![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
Nu suportam sa se prezinte minciuna drept adevar. Cred ca e de ajuns sa va exprimati punctul de vedere si nu sa ajungeti sa ne faceti caracterizari.
|
|
|||
|
|||
![]()
Nu am facut o caracterizare, am pus o intrebare.
Oricum, chestiunea sta cam asa: Marea noastra problema atunci cand vine vorba despre primatul papal, si despre slujire in Biserica in general, fie ca este a Papei sau a ultimului preot, este ca ne raportam la aceasta slujire intr-o paradigma eronata, profund lumeasca si nicidecum crestina. Noi punem problema autoritatii pastorale in termeni de "putere", si de "sefie". Impresia anticatolicilor aceasta este: ca Papa e "seful" catolicilor, si ca are "putere suprema" in Biserica Catolica. Probabil ca si majoritatea catolicilor tot asa privesc chestiunea. Ori, dupa cum am spus, acest mod de a te raporta la slujirea pastorala e falimentar. Duhovnicul, preotul, episcopul, patriarhul, papa, desi au autoritate, nu sunt "sefi". Ei sunt pastori. Pastorul nu mai e pastor atunci cand ajunge sa se vada pe sine drept "seful" oilor. Treaba lui e sa hraneasca oile, sa la adape, sa le gaseasca adapost, sa aduca oile razletite inapoi la turma. El slujeste oilor, si slujind oilor, slujeste Stapanului oilor, care l-a pus pastor. Cu cat mai mare autoritatea, cu atat mai mare slujirea, pastorirea, responsabilitatea. Asta inseamna preotia, episcopatul, papalitatea: slujire, nu sefie. De aceea se mai numeste Papa si "servus servorum Dei". |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
De ce nu s-a discutat aceasta (asumptia) intr-un Sfant Sinod in care toti episcopii sa marturiseasca Adevarul intru Duhlui Sfant? De ce a fost "suprimapta" (de "primatul papal") lucrarea Sfantului Duh in sfanta Biserica a lui Hristos! Intelegeti acum de ce noi ortodocsii crestini suntem impotriva "primatului papal"? http://en.wikipedia.org/wiki/Assumpt...holic_teaching Roman Catholic theologians consider this declaration by Pius XII to be an ex cathedra use of Papal Infallibility.Although Pope Pius XII deliberately left open the question of whether Mary died before her Assumption, the more common teaching of the early Fathers is that she did. Asadar sa luam aminte. Doamne ajuta. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Noi nu afrimam ca Duhul Sfant ar vorbi mai mult prin episcopul de Ierusalim de exemplu, ci afirmam ca Duhul Sfant vorbeste prin toti episcopii, in fuctie de trairea lor intru Hristos. Astfel la Sfintele Sinoade s-au remarcat episcopi diferiti si nu intotdeauna episcopul de Ierusalim spre exemplu a fost cel mai "induhovincit". Noi nu "suportam" sa fie ingradita libertatea intru Hristos Iisus! Nu suportam ca harul (necreat) lui Hristos sa fie ingradit de oameni (fie ei si din Biserica), care spun ca Duhul Sfant ar vorbi mai mult doar printr-un episcop anume dintr-o anumita regiune (episcopul de Ierusalim spre exemplu!) Nu suportam dictatura episcopala, in care un singur episcop "acapareaza puterea" cuvenita tuturor Episcopilor in Biserica (dogmatica, canonica etc.) |
|