![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]()
Sf.Grigorie Dialogul, Papa Romei: Scrisoare despre supremația episcopală
http://paterika.wordpress.com/2011/0...ia-episcopala/
|
|||
|
|||
![]() Citat:
" Acum opt ani, când încã trãia Pelaghie, predecesorul nostru de sfântã pomenire, confratele nostru, coepiscopul Ioan, profitând de ocazia ivirii unei alte probleme, a întrunit un sinod în orașul Constantinopol și s-a strãduit sã ia titlul de “universal”. De îndatã ce predecesorul meu a luat cunoștințã de aceasta, el a trimis scrisori prin care, în virtutea autoritãții sfântului apostol Petru, a anulat actele acelui sinod." Iata ce spune sfintul Grigorie, papa al Romei: "in virtutea autoritatii sfintului apostol Petru, a anulat actele acelui sinod". Multumesc ca-mi intariti credinta: ultimul cuvint in materie de credinta il are episcopul Romei, "in virtutea autoritatii sfintului apostol Petru". |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citiți mesajul întregii scrisori, care vorbește clar despre faptul că toți episcopii Bisericii sînt egali și nu poate exista unul care să fie mai presus decît ceilalți.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Referitor la egalitatea episcopilor Bisericii, ei sint si acum egali. Insa, iata, apar probleme,iar rezolvarea lor nu poate fi facuta prin adunarea tuturor episcopilor si despicarea firului in 4. Cineva trebuie sa ia o decizie, uneori rapid, exact cum s-a intimplat in scrisoarea la care faceti referire. Problema a fost rezolavata DE UN SINGUR EPISCOP, care, adevarat, nu vroia sa-si spuna "universal", insa avea o autoritate mai mare, data de succesiunea la scaunul sfintului Petru, lucru recunoscut si de el. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Dar, mă tem că ei nu mai cred nici măcar că ceilalți episcopi au autoritate apostolică. Ei nu cred în episcopii lor, nu în episcopii noștri. Unii, îi socotesc "ecumeniști", dacă nu cumva "anticriști". Alții, îi socotesc "fundamentaliști". Ideea că sunt urmașii apostolilor, că lor le-a spus Isus "Mergând, învățați neamurile !" le scapă. Uneori, mă gândesc că dacă ar veni însuși Sf Ap Andrei și ar fi iarăși pus pe cruce de păgânii zilelor noastre, alegând din nou crucea în "X" așa cum a făcut, ei ar spune: "ia uite, a venit să smintească lumea ! Uite ce simbol își trage ! Dar capul nostru nu e Andrei, capul nostru este Isus ! Huo, Andrei, anticristule!" Un val de contestare a propriei autorități își face de cap în Biserica Ortodoxă. Un val de cea mai rea inspirație protestantă. Numai că, în timp ce la protestanți punctul de sprijin vizibil este, totuși, Biblia, vedem că la mulți ortodocși punctul de sprijin vizibil este câte un călugăr cu nume ciudat, ori un cod de canoane de la 1200 din cine știe ce parte a Răsăritului. Veniți, fraților, la credința Bisericii celei Una, la credința Bisericii Vii ! Petru are un urmaș ! Și Andrei are un urmaș. Și Toma, și Filip ! Nu v-ați săturat de certurile nesfârșite dintre voi, nu v-ați săturat ca Biserica Ierusalimului să dea de pământ cu Biserica Bucureștiului, iar Moscova să nu încapă de Constantinopol, în vreme ce Biserica Bulgariei se sfădește cu...Biserica Bulgariei, spre deruta credincioșilor ? Dar arhiereii voștri par a se fi săturat, acum strigă după unitate ! Nu auziți cum Supremul Păstor își cheamă oile într-un singur staul ? Dacă nu putem să ne rugăm ori să lucrăm pentru unitatea Bisericii, măcar să nu zădărâm noi aici, jos, punțile pe care arhiereii noștri se străduiesc să le întindă sus ! Să nu repetăm experiențe triste, cum au mai fost în secole trecute, în care arhiereii au ajuns cu trudă la consens, dar de unire s-a ales praful prin lucrarea Dezbinătorului !
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
Cîtă credulitate. Noi trebuie să fim credincioși, nu creduli.
Dacă ar fi papa așa cum spuneți dvs., cum ar fi posibil ca papii de la Roma să ajungă a împărtăși atîtea erezii? Știți la care mă refer: filioque, infailibilitatea papală, imaculata concepție, purgatoriu... Ne acuzați că nu credem la fel cum au crezut Sfinții Părinți, dar voi nici măcar nu rostiți Crezul pe care îl rostea Sf.Grigorie Dialogul, și nici botezul nu-l faceți așa cum îl făceau Ei, ca să nu mai zic că nici una dintre cele enumerate mai sus nu era nici în gînd, nici în cuvîntul vreunui Sfînt Părinte. Interesant e că toate pretențiile pe care le enumerați la adresa noastră țin de primatul papal, adică de un lucru administrativ, și nici una de dreapta credință, pe care Ortodoxia o păstrează întocmai. Hristos ne-a lăsat credința în dogmele cele mîntuitoare, nu credința în papa.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Cît despre unde vă simțiți dvs. mai bine, cred că știți că Sfinții Părinți ne îndeamnă să nu ne încredem în propriile simțiri, fiindcă firea nostră căzută poate fi înșelată cu ușurință de diavol, inclusiv prin simțiri false, iar erezia nu poate aduce roade bogate. Îmi cer iertare dacă am vorbit prea radical.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Toate acestea insemana roade (nu mai continui sa vorbesc despre roadele Bisericii Catolice). Si cum erezia nu aduce roade, iar eu am vazut si vad multe roade, e clar ca Biserica Catolica nu are treaba cu erezia. |
|