![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Pai daca asa este, si pacatul original nu este un lucru asa de grav, de ce s-a pastrat din cele mai vechi timpuri botezul copiilor mici? Daca te poti mantui fara botez, de ce sa nu astepti pana mai tarziu? Se pare ca nu asa gandeau crestinii acum 1000 si ceva de ani, totusi, de vreme ce se insista atat de mult pe botezul cat mai devreme al copiilor, atat in vest, cat si in est, inca dinainte de "captivitatea occidentala." Problema celor care spun ca nu este ortodox sa crezi in pacatul original este insa: ar fi putut Maica Domnului, avand pacatul original pe suflet, sa stea departe de orice pacat si sa fie "plina de har" inca inainte de a ramane insarcinata, dupa cum o saluta ingerul? Daca nu crezi in pacatul original, da. Daca totusi pastrezi credinta traditionala in pacatul original, atunci nu, si a crede ca Sf. Fecioara a fost zamislita fara pacatul original devine un lucru aproape imperativ.
|
|||
|
|||
|
Citat:
Inca nu am auzit pe nimeni sa considere botezul copiilor inutil. Atat catolicii cat si ortodocsii isi boteaza copiii. Si atunci de unde zvonul acesta ? |
|
|
|||
|
|||
|
Pe de alta parte, raul domneste pe pamant numai pentru ca , la inceput, omul i-a dat voie lui satan sa il conduca ascultand de el. Acum satan s-a instalat ca stapanitor al pamantului, apasand si pe cei vinovati si pe cei nevinovati. De aceea se nasc copii bolnavi si mor copii nevinovati, desi nu au pacatuit; deoarece satan stapaneste acest pamant cu voia omului si face ravagii.
La inceput, Dumnezeu a creat pamantul si pamantul era bun; apoi l-a pus pe om sa-l stapaneasca. Omul insa a renuntat la stapanire si i-a dat-o lui satan, supunandu-se lui. Asa ca Dumnezeu respecta decizia stapanului de drept al acestui pamant, omul. Nu ii place ce face omul dar nu intervine peste autoritatea lui [pana la vremea sfarsitului, cand va lua din nou domnia in mainile Lui]. Raul din lume este consecinta pacatelor care s-au adunat in decursul vremii. Astfel incat omul secera ceea ce a semanat si oricand poate semana altceva ca sa secere ceva mai bun. Singurul care poate schimba ceva pe acest pamant este omul. Lui i s-a dat autoritatea de a-l stapani si slujba de a-l pazi. Omul este cel care trebuie sa se ridice si sa-l dea pe satan afara din aceasta lume. Desigur, nu are puterea sa o faca singur, prea mult a fost rob de buna voie, dar Il poate chema pe Dumnezeu in ajutor. Dumnezeu nu va veni neinvitat pe domeniul pe care l-a dat omului. Dar atunci cand este chemat intervine si da raul afara.
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14 |
|
|
|||
|
|||
|
Doriana, diavolul este stapanitorul acestei lumi, nu al pamantului.
|
|
|
||||
|
||||
|
Numai explicatii incalcite si scremute ati oferit. Omul are o nelamurire, de ce trebuie sa inteleaga filosofie crestina ca sa aiba un raspuns la o intrebare simpla?
Alte explicatii, mai pe intelesul tuturor, nu exista? Aia cu "prelungirea naturii umane", de la parintele Staniloae, e hilara, nu m-ar mira sa fie ceva scos de dumnealui si nemaiauzit in alta parte.
|
||||
|
||||
|
Trebuie făcută deosebire între păcatul ancestral și păcatele personale. Păcatul ancestral, și numai el, s-ar putea spune că se plătește colectiv, în sensul că a dus la o îmbolnăvire a condiției omului (și a întregii Creații văzute, dealtfel). Păcatul ancestral, și nu bețiile tatălui meu ori curviile bunicului meu, este motivul pentru care eu m-am născut în stare căzută și pentru care am avut nevoie neapărat de spălare încă de când m-am născut. Nu există niciun păcat personal, oricât de grav, care să fie plătit pe plan spiritual de descendenți. Cu alte cuvinte, eu nu pot fi damnat pentru păcatele înaintașilor mei, ci numai pentru păcatele comise de mine. Pe de altă parte, bețiile tatălui, ori curviile bunicului, se pot răsfrânge asupra mea în plan temporal: eu pot suporta consecințe non-spirituale ale unor asemenea păcate: la vârsta majoratului, este normal să am un cont mai subțire în bancă. Băutura costă bani. Este normal ca anumite consecințe ale sifilisului să mi se transmită ca tare (stigmate). Care pot fi vizibile ori invizibile. Poate că aș fi fost și mai deștept, ori mai norocos în viață fără acele păcate. Dar sufletul, eu nu mi-l pot pierde de pe urma lor. Tot ceea ce mi se poate întâmpla este să plec cu un talant, în loc de cinci talanți. La rândul meu, dacă îmi iubesc copii, pe cei din familie, pe vecinii mei, pe cei din orașul sau țara mea, trebuie să am grijă ce fac cu viața mea, pentru ca o eventuală rea moștenire să nu se transmită și pentru ca aceia să se bucure de cât mai mulți talanți.
|
|||
|
|||
|
Citat:
Un om naste alt om, care este purtator al acelorasi caracteristici ale speciei umane, avand in vedere ca primul om, Adam, a fost creeat de catre Dumnezeu ca prototip al speciei, in vederea inmultirii acesteia. |
![]() |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Bolile oare ne pricinuiesc mare folos si plata? | pui | Maslul | 89 | 19.05.2014 17:55:34 |
| Ispasirea pacatelor | anna21 | Pocainta | 27 | 25.01.2013 17:51:32 |
| Marturisirea pacatelor | antoneta | Intrebari utilizatori | 0 | 28.05.2011 10:05:41 |
| Mila este plata pentru răscumpărarea sufletelor noastre.(Ioan Gura de Aur) | jenita | Umanitare | 5 | 17.10.2008 18:52:55 |
| Rugaciune colectiva | evika_evita | Generalitati | 20 | 05.01.2008 04:21:32 |
|
|