Problema acestor carduri se subsumează, după părerea mea, problemei mai generale a intruziunii statului în sfera privată. Nici o epocă anterioară din istorie, nici măcar epoca lui Ludovic al XIV-lea (acela cu "statul sunt eu") nu a înregistrat un asemenea grad de intruziune în viața oamenilor. Statul nu numai că stabilește cum trebuie să fim educați, dar ne educă. Statul nu numai că stabilește cum trebuie să fie tratate bolile noastre, ci le tratează. Fără să aibă o contrapondere semnificativă, ba chiar de multe ori cu asentimentul oamenilor care nu își dau seama ce se petrece, orice stat evoluează într-o singură direcție, iar aceasta este cea a Cetății Totale. Așa cum "logica" scăpată se sub control a unui cancer este să crească și să dea metastaze, tot așa este intrinsecă statului propensiunea pentru a pătrunde prin ușile oamenilor, sau chiar pe ferestre, dacă ușile sunt închise. Mergem în direcția unei "dictaturi de catifea", cu nimic mai puțin abominabilă decât celelalte dictaturi pe care le-a cunoscut istoria.
Statul maximalist spre care ne îndreptăm uită că este o instituție în slujba binelui general și nu a binelui fiecăruia dintre noi. Principalele atribuții ale statului ar trebui să fie apărarea, ordinea și sistemul de drept. Atât. Sănătatea persoanelor este o problemă a persoanelor și nu a statului, așa cum și educația persoanelor este o problemă a persoanelor și familiilor, nu a statului. Ori de câte ori aud că statul ar trebui să facă mai mult pentru copii, răspund că cel mai mare bine pe care l-ar putea face statul copiilor ar fi să lase copiii în pace. Ori de câte ori aud că statul nu face suficient pentru familii, răspunsul meu acesta e: să lase familiile în pace. Cum ar trebui să fie un stat ? Scrie în Carte.
|