Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.11.2010, 00:47:34
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Doriti sa va las in pace, sa va certati singur cu Sfantul Epifanie ?

Ah, o singura observatie: Ca dumneavoastra, domnule doctor_faustus, sa aveti indrazneala sa criticati pe cineva pentru ca aduce multe citate, este culmea absurdului si a hilarului.

Iar acuzatiile nedovedite de mistificare nu sunt ceva nou la dumneavoastra; sa fim multumiti, cel putin, ca nu ati inceput iarasi sa va dedati la injuraturile si blestemele care v-au atras pana acum cateva banari de pe forum.

P.S. Primatul Petrin nu inseamna ca Duhul Sfant a vorbit doar prin Petru. Inca o data dovediti ca nu stiti despre ce vorbiti.

Intre timp, sa vedem ce spune unul care stie probabil mai multe decat noi, Sfantul Chiril al Alexandriei:

He suffers him no longer to be called Simon, exercising authority and rule over him already having become His own. By a title suitable to the thing, He changed his name into Peter, from the word 'petra' (rock); for on him He was afterwards to found His Church. (Cyril, T. iv. Comm. in Joan., p. 131)

He (Christ) promises to found the Church, assigning immovableness to it, as He is the Lord of strength, and over this He sets Peter as shepherd. (Cyril, Comm. on Matt., ad loc.)

Therefore, when the Lord had hinted at the disciple's denial in the words that He used, 'I have prayed for thee that thy faith not fail,' He at once introduced a word of consolation, and said (to Peter): 'And do thou, when once thou art converted, strengthen thy brethren.' That is, 'Be thou a support and a teacher of those who through faith come to me.' Again, marvel also at the insight of that saying and at the completeness of the Divine gentleness of spirit. For so that He should not reduce the disciple to despair at the thought that after his denial he would have to be debarred from the glorious distinction of being an Apostle, He fills him with good hope, that he will attain the good things promised. ...O loving kindness! The sin was not yet committed, and He already extends His pardon and sets him (Peter) again in his Apostolic office. (Cyril Comm. on Luke's Gospel)

For the wonderous Peter, overcome by uncontrollable fear, denied the Lord three times. Christ heals the error done, and demands in various ways the threefold confession ... For although all the holy disciples fled, ...still Peter's fault in the threefold denial was in addition, special and peculiar to himself. Therefore, by the threefold confession of blessed Peter, the fault of the triple denial was done away. Further, by the Lord's saying, Feed my lambs, we must understand a renewal as it were of the Apostleship already given to him, washing away the intervening disgrace of his fall, and the littleness of human infirmity. (Cyril, Comm. on John's Gospel).

They (the Apostles) strove to learn through one, that preeminent one, Peter. (Cyril, Ib. 1. ix. p. 736).

And even blessed Peter, though set over the holy disciples, says 'Lord, be it far from Thee, this shall be done to Thee. (Cyril, Ibid. 924).

If Peter himself, that prince of the holy disciples, was, upon an occassion, scandalized, so as suddenly to exclaim, 'Lord, be it far from Thee,' what wonder that the tender mind of woman should be carried away? (Cyril, Ibid, p. 1064)

That the Spirit is God we shall also learn hence. That the prince of the Apostles, to whom 'flesh and blood,' as the Savior says, 'did not reveal' the Divine mystery, says to Ananias, 'Why hath Satan tempted thy heart, (Cyril, T. v. Par. 1. Thesaur. p. 340)

Besides all these, let there come forward that leader of the holy disciples, Peter, who, when the Lord, on a certain occassion, asked him, 'Whom do men say that the Son of man is?' instantly cried out, 'Thou art the Christ, the Son of the living God.' (Cyril, T. v. P.2, Hom. viii. De Fest. Pasch. p. 105)

'If I wash thee not, thou shalt have no part with me.' When the Coryphaeus (Peter) had heard these words, he began to change. (Cyril, Ib. Hom.)

This bold man (Julian), besides all this, cavils at Peter, the chosen one of the holy Apostles. (Cyril, T. vi.l. ix. Contr. Julian. p. 325).

Last edited by Erethorn; 19.11.2010 at 00:50:37.
Reply With Quote
Vechi 19.11.2010, 00:52:02
doctor_faustus doctor_faustus is offline
Banned

Data înregistrării: 28.08.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Pe de altă parte, chiar și dacă am pleca de la ipoteza că Duhul Sfânt era în sfântul Petru, asta nu înseamnă că Duhul Sfânt era doar în Petru, pentru că Scriptura mărturisește altfel:

Și Eu voi ruga pe Tatăl și alt Mângâietor vă va da vouă ca să fie cu voi în veac, Duhul Adevărului, pe Care lumea nu poate să-L primească, pentru că nu-L vede, nici nu-L cunoaște; voi Îl cunoașteți, că rămâne la voi și în voi va fi! (Ioan 14:16-17)

Dar Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe Care-L va trimite Tatăl, în numele Meu, Acela vă va învăța toate și vă va aduce aminte despre toate cele ce v-am spus Eu. (Ioan 14:26)

Iar când va veni Acela, Duhul Adevărului, vă va călăuzi la tot adevărul; căci nu va vorbi de la Sine, ci toate câte va auzi va vorbi și cele viitoare vă va vesti. Acela Mă va slăvi, pentru că din al Meu va lua și vă va vesti. Toate câte are Tatăl ale Mele sunt; de aceea am zis că din al Meu ia și vă vestește vouă. (Ioan 16:13-15)

Prin urmare Hristos spune foarte clar că Duhul Sfânt va fi în apostoli, nu doar în apostolul Petru și că îi va călăuzi pe ei la adevăr și nu doar pe sfântul Petru !!
Reply With Quote
Vechi 19.11.2010, 00:54:43
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de doctor_faustus Vezi mesajul
Prin urmare Hristos spune foarte clar că Duhul Sfânt va fi în apostoli, nu doar în apostolul Petru și că îi va călăuzi pe ei la adevăr și nu doar pe sfântul Petru !!
Si unde marturiseste Biserica Catolica altceva ?!!!

Am mai spus, primatul petrin nu inseamna ca numai prin Sf Petru a vorbit Duhul Sfant. Aceasta este interpretarea dumneavoastra fantezista, un straw man ca la carte.
Reply With Quote
Vechi 19.11.2010, 01:16:51
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Si unde marturiseste Biserica Catolica altceva ?!!!

Am mai spus, primatul petrin nu inseamna ca numai prin Sf Petru a vorbit Duhul Sfant. Aceasta este interpretarea dumneavoastra fantezista, un straw man ca la carte.
Atunci dacă Duhul Adevărului îi va conduce pe toți apostolii la tot adevărul, ce primat mai are sfântul Petru ??

Iar o altă problemă este că Biserica Ortodoxă prin cei patru patriarhi spune că Duhul Sfânt care vorbește prin ei ca urmași ai sfinților apostoli i-a călăuzit la adevărul că Duhul Sfânt purcede de la Tatăl și că Filioque este erezie, pe când "urmașul lui Petru" pretinde că Același Duh Sfânt i-a călăuzit pe "urmașii lui Petru" la pretinsul adevăr că Duhul Sfânt ar purcede atât din Tatăl cât și din Fiul. Prin urmare având în vedere că Duhul Sfânt nu Se poate contrazice pe Sine, care este partea care spune adevărul, din moment ce Hristos a spus că Duhul Adevărului îi va călăuzi la tot adevărul și nicidecum la erezie.
Reply With Quote
Vechi 19.11.2010, 01:23:39
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de doctor_faustus Vezi mesajul
Atunci dacă Duhul Adevărului îi va conduce pe toți apostolii la tot adevărul, ce primat mai are sfântul Petru ??

Iar o altă problemă este că Biserica Ortodoxă prin cei patru patriarhi spune că Duhul Sfânt care vorbește prin ei ca urmași ai sfinților apostoli i-a călăuzit la adevărul că Duhul Sfânt purcede de la Tatăl și că Filioque este erezie, pe când "urmașul lui Petru" pretinde că Același Duh Sfânt i-a călăuzit pe "urmașii lui Petru" la pretinsul adevăr că Duhul Sfânt ar purcede atât din Tatăl cât și din Fiul. Prin urmare având în vedere că Duhul Sfânt nu Se poate contrazice pe Sine, care este partea care spune adevărul, din moment ce Hristos a spus că Duhul Adevărului îi va călăuzi la tot adevărul și nicidecum la erezie.
Eh, daca vad ca insistati... Eu va las in compania Sfintilor Parinti pe care i-am citat, care toti recunosc primatul lui Petru. Certati-va cu ei.........
Dar, ca sa nu va faceti de ras si in fata lor, va mai spun o data: primatul petrin este instituit de catre Fiul, nu de catre Sfantul Duh.

Domnule ioannistor, sper ca pe viitor va veti gandi de doua ori inainte de a sugera ca nu exista Sfinti Parinti rasariteni care sa sustina primatul petrin...
Reply With Quote
Vechi 19.11.2010, 01:26:59
Banned

Implicit

Citat:
Eh, daca vad ca insistati... Eu va las in compania Sfintilor Parinti pe care i-am citat, care toti recunosc primatul lui Petru. Certati-va cu ei.........
Dar, ca sa nu va faceti de ras si in fata lor, va mai spun o data: primatul petrin este instituit de catre Fiul, nu de catre Sfantul Duh.

Domnule ioannistor, sper ca pe viitor va veti gandi de doua ori inainte de a sugera ca nu exista Sfinti Parinti rasariteni care sa sustina primatul petrin...
Domnule te-am întrebat foarte clar: în ce constă primatul petrin ?
Reply With Quote
Vechi 19.11.2010, 01:55:22
paradosis paradosis is offline
Banned

Data înregistrării: 18.07.2010
Implicit

Citat:
Vad ca iarasi nu-mi raspundeti. V-am intrebat - DUMNEAVOASTRA ma afurisiti, sau DUMNEAVOASTRA considerati ca sunt afurisit ?

De ce va este greu sa dati un raspuns simplu si la obiect. Da, sau Nu, domnule. Asa ar trebui sa vorbeasca un crestin.
Daca nu va deranjeaza imi permit sa mai adaug si eu la ceea ce deja s-a spus si va promit sa o fac tot simplu, la obiect si crestineste. Nici o persoana sanatoasa la cap nu va poate afurisi pentru ca, pur si simplu, nu este de competenta ei sa o faca. Dar ca sinteti afurisit, nu exista nici umbra de indoiala. V-au afurisit Parintii Bisericii la 1054 si n-are nici un fel de importanta ca un schismatic si eretic si mason in sutana care se tinea de ortodox si de patriarh ecumenic a “ridicat” in 1965 anatema pusa pe Biserica Papei (evident, are insa mare insemnatate pentru cei care au fost si sint in comuniune cu el si urmasii sai, Dumnezeu sa aiba mila de ei!).
Reply With Quote
Vechi 19.11.2010, 01:57:45
paradosis paradosis is offline
Banned

Data înregistrării: 18.07.2010
Implicit

Haideti sa nu deviem mai mult de la subiect (care este ‘ortodoxia si ecumenismul’)! Mutati-va, va rog, pe un alt thread unde sint tratate ereziile specifice romano – catolicismului. Pina acolo va indemn sa meditati la cele spuse de Sf. Grigore, Papa al Romei, in raspuns la atribuirea termenului de “ecumenic” la titulatura episcopului Constantinopolului, Sfintul Ioan Postitorul la acea vreme, ca sa vedeti cit de clar si frumos, poetic chiar, ii arata cum episcopii sint toti ca unul in Biserica Universala (Ortodoxa):
For what are all thy brethren, the bishops of the universal Church, but stars of heaven, whose life and discourse shine together amid the sins and errors of men, as if amid the shades of night? And when thou desirest to put thyself above them by this proud title, and to tread down their name in comparison with thine, what else dost thou say but I will ascend into heaven; I will exalt my throne above the stars of heaven? Are not all the bishops together clouds, who both rain in the words of preaching, and glitter in the light of good works? And when your Fraternity despises them, and you would fain press them down under yourself, what else say you but what is said by the ancient foe, I will ascend above the heights of the clouds? (Sf. Papa Grigore cel Mare, 590 – 604 AD, Cartea V, Scrisoarea XVIII, http://www.ccel.org/ccel/schaff/npnf....v.v.viii.html)
Reply With Quote
Vechi 19.11.2010, 10:44:01
Banned

Implicit

Aahh, vechiul narav al scoaterii din context.....

Va rog sa interpretati atunci, acest paragraf din aceeasi scrisoare:

And indeed with regard to this matter, weighty letters were addressed to your Holiness by my predecessor Pelagius of holy memory; in which he annulled the acts of the synod, which had been assembled among you in the case of our once brother and fellow-bishop Gregory, because of that execrable title of pride, and forbade the archdeacon whom he had sent according to custom to the threshold of our lord, to celebrate the solemnities of mass with you. But after his death, when I, unworthy, succeeded to the government of the Church, both through my other representatives and also through our common son the deacon Sabinianus, I have taken care to address your Fraternity, not indeed in writing, but by word of mouth, desiring you to restrain yourself from such presumption.
Reply With Quote
Vechi 19.11.2010, 15:51:48
ioannistor ioannistor is offline
Member

Data înregistrării: 05.11.2010
Implicit

Erethorn,

Pune mana si citeste cartea scrisa de un fost episcop papistas din sec. XIX, francezul Wladimir Guettee, care a parasit biserica latina in favoarea Bisericii Ortodoxe, link:

http://www.doxolog.ro/web/apologetic...ea_eretica.pdf

Nota: Am obs. ca nu vrei cu nici un chip sa citesti Hexameironul Sf. Vasile Cel Mare ca sa nu ti se vadeasca erezia sub care se gaseste afurisitul de calendar gregorian de catre Sfintii Parinti intruniti la Constantinopol in cursul celor 3 Sinoade Pan-Ortodoxe *(1583, 1587, 1593).

Toti acesti Sfinti Parinti i-au dat afurisaniei pe ereticii latini si eu si altii ca mine, pacatosul, ca madulare ale Bisericii Ortodoxe, nu putem decat sa fim de acord cu aceste anatemisme.

Si chiar asa, ca o intrebare de bun simt: In ce consta practic primatul petrin dpdv al bisericii latine?
Dar te rog exprima-te in cuvintele tale si in limba romana, nu mai adu citate prin copy/paste din limba engleza!

Last edited by ioannistor; 19.11.2010 at 15:53:52.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ortodoxia si ecumenismul Eugen7 Dogmatica 234 02.02.2017 23:49:09
Ecumenismul ancah Despre Biserica Ortodoxa in general 43 15.04.2014 21:26:13
Ortodoxia și ecumenismul monoteist doctor_faustus Despre Biserica Ortodoxa in general 2 04.10.2010 22:48:14
Ecumenismul IonelaCristina Biserica Ortodoxa si Massmedia 10 03.04.2007 17:46:17