Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.11.2010, 12:53:33
doctor_faustus doctor_faustus is offline
Banned

Data înregistrării: 28.08.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
E simplu și totuși dificil să judeci o confesiune după roadele membrilor ei. Ce lot reprezentativ să alegi? Căci după majoritate nu te poți lua, ar fi net defavorabilă pentru ortodoxie o asemenea reprezentare (conform statisticilor din surse ortodoxe, procentul practicanților e descurajant de mic).
Nu este adevărat pentru că trebuie văzute roadele duhovnicești. Nu ne interesează roadele duhovnicești ale celor care sunt nesimțiți față de Biserica Ortodoxă, ci ale celor care sunt ortodocși angajați, "practicanți".

Citat:
Și atunci cel mai corect e să judecăm după dogmă/învățătură/crez și anume, în ce măsură aceasta reflectă învățătura hristică și apostolică. Cred că sunteți de acord cu asemenea metodologie...
Aici este o problemă mare. În primul rând că una spune Scriptura și altceva spun interpretările sectanților. Pe de altă parte, cei care trebuie consultați nu sunt exclusiv apostolii, ci și Sfinții Părinți, datorită faptului că promisiunea Mântuitorului Hristos că Duhul adevărului, Paracletul, îi va duce pe apostoli la tot adevărul, nu este limitată exclusiv la sfinții apostoli. Duhul Sfânt a călăuzit în continuare și pe Sfinții Părinți, neputând să fie nicicum justificată o dispariție din lucrarea de călăuzire la întregul adevăr a Bisericii timp de peste 1800 de ani. Cu alte cuvinte trebuie ascultat și glasul Sfinților Părinți în această problemă, mai ales că în Biserica lui Hristos a existat mereu și există și astăzi consensul apostolic și patristic cu privire la Sfânta Euharistie. Neascultarea glasului Sfinților Părinți, mai ales că în acest caz putem vedea un consens patristic general și universal nu doar în spațiu ci și de-a lungul timpului, este echivalentă cu negarea lucrării Duhului Sfânt de călăuzire a Bisericii la adevăr !!
Reply With Quote
Vechi 28.11.2010, 13:06:21
Banned

Implicit

Și după cum argumentat cu multe și semnificative citate din scrierile Părinților călăuziți de Duhul Adevărului, încă de la începutul acestei discuții, Sfinții Părinți ai Bisericii nu au schimbat învățătura apostolică, și nici cea referitoare la Euharistie, pe care au primit-o de la Hristos Dumnezeu și de la Sfinții Apostoli, iar această învățătură spune ceea ce și Biserica lui Hristos Ortodoxă propovăduiește și în ziua de azi. Mai mult învățăturile contradictorii și care neagă Euharistia ca jertfă, ca sfântă taină, ca trup și sânge euharistic al Domnului și Dumnezeului Hristos Iisus, au fost combătute și anatematizate de Părinții Bisericii și inclusiv de Apostoli, având aici ca exemplu pe Sfântul Paul.
Reply With Quote
Vechi 28.11.2010, 13:26:42
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de doctor_faustus Vezi mesajul
Nu este adevărat pentru că trebuie văzute roadele duhovnicești. Nu ne interesează roadele duhovnicești ale celor care sunt nesimțiți față de Biserica Ortodoxă, ci ale celor care sunt ortodocși angajați, "practicanți".
Bun. Doctore, dumneata te consideri un ortodox practicant ca să putem cântări justețea ortodoxiei după roadele tale? Sau va trebui să abandonăm urgent criteriul acesta...

Citat:
Aici este o problemă mare. În primul rând că una spune Scriptura și altceva spun interpretările sectanților.
După cele discutate până aici, se pare că e vorba de interpretările ortodocșilor, căci unde găsești în Scriptură Liturghie, icoane, moaște, parastase, etc. ? Până una-alta, NP se ghidează după ceea ce spune explicit Scriptura.

Citat:
Pe de altă parte, cei care trebuie consultați nu sunt exclusiv apostolii, ci și Sfinții Părinți
De asta ai încercat din abundență să ne convingi, însă ai rămas complet neconvingător. Ne-ai împuiat capul pe acest topic cu citate din sf. Chiril al Alexandriei - un exemplu cât se poate de prost inspirat, dacă rămânem pe principiul "după roadele lor îi veți cunoaște". De fapt, se putea să găsești chiar exemple mai defavorabile: sf. Constantin, sf. Ștefan cel Mare ori chiar fericitul Becali...
Reply With Quote
Vechi 28.11.2010, 13:30:38
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
Mai mult învățăturile contradictorii și care neagă Euharistia ca jertfă, ca sfântă taină, ca trup și sânge euharistic al Domnului și Dumnezeului Hristos Iisus, au fost combătute și anatematizate de Părinții Bisericii și inclusiv de Apostoli, având aici ca exemplu pe Sfântul Paul.
Nu știu cine este acest "sf. Paul", însă dacă te referi la sf. apostol Pavel, el nu anatemizează ereticii euharistiei ca Taină, ori ca Trup și sânge real.
Reply With Quote
Vechi 28.11.2010, 14:06:15
Banned

Implicit

Citat:
Ne-ai împuiat capul pe acest topic cu citate din sf. Chiril al Alexandriei - un exemplu cât se poate de prost inspirat,
Pare-se că nu te lași până nu arăți tuturor ce păduche impertinent ești. Să ajungi să judeci pe un sfânt al lui Dumnezeu, pe un teolog dintre cei mai mari teologi din istorie, pe un sfânt care a prezidat un Sinod Ecumenic al Bisericii pe vremea când secta adventistă eretică nu exista, pe un sfânt pentru care ești un păduche prea mic ca să îl poți înțelege în teologia lui plină de călăuzire de la Duhul Sfânt, toate astea nu fac decât să te arate ce păduche penibil, ridicol, jalnic ești. Noroc că ai o viață limitată și lumea asta nu trebuie să suporte și nu va trebui să suporte un asemenea păduche lipsit de orice fel de caracter la nesfârșit.
Reply With Quote
Vechi 28.11.2010, 14:43:07
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
ce păduche impertinent ești.
Citat:
ești un păduche prea mic
Citat:
ce păduche penibil
Citat:
ce păduche, ridicol, jalnic
Citat:
un asemenea păduche lipsit de
REID. Omoară păduchii pe loc.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 28.11.2010, 15:43:26
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Implicit

Citat:
Aceasta nu e o problemă simplă ce lesne e de aruncat în cârca altora recte a NP, ci o chestiune de profundă meditație și interogare cu înfiorare ca cea a ucenicilor de pe vremuri: "Nu cumva eu sunt, Doamne?" (Mat.26,22)

E simplu și totuși dificil să judeci o confesiune după roadele membrilor ei. Ce lot reprezentativ să alegi? Căci după majoritate nu te poți lua, ar fi net defavorabilă pentru ortodoxie o asemenea reprezentare (conform statisticilor din surse ortodoxe, procentul practicanților e descurajant de mic).
Și atunci cel mai corect e să judecăm după dogmă/învățătură/crez și anume, în ce măsură aceasta reflectă învățătura hristică și apostolică. Cred că sunteți de acord cu asemenea metodologie...
Este simplu a judeca sau compara roadele bisericilor. Roadele bisericii mele (cea catolica), multe sa putine, exista. Roadele bisericilor protestante sint zero. Deci compar ceva cu nimic; iarasi simplu. Nu am auzit de nici un reprezentatnt al bisericilor protestante, sau sectelor, care sa fi vindecat orbi, paralitici, sa fi scos demoni sau chiar sa fi inviat morti. Isus a spus clar ca lucruri mai mari decit cele pe care le-a facut El vor fi facute de cei care Il vor urma :"Vă spun că, într-adevăr, cel care crede în Mine va face și el lucrările pe care le fac Eu - și va face lucrări mai mari, pentru că Eu mă duc la Tatăl"-Ioan 14.12. Deci atita vreme cit nimeni dintre voi nu face sau nu a facut ceea ce a spus Isus, inseamna ca ceea ce propovaduiti voi indreapta oamenii pe drumuri gresite. Credinta voastra e stearpa, pentru ca nu aduce roade. Isus nu ne-a lasat o invatatura dificila, in care pentru a intelege biblia ar trebui sa devenim doctori in lingvistica si cunoscatori de ebraica sau greaca veche. Invatatura lui Isus e simpla: credem, speram, iubim; iar daca avem dubii verificam roadele.
Reply With Quote
Vechi 28.11.2010, 17:17:25
Penticostalul Penticostalul is offline
Banned

Data înregistrării: 17.11.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de nutucutu Vezi mesajul
Este simplu a judeca sau compara roadele bisericilor. Roadele bisericii mele (cea catolica), multe sa putine, exista. Roadele bisericilor protestante sint zero. Deci compar ceva cu nimic; iarasi simplu.
Nu am auzit de nici un reprezentatnt al bisericilor protestante, sau sectelor, care sa fi vindecat orbi, paralitici, sa fi scos demoni sau chiar sa fi inviat morti.
Totul este atat de simplu...
Te invidiez frate nutucutule...

"Eu nu am auzit. Si pentru ca eu nu am auzit, nu exista.
Si pentru ca eu nu prea aud, roadele protestantilor sunt zero.
Fiindca eu am ajuns dea binelea surd, credinta voastra este stearpa.
"

Este simplu.
Reply With Quote
Vechi 28.11.2010, 20:30:10
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Citat:
Până una-alta, NP se ghidează după ceea ce spune explicit Scriptura.
Tocmai v-am arătat că nu e de loc așa. Scriptura, mai exact Cristos în Scriptură, spune foarte explicit că pâinea și vinul consumate la Cina cea de Taină sunt trupul și sângele Lui. Cu greu găsești un pasaj biblic mai explicit ca acesta. Toți cei care respectă cuvintele Scripturii ajung cu necesitate la catolicism. Așa cum ortodocșii consideră "figură de stil" cuvintele din Matei 16:18, potrivit cărora Cristos a întemeiat Biserica Sa pe Petru, tot așa dv, considerând "figură de stil" cuvintele Domnului din altă parte, și anume de la Cină, vă îndepărtați de la Adevăr.
Trist e altceva: și anume că, dacă luați NUMAI Scriptura ca unică sursă a credinței, înțeleg foarte bine de ce nu aderați, de exemplu, la dogma fecioriei Sf Maria, sau la cea a Asumpției ori a Imaculatei Concepții. Toate acestea sunt dogme pe care Biserica Catolică le-a definit DUPĂ perioada apostolică și nu apar de loc explicit în Biblie. La o adică, cineva se poate mântui și dacă nu crede în fecioria Fecioarei, ori chiar dacă își închipuie că trupul ei e undeva în țărână și sufletul extinct până la Advențiu. Ceva mai greu, dar se poate mântui. Dar cu Euharistia e un pic mai grav. Consecințele ACESTEI necredințe pentru mântuire sunt considerabil mai serioase. Cu atât mai rău când acest lucru este acolo, scris în Biblie, pentru totdeauna, astfel încât oricine care crede în ceea ce a spus Domnul nostru, să le creadă.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 28.11.2010, 20:30:50
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Penticostalul Vezi mesajul
Totul este atat de simplu...
Te invidiez frate nutucutule...

"Eu nu am auzit. Si pentru ca eu nu am auzit, nu exista.
Si pentru ca eu nu prea aud, roadele protestantilor sunt zero.
Fiindca eu am ajuns dea binelea surd, credinta voastra este stearpa.
"

Este simplu.
Daca va permiteti sa interpretati dupa bunul plac Sfinta Scriptura, neluind in considerare ceea ce ne invata sfintul apostol Petru: "Aceasta știind mai dinainte că nici o proorocie a Scripturii nu se tâlcuiește după socotința fiecăruia; "- 2 Petru. 1.20, bineinteles ca nu ma mira ca imi pui in gura cuvinte pe care eu nu le-am rostit. Sa nu-ti socoteasca tie Domnul aceasta rautate. Iar pentu ca nu am auzit de roade de-ale voastre, nu cred ca sint in totalitate vinovat. Reprezentantii vostri, cind se discuta cu ei, stiu niste citate invatate pe de rost, dar sint incapabili sa vorbeasca despre roade. Daca dai cautare pe internet, iata ce gasesti:
adventisti: incepe cu nume, misiune, valori-lucruri de baza in marketing. vei gasi aceleasi strategii la banci si firme straine mai rasarite; Leonard Doroftei pe prima pagina, exact ca in reclamele in care apar vedete; nu conteaza daca vedeta foloseste sau nu produsul la care face reclama, ea trebuie sa apara,ca asa-i regula in publicitate. Realizari: lupta impotriva violentei in familie, vizite la penitenciare etc. Personalitati, viata lor, activitate, sefi, ierarhie (cu nume si prenume): NIMIC
penticostali: diverse articole
baptisti: diverse articole
martorii lui iehova: diverse articole
De-a lungul timpului am citit articole pe internet, despre diverse secte si culte, in care la realizari erau trecute "cercetari in nutritie" (mi-am spus ca, probabil, astia erau din aceia care nu mincau carne de porc). Deci, daca nici reprezentantii vostri nu mi-au spus de nici un exemplu de roade, daca nici pe internet n-am gasit si daca si tu, in afara de a-mi pune in gura vorbe pe care nu le-am rostit, tot nu imi dai exemple de roade supranaturale, atunci pentru mine e clar ca sinteti rataciti. Iarta-ma, dar functionati dupa schemele de baza in materie de marketing, PR si publicitate. Si cred ca scopul vostru este unul simplu: zeciuiala.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Taina Botezului in cadrul Sfintei Liturghi georgeval Botezul 22 21.02.2012 23:08:48
Cele 12 rugaciuni ale Sf. Impartasanii carmina Impartasania (Taina Euharistiei) 18 19.12.2010 13:50:01
Taina sfintei impartasaniei DAMIAN Impartasania (Taina Euharistiei) 4 18.12.2010 16:32:23
Despre Taina Spovedaniei adimirea Generalitati 10 10.11.2009 15:09:52
taina sfintei spovedanii rotarufelicia Pocainta 6 02.01.2007 13:41:14