Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 15.05.2011, 14:10:43
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
Sfantul Ioan Gura de Aur a fost episcop de Constantinopol (al caruit titlu onorific este patriarh Ecumenic, dar acest titlu nu ofera nici un privilegiu dogmatic etc).
http://ro.orthodoxwiki.org/Ioan_Hrisostom

Exilarea sa în mai multe rânduri arată că puterea seculară avea o puternică influență în Biserica răsăriteană din această perioadă istorică. Aceasta revelă totodată rivalitatea dintre Constantinopol și Alexandria, fiecare dorind să aibă întâieteatea în Biserică. Această ostilitate reciprocă a adus, în cele din urmă, multe suferințe atât Bisericii cât și Imperiului Roman de Răsărit. Între timp, în Vest, primatul Bisericii Romei rămăsese necontestat începând cu secolul al IV-lea. Este interesant de menționat, în perspectiva evoluției ulterioare a autorității Papei, faptul că protestele Papei Inocențiu al II-lea în acel moment (fata de exilul sfantului Ioan) nu au avut nici un efect, ceea ce arată lipsa de influență a episcopilor Romei asupra Răsăritului chiar din acea perioadă.

OMILIA 88
„Deci după ce au prînzit, a zis Iisus lui Simon-Petru: Simone, fiul, lui Ioan, Mă iubești tu mai mult decît aceștia? El I-a zis: Da, Doamne, Tu știi că te iubesc. Zis-a lui: Paște mielușeii mei” (Cap.21, Vers. 15- Vers.25- Fin.)

In omilia sa, Sfantul Ioan Hrisostom, se refera la faptul ca Sfantul Petru este reprimit in randul Sfintilor Apostoli cu drepturi egale ca si acestia, deoarece Sfantul Petru se lepadase de 3 ori de Hristos. De aceea Sfantul Petru este repus in randul Sfintilor Apostoli (avand drepturi egale cu acestia), printr-o intreinta marturisire a dragostei credintei.

Hristos ii spune Sfantului Petru "sa pastoreasca mieluseii Sai" adica turma Bisericii, asemenea celorlati Sfinti Apostoli. Hristos i-a cerut Sfantului Petru sa intareasca pe fratii sai nu sa ii conduca absolutist ca un lider autoritar.

Hristos insusi ii numeste pe Sfintii Apostoli prieteni, iar pe credinciosi ii numeste "frati si mama".
"Cine este mama Mea cinse sunt fratii MEI? Sunt cei ce asculta cuvantul Meu si il implinesc."
Profetiile psalmice spun: "Marturist-am numele Tau in mijlocul fratilor Mei".

Asadar, interpretarea romano-catolica este rupta din context si tendetioasa. In postarile anterioare am aratat in detaliu ca Biserica Romano-catolica nu poate monopoliza episcopatul Sfantului Petru. Nu exista justificare teologica pentru "primatul papal" si nici pentru "infailibilitatea papala". Biserica este UNA si este a lui Hristos.

Este ridicol argumentul pseudo-teologilor romano-catolici care sustin ca epscopiile infiintate de Sfantul Apostol petru ar avea intaietate sau ar fi mai "valoroase" decat cele intemeiate de Sfantul Apostol Pavel sau oricare din ceilati Sfinti Apostoli.
Nu inteleg unde duce demonstratia dumneavoastra. Din cele afirmate mai sus eu inteleg urmatoarele lucruri:
1. Bisericile din rasarit inca din vremea aceea erau atit de nesupuse, incit nu ascultau de nimeni. Nici de episcopul Romei nici de altcineva. Aveau doar un scop: sa se lupte intre ele.
2. Nicaieri nu scrie ca sfintul Ioan Gura de Aur s-a opus primatului papal, din link-ul si datele date de dumneavoastra
3. Dumneavoastra, ortodocsii, intelegeti simplu ca acel fragment din Sfinta Evanghelie, in care Domnul nostru Isus Cristos ii spune lui Petru, de trei ori, "Paste mieluseii mei", "Paste oile mele", insemna de fapt: "te iert pentru ca m-ai tradat de trei ori, dar raspindeste Cuvintul meu"
4. Noi, catolicii, intelegem ca daca Domnul nostru Isus Cristos i s-a adresat NUMAI lui Petru, de trei ori, sa pasca mieluseii dar nu a facut acest lucru cu ceilalti apostoli, inseamna ca lui Petru i-a acordat o autoritate mai mare.

Tags
primatul papal, roma, vatican