Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Vezi rezultatele sondajului: Este legea veche abrogata?
Da 15 35,71%
Nu 22 52,38%
Nu stiu 5 11,90%
Votători: 42. Nu poti vota in acest sondaj

Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.01.2011, 01:24:43
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Scotsman Vezi mesajul
Deci la ortodocsi studiul/intelegrea Scripturii nu are aceiasi importanta ca si aspectele ritualice?Asta este opinia generala?Un preot v-a spus asta?
Dacă îmi permiteți să intervin: deosebirea de vederi provine din faptul că, pentru ortodocși (ca și pentru catolici) Sf Liturghie, Spovedania și Împărtășania nu sunt "aspecte ritualice". În religiile noastre, Euharistia are exact același rol pivotal pe care îl are Sfânta Scriptură în protestantism. Dacă nu ar mai exista nici o Biblie în lume, dar ar mai exista un singur episcop, atunci Biserica ar fi salvată. Noi ne putem mântui foarte bine (unii chiar mai bine) fără Sf Scriptură. Dar fără Sfintele Taine, nu putem trăi.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 25.01.2011, 01:29:43
Scotsman
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Dacă îmi permiteți să intervin: deosebirea de vederi provine din faptul că, pentru ortodocși (ca și pentru catolici) Sf Liturghie, Spovedania și Împărtășania nu sunt "aspecte ritualice". În religiile noastre, Euharistia are exact același rol pivotal pe care îl are Sfânta Scriptură în protestantism. Dacă nu ar mai exista nici o Biblie în lume, dar ar mai exista un singur episcop, atunci Biserica ar fi salvată. Noi ne putem mântui foarte bine (unii chiar mai bine) fără Sf Scriptură. Dar fără Sfintele Taine, nu putem trăi.
Nu am intrebat asta.Nu am pus in antiteza ceva anume.Am intrebat cum se studiaza Biblia in ortodoxism.Atat.Momentan nu am primit un raspuns in acest sens.Am inteles optica cu privire la locul ei in cadrul ortodoxismului(cel putin dpdv al unui ortodox si al unui catolic)dar nu am inteles cum anume se studiaza,atunci cand se face acest lucru.Daca se face acest lucru.Pe forum se pun multe intrebari.Raspunsurile din Parintii Bisericii lipsesc,raspunsurile cu temei biblic le puteti verifica,parerile personale abunda.Asta cam contrazice fraza standard.De aceea am intrebat:cum anume o faceti?

Last edited by Scotsman; 25.01.2011 at 01:32:12.
Reply With Quote
Vechi 25.01.2011, 01:36:32
Raoul's Avatar
Raoul Raoul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2006
Religia: Ortodox
Implicit

Eu am raspuns cum se studiaza. Voi cum studiati? Tot de capul vostru? Chiar e nevoie sa mai apara un Luther,Calvin,Zwingli precum si ceilalti eretici neoprotestanti?
Reply With Quote
Vechi 25.01.2011, 01:43:26
colaps3's Avatar
colaps3 colaps3 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.01.2011
Locație: dor de Moldova...
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Raoul Vezi mesajul
Ai vazut la cate culte s-a ajuns din chestia asta... si rad dracii de ei!
Aproximativ 38 de mii de „culte”, atâtea a reușit dracul să scoată!

Citez din http://christianity.about.com/od/den...tiantoday.htm: „There are approximately 38,000 Christian denominations in the world.”
Reply With Quote
Vechi 25.01.2011, 02:37:10
Scotsman
Guest

Implicit

Raoul,m-am documentat din postarile tale anterioare.Am zis sa vorbesc in cunostiinta de cauza.Am observat ca ai opinii teologice interesante(sa nu le stergi):Vechiul Testament este desuet dar ar putea fi citit in paralel cu Noul Testament.Metoda asta o aplicam si noi din cand in cand dar din motive ce tin de exegeza.Am mai remarcat ca nu esti de acord ca Biblia sa fie mereu interpretata ad literam.Si noi spunem la fel.Este frumoasa viata la 21 de ani Raoul.Sa-ti dea Cel de Sus multi inainte.

Pentru vechiul meu ,,amic"C3-Colaps3(in viitor posibil C4,C5 la cum decurg treburile):interesant link.La sectiunea ,,Religion facts" catolicii,protestantii si ortodocsii figureza toti la capitolul ,,sects".Foarte tare.Carti sacre:Biblia.Insa faza ceea mai tare:Purgatoriul figureza ca fiind valabil atat pentru catolici cat si pentru ortodocsi.Cred ca si pe arici-pogonici exista mai multe precizie dpdv teologic.Cred ca este un site ecumenist.Felicitari.

Stati linistiti,eu sigur ma duc la aghiuta la pensiune si voi mergeti cu aripioare spre Rai.Acum in mod cert vom dormi toti linistit :)

Last edited by Scotsman; 25.01.2011 at 02:40:39.
Reply With Quote
Vechi 26.01.2011, 00:59:48
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Implicit

totusi mi-e greu sa cred ca legea veche e desfiintata... ba mai mult imi vine a spune ca ar trebui sa tinem si legea veche impreuna cu cea noua.. vinu vechi in burduf vechi si vinu nou in burduf nou..
Reply With Quote
Vechi 26.01.2011, 01:24:28
Raoul's Avatar
Raoul Raoul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Scotsman Vezi mesajul
Raoul,m-am documentat din postarile tale anterioare.Am zis sa vorbesc in cunostiinta de cauza.Am observat ca ai opinii teologice interesante(sa nu le stergi):Vechiul Testament este desuet dar ar putea fi citit in paralel cu Noul Testament.Metoda asta o aplicam si noi din cand in cand dar din motive ce tin de exegeza.Am mai remarcat ca nu esti de acord ca Biblia sa fie mereu interpretata ad literam.Si noi spunem la fel.Este frumoasa viata la 21 de ani Raoul.Sa-ti dea Cel de Sus multi inainte.
La fel si dumneavoastra! Nu am negat cum ca VT nu ar putea fi citit. Eu am citit toata Biblia,deci si VT,insa vroiam sa subliniez ca este o lege veche,care a fost provizorie. Ne putem mantui foarte usor doar cu NT. Insa doar cum VT cum te mantuiesti?
Reply With Quote
Vechi 26.01.2011, 14:09:41
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
Ne putem mantui foarte usor doar cu NT. Insa doar cum VT cum te mantuiesti?
"Cercetați Scripturile, că socotiți că în ele aveți viață veșnică. Și acelea sunt care mărturisesc despre Mine." (Ioan 5,39)

Până acum mi s-a spus că Hristos se referă la VT (căci NT încă nu fusese scris). Acum probabil o s-o sucești... Chiar sunt curios.
Reply With Quote
Vechi 26.01.2011, 16:53:47
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Implicit

Citat:
La fel si dumneavoastra! Nu am negat cum ca VT nu ar putea fi citit. Eu am citit toata Biblia,deci si VT,insa vroiam sa subliniez ca este o lege veche,care a fost provizorie. Ne putem mantui foarte usor doar cu NT. Insa doar cum VT cum te mantuiesti?
numai cu legea veche nu te poti mantui..
Reply With Quote
Vechi 26.01.2011, 01:05:00
calator prin ploaie calator prin ploaie is offline
Banned

Data înregistrării: 13.01.2011
Locație: intre rai si iad
Talking

Citat:
În prealabil postat de colaps3 Vezi mesajul
Aproximativ 38 de mii de „culte”, atâtea a reușit dracul să scoată!

Citez din http://christianity.about.com/od/den...tiantoday.htm: „There are approximately 38,000 Christian denominations in the world.”
Daca ne-am putea privi cu totii prin ochii lui Dumnezeu.....ma intreb oare cate chipuri de dracusori am descoperi intre noi?
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Iudeii si legea veche lore86 Iudaismul 5 19.05.2016 18:33:43
Icoana foarte veche. heyladies Pictura si Sculptura Bisericeasca 5 16.10.2010 23:35:02
icoana veche catalinabalhui Pictura si Sculptura Bisericeasca 1 15.06.2009 09:57:02
O rugaciune foarte veche ARHANGHELUL Rugaciuni 17 07.01.2007 18:28:33
Legea atractiei CM Generalitati 9 25.11.2006 16:59:58