Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 12.01.2011, 19:16:53
mihele_m's Avatar
mihele_m mihele_m is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.02.2010
Locație: Timisoara
Religia: Ortodox
Citat:
În prealabil postat de VladCat Vezi mesajul
Ideea pe care vreau să o expun aici mi-a venit în urma unei discuții despre filmul Iception (foarte tare filmul...partea psihanalitică atentează la taina omului dar latura "filozofică" despre felul în care cineva își poate asuma o minciună drept realitate și despre cum poate ajunge să trăiască cu toată ființa sa acea minciună e genială.....plus că Leo e foarte tare :) )....revenind....în discuția respectivă care se purta online cineva făcea un comentariu duhovnicesc al perspectivei relevată de film și alte două persoane încercau sa îi arate ba că filmul nu spune nimic, ba că mai rău crează confuzie, ba că nu trebuie să stricăm sensul adevărat al mesajului ortodox de dragul minții slabe(probabil era vorba de inimă slabă) ale contemporanilor noștrii etc. .....și toată discuția asta m-a făcut să mă gândesc la un anumit "demers spiritual" pe care îl pot face credincioșii și pe care personal îl consider foarte greșit....

demersul e următorul....în loc să ma bucur de puținul har la care pot ajunge la nivelul meu (bucurie oricum inefabilă), eu resping (cu toată lehamitea nivelului meu ridicat) această oportunitate, îmi încordez mușchii duhovnicești și plonjez cu capul înainte în scrierile Sf. Părinți sau în alte profunzimi teologice care mă depășesc pt ca dând cu fundul de pământ să nu mă bucur nici de ceea ce îmi era la îndemână nici de ceea ce nu am putut pricepe.....nu încerc să sugerez că ar exista altă cale către adevăr și viață decât credința ortodoxă așa cum a fost ea păstrată de Tradiție(care include și scrierile Sf. Părinți)...deci ca să nu fiu înteles greșit o să dau vreo două exemple referitoare la ce spuneam mai sus :

emeplul 1 : în loc să mă bucur că în societatea asta secularizată am avut ocazia să văd un film frumos, bine jucat, care m-a ajutat să mă destind și să mă amuz (pt păcătoșii care nu se roagă 24 din 24 mai e nevoie si de astea:) ), film care pe lângă erorile psihologice ale vremii (de care pot face abstracție) reușeste într-un mod deosebit de sugestiv să semnaleze felul cum oamenii se aruncă cu toată ființa lor în "realități" mincinoase, și unele din motivele pentru care o fac...deci în loc să mă bucur de un film bun cu un mesaj ortodox pînă la urmă și să fac abstracție de rătăcirile sale psihanalitice, eu îi dau filmului un șut în cur pe motivul că nu te duce catre cer așa cum fac scrierile duhovnicești, că este un mesaj trunchiat, incomplet etc.

....dar ce câștig cu asta ?....dacă în unul din multitudinea de momente când nu simt puterea de a mă apropia de lecturi profunde sau de a mă ruga, mă bucur de bulgărele de adevăr(= viață= frumusețe) pe care au reușit frații apuseni să îl includă într-un film american CARE E PROBLEMA ? ....

și la tot ce am spus până acu mai e o problemă cu salturile verticale în urcușul duhovnicesc....locurile mai apropiate de vârful muntelui sunt în realitate o împlinire(infinită ce e drept) a culmilor de la baza sa.....cânt Steinhardt spunea că împărăția cerurilor este plină cu cățeluși și pisicuțe dragălașe si că Dumnezeu e un bătrân cu barbă albă nu greșea deloc....fiindca adevărata Împărăție vine să împlinească această perspectivă nu să o distrugă așa cum facem noi când vrem să ne suim la stele dar de fapt aterizăm în noroi....când Sfinții Părinți au spus că Dumnezeu este mai mult decât iubire nu au vrut prin asta să îl contrazică pe Sf. Apostol Ioan care a spus că Dumnezeu este iubire...Dar Ioan a zis așa fiindcă știa că noi nu ne putem imagina "mai mult decât iubire" așa că a vrut să ne imaginăm măcar cât putem...în aceiași manieră cred ca dacă nu pot să îmi imaginez o Împărăție a Cerurilor mai luminoasă și mai plină de bucurie decît cea cu cățeluși și pisicuțe a lui nea Nicu Steinhardt, atunci să continui să mi-o imaginez pe aceasta păstrând în minte că ilustreaza doar o părticică din infinitul de Lumină la care face apel...nu să îi dau cu piciorul fiindcă nu e suficient de înălțătoare pt a ilustra Împărăția și astfel să mă autosituez într-un vid lipsit de orice urmă de bucurie și lumină...cam asta e părerea mea.
Intru-na din pildele sale " Mintuitorul spunea nu incercati sa smulgeti neghina din griu ca sa-r putea sa smulgeti si griul "
" Toate imi sunt slobode , dar nu toate imi sunt de folos (ICor. 10 ,23 ,) " Nelinistea noastra pe care o simtim neincetat in incercarea de a fi perfecti ascunde teama . Daca ne infruntam temerile si ne ingaduim sa fim "umani ", putem fi mai fericiti si mai bogati . " D. Burns
Reply With Quote
Vechi 13.01.2011, 18:49:00
VladCat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de mihele_m Vezi mesajul
Intru-na din pildele sale " Mintuitorul spunea nu incercati sa smulgeti neghina din griu ca sa-r putea sa smulgeti si griul "
:)...deosebita paralela
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
filme duhovnicesti mirelat Arta bisericeasca in general 238 18.02.2024 19:23:03
O lume fara Dumnezeu si fara suflet alicette Intrebari utilizatori 1 01.04.2011 23:38:40
romania,tara fara fara reactie iulyaan Generalitati 78 24.01.2011 10:02:13
fara casa, dar nu fara credinta! mirelat Stiri, actualitati, anunturi 5 07.08.2008 21:07:42