![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]()
Am facut parte, o vreme, din curia parohiei mele. Din afară, e ușor de vorbit și mai ușor e de aruncat piatra. Dinăuntru, nu știi cum să mai împarți bugetul. Când vine factura de gaz de 30 de miloane, când, la câteva zile, vine și aceea de curent de 10 miloane, când trebuie reparată ferecătura Sfintei Evanghelii, fapt care nu se poate realiza decât la ateliere de peste munți și costă 5 milioane plus cheltuieli poștale, când în atenția serviciului social sunt 28 de bătrâni care nu au pe nimeni și de nici unele și au fost, odată, stâlpi ai Bisericii în clandestinitate, așteptând acum o bucată de pâine din partea parohiei, când Cultele îți promit 200 de miloane ca să refaci toată pictura, cerându-ți mai înmtâi studiu de fezabilitate de 20 de milioane, când regia de apă îți pune în vedere să nu mai folosești fântâna ca să uzi grădina, ci să cumperi apă de la ei, atunci se cheamă că ai luat un prim contact cu problema bugetară dintr-o parohie. Te bucuri de orice venit, cât de mic. De orice lumânare vândută la pangar. De orice monedă de 50 de bani care e în cutia milei, pe care o întorci pe dos în speranța că mai e un firfiric nebăgat în seamă. Te rogi să mai vină o încasare de la un botez, ceva. Pentru înmormântări nu poți să te rogi, dar pausul de la pomenire poate acoperi o gură flămândă.
În primul an, episcopul meu dădea binecuvântarea arhierească cu mâinile goale. Numai în imaginația noastră ținea dicher și tricher. Erau pe lista de achiziții, dar mai întâi trebuie plătite facturile. O lingură e foarte bună pe post de cățuie. La fel, este rămășița unui felon vechi, pe post de dveră care să acopere ușile împărătești. Cultul lui Dumnezeu merită mai mult, dar dacă nu plătim acum 30 de miloane la gaz, vom avea de plătit 60 peste o lună, plus penalități. Deci, cine nu a participat la problemele financiare ale unei comunități de credință, e imoral să vorbească.
|
||||
|
||||
![]()
Nici parintele de la parohia de care apartin nu percepe taxe. Totul este pe baza pe donatii. Cand l-am intrebat cat sa ii dam (fusese o inmormantare si parastas in familie) ne-a zis pe un ton oarecum rastit: Da' ce, eu sunt de la garda financiara ?! Nu vroia sa ne ceara sau sa spuna vreo suma. Apoi i-am dat noi cat am crezut de cuviinta, in semn de donatie catre biserica.
Problema tine de mai multi factori: - obiceiul, adanc incetatenit al romanilor, de a bani - saracia preotilor, care primesc salarii mici si au familii de sustinut (si toti stim cat de greu se descurca o familie cu cheltuielile, mai ales cele cu mai multi copii) - costurile mari de intretinere a locasului de cult. Cum s-a zi si mai sus, costurile sunt de ordinul zecilor de milioane, mai ales iarna, iar in plus mai trebuie platit si personalul auxiliar. S-a ajuns aici din cauza ca s-a facut greseala de a se indeparta acel obicei ca fiecare enorias sa dea un procent din venitul sau anual la biserica, obicei care are un fundament biblic. TOATE confesiunile crestine iau bani de la enoriasi, dar iau prin acest obicei, procedeu, iar nu prin a plati botezurile, nuntile, etc. Odata ce oamenii si preotii s-au invatat asa e mai greu sa se dezvete. Daca toti cei care se duc saptamanal la biserica, ar da anual un procent (sub 10%) din venitul dobandit, nu ar mai exista taxe care smintesc oamenii si care nu prea sunt conforme cu interpretarea stricta a Bibliei sau cu invataturile Bisericii Ortodoxe. Last edited by Hector; 16.12.2010 at 10:43:00. |
|
||||
|
||||
![]()
Preotii sunt si ei oameni si trebuie sa traiasca,au familii,iar un salariu de preot e tare mic...
Nu vad nimic rau in a primi ceva,atat cat vrea sa dea omul,insa cu conditia sa nu cada in iubire de arginti si sa refuze sa ajute atunci cand persoana chiar se afla in imposibilitatea de a-i plati. De exemplu,ca preotul sa refuze sa oficieze slujba de inmormantare pentru ca familia decedatului nu are bani sa ii dea,chiar mi se pare...no comment!
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Uneori am impresia ca preotii sunt tine mult prea facile! Am atatea sa le reprosez si sunt atat de putini cei pe care ii numiti cu har incat parca e sub demnitatea mea sa-i mai atac. |
|
|||
|
|||
![]()
Da-i Cezarului ce-i al Cezarului
|
|
||||
|
||||
![]()
Aici nu despre cezar este vorba ci despre preot. Nu incurcati borcanele . Seamana ele cumva dar nu sunt identice !
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Har , har dar pin'la banii! |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Cum ar trebui sa fie preoteasa? | urzicuta | Generalitati | 25 | 02.09.2014 14:11:44 |
CUM AR TREBUI SA MOARA UN OM ! | mara2008 | Generalitati | 43 | 14.08.2011 20:26:24 |
Cum ar trebui sa fie un crestin? | Daniel777 | Spiritualitatea ortodoxa | 80 | 11.08.2011 18:30:32 |
Tatuajele Religioase | SebastianD | Generalitati | 12 | 17.04.2010 21:10:11 |
Ce-ar trebui sa fac? | silverstar | Generalitati | 23 | 19.11.2008 11:43:05 |
|