Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Stiri, actualitati, anunturi
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 21.12.2010, 15:23:21
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de I.Calin Vezi mesajul
OK, atunci să înțeleg că în cazul unui imobil, teren, proprietăți, în general, dacă obții drept de uzufruct (se poate așa ceva?) ești, practic stăpân pe acel imobil cu condiția să nu îl vinzi sau subînchiriezi?
Nu de alta, dar chiar vreau să mă lămuresc dacă există o diferență reală între "dezmembrămintele dreptului de proprietate" și atributele dreptului de proprietate.
Ești stăpân pe el cu condiția să îi conservi substanța (adică să nu distrugi lucrul și să nu-l transformi în altceva).

Poți să-l închiriezi, să-l folosești, să-i culegi fructele civile sau naturale, etc., dar nu poți să-l vinzi, deoarece vânzarea este act de dispoziție.

Nudul proprietar poate să-l vândă, dar poate să vândă doar ceea ce are, adică nuda proprietate, astfel încât noul nud proprietar nu va avea mai multe drepturi decât el, iar tu te vei bucura în continuare de dreptul de uzufruct.

Încă o dată - prin "dezmembrământ al dreptului de proprietate" înțelegem un atribut al dreptului de proprietate care se desprinde de celelalte atribute și dobândește calitatea de drept real.

De obicei, aceste drepturi reale sunt mult mai stabile și au o existență mult mai îndelungată decât un simplu drept de creanță al chiriașului, ele durând de multe ori până la moartea uzufructarului.

Diferența dintre cele două, precum și logica care stă la baza lor, trebuie căutată în anumite condiții socio economice care au dus la adoptarea acestor uzanțe legale.

Iată un exemplu - eu doresc să gratific sau să plătesc pe cetățeanul Y, oferindu-i o casă de locuit. Totuși, nu doresc ca această casă să părăsească definitiv patrimoniul meu, în ideea că într-o zi copii sau nepoții mei o vor moșteni.

Atunci îi donez lui Y uzufructul asupra casei. Până la moartea lui, Y va beneficia de casă ca un adevărat proprietar, dar fără să aibă dreptul să o vândă; eu nu-l voi putea niciodată scoate din casă.

Dar la moartea lui Y, casa va reveni în în patrimoniul meu sau al moștenitorilor mei.

Last edited by Erethorn; 21.12.2010 at 15:28:08.
Reply With Quote
Vechi 21.12.2010, 15:26:59
I.Calin's Avatar
I.Calin I.Calin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.08.2010
Locație: România
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Ești stăpân pe el cu condiția să îi conservi substanța (adică să nu distrugi lucrul și să nu-l transformi în altceva).

Poți să-l închiriezi, să-l folosești, să-i culegi fructele civile sau naturale, etc., dar nu poți să-l vinzi, deoarece vânzarea este act de dispoziție.

Nudul proprietar poate să-l vândă, dar poate să vândă doar ceea ce are, adică nuda proprietate, astfel încât noul nud proprietar nu va avea mai multe drepturi decât el, iar tu te vei bucura în continuare de dreptul de uzufruct.

Încă o dată - prin "dezmembrământ al dreptului de proprietate" înțelegem un atribut al dreptului de proprietate care se desprinde de celelalte atribute și dobândește calitatea de drept real.

De obicei, aceste drepturi reale sunt mult mai stabile și au o existență mult mai îndelungată decât un simplu drept de creanță al chiriașului, ele durând de multe ori până la moartea uzufructarului.

Diferența dintre cele două, precum și logica care stă la baza lor, trebuie căutată în anumite condiții socio economice care au dus la adoptarea acestor uzanțe legale.

Vă mulțumesc mult și iertare dacă v-am ocupat timpul cu astfel de probleme pe un site creștin!

Doamne ajută!
Mulțumescu-Ți Ție, Doamne, pentru toate, pentru fiecare zi și pentru moartea ce va veni, Te ascult, Doamne și nici măcar după ascultare, nu-mi da mie, ci numai după voia Ta, ajută-mi părtaș să fiu binecuvântărilor Tale, acum și întru împărăția Ta. Amin.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Catolicii si Sf Maria Hartford Generalitati 22 19.08.2011 08:36:38
Catolicii de traditie bizantina in SUA PadreCory Biserica Romano-Catolica 87 29.12.2010 12:34:45
Dialogul cu catolicii din Cipru BogdanF2 Generalitati 2 16.11.2009 13:03:37
Cimitirul dorinastoica14 Despre Biserica Ortodoxa in general 6 11.06.2009 13:25:56