![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
2.e bine, dar cine sunt bogații? 3.dragul meu, oamenii străzii nu fură, cerșesc...! 4.hoțul e victima născută din maica sărăciei mele care reclamă un dor „de-a pieri cu noi toții”; 5.miturile și legendele sunt cele care alungă țesutele și nostalgicele nopți la căpătâiul haiducilor auzite de la bunicu' revoluționar a cărei soață a fost spintecată în zadar și copilul nenăscut era stat să curgă din împunsătura baionetei (da' de unde voi să știți!); 6.erau ceea ce erau: ROMÂNI! Și ucideau? Astăzi, e dovedit că era în zadar! Și cu alte cuvinte, să-l preamărim pe regele ... și domnul Țării ...
Mulțumescu-Ți Ție, Doamne, pentru toate, pentru fiecare zi și pentru moartea ce va veni, Te ascult, Doamne și nici măcar după ascultare, nu-mi da mie, ci numai după voia Ta, ajută-mi părtaș să fiu binecuvântărilor Tale, acum și întru împărăția Ta. Amin. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Citat:
În prealabil postat de I.Calin 1.așa-i, dumitru, furtul e furt, oricum ar fi el, chiar și din șpagă luat! 2.e bine, dar cine sunt bogații? 3.dragul meu, oamenii străzii nu fură, cerșesc...! 4.hoțul e victima născută din maica sărăciei mele care reclamă un dor „de-a pieri cu noi toții”; 5.miturile și legendele sunt cele care alungă țesutele și nostalgicele nopți la căpătâiul haiducilor auzite de la bunicu' revoluționar a cărei soață a fost spintecată în zadar și copilul nenăscut era stat să curgă din împunsătura baionetei (da' de unde voi să știți!); 6.erau ceea ce erau: ROMÂNI! Și ucideau? Astăzi, e dovedit că era în zadar! Și cu alte cuvinte, să-l preamărim pe regele ... și domnul Țării ... traiesti intr-o lume imaginara, desprinsa de realitate. Mai dragul meu...are dreptate totusi in felul sau , omul...Cat despre final, realizezi nu? Cred ca se referea la aspectul politic , nicidecum la bunul Dumnezeu.... |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
Dar'ar Dumnezeu să fie așa! Și când o să-ți vezi și tu neamu' scos cu baioneta din pântec, du-te la "bunicu' mieu" și îl întreabă de ficțiune sau de "traiesti intr-o lume imaginara, desprinsa de realitate".
Să-ți ajute Dumnezeu!
Mulțumescu-Ți Ție, Doamne, pentru toate, pentru fiecare zi și pentru moartea ce va veni, Te ascult, Doamne și nici măcar după ascultare, nu-mi da mie, ci numai după voia Ta, ajută-mi părtaș să fiu binecuvântărilor Tale, acum și întru împărăția Ta. Amin. |
|
|||
|
|||
![]()
Literatura populara subliniaza caracterul autentic al mentalitatii unei natii, este mult mai aproape de spiritul viu al omului pentru ca este creata de insusi poporul. Sa concluzionez, in baza multelor balade si cantece populare, ca una dintre trasaturile neamului nostru este aceea de a fi hot ? Ideea vine in contradictie cu o alta parte larga a lucrarii in care subliniam piosenia in fata preceptelor crestin-ortodoxe dublata de fapte - milostenie, zidire de Biserici, ajutorarea sincera si dezinteresata a aproapelui etc.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
este ca haiducia a fost o metoda extrema impusa de o realitate extrema. Ce vreau sa spun? Existenta boierilor hrapareti si lacomi erau extrema ce atragea in mod inevitabil cealalta extrema, haiducia. Una o atrage pe cealalta. Legea compensatiei. Nu are de-a face cu valorile crestine. E doar un fenomen social impus de o situatie anume, extrema. A fost raspunsul saracilor de a contrabalansa dreptatea sociala, grav afectata de cei care, se presupune, ar fi trebuit sa fie cei luminati. Har, smerenie si jertfa de sine.
Făcutu-ți-s-a ocara ca și lauda, paguba precum câștigul și străinul ca fratele? Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11) Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Noi oamenii , si pastrind proportia, natia intreaga, suntem invatati de parintii bisericii ca ori de cite ori intimpinam ceva neplacut trebuie sa rabdam cu tarie si in tacere , fara vaicareala si hohote pe la toate colturile, sa punem post , rugaciune si metanii inaintea lui D.zeu pt. indreptarea lucrurilor si sa asteptam cu credinta mila lui . Nu sa ne rasvratin si sa incepem sa facem fapte bune dar punind raul inainte . Asta este invatatura duhovniceasca ! Restul alte indemnuri si invataturi nu sunt de la D.zeu si pt. ca nu sunt si nu au partasie cu el cei care practica pacatul au soarta lor pecetluita , aici si in eternitate. Din cite stim , pe linga faptele bune de a fura de la bogati, haiducii mai aveau si alte trasaturi duhovnicesti: erau cu mai multe ibovnice, trageau cite un chiolhan cind le lasa gura apa,posteau de 3 ori pe saptamina, erau mindri de statutul lor, erau iute la minie, urau asupritorii, s.a.m.d. Iacata, un profil cu totul duhovnicesc, cu totul aparte , daca cumva am avea dubii. Acest facator de bine numit haiduc cu ce figura duhovniceasca(sau cu alte cuvinte a lui D.zeu) ar putea fi asemanat sau identificat ca sa ne fie mai lesne intelegerea faptelor lui ? Exista vreo asemanare cu cineva ? Incercati sa precizati desi eu va spun ca este zadarnica cautarea ! Si atunci pt. care motive sa mai avem dubii. Aaaaa, asa , povestea vietii lui este misto dar sa nu uitam ca toate lucrurile care au un izvor satanic sunt prezente in lumea aceasta cosmetizate si extrem de frumos lucrate. Exemple stim cu totii : din muzica, arta plastica, savanti , cinematografie... si cite si mai cite . Si ce apreciati sunt , trecuti prin cartile de recorduri sau de mare referinta de specialitate . In sfirsit, pt. mine este de prisos sa mai insist pe subiect ! Curiosilor si profesionistilor le doresc succes !
|
||||
|
||||
![]()
@zaharia_2009
Credeti ca absolut toti haiducii au fost asa cum i-ati descris?
|
|||
|
|||
![]()
Citind despre haiduci mi-am amintit despre hotia din Mizerabilii :Jean Valjean furand o paine din disperare,din foame si apoi patimind toata viata.Astazi avem o multime de exemple despre "furtul cu legea" cum ar fi averi insusite de catre cineva pentru ca legea oamenilor i-a permis asta la un anumit moment desi altii au muncit pentru bunul sau averea respectiva .Si aceia nu sunt hoti.Poate ar fi bine sa nu ne pronuntam si sa nu cadem in ispita de a judeca pe altii si in nici un caz sa generalizam : toti haiducii sunt asa,romanii sunt pe dincolo.Va avea fiecare o judecata la vremea lui.
|
|