Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Slujbele Bisericii Ortodoxe > Reguli in Biserica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 23.02.2011, 21:19:59
camy_d camy_d is offline
Banned

Data înregistrării: 14.11.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Melissa Vezi mesajul
Eu o stiam pe asta : in aceasi zi despre care vorbesti, nu se foloseste cutitul (taierea capului).Daca ai ceva de taiat, NU TAI ,ci rupi!
Parcă erau și niște restricții legate de culoarea roșie.
Reply With Quote
Vechi 23.02.2011, 21:21:03
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de arwein Vezi mesajul
Da' aia cu "sa nu manaci urzici in Saptamana Mare"? Asta chiar ma intereseaza, ca urzicile sunt asa de buuuuune!
Eu nu pot sa le sufar, dar iata ce zice aici:
Considerată ca o plantă sacră, urzica vie se consumă pe toată durata Postului Mare, în mod obligatoriu în ziua Dochiei, în săptămâna Patimilor și în Sâmbăta Paștelui.
http://www.ziarullumina.ro/articole;...rimaverii.html
Vechi 23.02.2011, 21:22:20
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de camy_d Vezi mesajul
Parcă erau și niște restricții legate de culoarea roșie.

Dar babismul cu ata rosie la manuta copilului sau cu funda rosie la cap, sa nu se deoache...
Vechi 23.02.2011, 21:28:08
camy_d camy_d is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Dar babismul cu ata rosie la manuta copilului sau cu funda rosie la cap, sa nu se deoache...
E și asta. Dar ziceam de Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul, erau niște restricții cu roșu.
Reply With Quote
Vechi 23.02.2011, 22:00:33
Templier Knight's Avatar
Templier Knight Templier Knight is offline
Senior Member

Data înregistrării: 19.11.2010
Locație: Unknown
Implicit

Citat:
Unele babe au răspândit anumite canoane greșite în biserică, iar mulți nu ne dăm seama de aceasta. De aceea am deschis acest topic, să postăm astfel de exemple.

Încep eu cu ideea greșită că n-avem voie să pupăm nimic după ce ne împărtășim, nici măcar icoane, parcă ele ar spurca Sf. Împărtășanie. Trebuie să evităm să scuipăm, însă putem pupa orice și pe oricine. Treaba asta poate duce și la mândrie, când te întâlnești cu cineva, trâmbițezi că nu-l pupi pentru că te-ai împărtășit. Și apoi tot lași mai multă salivă pe linguri și pahare.

Stiu si eu aceste ''reguli'' ciudate
Vechi 24.02.2011, 00:08:07
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
Unele babe au răspândit anumite canoane greșite în biserică, iar mulți nu ne dăm seama de aceasta. De aceea am deschis acest topic, să postăm astfel de exemple.

Încep eu cu ideea greșită că n-avem voie să pupăm nimic după ce ne împărtășim, nici măcar icoane, parcă ele ar spurca Sf. Împărtășanie. Trebuie să evităm să scuipăm, însă putem pupa orice și pe oricine. Treaba asta poate duce și la mândrie, când te întâlnești cu cineva, trâmbițezi că nu-l pupi pentru că te-ai împărtășit. Și apoi tot lași mai multă salivă pe linguri și pahare.

Mie mi-a spus acest lucru, pe care tu il numesti "dogma babeasca", Parintele Papacioc dupa Sf. Impartasanie, cand am vrut sa-i sarut mana la plecare si nu m-a lasat. Sa fie chiar o "dogma babeasca", sau incepem sa incurcam borcanele, indoindu-ne de lucruri pe care nu le intelegem?!?
Reply With Quote
Vechi 24.02.2011, 01:45:08
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Nu.
Eu nu cred ca trebuie luate cuvintele sfantului Pavel ad litteram. Este vorba si de simbolistica.
Intre timp, portul femeilor s-a schimbat. Daca nu este dezonorant si indecent sa umbli fara batic pe strada sau sa ai parul scurt (cum spune el), nu este nici in Biserica.
De altfel, ma deranjeaza si ma impiedica sa ma concentrez.
Cum ideea aceasta este frecvent imbratisata de unii dintre noi, precum ca Sf. Apostol Pavel vine cu pareri proprii, care nu ne obliga la nimic, fiind idei proprii si nimic altceva, voi da glas unei pareri autorizate, si anume Sf. Ioan Gura de Aur, care are ceva de spus in privinta modului in care se exprima Sf. Apostol Pavel:

"Va dau un sfat ca unul care am fost miluit de Domnul ca sa fiu credincios". (I Cor. 7.25)
Cu prilejul rostirii acestor cuvinte merita sa admiram dibacia si intelepciunea fericitului Pavel. Se gasea intre doua situatii constrangatoare si contrarii: una, de a se da pe el insusi ca exemplu, pentru ca sfatul sau sa fie bine primit de credinciosii din Corint, iar alta, de a nu se lauda pe sine pentru ca sa nu piarda meritul virtutii practicate de el. Prin cateva cuvinte bine alese, a iesit din aceasta incurcatura. Prin cuvintele "ca unul care am fost miluit", se da oarecum pilda pe sine insusi, dar in acelasi timp se si smereste si se injoseste, caci nu da sfatul invocand in sprijinul sau meritele lui de apostol.

Pavel nu a spus:
"Dau sfatul acesta ca unul caruia mi s-a incredintat propovaduirea Evangheliei, ca unul care am fost invrednicit a fi predicatorul neamurilor, ca unul caruia mi s-a inmanat puterea de a va conduce si a va apara, ca unul ce sunt dascalul si invatatorul vostru".
- Dar ce a spus Pavel?
- Iata ce spune el:
"Ca unul ce am fost miluit".

Prin aceste cuvinte, pune inaintea credinciosilor sai cel mai mic merit al sau, deoarece ca simplu credincios este mai putin decat a fi dascalul credinciosilor.
Dar Pavel scoate la iveala si in alt chip smerenia sa:
- Cum?
- N-a spus: "Dau sfat ca un om care este credincios", ci: "ca unul ce am fost miluit sa fiu credincios".

Pavel spune: "Sa nu socotiti ca este un dar al lui Dumnezeu numai apostolia sau numai predicarea cuvantului sau numai invatatura. Nu! Insasi credinta mea este un dar al milei lui Dumnezeu revarsate asupra mea. Am fost invrednicit cu credinta, nu pentru ca am fost vrednic, ci numai pentru ca am fost miluit de Dumnezeu. Iar mila este o urmare a harului, si nu a meritului. Prin urmare, daca Dumnezeu n-ar fi fost milostiv fata de mine, n-as fi putut ajunge niciodata nu numai apostol, dar nici credincios.".

Ai vazut cat de recunoscator este slujitorul lui Dumnezeu, Pavel? Ai vazut ce inima zdrobita are? Nu-si atribuie nici un merit mai mare decat al celorlalti credinciosi. Dimpotriva, chiar ceea ce le era comun si lui, si ucenicilor sai, credinta, spune ca nu o are datorita unor merite personale, ci datorita milei si harului lui Dumnezeu.

Acest lucru il scoate la iveala prin cuvintele sale, ca si cand ar spune: "nu ma socotiti nevrednic de a primi de la mine un sfat, caci nici Dumnezeu nu m-a socotit nevrednic de mila Lui."

Si in continuare ne spune Sf. Ioan Gura de Aur, ca intentionat ne vorbeste astfel Sf. Apostol Pavel, nu pentru ca ar avea vreo indoiala cu privire la sfaturile pe care le da, ci ca noi sa alegem in deplina libertate; ca hotararea in urma sfatului sa fie luata de cei care au auzit sfatul. (Sf. Ioan Gura de Aur "Despre feciorie", pg. 74-76)

Sa luam deci aminte, atunci cand suntem inclinati a nesocoti sfatul apostolesc, considerandu-l simpla parere, ce poate fi neglijata.

Last edited by Miha-anca; 24.02.2011 at 01:49:38.
Reply With Quote
Vechi 24.02.2011, 10:47:06
Melissa
Guest

Implicit Ce ti-e si cu oamenii...

Daca iti spune cineva sa imbratisezi un copac, sa saluti soarele, sa trimiti iubire semenilor prin ganduri, sa tii in casa un ametist sau sa gandesti pozitiv, zice ca esti new age....dar toate tampeniile astea ale babelor, le practica multi ortodocsi! Foarte interesant..
Reply With Quote
Vechi 24.02.2011, 11:51:38
camy_d camy_d is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Mie mi-a spus acest lucru, pe care tu il numesti "dogma babeasca", Parintele Papacioc dupa Sf. Impartasanie, cand am vrut sa-i sarut mana la plecare si nu m-a lasat. Sa fie chiar o "dogma babeasca", sau incepem sa incurcam borcanele, indoindu-ne de lucruri pe care nu le intelegem?!?
Sigur de asta nu te-a lăsat? Mulți mari duhovnici se feresc uneori, din smerenie, să le săruți mâna.
Reply With Quote
Vechi 24.02.2011, 20:30:15
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Sigur de asta nu te-a lăsat? Mulți mari duhovnici se feresc uneori, din smerenie, să le săruți mâna.

Tu ai citit aici, in linkul dat de DianaGroza? http://www.patriarhia.ro/ro/documente/catehism20.html De pe site-ul PATRIARHIEI! Nu e babism. Si mie mi-a spus parintele meu.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
tratamente babesti padrevicentiu Generalitati 44 07.12.2012 12:51:24
Dogme in diferite biserici Tartaruga Dogmatica 140 06.09.2012 16:39:29
Superstitii babesti si obiceiuri gresite tigerAvalo9 Generalitati 22 02.04.2012 23:37:38
Inventii preotesti sau babesti... Va_iubesc Reguli in Biserica 51 26.07.2010 18:18:53
Credinta fara dogme? georgeval Generalitati 29 08.07.2010 00:46:11