Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.02.2011, 13:16:57
dianagroza's Avatar
dianagroza dianagroza is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.10.2010
Locație: Iasi, Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Nu cred ca ati inteles. Prietenul tatalui dumneavoastra nu este divortat. In fata instantei civile, poate, dar in fata lui Dumnezeu nu exista divort.

Daca traieste cu alta femeie, asta se cheama preacurvie. E problema dansului.

A spune ca Biserica trebuie sa treaca peste cuvantul lui Dumnezeu, admitand divortul, doar pentru a preveni situatia in care cel casatorit precurveste, este la fel cu a spune ca Biserica ar trebui sa admita prostitutia pentru a preveni violul, ca ar trebui sa admita contraceptia pentru a preveni avortul, etc...
Pai si daca femeia a fost cum a fost, ce era sa faca cu ea, sa ajunga sa o stranga de gat. Am auzit doar varianta lui, sunt sigura ca a ei este diferita. Totusi, ei sunt divortati, nu cred ca au cerut anularea casatoriei, nu am avut curiozitatea asta, de cel putin 10 ani.
Dar sa zicem, ca femeia/barbatul este de moravuri usoare, ce aproba BC in cazul de fata?

"Divorțul
Ortodoxia privește căsătoria ca indisolubilă, și condamnă ruperea căsătoriei ca păcat și un dezastru. Biserica Ortodoxă permite divorțul și recăsătoria ca o excepție, o concesie necesară condiției umane păcătoase. În timp ce condamnă păcatul, Biserica dorește să ajute păcătoșii și să le mai dea o șansă, printr-un act de iconomie numită canonic dispensă. În mod concret, Biserica Ortodoxă nu acordă "divorțul bisericesc" atunci când soții decid să se despartă, și nici măcar atunci când se pronunță divorțul civil, ci doar atunci când unui din soți, după divorțul civil, dorește să se recăsătorească. Acestă cerere este înaintată de preot episcopului locului, care decide asupra dispensei.

A doua căsătorie
Biserica Ortodoxă învață că a doua căsătorie nu mai poate niciodată să fie la fel ca prima. În slujba pentru a doua căsătorie, o parte din ceremoniile pline de bucurie sunt scoase și înlocuite cu rugăciuni de penitență. "

Last edited by dianagroza; 17.02.2011 at 13:19:41.
Reply With Quote
Vechi 17.02.2011, 13:35:59
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dianagroza Vezi mesajul
Pai si daca femeia a fost cum a fost, ce era sa faca cu ea, sa ajunga sa o stranga de gat.
Pai si daca situatia materiala e cum e, ce sa fac cu copilul, sa il nasc si sa-l arunc ? Mai bine il avortez.

Pai si daca popa e pacatos si are ciuda pe mine, ce sa fac, sa ma duc la Liturghie si sa-i scuip Impartasania in fata, sau sa-mi stea in gat ? Mai bine nu ma duc.

etc.

Sacramentele Bisericii si pacatele de moarte nu se pot trata nici macar in gluma cu sintagma "pai si daca...."

Citat:
Dar sa zicem, ca femeia/barbatul este de moravuri usoare, ce aproba BC in cazul de fata?
Biserica nu "aproba" nimic. Biserica ne cere, intr-un glas cu Capul ei, Isus Cristos, sa ne ducem fiecare crucea si sa ne straduim, prin indemn, exemplu personal si rugaciune, pentru indreptarea fiecaruia dintre membrii ei, si cu atat mai mult unul cu care ne-am unit in fata lui Dumnezeu.

Citat:
Ortodoxia privește căsătoria ca indisolubilă, și condamnă ruperea căsătoriei ca păcat și un dezastru. Biserica Ortodoxă permite divorțul și recăsătoria ca o excepție
Exista aici o grava fractura logica. "Indisolubil" inseamna ceva care nu poate fi rupt, dizolvat.
Reply With Quote
Vechi 17.02.2011, 14:02:41
dianagroza's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Pai si daca situatia materiala e cum e, ce sa fac cu copilul, sa il nasc si sa-l arunc ? Mai bine il avortez.

Pai si daca popa e pacatos si are ciuda pe mine, ce sa fac, sa ma duc la Liturghie si sa-i scuip Impartasania in fata, sau sa-mi stea in gat ? Mai bine nu ma duc.

etc.

Sacramentele Bisericii si pacatele de moarte nu se pot trata nici macar in gluma cu sintagma "pai si daca...." .
Deveniti acid. Nu e vorba despre o aceiasi situatie.
Nu vorbesc pe un caz dat, insa daca sotul/sotia face orgii extraconjugale, in calitate de partener ce sa fac? Sau nu am voie sa fac nimic?

"Sfantul Vasile cel Mare, in canonul 87, spune despre a doua nunta : " Casatoria a doua este ingaduita de Biserica, numai celor ce au ramas vaduvi de tineri prin deces si n-au copii " . Iar Sfantul Apostol Pavel, sfatuieste la vaduvie in castitate, dar cine nu poate " mai poate sa se casatoreasca, decat sa arda " ( I Corinteni 7, 39 ) . " Casatoria a doua nu se binecuvanteaza cu cununie, ci se canoniseste doi ani sa a nu se impartasi, iar a treia casatorie trei ani " , zice Sfantul Nichifor in canonul 2. Daca cei ce se casatoresc a doua oara sunt batrani, " unii ca aceia manie pe Dumnezeu, sa aiba pocanie trei ani si metanii cate 24 pe zi " ', zice Pravila Bisericeasca de la Govara, cap. 109. " Cel casatorit a doua oara nu mai poate fi hirotonit " ( Apostolic 17; VI Ecumenic, 3; Sfantul Vasile, 12 ) . Slujba cununiei a doua se face simpla si fara fast, iar preotul nu are voie sa ia parte la masa lor ( Neocezareea, 7 ) . Preotul, daca ramane vaduv, nu are voie sa se casatoreasca a doua oara. Daca totusi indrazneste la a doua casatorie, pierde preotia si nu mai are voie sa savarseasca nimic din cele ale preotiei ( Sfantul Vasile, 6 ) ."

Citat:
Biserica nu "aproba" nimic. Biserica ne cere, intr-un glas cu Capul ei, Isus Cristos, sa ne ducem fiecare crucea si sa ne straduim, prin indemn, exemplu personal si rugaciune, pentru indreptarea fiecaruia dintre membrii ei, si cu atat mai mult unul cu care ne-am unit in fata lui Dumnezeu..

Deci indiferent de motiv, de exemplu inselat, BC tine sus si tare pe "nu"?
"Numai moartea desparte in chip firesc pe cei doi soti. Totusi, sunt cateva exceptii ingaduite de Biserica, care duc la despartirea sotilor intre ei prin divort. Iar divortul este desfacerea casatoriei pe care o provoaca sotii intre ei, pentru care Biserica nu le poate da nici o binecuvantare sau hotarare juridica oficiala. De aceea, nici nu se prevede vreo slujba bisericeasca la divort. Adevarata legiuitate a nuntii consta numai in casatoria intaia. Desfacerea ei legala o face numai moartea unuia dintre soti, sau pe plan mai inalt, moartea ambilor soti, caci dupa moarte " sunt ca ingerii, necasatoriti " ( Matei 22, 30 ) "
Vechi 17.02.2011, 14:08:47
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Implicit

Observati ca toate canoanele la care ati facut referire vorbesc despre a doua casatorie a vaduvului sau vaduvei.

Moartea desface casatoria.

Si doar moartea.

Sfanta Scriptura spune foarte clar: Ceea ce Dumnezeu a unit, omul sa nu desparta.
Reply With Quote
Vechi 17.02.2011, 14:10:55
dianagroza's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Observati ca toate canoanele la care ati facut referire vorbesc despre a doua casatorie a vaduvului sau vaduvei.

Moartea desface casatoria.

Si doar moartea.

Sfanta Scriptura spune foarte clar: Ceea ce Dumnezeu a unit, omul sa nu desparta.
Pai nu, nu v-am dat tot, puteti include aici si avortul, adulterul s.a.m.d. (unele mi se par si mie exagerate).
Daca vreti va dau link-ul de pe care am citit.
Vechi 17.02.2011, 18:12:43
Tuty2010's Avatar
Tuty2010 Tuty2010 is offline
Member

Data înregistrării: 20.12.2010
Implicit

Citat:
Pai nu, nu v-am dat tot, puteti include aici si avortul, adulterul s.a.m.d. (unele mi se par si mie exagerate).
Daca vreti va dau link-ul de pe care am citit.

Daca includem si adulterul inseamna ca admitem ca Dumnezeu se contrazice. Considerati ca DUmnezeu afirma intr-un loc ca cine isi lasa nevasta si ia pe alta traieste in adulter, ca apoi sa se mentioneze exceptiile?
Reply With Quote
Vechi 17.02.2011, 18:22:17
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Tuty2010 Vezi mesajul
Daca includem si adulterul inseamna ca admitem ca Dumnezeu se contrazice. Considerati ca DUmnezeu afirma intr-un loc ca cine isi lasa nevasta si ia pe alta traieste in adulter, ca apoi sa se mentioneze exceptiile?
"Eu însă vă spun vouă: Că oricine va lăsa pe femeia sa, în afară de pricină de desfrânare, o face să săvârșească adulter, și cine va lua pe cea lăsată săvârșește adulter." Matei 5:32

"Iar Eu zic vouă că oricine va lăsa pe femeia sa, în afară de pricină de desfrânare, și se va însura cu alta, săvârșește adulter; și cine s-a însurat cu cea lăsată săvârșește adulter." Matei 19:9

Desigur, se poate recurge la tot felul de interpretari care sa schimbe sensul pasajelor in cauza.
Reply With Quote
Vechi 18.02.2011, 13:42:31
dianagroza's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Da. Exista text. Uitati:
"Când cineva își va lua o nevastă și se va însura cu ea și s-ar întâmpla ca ea să nu mai aibă trecere înaintea lui, pentru că a descoperit ceva rușinos în ea, să-i scrie o carte de despărțire, și, după ce-i va da-o în mână, să-i dea drumul din casa lui. Ea să iasă de la el, să plece și va putea să se mărite după un alt bărbat. (Deuteronomul 24:1-2)"

„Din pricina împietririi inimilor voastre a îngăduit Moise să vă lăsați nevestele; dar de la început n-a fost așa. Eu, însă, vă spun că oricine își lasă nevasta, afară de pricină de curvie, și ia pe alta de nevastă preacurvește; și cine ia de nevastă pe cea lăsată de bărbat preacurvește.” (Matei 19:3-9)

"Nu știți că cine se lipește de o curvă este un singur trup cu ea? Căci este zis: „Cei doi se vor face un singur trup”. Dar cine se lipește de Domnul este un singur duh cu El. Fugiți de curvie! Orice alt păcat, pe care-l face omul, este un păcat săvârșit afară din trup; dar cine curvește păcătuiește împotriva trupului său." (1 Corinteni 6:16-18)
Vechi 17.02.2011, 18:10:26
Tuty2010's Avatar
Tuty2010 Tuty2010 is offline
Member

Data înregistrării: 20.12.2010
Implicit

Citat:
Deveniti acid. Nu e vorba despre o aceiasi situatie.
Nu vorbesc pe un caz dat, insa daca sotul/sotia face orgii extraconjugale, in calitate de partener ce sa fac? Sau nu am voie sa fac nimic?

"Sfantul Vasile cel Mare, in canonul 87, spune despre a doua nunta : " Casatoria a doua este ingaduita de Biserica, numai celor ce au ramas vaduvi de tineri prin deces si n-au copii " . Iar Sfantul Apostol Pavel, sfatuieste la vaduvie in castitate, dar cine nu poate " mai poate sa se casatoreasca, decat sa arda " ( I Corinteni 7, 39 ) . " Casatoria a doua nu se binecuvanteaza cu cununie, ci se canoniseste doi ani sa a nu se impartasi, iar a treia casatorie trei ani " , zice Sfantul Nichifor in canonul 2. Daca cei ce se casatoresc a doua oara sunt batrani, " unii ca aceia manie pe Dumnezeu, sa aiba pocanie trei ani si metanii cate 24 pe zi " ', zice Pravila Bisericeasca de la Govara, cap. 109. " Cel casatorit a doua oara nu mai poate fi hirotonit " ( Apostolic 17; VI Ecumenic, 3; Sfantul Vasile, 12 ) . Slujba cununiei a doua se face simpla si fara fast, iar preotul nu are voie sa ia parte la masa lor ( Neocezareea, 7 ) . Preotul, daca ramane vaduv, nu are voie sa se casatoreasca a doua oara. Daca totusi indrazneste la a doua casatorie, pierde preotia si nu mai are voie sa savarseasca nimic din cele ale preotiei ( Sfantul Vasile, 6 ) ."

Deci indiferent de motiv, de exemplu inselat, BC tine sus si tare pe "nu"?
"Numai moartea desparte in chip firesc pe cei doi soti. Totusi, sunt cateva exceptii ingaduite de Biserica, care duc la despartirea sotilor intre ei prin divort. Iar divortul este desfacerea casatoriei pe care o provoaca sotii intre ei, pentru care Biserica nu le poate da nici o binecuvantare sau hotarare juridica oficiala. De aceea, nici nu se prevede vreo slujba bisericeasca la divort. Adevarata legiuitate a nuntii consta numai in casatoria intaia. Desfacerea ei legala o face numai moartea unuia dintre soti, sau pe plan mai inalt, moartea ambilor soti, caci dupa moarte " sunt ca ingerii, necasatoriti " ( Matei 22, 30 ) "

BC refuza recasatoria in Biserica doar cata vreme fostul sot este in viata, atat. Legatura nu dureaza dincolo, deci ei sunt casatoriti pana cand moartea ii va desparti.
Reply With Quote
Vechi 19.02.2011, 23:06:53
dianagroza's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
BC refuza recasatoria in Biserica doar cata vreme fostul sot este in viata, atat. Legatura nu dureaza dincolo, deci ei sunt casatoriti pana cand moartea ii va desparti.
" Recasatoria este admisa mai greu de catre biserica catolica.Papa poate desface o casatorie doar in anumite conditii riguroase. Cei care vor sa divorteze prin dezlegamantul Papei trebuie sa aiba dovezi si documente prin care sa justifice divortul.Fara dezlegemant catolicii nu se pot recasatori in Biresica si nu primesc binecuvantare. Un divort se accepta doar atunci cand unul dintre parteneri nu poate avea copii sau cand se face vinovat de o crima."

Uitati ca nu este chiar asa...
Am citit despre existenta unui "Decret de invaliditate" si despre "Biserica Tribunal" care permite sotilor sa se recasatoreasca. Nu reusesc sa inteleg despre ce este vorba exact.

Last edited by dianagroza; 19.02.2011 at 23:24:48.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Exista o rugaciune care o putem zice inainte de a citi din Sfanta Scriptura? mela me Rugaciuni 6 10.04.2014 20:28:30
Sfanta Scriptura EDI Despre Sfanta Scriptura 0 09.06.2008 14:19:49
Sfanta Scriptura danyel Despre Sfanta Scriptura 22 12.11.2007 23:39:18
Sfanta Scriptura Dodi Despre Sfanta Scriptura 6 24.03.2007 03:27:38