Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.12.2010, 20:57:19
P.Cristi P.Cristi is offline
Banned

Data înregistrării: 29.12.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Melissa Vezi mesajul
Dar pana acum de ce nu era asa?
Cine influenteaza astflel de schimbari ? Se schimba din nou calendarul sau din umbra se lucreaza ceva mult mai grav ? Explicatia e ca PRIMA ZI A SAPTAMANII ERA intr-adevar DUMINICA, dar in legea veche ! De la INVIEREA DOMNULUI aceasta binecuvantata zi a devenit de fapt ziua a saptea de la Geneza, adica ZIUA ODIHNEI ! Dar probabil cei din sinod vor de acum sa se odihneasca sambata, cu adventistii. Incorect si dureros pentru BISERICA ORTODOXA. Alta gafa incredibila ! (PC-Athos)
Reply With Quote
Vechi 29.12.2010, 21:18:57
George.m George.m is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.12.2010
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Am putea intelege ca sambata a ramas zi a odihnei, iar duminica - ziua in care a inviat Mantuitorul nostru - e zi a bucuriei.
Personal, imi place sa incep saptamana cu duminica, intrucat socotesc ca-mi "incarc bateriile" pentru restul saptamanii.
Reply With Quote
Vechi 29.12.2010, 22:12:00
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Putem spune fara exagerare ca desi, duminica este "tinuta", a pierdut mult din impactul ei asupra saptamanii. Eu consider acest gest ca pe o invitatie la a redescoperi importanta duminicii - omul sa ajunga la asemanarea cu Dumnezeu. Duminica nu trebuie sa se piarda printre celelalte zile, ea trebuie sa aduca lumina pentru ele. Si asa sa traiasca omul - prin lumina.
Reply With Quote
Vechi 30.12.2010, 12:18:27
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Saptamana trebuie sa inceapa cu Hristos, cu Sfanta Liturghie, pentru ca astfel toata saptamana ce urmeaza sa fie binecuvantata.

Noi crestinii ortodocsi il punem pe Iisus Hristos inceput bun la toate caci fara EL nu putem face nimic (Ioan 15,5).

Asadar, Duminica nu trebuie sa fie ultima zi a saptamanii in care ii multumim lui Dumnezeu pentru zilele trecute in care am asteptat sa ne intalnim cu EL la Sfanta Liturhie, ci dimpotriva, Duminca trebuie sa fie inceputul saptamanii in care noi ii multumim lui Dumnezeu la Sfanta Liturhie si pentru saptamana care va urma in care stim ca Hristos este cu noi si ne ajuta intru toate.

Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 30.12.2010, 13:59:13
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

M-am uitat din nou la calendarul pe 2010 si pe 2011 si tot n-am vazut diferenta.
Este delimitata duminica, si anume partea unde se da titlul duminicii, evanghelia din duminica respectiva, ca sa
nu se amestece cu lunea.
In rest calendarul este normal.
Incepe fiecare luna cu 1 a ei.
Nu inteleg unde vedeti voi ca incepe saptamana si unde se termina.

Si exact ce spune Eugen: de fapt anul bisericesc incepe la 1 septembrie, deci nu are nici o legatura. Noi tot dupa un calendar laic lucram de fapt si la biserica, pe el avem trecute sarbatorile asa cum urmeaza.
Vechi 30.12.2010, 14:19:22
Raoul's Avatar
Raoul Raoul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2006
Implicit

sophia,stai linistita,si calendarul meu pe 2011 este ca al teu. Delimitarea este la duminica,dar nu la ziua propriu-zisa,ci este incercuit (cum ar fi subliniat) textul cu Evanghelia ce se citeste si sarbtoarea aferenta,sfintii cinstiti etc. In rest este destul de clar: saptamana incepe de luni si se termina duminica! Ia faceti si voi poza la calendarele voastre ca prea va sustineti cu atata tarie punctul de vedere. Nu de alta dar sunt curios... Calendarul meu e cumparat de la Lainici.
Reply With Quote
Vechi 30.12.2010, 15:07:06
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

http://www.hotnews.ro/stiri-esential...a-duminica.htm

La Sedinta Sfantului Sinod din vara acestui an, in 6 iulie, cand s-a aprobat textul calendarului pentru anul 2011, s-a ridicat problema uniformizarii calendarului pentru intreaga Biserica Ortodoxa Romana si toti membrii Sfantului Sinod au fost de acord ca este mai potrivita inceperea saptamanii cu ziua de duminica, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, parintele consilier Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.

Acesta a precizat ca inceperea saptamanii cu ziua de duminica nu este ceva iesit din comun si nu schimba semnificatia zilelor.

"Pentru noi, crestinii, ziua de Duminica este cea mai importanta zi din timpul saptamanii. La fiecare Sfanta Evanghelie, fie ca e vorba de Matei, de Marcu, Luca si Ioan, veti gasi mentionat faptul ca Hristos a inviat in prima zi din saptamana, adica ziua de Duminica. In mod firesc, saptamana in biserica trebuie sa inceapa cu ziua de Duminica. Pe de alta parte, este o stransa legatura intre ziua de Duminica si slujbele care sunt oficiate zilele urmatoare. Avem Duminica a doua dupa Rusalii si saptamana care urmeaza trebuie sa fie a doua dupa Rusalii. Nu reprezinta o noutate, am cercetat mai multe calendare - si din 1912, si din 1916, 1923, prin sondaj - si in toate aceste calendare saptamana incepe cu ziua de Duminica, este ziua Domnului, cea mai importanta din punct de vedere crestin, si acest lucru se regaseste si in calendarele bisericilor ortodoxe surori", a explicat parintele consilier Constantin Stoica.
...

http://www.adevarul.ro/bbtcontent/cl...229_0069/4.jpg
Attached Images
File Type: jpg calendar 2011.jpg (33,1 KB, 14 views)

Last edited by Eugen7; 30.12.2010 at 15:09:59.
Reply With Quote
Vechi 30.12.2010, 15:10:54
Paduraru's Avatar
Paduraru Paduraru is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.11.2009
Locație: Munții Suhardului - Bucovina - România
Implicit

În calendarul meu creștin ortodox, săptămâna începe cu ziua de luni și se termină cu ziua de duminică. Micile detalii despre Evanghelie sunt încadrate între 2 linii de culoare neagră.
Folosesc un calendar creștin ortodox editat de Sfânta Arhiepiscopie a Sucevei și Rădăuților. A apărut la pangar acum 2 săptămâni.
An Nou fericit și plin de bucurii duhovnicești!!!
Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l da mie! Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei, dăruiește-l mie, slugii Tale! Așa, Doamne, ajută-mă să-mi văd greșalele mele ca să nu mai osândesc pe fratele meu. Că binecuvântat ești acum și pururea și în vecii vecilor! Amin!
(rugăciunea Sfântului Efrem Sirul)

Vă rog frumos să mă iertați și pe mine, păcătosul cel dintâi!
Reply With Quote
Vechi 30.12.2010, 01:17:01
Melissa
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de George.m Vezi mesajul
Am putea intelege ca sambata a ramas zi a odihnei, iar duminica - ziua in care a inviat Mantuitorul nostru - e zi a bucuriei.
Personal, imi place sa incep saptamana cu duminica, intrucat socotesc ca-mi "incarc bateriile" pentru restul saptamanii.
Pai ce putea fi mai frumos pentru noi romanii,o natie atat de obosita de munca,decat sa incepem saptamana cu o zi de pauza..:-)) si sa o terminam cu o zi de odihna..:-))
Reply With Quote
Vechi 30.12.2010, 11:33:34
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Duminica este prima zi a saptamanii, dupa invatatura iudaica si cea crestina.

Pana venirea lui Hristos, Evreii serbau sambata, ca zi de odihna si de inchinare lui Dumnezeu.

Pentru noi crestinii, prima zi a saptamanii, Duminica (care se traduce prin "ziua Domnului") este ziua in care ne intalnim cu Hristos cel inviat din morti la Sfanta Liturghie. Asadar este o zi de bucurie deplina, profetita si in Psalmul 117:
"Piatra pe care n-au băgat-o în seamă ziditorii, aceasta s-a făcut în capul unghiului.
23. De la Domnul s-a făcut aceasta și minunată este în ochii noștri.
24. Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul, să ne bucurăm și să ne veselim întru ea.
25. O, Doamne, mântuiește! O, Doamne, sporește!
26. Binecuvântat este cel ce vine întru numele Domnului; binecuvântatu-v-am pe voi, din casa Domnului.
27. Dumnezeu este Domnul și S-a arătat nouă. Tocmiți sărbătoare cu ramuri umbroase, până la coarnele altarului. "

Aceasta profetie arata foarte clar ca noua zi de odihna si de adorare a lui Dumnezeu, care "se face din voia Domnului in chip minunat" (nu din voia omului), este prima zi a saptamanii, Dumnica devenind ziua cand noi "trebuie sa ne bucuram si sa ne veselim intru ea" pentru ca Hristos cel invitat "se arata noua si ne binecuvineaza din casa Domnului" (nu de oriunde) si in aceasta zi noi trebuie sa "tocmim sarbatoare pana la Altar" adica sa savarsim Taina Sfintei Liturghii multumind lui Dumnezeu Tatal intru Iisus Hristos prin Duhul Sfant.

Doamne ajuta
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Mosii de vara 11.06.2011 mara2008 Slujba inmormantarii 1 09.06.2011 22:15:14
Ritualul 2011 Eugen7 Teologie si Stiinta 9 17.05.2011 15:38:23
1 Aprilie 2011 andreicozia Generalitati 1 13.01.2011 23:30:06
Pelerinaj in israel ianuarie 2011 agriniotour Pelerinaje la locuri Sfinte 0 04.11.2010 09:54:44