Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Despre Sfanta Scriptura
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.01.2011, 20:48:40
vsovivi vsovivi is offline
Banned

Data înregistrării: 09.10.2008
Locație: Insectharul ortodox, în nepocăibilul pocăibil și pocăindu-se tainic.
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pippo_ Vezi mesajul
Dar tu cum iti imaginezi duhul? Ce intelegi mai exact prin "duh"?
E o rugăciune Cerească pe Cale... un suflet, o viață, o melodie... e suflarea credincioasă a dragostei curate și tainice... Nu prea are nimic de-aface cu închipuirea sau cu logistica matematică a înțelegerii... căci astea se baziează pe speculații, iar Duhul se bazează pe ascultare și pocăință... E vorba de îndelunga răbdaere în umilință... este iubirea de a urma pe Dumnezeu pe Calea Lui... și nu a ta.

Deci este opusul impertineinței.
Reply With Quote
Vechi 28.01.2011, 20:49:40
Pippo_'s Avatar
Pippo_ Pippo_ is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.01.2011
Locație: Cu capul in nori si picioarele pe pamant.
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Melissa Vezi mesajul
Termenul de "spirit inteligent" nu trebuie inteles ca fiind ratiune.Ca atunci facem ca sectarii.Luam cuvintele mot-a-mot.Spirit inteligent reprezinta un spirit elevat, un duh elevat.Poate ca e natura noastra divina,scanteia divina din noi.Ceva ce tine de suflet,ca si iubirea, nu te intelect,de ratiune!
Sa intelegem intai ce este "duhul". Apoi sa constatam cat de inteligent sau elevat este :) Eu nu pot concepe altfel duhul din toate descrierile pe care le-am citit pana acum, decat ca pe o "structura informationala" - termenul cel mai apropiat de ce inteleg a fi duhul. Tu cam cum intelegi a fi duhul?
Vechi 28.01.2011, 20:49:46
Melissa
Guest

Implicit

Citat:
Dar tu cum iti imaginezi duhul? Ce intelegi mai exact prin "duh"?
Uite ca ti se intampla a doua oara in seara asta.In acelasi timp, eu scriam raspunsul si tu intrebarea.Ti sa intamplat si cu Maris.Intreb si eu ca el: coincidenta?
Reply With Quote
Vechi 28.01.2011, 20:51:06
Melissa
Guest

Implicit

Citat:
Sa intelegem intai ce este "duhul". Apoi sa constatam cat de inteligent sau elevat este :) Eu nu pot concepe altfel duhul din toate descrierile pe care le-am citit pana acum, decat ca pe o "structura informationala" - termenul cel mai apropiat de ce inteleg a fi duhul. Tu cam cum intelegi a fi duhul?
Nu ai inteles ca ti-am raspuns deja?:-)
Reply With Quote
Vechi 28.01.2011, 20:53:59
vsovivi vsovivi is offline
Banned

Data înregistrării: 09.10.2008
Locație: Insectharul ortodox, în nepocăibilul pocăibil și pocăindu-se tainic.
Implicit

Citat:

Nu este un soft mort Duhul... căci toată programarea omului este spre păcat și ușurătate iar planul omului nu este ca Cel al Domnului, și nici un zgârie nori informațional nu este... ci Duhul este Cuvânt din Cuvânt, Lumină din Lumină, este Cuvânt Viu și Înțelept ce purcede de la Tatăl care se pune în lucru și care poate, și nu este o logistică oarbă... Este Viața purtătoare de credincioșie care aduce rod Lui Dumnezeu în fii și frați din dragoste curată spre slava Lui Dumnezeu și nu spre lăudăroșelenia omului. Deci e vorba de pocăință și smerenie și umilință, și nu de ceva științific.

Last edited by vsovivi; 28.01.2011 at 21:01:04.
Reply With Quote
Vechi 28.01.2011, 20:54:09
Melissa
Guest

Implicit

Citat:
ok...hai ca dezbatem mai tarziu daca vrei,ca acum nu mai pot sta...hai ca pana la urma dam noi de vreo concluzie justa!
PS- pe scurt-tind sa cred ca duhul este SUFLETUL omului!:-)
Reply With Quote
Vechi 28.01.2011, 20:59:36
Pippo_'s Avatar
Pippo_ Pippo_ is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Poate ca e natura noastra divina,scanteia divina din noi.Ceva ce tine de suflet,ca si iubirea, nu te intelect,de ratiune!
Pai nu definisem ca spiritul (duhul) nu-i totuna cu sufletul? Eu stiam ca sufletul este scanteia divina din noi (sentimentul existentei, constiinta de sine = suflet). Eu asa am inteles din ce am citit. Sau nu-i asa?

Constiinta de sine (sufletul) constientizeaza trupul fizic. Constinta de sine constientizeaza duhul?

Si iar revenim. Ce este duhul? :)) (Ca am vazut ca suflet nu este, nu este scanteia divina din noi).
Vechi 28.01.2011, 21:00:12
Pippo_'s Avatar
Pippo_ Pippo_ is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
ok...hai ca dezbatem mai tarziu daca vrei,ca acum nu mai pot sta...hai ca pana la urma dam noi de vreo concluzie justa!
PS- pe scurt-tind sa cred ca duhul este SUFLETUL omului!:-)
Tocmai ti-am dat raspunsul inainte :))

PS Ok, nici eu nu mai pot sta, mor de foame si de sete daca continuam in stilul asta :))

Noapte buna.
Vechi 28.01.2011, 21:51:30
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit info

Citat:
Pai nu definisem ca spiritul (duhul) nu-i totuna cu sufletul? Eu stiam ca sufletul este scanteia divina din noi (sentimentul existentei, constiinta de sine = suflet). Eu asa am inteles din ce am citit. Sau nu-i asa?

Constiinta de sine (sufletul) constientizeaza trupul fizic. Constinta de sine constientizeaza duhul?

Si iar revenim. Ce este duhul? :)) (Ca am vazut ca suflet nu este, nu este scanteia divina din noi).
1. Sfantul Ioan Damaschin diferentiaza intre spirit si suflet :Sufletul este o substanta vie, simpla, necorporala, prin natura sa, invizibila ochilor trupesti, nemuritoare, rationala, spirituala, fara de forma; se serveste de un corp organic si ii da acestuia puterea de viata, de crestere, de simtire si de nastere. Nu are un spirit deosebit de el, ci spiritul sau este partea cea mai curata a lui. Caci ceea ce este ochiul in trup, aceea este spiritul in suflet. Sufletul este liber, volitional, activ, schimbator, adica schimbator prin vointa pentru ca este zidit. Pe toate acestea le-a primit in chip natural, prin harul celui care l-a creat, prin care a primit si existenta precum si de a exista prin fire in acest chip. (din "Dogmatica")

2. Mult mai important decat punctul 1, vad ca in mod constant exista o confuzie intre ratiune si suflet.
Este gresit.
Ratiunea este o putere a sufletului, alaturi de puterea volitiva si cea afectiva (in invatatura ortodoxa se cosnidera ca sufletul are trei puteri sau facultati)

(continuati, va rog.. ma intreb unde se ajunge pe threadul acesta)

3. vsovivi: ma bucur ca ai renuntat un pic la stilul tau si esti acum mai usor de citit (si inainte ma straduiam sa-ti citesc postarile.. dar acum e mai bine).
Reply With Quote
Vechi 28.01.2011, 22:13:48
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Citat:

Si iar revenim
Ce este sufletul?
Tu zici ca este constiinta de sine sau constienta ca existam? Sau poate ca pentru tine acestea doua sunt acelasi lucru?
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
A filosofa sau a crede? Seraphim7 Generalitati 38 18.07.2024 00:01:30
"Crede si nu cerceta!" ??? moro.d Despre Biserica Ortodoxa in general 20 03.09.2013 12:29:18
cauta cu inima si cu tot ce stii, nu cerceta cu ochii Man Teo Generalitati 15 15.08.2011 19:17:52
Cine nu crede in Dumnezeu ladyanda Generalitati 235 14.08.2011 14:08:26
Nevoia de a crede dorinastoica14 Pocainta 15 21.07.2009 12:41:01