic revizuit de Mitropolitul Bartolomeu. Ilustrațiile au menirea orientării în spațiul, cultura, diversitatea și istoria locurilor unde s-a derulat cel mai pasionant dialog dintre Dumnezeu și umanitate. Este un proiect care încununează misiunea de o viață a Mitropolitului Bartolomeu Anania în slujba limbii române și a teologiei deopotrivă.

Sperăm ca Biblia va intra în casele voastre, va lumina cât mai multe minți și va mângâia cât mai multe inimi"

Last edited by Scotland The Brave; 26.05.2011 at 10:39:06.
Reply With Quote
Vechi 26.05.2011, 12:28:46
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Scotland The Brave Vezi mesajul
Aici am o Veste Buna:Biblia versiunea Anania tocmai se publica pe volume,am cumparat si eu pana acum tot ce a aparut,unde exista inclusiv imagini grafice foarte frumoase de la manastirile romanesti.Totul a inceput in Saptamina Mare cand cei de la Jurnalul National si Editura Litera au demarat un proiect de exceptie: "Biblia versiunea Anania", revizuita si ingrijita de regretatul Mitropolit Bartolomeu Anania - textul Sfintei Scripturi in 8 volume cu nenumarate ilustratii, imagini cu manastirile din Romania si harti ale locurilor sfinte,explicatii,etc.
Da, știam de apariția asta. M-a mirat și m-a bucurat. M-a mirat pentru că despre Jurnalul Național aveam o părere nu prea bună. Și m-a bucurat pentru că cineva, o societate care nu pare a avea multe în comun cu Biserica, popularizează ediția asta atât de bună a Bibliei. M-a surprins plăcut să văd că în Săptămâna Mare se vinde Biblia și nu Codul lui Da Vinci, ca în alți ani.
Reply With Quote
Vechi 26.05.2011, 15:03:40
horatiu.miron's Avatar
horatiu.miron horatiu.miron is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2010
Religia: Alta confesiune
Implicit

Am si eu o intrebare, cand a terminat Cornilescu de tradus Biblia? Inainte sau dupa ce a fondat cultul evanghelic?

User vechi: hmiron.
User si mai vechi: scrabble.
Reply With Quote
Vechi 31.05.2011, 07:37:13
asteptatorul asteptatorul is offline
Banned

Data înregistrării: 30.05.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de horatiu.miron Vezi mesajul
Am si eu o intrebare, cand a terminat Cornilescu de tradus Biblia? Inainte sau dupa ce a fondat cultul evanghelic?
Dumitru Cornilescu nu a fondat nici un fel de cult si nici nu a aderat la vre-un cult. In ceea ce-l priveste a ramas ortodox. In plus, o mare parte din munca de traducere a Bibliei, intr-un limbaj simplu, coerent, accesibil poporului roman, a facut-o intr-o biserica din judetul Botosani.

Scopul lui Dumitru Cornilescu a fost ca poporul roman sa beneficieze de o Biblie pe care sa o poata citi.
Reply With Quote
Vechi 31.05.2011, 08:52:52
horatiu.miron's Avatar
horatiu.miron horatiu.miron is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de asteptatorul Vezi mesajul
Dumitru Cornilescu nu a fondat nici un fel de cult si nici nu a aderat la vre-un cult. In ceea ce-l priveste a ramas ortodox.
Eu cred ca fie glumesti, fie vorbesti prostii. Sau esti conspirationist "din ala", care contesta orice varianta oficiala.

Cornilescu a fondat Biserica Evanghelica Romana. E un fapt cunoscut si clar ca lumina zilei. Probabil, dupa mintea ta, l-au omorat niste evanghelici si l-au inlocuit cu o sosie, ca sa denigreze BOR mai apoi.

Si tot nu mi-a raspuns nimeni la intrebare: cand a terminat Cornilescu de tradus Biblia? Inainte sau dupa ce a fondat cultul evanghelic roman?

User vechi: hmiron.
User si mai vechi: scrabble.
Reply With Quote
Vechi 31.05.2011, 09:27:52
Scotland The Brave
Guest

Implicit

Citat:
cand a terminat Cornilescu de tradus Biblia?
Din ce stiu traducerea Bibliei,versiunea Cornilescu,a fost finalizata in anul 1922 si a fost publicata pentru prima data in anul 1924.
Reply With Quote
Vechi 31.05.2011, 09:50:59
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Eu cred ca fie glumesti, fie vorbesti prostii. Sau esti conspirationist "din ala", care contesta orice varianta oficiala.

Cornilescu a fondat Biserica Evanghelica Romana. E un fapt cunoscut si clar ca lumina zilei. Probabil, dupa mintea ta, l-au omorat niste evanghelici si l-au inlocuit cu o sosie, ca sa denigreze BOR mai apoi.

Si tot nu mi-a raspuns nimeni la intrebare: cand a terminat Cornilescu de tradus Biblia? Inainte sau dupa ce a fondat cultul evanghelic roman?
Din ce citesc fondatorul cultului, Tudor Popescu, a fost dat afara din BO in 1924, deci cam de atunci dateaza cultul. Despre Dumitru Cornilescu scrie ca intre 1912-1916 frecventeaza biserica unde slujea preotul Tudor Popescu, fiind si diacon.
In 1916 incepe traducerea Bibliei, in acelasi an in care isi daduse si licenta (deci era foarte tanar).
Asadar probabil a fost influentat de preotul care este si fondatorul cultului evanghelic roman. http://www.crestinul.ro/cornil.htm
Preotul a fost caterisit pentru ca de mai mult timp schimbase slujba si capatase idei neoprotestante.

Cultul evanghelic roman format in jurul acestui preot caterisit (Tudor Popescu) era la inceput de orientare neoprotestanta. Apoi a devenit protestant.
Reply With Quote
Vechi 31.05.2011, 11:23:06
asteptatorul asteptatorul is offline
Banned

Data înregistrării: 30.05.2011
Implicit

Citat:
"La ora" cand a incheiat traducerea Bibliei, Dumitru Cornilescu era ortodox "cu acte in regula".
Reply With Quote
Vechi 13.03.2015, 17:43:49
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Cîteva întrebări doar pentru cine știe să răspundă cu dovezi:

1. A cunoscut Cornilescu ebraica? La modul fluent, profesionist, adică să scrie și să vorbească limba la nivel de traducător. Dar greaca veche?

2. Este posibil să traduci Biblia din limba originală în 4 ani? Am înțeles că lui Anania i-au trebuit 11 ani numai ca să corecteze traducerea proprie.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 31.05.2011, 09:57:38
dorumuresianu dorumuresianu is offline
Banned

Data înregistrării: 20.05.2011
Implicit

Citat:
Dacă vă referiți la Biserica Evanghelică Română, aceasta a apărut după 1990 prin desprinderea din Cultul Creștin după Evanghelie, bineînțeles pe fundamentele doctrinare ale mișcării evanghelice inițiate de preotul ortodox Teodor Popescu (exclus din BOR în 1924).
Dacă vă referiți la Biserica Evanghelică [Lutherană] în general, aceasta a apărut mai demult, odată cu Reforma.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
reforma protestanta catalinabalhui Biserici Protestante 154 16.02.2015 23:14:20
Pictura bizantina intr-o biserica protestanta Mihailc Pictura si Sculptura Bisericeasca 10 10.06.2012 20:13:05
Casa protestanta nicolae_nicolae Biserici Protestante 51 27.06.2010 19:39:55
Biblia Ortodoxa Si Biblia Sectara pac_man_c Generalitati 5 28.12.2009 03:52:06