![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]()
Nu vreau să stârnesc polemici cu privire la Cartea Deuteronomului, Scotsman are dreptate: o viață și tot n-ar fi de ajuns, dar încerc să ofer o perspectivă de abordare a capitolului 13 (e drept, că dpv mai general - "filosofic", ăsta sunt, sper să nu supăr).
Așadar: Dumnezeu este atotputernic, este Creatorul și moartea omului ca întrerupere – ieșire din această existență nu e o tragedie, chiar dacă e percepută astfel de noi. Ființă / neființă: o dualitate conceptuală prin care ne raportăm și distingem între două stări existențiale diferite. Moartea omului e doar trecere dintr-un plan extențial în altul pe care unii s-au obișnuit să-l numească neființă. Dumnezeu ucide? Nu, Dumnezeu ia ceea ce-i aparține. Fiindcă Domnul a dat, Domnul a luat, fie numele Domnului binecuvântat. Oricât, s-ar înfoca unii să creadă, un fapt rămâne sigur: noi nu suntem egalii lui Dumnezeu și nu avem nici un drept să-i cerem explicații cu privire la poruncile Sale și mai ales, cu privire la actele sale. Ceea ce ne era necesar a ști ni s-a dat, ni s-a revelat și relevat. Dacă admiți că există un Creator, nu-i vei limita „existența” într-un și la un plan ființial uman, fie el oricât de larg, cu alte cuvinte nu-i vom găsi noi locul în univers, fiindcă Dumnezeu, fiind și pentru a fi considerat ca atare, adică a fi considerat Dumnezeu, Stăpânul tuturor celor făcute și nefăcute, este, ca prezent veșnic și continuu, în afara acestui univers. Poruncile Deutoronomului și alte porunci, care, cică, contravin iubirii lui Dumnezeu și care după unii teologi liberali, ar diferenția între mesajele Vechiului și Noului Testament, sunt consecințe ale atotputerniciei lui Dumnezeu de a stabili ceea ce consideră necesar pentru a menține integritatea existențială, spirituală și morală a speciei umane și a indivizilor ei. Numai Dumnezeu este autorul vieții (și prin extensie, al morții), numai el hotărește ce să dea și când să ia. Pilda lui Iov: diavolul nu a avut putere asupra vieții lui Iov, adică asupra ce era ființial, om al lui Dumnezeu pe pământ, ci numai asupra a aceea ce poseda, ce avea, asupra a ceea ce-l definea ca om social. Adică, din perspectiva veșniciei și a lui Dumnezeu, „posesiunile” noastre spirituale ori materiale reprezintă doar oportunități pentru omul căzut în păcat. Omul sfânt, pustnicul, care trăiește întru Hristos este omul care trăiește nu numai cu pâine, ci cu orice cuvânt al lui Dumnezeu. Pentru un om departe de Dumnezeu aceasta pare nebunie. Și nu i se pare nebunie că n-ar putea trăi omul fără pâine (doar și el poate ține oricând post negru în scop terapeutic), ci i se pare nebunie că pustnicul nici nu și-o dorește, nu caută să se îngrijească de cele ale trupului, fiindcă se va îngriji Dumnezeu de el așa cum se îngrijește de păsările cerului! Altă nebunie pentru necredincios... Și dacă pentru asta a stabilit și un cadru legislativ(prin decalog, Deuteronom, Levitic etc.) pe care evreii, popor ales, trebuiau să-l respecte, cine suntem noi, mă refer la cei care se consideră cu adevărat creștini, să-i judecăm opțiunile? Viața aceasta, atât de importantă pentru atei și căldicei, este numai trecere înspre cealaltă, oricât de greu ne-ar fi să admitem asta. Și dacă Domnul Dumnezeu a hotărât că unii merită „să-i ucizi cu pietre până la moarte, că au încercat să te abată de la Domnul Dumnezeul tău, Care te-a scos din pământul Egiptului și din casa robiei”, așa a fost, oricum faptele pedepsite datorită poruncilor vechi sunt mai puțin numeroase decât cele pedepsite din perspectiva unei etici fundamentate pe valorile creștine sau ba de bine și rău. Și dacă, astfel a ales Dumnezeu să procedeze, prin măsuri extreme în vremuri extreme pentru a menține integritatea existențială, morală și spirituală a poporului evreu, cine suntem noi să-i comentăm deciziile? Eu, unul, nu o fac, cel mult încerc să mi le explic. Și apoi, prin jertfa Mântuitorului, Legile și proorocii s-au împlinit și îndrăznesc să spun că se reduc la două porunci: 1. Să-l iubești pe Domnul Dumnezeul tău; 2. Să vă iubiți unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, așa și voi să vă iubiți unul pe altul. Doamne ajută!
Mulțumescu-Ți Ție, Doamne, pentru toate, pentru fiecare zi și pentru moartea ce va veni, Te ascult, Doamne și nici măcar după ascultare, nu-mi da mie, ci numai după voia Ta, ajută-mi părtaș să fiu binecuvântărilor Tale, acum și întru împărăția Ta. Amin. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dar nu sunt de acord cu crimele facute de evrei la comanda lui Moise si puse in seama lui Dumnezeu. De unde stim ca Dumnezeu i-a spus lui Moise sa treaca cetati intregi prin sabie (inclusiv copii, femei, batrani, animale)? De unde stim ca nu i-a soptit Diavolul (Demiurgul cel Rau), care se dadea Dumnezeu care a creat cerul si pamantul (universul)? Si asta dupa ce Dumnezeu a dat Legea: Sa nu ucizi? Chiar nu vedeti ca lucrurile astea au fost adaugate ca sa justifice crimele, razboaiele, jafurile si violurile facute de evrei? Pai pe principiul asta ar trebui sa catalogam Cruciadele si Inchizitia tot ca Voia Domnului. Daca e sa mergem pe acelasi principiu, conform Deuteronom 13.1-9 putem intelege de ce L-au ucis pe Iisus si pe crestinii care il urmeaza. Pot fi invinuiti? Ca doar au respectat Legea? Si daca Moise suferea de schizofrenie si auzea voci care ii spuneau: Ucide! si el credea ca e voia lui Dumnezeu? Cum putem sa ii punem in carca lui Dumnezeu crima? Nu e o blasfemie? Nu stiu... imi dau si eu cu parerea. De ani de zile imi pun astfel de intrebari. Stiu ca nu o sa primesc raspuns si probabil o sa ziceti ca nu sunt sincer si o sa ma "demonizati". Asta e! |
|
|||||
|
|||||
![]() Citat:
Dacă, într-adevăr, o să continui pe tonul ăsta, nu vei risca să te numesc demonizat, ci doar un om care vrea să fie sincer și are o dorință reală de a înțelege. Oricum, tonul tău este unul (până acum ![]() Fapt divers: Toți ne dăm cu părerea și întrebăm, nu trebuie să aruncăm invective pe seama celuilalt și să ne credem mai deștepți și mai importanți pentru că avem anumite convingeri, altele decât cele considerate îndeobște, de unii sau de alții, ca fiind false sau adevărate. Nu vreau să fac pe lupul moralist (mai am și eu slăbiciunile mele și lipsă de răbdare), dar trebuie să fim deschiși unul cu celălalt dacă într-adevăr deschidem dezbateri spre lămurire și cu intenția firească, umană, a unora, de altfel, de a-și găsi locul, rostul în această lume și a-i stabili acesteia sensuri, mai mult sau mai puțin, acceptate de ceilalți. (M-am cam "întins" off topic, iertare.) Citat:
Citat:
Problema e alta și cred că mulți dintre noi (chiar creștini, din păcate) nu vor să admită că Legea cea veche s-a împlinit, s-a gătat cu ea, fiindcă jertfa Mântuitorului ne-a răscumpărat și de sub tutela Legii (legi și porunci pe care tot poporul ales le-a solicitat lui Moise, atenție) și noi avem de îndeplinit poruncile Domnului Iisus Hristos și în primul rând, porunca iubirii. Citat:
Citat:
Și am mai spus, noțiunea de crimă, când Creatorul mea ia viața cuiva, nu-și are sensul. Chiar și când e vorba de viața mea! Doamne ajută!
Mulțumescu-Ți Ție, Doamne, pentru toate, pentru fiecare zi și pentru moartea ce va veni, Te ascult, Doamne și nici măcar după ascultare, nu-mi da mie, ci numai după voia Ta, ajută-mi părtaș să fiu binecuvântărilor Tale, acum și întru împărăția Ta. Amin. Last edited by I.Calin; 21.02.2011 at 16:09:50. |
|
|||
|
|||
![]()
imi pare rau ca florin a fost banat.. ce pot sa zic.. he had a point ... In Vechiul Testament , Dumnezeu porunceste, crime, violuri , 'hotii' , promoveaza sionismul si altele.. la prima vedere este normal sa ne punem intrebari cu privire la asta..
|
|
|||
|
|||
![]()
putem face un topic si despre astea daca vreti... as fi disponibil sa raspund acestor gen de intrebari.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sau in VT Dumnezeu chiar promoveaza violul? |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Și crede-mă un ateu antisemit e, într-adevăr, o mare problemă, extremele duc, adesea, la crime. Dar un creștin antisemit? Împotriva poporului pe care Dumnezeu l-a ales și din care S-a născut Mântuitorul? Asta nu o să pot pricepe și pace. Cruciați sau nu, fasciști, legionari și tot soiul de antievrei... E drept că nu-mi convine că puterea financiară a lumii este în mâinile lor, asta e altceva, dar pe noi cine ne-a împiedicat? De ce am stat la poalele Carpaților plângându-ne de milă? Și apoi banul ... e ochiul dracului. (Deja sunt off topic, mă opresc.) Despre "crime" și celelalte am vorbit și în alte postări aici. Doamne ajută!
Mulțumescu-Ți Ție, Doamne, pentru toate, pentru fiecare zi și pentru moartea ce va veni, Te ascult, Doamne și nici măcar după ascultare, nu-mi da mie, ci numai după voia Ta, ajută-mi părtaș să fiu binecuvântărilor Tale, acum și întru împărăția Ta. Amin. Last edited by I.Calin; 21.02.2011 at 19:42:29. |
|
|||
|
|||
![]()
Xanixade si Danut7. Cu toate ca nu am mai intalnit pe cineva care sa te intrebe de ce scrii pe un forum si nici nu ar trebui sa raspund .... Scriu pe un astfel de site pentru ca simt ca am o parere de exprimat, probabil la fel cum aveti si voi. Va deranjeaza niste opinii contrare ?? Va place unanimitatea ??
I.Calin Da acele citate reprezinta un sofism, daca ne referim la apelul la autoritate. Le-am scris pentru ca acel continut al mesajelor dezvaluie niste semne de intrebare fata de mesajul biblic. Nu sunt habotnic si admit ca pot gresi, poate d-zeu chiar exista, asta pot accepta. Dar mesajul biblic este irational, mintea mea refuza sa creada asa ceva. Nu pot sa cred ca Isus s-a nascut dintr-o femeie virgina insarcinata de o stafie? Se spune ca Iulius Cezar s-a nascut dintr-o virgina; istoricul roman Suetoniu a spus ca corpul lui Augustus s-a inaltat la cer atunci cand a murit; iar despre Buddha se spune ca s-a nascut vorbind. Voi nu crezi toate astea, nu? Mi se pare incredibil sa cred ca lumea a fost creata in sase zile; ca femeile provin dintr-o coasta a barbatului; ca un sarpe, un magar si un tufis in flacari vorbeau limbajul uman; ca toata planeta inclusiv muntii au fost inundati pentru a ineca raul; ca milioane de specii animale au supravietuit pe o barca; ca limbile vorbite provin din turnul lui Babel; ca Nilul s-a transformat in sange; un bat s-a transformat in sarpe; ca vrajitorele si vrajitorii exista; ca a plouat cu mancare din cer timp de 40 de ani; ca soarele a stat pe loc ca sa-l ajute pe Ioshua si a mers inapoi pentru regele Hezekiah; ca o mana separata de corp a plutit in aer si a scris pe un zid; ca oamenii au fost orientati de o stea catre o anumita casa; ca Isus a mers pe apa; ca pestii si painea s-au inmultit miraculos pentru a-i hrani pe infometati; ca apa s-a transformat instantaneu in vin; ca bolile mintale sunt cauzate de demoni; ca exista un diavol cu aripi care produce raul; ca Isus a disparut si apoi s-a materializat din aer; ca oameni au fost vindecati de umbra lui Petru; ca pe necredinciosi ii asteapta un loc al torturii eterne…in timp ce viata dupa moarte ii asteapta numai pentru Crestini. Prea multe asemanari cu basmele pe care mi le citea mama inainte de somn. Totusi e o logica care ar trebui sa existe dar se rupe undeva. Pe la 5-6 ani orice om constata ca harap-alb, scufita rosie si greuceanu nu exista. Pe la 8-9 ani omul constata ca Mos Craciun nu exista. Pe la 10-11 ani ar trebui sa constate ca nici d-zeu, ingerii si isus nu au cum sa existe.... |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Si nici nu ma deranjeaza opiniile contrare. Dar ar fi fain sa fie opiniile tale. Asta, asa pentru ca tot zici ca ai avea o parere de exprimat. Sa exprimi o parere nu inseamna sa dai copy/paste tuturor prostiilor. Hmm...? Spune ce te framanta pe tine, personal, cu privire la Biblie. Ai facut putinul efort de a citi macar o carte din ea? Daca nu, iti recomand Evanghelia dupa Marcu. E scurta, scrisa alert si pe intelesul tuturor. Vei avea cel putin un avantaj dupa ce o vei citi: vei discuta opiniile tale personale. Succes si Doamne ajuta! |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Uwau... Adica ortodoxia e un fel de a explica ca exista un Dumnezeu atotputernic, care relationeaza cu noi printr-un anumit fel... Mai are si alte nenumarate atribute care la El sunt.. infinit de perfecte... Care intr-o "zi" a dorit sa-si imparta bunatatea Sa nemarginita cu altcineva si a creat ... omul... Faptul cum si de ce acestea, avand in vedere ca Dumnezeu e atotputernic, atotstiutor, si inca multe alte atribute infinit infinite... dar bune... intrucat asta e parerea pe care o avem despre El, mi s-ar parea ca ar fi cam ...inutile, ca vorbim de multe ori de ceva ce nu prea putem explica din punct de vedere stiintific... intrucat stiinta e la indemana noastra si implicit si a perceptiilor noastre care sunt foarte limitate... ori daca te astepti ca Dumnezeu sa iti apara in fata, dar prin alte metode decat cele propuse de ortodoxie, atunci probabil ca nu vei avea niciodata vreun rezultat concret... si te vei tot intreba asa pana la sfarsitul vietii, cercetand... cum si de ce... Tocmai ca prin lucruri incredibile s-a manifestat Dumnezeu, ca sa puna omului o problema de credinta... ca omul, pe pamant, sa aleaga ceva in care sa traiasca mai departe... asta daca crezi in nemurirea sufletului... Ce nu incerci sa zicem, pentru cateva zile sa accepti aceste lucruri, sa mergi la biserica, sa asculti o slujba, asa ca experiment... sa vezi daca ti se explica ceva, si sa incerci sa dovedesti o serie de lucruri experimental... Iar noi marturisim doar credinta ortodoxa (cei ortodocsi)... Sa speram ca m-am adresat cat se poate de ortodox si de bine...
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Cultura Duhului - Cuvantul lui Dumnezeu | Rodica50 | Intrebari utilizatori | 34 | 05.12.2010 19:27:14 |
Cuvantul lui Dumnezeu | Rodica50 | Intrebari utilizatori | 0 | 05.10.2010 12:10:43 |
Cuvantul lui Dumnezeu nu este vorba multa | Marius22 | Generalitati | 3 | 17.04.2010 19:29:05 |
Biblia Ortodoxa Si Biblia Sectara | pac_man_c | Generalitati | 5 | 28.12.2009 03:52:06 |
|